Αναντολού Εφές-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-100: Ζωντανή στο… θρίλερ

Αναντολού Εφές-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-100: Ζωντανή στο… θρίλερ
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικράτησε (96-100) της Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη σ’ ένα παιχνίδι που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, είχε τρομερή εξέλιξη αλλά και την εκπληκτική εμφάνιση του Βασίλιε Μίτσιτς η οποία όμως δεν ήταν αρκετοί για τους κατόχους της Euroleague.

Ο Σέρβος γκαρντ ήταν… μια ομάδα μόνος κι αυτό πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό της Εφές. Πέραν των βοηθειών που πήρε από τους Μοερμαν, Πλάις δεν βρήκε σταθερούς συμπαραστάτες, σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ η οποία για 35 αγωνιστικά λεπτά ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, με πολυφωνία στην επίθεση αλλά στα τελευταία πέντε λεπτά λίγο έλλειψε να γκρεμίσει ό,τι με κόπο είχε χτίσει.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν εντυπωσιακό από πλευρά διακυμάνσεων αλλά και… δίκαιο ως προς το σκορ στο τέλος αυτού για την ομάδα που είχε καλύτερη λειτουργία, συνεργασίες αλλά και ισορροπία στο παρκέ. Αυτή ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας – με μοναδική παραφωνία τον Αλεξέι Σβεντ! – η οποία έφτασε να προηγηθεί έως και με +11 (15-26, 9’) χάρη στη δράση των ψηλών καθώς Σενγκέλια (13π.) και Βόιτμαν (9π.) έκαναν θραύση, ειδικά όταν είχαν απέναντί τους, τους Πετρούσεφ-Σίνγκλετον.

Η Αναντολού Εφές στηρίχθηκε αποκλειστικά στην προσωπικότητα του Βασίλιε Μίτσιτς (18π. στο πρώτο ημίχρονο) ο οποίος όταν βρήκε και συμπαραστάτη τον Ροντρίγκ Μπομπουά, οδήγησε την ομάδα του σε 13-0 σερί (28-26) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Μόνο που η ΤΣΣΚΑ είχε πολυφωνία σε αντίθεση με την Εφές η οποία βυθίστηκε σ’ έναν μονότονο και προβλέψιμο παιχνίδι. Στη δεύτερη περίοδο, ο Ουίλ Κλάιμπερν δεν μπήκε απλά στην εξίσωση του αγώνα, αλλά και ο πρωταγωνιστής για την ΤΣΣΚΑ η οποία πήγε στα αποδυτήρια με +5 (46-51), ίσως όμως θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη διαφορά δεδομένου του ότι είχε α) υπερδιπλάσιο αριθμό ριμπάουντ (9-20), περισσότερες ασίστ (7-12) και λιγότερα λάθη (7-5) κι όλ’ αυτά με 50% (6/12) στο μακρινό σουτ.

Οι διαδοχικοί πόντοι του Βόιτμαν σε συνδυασμό με τη δράση του Λούντμπεργκ και την ενεργοποίηση του Σβεντ έφεραν προϋποθέσεις θριάμβου για την ΤΣΣΚΑ καθώς η διαφορά έφτασε έως και στους 16 πόντους (59-75, 27’). Εκεί η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μάλλον παρασύρθηκε από την μπασκετική… αναρχία που προσπάθησε να επιβάλλει η Εφές και κυρίως ο Σέιν Λάρκιν, ενώ ο Εργκίν Αταμάν κατάλαβε ότι θα έπρεπε να δώσει νωρίτερα μια ευκαιρία στον Τίμπορ Πλάις. Ο Γερμανός έδωσε λύσεις και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 68-79.

Η Εφές έκανε απελπισμένη προσπάθεια επιστροφής στο παιχνίδι, επένδυσε στο μακρινό σουτ δίχως passinggame αλλά με διαδοχικές προσπάθειες των κοντών. Η ΤΣΣΚΑ είχε λειτουργία ομάδα με σωστή περιστροφή μπάλας, έψαξε σουτ με τις καλύτερες προϋποθέσεις και βάζοντας τρία διαδοχικά τρίποντα πάτησε και πάλι σε διαφορά 15 πόντων (77-92) μετά τη συμπλήρωση πέντε λεπτών στην τελευταία περίοδο.

Κάπου εκεί όμως η ΤΣΣΚΑ έχασε το μυαλό της, ίσως να επαναπαύτηκε, αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Βασίλιε Μίτσιτς και ξαφνικά, 80’’ πριν το τέλος, η Εφές μείωσε σε 90-94. Ο Σέρβος αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, αλλά ο Μοερμάν κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι (93-95). Ένα καλάθι του Σενγκέλια και δύο βολές του Μοερμάν διατήρησαν το θρίλερ οδήγησαν το παιχνίδι στη ρουλέτα των βολών όπου η ΤΣΣΚΑ δεν είχε διάθεση για παροχή δώρων…

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Πολύ παράξενο παιχνίδι καθώς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγήθηκε δύο φορές με +15 κι έφτασε στο σημείο να «παίξει» τη νίκη από τη γραμμή των βολών όπου το ποσοστό του 81.1% σε σύνολο 37 προσπαθειών είναι εξαιρετικό.

Ο ΜVP: Η δράση του Σενγκέλια στο τελευταίο λεπτό μάλλον διέλυσε κάθε ενδοιασμό στην τελική επιλογή καθώς και ο Βόιτμαν έκανε εξαιρετικό παιχνίδι.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η… χαρά της επιθετικής λειτουργίας της ΤΣΣΚΑ ήταν, όταν Σίνγκλετον και Πετρούσεφ ήταν στο παρκέ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Λούντμπεργκ έκανε πολύ καλό παιχνίδι επιθετικά καθώς έδωσε εκτέλεση, οργάνωση και τελική πάσα

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αν οι 32 πόντοι του Μίτσιτς δεν προκαλούν εντύπωση, τότε τα ποσοστά ευστοχίας της ΤΣΣΚΑ σε βολές (81.1%) και τρίποντα (12/27, 44%) όπως και τα μόλις οκτώ λάθη σ’ ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Από το 77-92, 4:50 πριν το τέλος, η ΤΣΣΚΑ έστρωσε μονοπάτι επιστροφής στην Εφές (93-95).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Έτσι όπως λειτούργησε η ΤΣΣΚΑ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα θα έπρεπε να είχε «καθαρίσει» το παιχνίδι πολύ εύκολα, λίγο όμως το ότι παρασύρθηκε στο τελευταίο πεντάλεπτο και περισσότερο η προσωπικότητα του Μίτσιτς την οδήγησαν στο να κάνει τα εύκολα δύσκολα.

Τα δεκάλεπτα: 21-26, 46-51, 68-79, 96-100