Γκριγκόνις στο Gazzetta: «Άλλος ο Σβεντ της Χίμκι και άλλος αυτός στην ΤΣΣΚΑ»

Γκριγκόνις στο Gazzetta: «Άλλος ο Σβεντ της Χίμκι και άλλος αυτός στην ΤΣΣΚΑ»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Γκριγκόνις στο Gazzetta: «Άλλος ο Σβεντ της Χίμκι και άλλος αυτός στην ΤΣΣΚΑ»
Ο Μάριους Γκριγκόνις μίλησε στο Gazzetta για την πρόκληση της ΤΣΣΚΑ, τον Δημήτρη Ιτούδη και τον «διαφορετικό» Αλεξέι Σβεντ.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε λίγες κινήσεις και καλές στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Ο Αλεξέι Σβεντ σίγουρα ξεχωρίζει, αλλά πολύ πριν τον Ρώσο γκαρντ ο Δήμητρης Ιτούδης είχε υπογράψει τον Μάριους Γκριγκόνις.

Ο Λιθουανός φόργουορντ την περασμένη σεζόν ήταν ένα από τα καλύτερα «τριάρια» της Euroleague προσφέροντας στην Ζαλγκίρις 13.4 πόντους με 44.1% στα τρίποντα, 2.1 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 2.3 λάθη.

Ο Μάριους Γκριγκόνις μίλησε στο Gazzetta για τη νέα σελίδα της καριέρας του, για τον Δημήτρη Ιτούδη και για τον Αλεξέι Σβεντ τον οποίο «μισούσε» να έχει αντίπαλο.

Μάριους ποιες είναι εντυπώσεις σου από την προετοιμασία της ΤΣΚΚΑ μέχρι τώρα;

«Βρισκόμαστε ακόμη πριν το τέλος της προετοιμασίας και έχουμε ακόμη πράγματα να κάνουμε. Αλλά από την αρχή μέχρι τώρα είναι διαφορετικά από ότι ήταν στη Ζαλγκίρις και προσπαθώ να προσαρμοστώ γιατί όλα είναι καινούργια».

Εννοείς λόγω του επιπέδου και των απαιτήσεων που υπάρχουν σε σχέση με την Ζαλγκίρις;

«Το διαφορετικό επίπεδο είναι σχετικά με τον χρόνο που ξοδεύεις με την ομάδα, ο κόουτς είναι διαφορετικός και από αυτήν την οπτική είναι τα πάντα καινούρια για μένα. Το μπάσκετ είναι παντού ίδιο, αλλά έχουμε διαφορετικούς ρόλους, διαφορετικούς παίκτες, διαφορετικά συστήματα. Πρέπει να μάθεις πως να παίζεις από την αρχή».

Είναι εύκολο για σένα;

«Είχα πολλούς προπονητές οπότε ξέρω πως να προσαρμόζομαι, αλλά εύκολο... όχι δε νομίζω ότι με τον κόουτς Ιτούδη είναι τόσο εύκολο».

Γκριγκόνις

Νιώθεις μεγαλύτερη πίεση από ότι ένιωθες με την Ζαλγκίρις; Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η ΤΣΚΚΑ πρέπει να πάει στο Final 4.

«Είναι διαφορετικού είδους πίεση. Στη Ζαλγκίρις όλοι στηρίζονται σε εσένα, όλοι στην πόλη, όλοι σε γνωρίζουν, όλοι σε σταματούν όταν περπατάς στο δρόμο και ζητούν φωτογραφίες κλπ. Οπότε είναι διαφορετική πίεση. Στην ΤΣΣΚΑ από την πρώτη ημέρα ξέρεις ότι ο στόχος είναι να κερδίσεις τα πάντα και κάθε τίτλο. Η πίεση είναι να κερδίσεις, αλλά όχι τόσο από τον κόσμο, αλλά ως ομάδα έχεις την πίεση. Την βάζουμε μόνοι μας. Αν έχεις παίξει για την εθνική Λιθουανίας πάντως την ξέρεις αυτή την πίεση».

Ναι είναι αλήθεια αυτό. Συνειδητοποίησα όταν η μεταγραφή σου στην ΤΣΚΚΑ έγινε γνωστή, ότι υπήρξε κάποιο μίσος από τους Λιθουανούς που πήγες σε ρωσική ομάδα. Υπάρχει κόντρα;

«Ναι κόντρα από τις χώρες και από τις ομάδες. Αλλά αυτό είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Αν θες να είσαι επαγγελματίας αθλητής και θες να είσαι με τους καλύτερους και να προσπαθήσεις να πετύχεις τους πιο υψηλούς στόχους, τότε η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα που θες να είσαι».

Φυσικά όμως θα έχεις πάντα καλές αναμνήσεις από τη Ζαλγκίρις;

«Φυσικά. Είναι η ομάδα της γενέτειρας πόλης μου, την αγαπώ και έχω ακόμη επαφή με πολλά άτομα από εκεί, βλέπω τα παιχνίδια τους και ξέρεις, όταν είσαι παιδί έχεις την ομάδα σου και πανηγυρίζεις για αυτήν για όλη σου τη ζωή».

Πιθανώς ως αντίπαλος... μισούσες τον Σβεντ. Πως είναι τώρα ως συμπαίκτης;

«Είναι σίγουρα διαφορετικός. Δεν τον ήξερα ως άνθρωπο, τον ήξερα μόνο ως παίκτη. Ο ρόλος του είναι διαφορετικός εδώ. Είναι ένα ταλέντο υψηλού επιπέδου και μπορεί να δημιουργήσει και για τον εαυτό του και για τους συμπαίκτες του. Άλλος ο Σβεντ της Χίμκι κι άλλος αυτός τώρα στην ΤΣΣΚΑ. Σαν άνθρωπος είναι ένας απλός τύπος, μπορείς να μιλήσεις μαζί του και μπορεί να είχε μια εικόνα στη Χίμκι αλλά εδώ είναι εντελώς διαφορετικός».