Ο Ουόκαπ είναι ένα εργαλείο πολυτελείας

Ο Ουόκαπ είναι ένα εργαλείο πολυτελείας

Ο Ουόκαπ είναι ένα εργαλείο πολυτελείας
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τα «40 κύματα» της μεταγραφής του Τόμας Ουόκαπ και όλα όσα βλέπει σε αυτόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε και την δεύτερη μεταγραφή του (συν μία τρίτη έτοιμη) αφού μετά τον Μουσταφά Φολ ήρθε σε πλήρη συμφωνία με τον Τόμας Ουόκαπ.

Πριν μπούμε στην ουσία να εκφράσω το αρχικό μας μπλέξιμο αφού θα περάσουν μήνες για να μάθουμε αν λέγονται «Φολ ή Φαλ» και «Ουόκαπ ή Ουόλκαπ». Κάτι σε «Παπαδόπουλος» δεν βρήκαμε ρε παιδιά;

Το συγκεκριμένο κείμενο θα προσπαθήσει να εξηγήσει τους λόγους της απόκτησης του Αμερικανού γκαρντ, τι έχει δει σε αυτόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και πώς κουμπώνει με τον Κώστα Σλούκα.

Δεν είναι εκπληκτικός παίκτης, δεν είναι κάποιος που θα βάζει 15 πόντους κάθε βράδυ, δεν είναι σταρ. Ο Ουόκαπ είναι όμως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή του αφού κάνει τις δουλειές που αναζητούσε ο 56άχρονος τεχνικός.

Κόντρα Σε ΛεΝτέι και Γιασικεβίτσιους

Πριν ξεκινήσω όμως με τα μπασκετικά θέλω να αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» χειρίστηκαν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Μπαρτζώκας είχε κεντράρει εδώ και καιρό τον Ουόκαπ. Μήνες πριν. Μάλιστα, είχε μεταφερθεί το ενδιαφέρον του στον παίκτη και αυτός ξεκίνησε να συλλέγει πληροφορίες.

Ρώτησε τον Ζακ ΛεΝτέι με τον οποίο υπήρξε συμπαίκτη στο Κάουνας κι o σέντερ της Αρμάνι του είπε τα χειρότερα λόγια. Βλέπετε ο ΛεΝτέι βρέθηκε στο ΣΕΦ τη σεζόν με τις οικονομικές δυσκολίες και τις καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων. Αυτά έζησε, αυτά μετέφερε. Ασχέτως αν η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αλλάξει άρδην από τότε.

Ο Ουόκαπ τα άκουσε και «έβγαλε» την προοπτική από το μυαλό του.

Στη συνέχεια ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επικοινώνησε με τον παίκτη. «Σε σκέφτομαι για την Μπαρτσελόνα, μην κλείσεις πουθενά πριν με ακούσεις» του είπε.

Όταν σε θέλει η Μπαρτσελόνα την ακούς. Το πρόβλημα είναι πως οι μέρες περνούσαν, ο Λιθουανός τεχνικός εξαφανίστηκε και αυτό δημιούργησε μία ανασφάλεια στον Ουόκαπ.

Πάντως Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μου φάνηκαν αρκετά πεισμωμένοι. Ήθελαν τον παίκτη και του το έδειξαν προσφέροντάς του όσα ήθελε.

Ουσιαστικά οι Πειραιώτες «εγκλώβισαν» τον Ουόκαπ γιατί έφτασαν σε σημείο να του δώσουν όσα απαιτούσε (εγγυημένο διετές, τα χρήματα που απαιτούσε,κλπ) και τον υποχρέωσαν να απαντήσει θετικά.

Γιατί τον ήθελε ο Μπαρτζώκας

Ο 56άχρονος προπονητής του Ολυμπιακού τον είχε καημό τον Ουόκαπ. Πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν τον είχε σταμπάρει.

Οι λόγοι μοιάζουν να είναι προφανείς, αλλά πάντα χωράει μία ανάλυση και μία εξήγηση.

Two way γκαρντ. Ο 28άχρονος Αμερικανός μπορεί να παίξει καλά και στις δύο θέσεις της περιφέρειας. Αυτό το πλεονέκτημα θα εξυπηρετήσει αρκετά τον Κώστα Σλούκα, το ξένο «δυάρι» που θα έρθει και την υπόλοιπη ομάδα φυσικά.

Ο Ολυμπιακός χτίζεται γύρω από τον Σλούκα και ο Ουόκαπ είναι παίκτης που μπορεί να τον υποστηρίξει στο παρκέ. Όταν θα παίζει «άσος» ο Αμερικανός αυτομάτως θα έχει πιο ελεύθερο ρόλο ο Ελληνας γκαρντ.

Όταν ο Σλούκας θα παίζει στη θέση «1», ο Ουόκαπ θα μπορεί να τον βοηθάει τόσο με τη δημιουργία όσο και με το σκορ του.

Προς Θεού, δεν είναι κανάς δεινός σκόρερ για να φοβάται ο αντίπαλος πως θα χάσω από τους 15 πόντους του Αμερικανού, αλλά από την άλλη είναι τεράστια βελτίωση από τον Τζένκινς που δεν έβλεπε καν το αντίπαλο καλάθι.

Καλός αμυντικός. Ο Ουόκαπ φημίζεται για την πίεση που ασκεί πάνω στην μπάλα. Οι πολλές ώρες στο γυμναστήριο τον έχουν βοηθήσει να δημιουργήσει δυνατό κορμό και πόδια που του επιτρέπουν να «σκάει» τον αντίπαλο με την μπάλα.

Δυστυχώς το βίωσε κι ο Ολυμπιακός στο πετσί του στο Κάουνας αυτό.

Επίσης για γκαρντ παίζει άμυνα με συνέπεια αν βρεθεί στο low post με ψηλότερο παίκτη (όχι σέντερ). Διαθέτει μέγεθος κάτι το οποίο λατρεύει o Μπαρτζώκας στους περιφερειακούς του.

Τον Ολυμπιακό δεν τον... έπαιρνε να μην είναι καλός αμυντικός ο point guard της ομάδας.

Pass first γκαρντ. Ο 28άχρονος Αμερικανός έχει στο νου του πρώτα την δημιουργία και ακολουθεί η εκτέλεση. Σκέφτεται πρώτα την πάσα και έπεται η προσπάθεια για σουτ.

Σε μία ομάδα χρειάζονται ισορροπίες. Δεν μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί ένας παίκτης των 17 λεπτών και να πάρει 15 σουτ. Ένας προπονητής και εν πολλοίς διαχειριστής οφείλει να τα σκέφτεται αυτά γιατί σε μία σεζόν 10 μηνών θα τα βρει μπροστά του.

Σωστές αποφάσεις κι έμπειρος. Ο Ολυμπιακός διατυμπάνιζε πως και οι τρεις βασικές του μεταγραφές ήθελε να έχουν γνώση της διοργάνωσης. Ο Φολ έχει έστω και μικρή, ο Ουόκαπ έχει μεγαλύτερη. Και η εμπειρία του Αμερικανού φαίνεται από τις αποφάσεις που παίρνει τις κρίσιμες στιγμές μίας αναμέτρησης. Αυτό ανέφερε κι ο Γιασικεβίτσιους πριν λίγους μήνες, «δεν είναι οι 8 πόντοι και οι 5 ασίστ του, αλλά οι αποφάσεις που παίρνει όταν τις χρειάζεται η ομάδα του».

Καλός συμπαίκτης. Αυτό δεν το ξέρω, το λένε από την ομάδα. Εψαξαν, έμαθαν και κατέληξαν πως ο 28άχρονος είναι πολύ καλός συμπαίκτης (μεταξύ μας δεν έχει έρθει και κάποιος ως μεταγραφή που να μην ήταν καλός συμπαίκτης και στην πορεία να βγήκε «άλλος»).

Ακολουθεί το πλάνο του προπονητή και το εκτελεί πιστά. Αρέσει αυτό το χάρισμα στους κόουτς.

Ο Ολυμπιακός πήρε έναν παίκτη σε καλή ηλικία. Πήρε κάποιον για τον οποίον έδωσε «μάχη» με άλλες ομάδες και την κέρδισε. Και μην ξεχνάμε πως η αγορά είναι εξαιρετικά μικρή, δεν υπάρχουν αρκετοί παίκτες που να συγκεντρώνουν πολλές από τις επιθυμίες των προπονητών.

Ο χρόνος θα είναι αυτός που θα κρίνει τον Ουόκαπ. Το να βγούμε και να πανηγυρίζουμε για μία μεταγραφή τον Ιούνιο δε θα μας οδηγήσει πουθενά. Στο 90% των μεταγραφών επικρατεί ενθουσιασμό όταν γίνεται.

Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει στο παρκέ και μετά θα υπάρχει χρόνος για χαρές.

ΥΓ: Ο Κάρτερ είναι τελειωμένη υπόθεση. Αν θα μείνει ή αν θα παραχωρηθεί δανεικός θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Για τον Ολυμπιακό είναι win win κατάσταση αφού στη χειρότερη να έχασε 100.000 δολάρια.

ΥΓ 2: Το «δυάρι» πρέπει να είναι πολύ καλός σουτέρ. Συνεπής από τα 6.75. Η περιφέρεια του Ολυμπιακού έχει μεγάλη ανάγκη έναν τέτοιον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.