Μπουρούσης: Οι στιγμές που θα θυμάται (vids)

Μπουρούσης: Οι στιγμές που θα θυμάται (vids)
Ο Γιάννης Μπουρούσης είπε «αντίο» από την ενεργό δράση και το Gazzetta ξεχωρίζει μερικές από τις στιγμές θα θυμάται στην καριέρα του...

Μετά τον Βασίλη Σπανούλη και τον Νίκο Ζήση, σειρά πήρε ο Γιάννης Μπουρούσης να πει «αντίο» από την ενεργό δράση... Ο πάλαι ποτέ αρχηγός της Εθνικής ομάδας, ενάμιση χρόνο μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα, πήρε την απόφαση να αφήσει εντελώς τα παρκέ!

Λίγους μήνες πριν κλείσει 38 χρόνια ζωής, ο Μπουρούσης αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να κρεμάσει τα παπούτσια του έχοντας αγωνιστεί σε 10 διαφορετικές ομάδες. ΑΕΚ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια (σ.σ. Λαμποράλ Κούτσα τότε), Παναθηναϊκός, Ζεγιάνγκ Λάιονς, Γκραν Κανάρια και Περιστέρι αποτέλεσαν τους σταθμούς του «Μπουρού» ο οποίος πανηγύρισε 13 τίτλους, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

Το Gazzetta προσπάθησε να ξεχωρίσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές του από το 2001 που συστήθηκε στο μπασκετικό κοινό, έως και το μεσημέρι της 9η Ιουλίου 2021, όταν και έριξε τους τίτλους τέλους στην καριέρα του...

Η φάση της καριέρας του...

Στο 3ο ματς της β' φάσης των ισπανικών playoffs, ο Γιάννης Μπουρούσης έμελλε να... σώσει την -τότε- Λαμποράλ και να στείλει τη σειρά με την Μπαρτσελόνα και σε 4ο παιχνίδι. Πώς; Με μόλις 0,9 δευτερόλεπτα για το τέλος του Game 3 και ενώ είχε προηγηθεί καλάθι του Σατοράνσκι για το 74-76 των «μπλαουγκράνα», ο Χάνγκα με φοβερή touchdown ασίστ βρήκε τον Μπουρούση στο κατάλληλο σημείο και εκείνος σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο σκόραρε για την ισοφάριση (76-76) και την παράταση όπου η ομάδα του είχε νικήσει με 83-79. Εκείνος; 32 πόντοι και 10 ριμπάουντ. Δεν ήταν μόνο το καλάθι που είχε σώσει την Λαμποράλ...

Η σεζόν της καριέρας του...

Αν υπάρχει μια χρονιά που θα θυμάται για όλη τη ζωή του, αυτή δεν είναι άλλη από τη σεζόν 2015-16. Στην Βιτόρια. Ως παίκτης της Μπασκόνια έκανε τη μεγαλύτερη υπέρβαση της καριέρας του με αποτέλεσμα να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης της ACB και να χάσει στο... νήμα τον ίδιο τίτλο και στην EuroLeague από τον Νάντο Ντε Κολό. Παρόλα αυτά είχε βρεθεί στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης έχοντας οδηγήσει τη Λαμποράλ στο Final 4 του Βερολίνου με 14,5 πόντους και 8,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα στην ισπανική Liga Endesa είχε μετρήσει 13,2 πόντους και 7,4 ριμπάουντ.

To καλύτερο παιχνίδι του στην EuroLeague...

Μόλις στην 2η αγωνιστική της σεζόν 2015-16, ο Γιάννης Μπουρούσης είχε... σερβίρει το πρόγευμα των όσων θα επακολουθούσαν από εκείνον και τη Λαμποράλ. Στο εντός έδρας παιχνίδι των Βάσκων κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Έλληνας σέντερ έμελλε να πραγματοποιήσει το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Η Λαμποράλ είχε νικήσει με 96-89 στην παράταση και εκείνος είχε τελειώσει το ματς με ένα «γεμάτο» double-double έχοντας 28 πόντους (6/11 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 10/13 βολές), 12 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 33 λεπτά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 44 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης! Ρεκόρ καριέρας για τον Μπουρούση, τόσο σε συγκομιδή πόντων, όσο και σε PIR.

H βραδιά καριέρας στην Εθνική ομάδα...

Στην πρεμιέρα των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, ο Γιάννης Μπουρούσης πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Μπορεί ο Γιάννης Αθηναίου να του... έκλεψε τη δόξα με το νικητήριο τρίποντο στην εκπνοή του αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ, αλλά ο Έλληνας σέντερ είχε κάνει το ματς της... ζωής του με το εθνόσημο στο στήθος. Σε 29 λεπτά συμμετοχής είχε 32 πόντους με 8/12 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 7/8 βολές, 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και μόλις δύο λάθη!

Οι 13 τίτλοι που κατέκτησε...

O Γιάννης Μπουρούσης είπε «αντίο» από την ενεργό δράση έχοντας 20 χρόνια καριέρας και ουκ ολίγες διακρίσεις! Οι μεγαλύτερες απ' όλες; Η κατάκτηση του Eurobasket με την εθνική ομάδα Ανδρών το 2005 στο Βελιγράδι, όπως επίσης και η κατάκτηση της EuroLeague 10 χρόνια αργότερα ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Επιπλέον και έχοντας αγωνιστεί σε 10 διαφορετικές ομάδες, έχει μετρήσει επίσης δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, τρία Κύπελλα Ελλάδας, ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας, δύο Κύπελλα Ισπανίας, 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας όπως επίσης το Χρυσό με την Εθνική Νέων στο Eurobasket της Λιθουνίας. Για κερασάκι στην τούρτα; Το χάλκινο στο Eurobasket της Πολωνίας το 2009.