Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο ανταγωνισμός στη frontline της Βιλερμπάν (pic & vid)

Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο ανταγωνισμός στη frontline της Βιλερμπάν (pic & vid)

Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο ανταγωνισμός στη frontline της Βιλερμπάν (pic & vid)
Ο Κώστας Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει την καριέρα του στην Γαλλία και το Gazzetta αναλύει τα τωρινά δεδομένα της γραμμής των ψηλών της Βιλερμπάν, καθώς και τις πιθανότητες ανάδειξης του νεαρού παίκτη στο συγκεκριμένο σύλλογο.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι πλέον παίκτης της Βιλερμπάν, όπως ανακοινώθηκε επίσημα νωρίτερα μέσα στη μέρα. Ο 24χρονος σέντερ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 1+1 χρόνων με την γαλλική ομάδα, με τις ετήσιες απολαβές του να είναι κάτι λιγότερο από 150.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του.

Ένα συμβόλαιο μικρότερο τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο κι αναφορικά με τη χρονική του διάρκεια, συγκριτικά με την προσφορά που του είχε καταθέσει ο Ολυμπιακός (οι "ερυθρόλευκοι" του έδιναν 2+2 με 250.000 τον πρώτο χρόνο).

Ο διεθνής παίκτης επιστρέφει στην Γηραιά Ήπειρο και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην EuroLeague, αφήνοντας οριστικά πίσω του τους Λος Άντζελες Λέικερς και το ΝΒΑ.

Η Βιλερμπάν προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στην γραμμή κρούσης της, έχοντας χάσει από τη νέα της σύνθεση τους περσινούς βασικούς Γκέρσον Γιαμπουζέλε και Μουσταφά Φαλ, αλλά και τους Ισμαέλ Μπακό, Κεβάριους Χέιζ και Αμίν Νουά.

Οι αποχωρήσεις, όπως είναι φυσικό, έφεραν κι αρκετές προσθήκες. Αυτά τα αρκετά νέα πρόσωπα θα πρέπει να... "ανταγωνιστεί" ο Κώστας Αντετοκούνμπο, στις προπονήσεις και τα τους αγώνες της Βιλερμπάν, προκειμένου να εξασφαλίσει τα λεπτά του στο ροτέισον της ομάδας.

Οι υπάρχοντες ψηλοί του ρόστερ της Βιλερμπάν

Αυτή τη στιγμή στην θέση του σέντερ, η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ, διαθέτει τον 25χρονο Ντίλαν Οσετκόφσκι, rookie στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, ο οποίος προέρχεται από την Ουλμ και πραγματοποίησε πέρσι εξαιρετικές εμφανίσεις σε EuroCup και Bundesliga. Πρόσφατα υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους πρωταθλητές Γαλλίας και το γεγονός πως η συνεργασία των δύο πλευρών δεν περιορίζεται στο ένα έτος, είναι ενδεικτικό του ότι ο σύλλογος έχει διάθεση να ποντάρει πάνω του.

Επιπλέον, η Βιλερμπάν πρόσθεσε στα τέλη Ιουνίου στο δυναμικό της τον 17χρονο Βίκτορ Ουενμπαγιάμα, πρώην παίκτη της Ναντέρ, ο οποίος είναι μια τεράστια ελπίδα για το γαλλικό μπάσκετ. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό πως αργά ή γρήγορα ο νεαρός ψηλός θα περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η λογική υπαγορεύει πως ο παίκτης θα στηριχθεί έμπρακτα, όπως είχε συμβεί προ διετίας και με τον νυν NBAer, Τεό Μαλεντόν.

Η Βιλερμπάν απέκτησε στις αρχές Ιουλίου και τον έμπειρο tweener, Ρειμάρ Μόργκαν. Ο 33χρονος ψηλός που μπορεί να αγωνιστεί τόσο το "4" όσο και στο "5", αγωνιζόταν πέρσι στην Καρσίγιακα, ενώ παλαιότερα είχε περάσει μεταξύ άλλων κι από Ούνιξ, Τοφάς και Παναθηναϊκό. Δεν είναι κορυφαίο όνομα, όμως έχει στο ευρωπαϊκό κοντέρ του αρκετά χιλιόμετρα και θα προσφέρει ισορροπία και ασφάλεια στην κατά τα λοιπά νεανική front line των Γάλλων.

morgan

Τέλος, ο σύλλογος από Λιόν διαθέτει κι έναν συμπληρωματικό ψηλό, τον 19χρονο Βρετανό, Ματ Μαρς που είχε αποκτηθεί πέρσι το καλοκαίρι με διετές συμβόλαιο. Ο άλλοτε παίκτης των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα δεν αναμένεται πάντως να διαταράξει το ροτέισον στις θέσεις των ψηλών, ειδικά στην Ευρωλίγκα. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν πήρε ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα, συμμετέχοντας μόνο σε παιχνίδια της λίγκας των U21.

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε σμολ φόργουορντ του ρόστερ, όπως ο Καχουντί ή ο Χάουαρντ, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να "ακουμπήσουν" στην θέση "4" προσφέροντας κάποιες σποραδικές βοήθειες. Συν τοις άλλοις, η θερινή μεταγραφική περίοδος είναι ακόμη σε εξέλιξη, επομένως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προβεί η Βιλερμπάν και σε άλλη προσθήκη ψηλού, για να γεμίσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ της, ενόψει της απαιτητικής σεζόν που βρίσκεται ενόψει.

Ομάδα που παράγει καλούς ψηλούς

Όπως και να 'χει, ο Κώστας Αντετοκούνμπο μπορεί να μπαίνει σε μια "μηχανή" όπου ο χρόνος δράσης του δεν δείχνει εκ πρώτης όψεως να είναι απόλυτα εξασφαλισμένος (κάτι που πιθανότατα θα ίσχυε ακόμη κι αν υπέγραφε στον Ολυμπιακό, με τους Φαλ και Χασάν Μάρτιν μπροστά του), ωστόσο από την άλλη πλευρά πηγαίνει σε μια ομάδα που έχει αναδείξει αρκετούς ψηλούς τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Βιλερμπάν αποτέλεσε το σκαλοπάτι της ανάδειξης για παίκτες που εδραιώθηκαν στην Ευρωλίγκα, όπως ο Γιαμπουζέλε, ο Τζεκίρι, ο Ζαν-Σαρλ κι εσχάτως ο Φαλ, ενώ παράλληλα δε δίστασε να δώσει ευκαιρίες και σε νεαρότερα παιδιά όπως ο Καντίμ Σό, ο Άλφα Καμπά, ο Κεβάριους Χέιζ και φυσικά ο Βίκτορ Ουενμπαγιάμα.

Κάτι δηλαδή που συνέβαινε και μέχρι πριν από κάποια χρόνια στον Ολυμπιακό, με παίκτες όπως ο Χάντερ, ο Μπιρτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Ντάνστον και φυσικά ο Χάινς, αλλά τις τελευταίες σεζόν δεν σημειώνεται κάποια αξιόλοξη εξέλιξη ψηλού που έκανε το "παραπάνω βήμα" με μεταγραφή και ανώτερο συμβόλαιο.

Άρα λοιπόν, ίσως η επιλογή του νεαρού σέντερ δεν είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά με το γενικότερο project που του παρουσιάστηκε. Η δουλειά του ίδιου σε ατομικό επίπεδο, σε συνάρτηση με τη τάση της ομάδας να αναδεικνύει ψηλούς, δημιουργούν καλές προϋποθέσεις για να πετύχει κι ο ίδιος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.