Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Από τα... αζήτητα της Ελλάδας, στους κορυφαίους του EuroCup και τον προθάλαμο της Εθνικής! (vids)

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Από τα... αζήτητα της Ελλάδας, στους κορυφαίους του EuroCup και τον προθάλαμο της Εθνικής! (vids)
Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στο εφετινό EuroCup κι ως εκ τούτου το Gazzetta καταγράφει τα πεπραγμένα του 22χρονου γκαρντ-φόργουορντ που βρίσκεται παράλληλα στον... προθάλαμο της Εθνικής Ελλάδας.

Τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη δεν προλάβαμε καλά-καλά να τον δούμε με διάρκεια στα ελληνικά παρκέ, με τον Ηρακλειώτη παίκτη να... ξενιτεύεται μόλις στα 20 του χρόνια για το Κενταϊνι των 22 χιλιάδων κατοίκων, όπου εδρεύει η Νεβέζις (η τέως ομάδα του στην Λιθουανία), παρέα τότε με τον δίδυμο αδερφό του και νυν παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιώργο. Ο Γιώργος, μετεγγράφηκε εκεί ύπο το καθεστώς του δανεισμού από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Παναγιώτης είχε μείνει ελεύθερος λίγο καιρό πριν, το καλοκαίρι του 2019, από τον Χολαργό.

Δύο και κάτι χρόνια αργότερα, η Λιθουανία έχει εξελιχθεί στο ορμητήριο του άλλοτε παίκτη του Άρη, ο οποίος απολαμβάνει στην Βαλτική την εμπιστοσύνη που δεν βρήκε στη χώρα του.

Ο Καλαϊτζάκης έκανε ένα «βήμα προς τα πάνω» τον περασμένο Μάρτιο, μιας και μετακόμισε σε μια απόσταση 50 λεπτών οδικώς από το Κενταϊνι όπου βρισκόταν, προκειμένου να εγκατασταθεί στην Πανεβεζίς, την πόλη της Λιετκαμπέλις. Ενός συλλόγου που από το 2016 κι έπειτα «ανοίχτηκε» κι εδραιώθηκε εν τέλει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λαμβάνοντας μέρος τόσο στο EuroCup (2016-2018, 2020-σήμερα) όσο και στο Basketball Champions League (2018-2020).

Μια μεγαλύτερη πόλη, σε έκταση και πληθυσμό, και γενικότερα μια μεταγραφή σε ένα ανώτερο club για τα δεδομένα της Λιθουανίας, με καλύτερους παίκτες και μεγαλύτερο γήπεδο.

Ο Καλαϊτζάκης «ψήθηκε» σε αγωνιστικό επίπεδο κι εξαργύρωσε την θετικότατη παρουσία του στην Νεβέζις με τη μετακίνηση του στην - παγειωμένη στην πρώτη τετράδα της LKL εδώ και μια πενταετία - Λιετκαμπέλις, αλλά όπως φαίνεται δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Η πρόοδος του είναι τέτοια που τον κάνει να... ακούγεται στο EuroCup, όντας σε αυτό το πρώιμο στάδιο της Regular Season ένας από τους πλέον αποδοτικούς παίκτες της διοργάνωσης.

Εξαιρετικές εμφανίσεις στο EuroCup

Ο Κρητικός γκαρντ-φόργουορντ (2.00μ.) είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Λιετκαμπέλις στα τρία πρώτα ματς του εφετινού EuroCup (δύο εκτός, ένα εντός), ενώ παράλληλα είναι κι ο πρώτος παίκτης της ομάδας του σε αξιολόγηση. Μετρά 18 πόντους, εκτελώντας με εξαιρετικά ποσοστά: 67% στα δίποντα (10/15), 50% στα τρίποντα (7/14) και 77% από την γραμμή των βολών (13/17). Συλλέγει 20 μονάδες στο ranking, καθώς προσφέρει ακόμη 3.7 ασίστ (έναντι 1.7 λαθών), 2.7 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα, ενώ κερδίζει και 4 φάουλ ανά 28:54 λεπτά στο παρκέ.

Έχει «υπογράψει» τα δύο πολύτιμα «διπλά» της λιθουανικής ομάδας στην διοργάνωση, έχοντας 12 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 3 ασίστ σε 31' στην Πολωνία κόντρα στην Σλασκ αλλά και 20 πόντους, 4 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε επίσης 31' στην Ιταλία απέναντι στην Τρέντο. Παράλληλα, είχε σημειώσει season-high 22 πόντων με αντίπαλο την Λοκομοτίβ Κουμπάν εντός έδρας, σε ένα ματς όπου η ομάδα του ηττήθηκε στο... όριο, με σκορ 84-85.

Ο Καλαϊτζάκης πραγματοποιεί μεστές εμφανίσεις στο ξεκίνημα της σεζόν, βοηθώντας σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού το σύνολο του κόουτς Νέναντ Τσάνακ. Ο Σέρβος τεχνικός δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στον νεαρό περιφερειακό που βγάζει στο παρκέ αξιοπρόσεκτη ωριμότητα για την ηλικία του ενώ είναι κι αρκετά συνεπής στα αγωνιστικά του καθήκοντα.

Σταθερός στα παιχνίδια της LKL

Το EuroCup είναι η... βιτρίνα της σεζόν του Καλαϊτζάκη, αλλά στην πραγματικότητα η παρουσία του στην λιθουανική λίγκα είναι εξίσου σημαντική. Ο δίμετρος swingman παίζει περίπου 24 λεπτά στις 9 εμφανίσεις του στο εγχώριο πρωτάθλημα και παραμένει πολυδιάστατος, καταγράφοντας 9.8 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ κι 1.7 κλεψίματα. Η Λιετκαμπέλις βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 5η θέση της κατάταξης, με ρεκόρ 5-4. Μπορεί η LKL, στην οποία κυριαρχεί η... μόνιμη πρωταθλήτρια Ζάλγκιρις Κάουνας, να μην συγκαταλέγεται στα πιο εμπορικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το επίπεδο της λίγκας είναι χαμηλό. Σίγουρα, λοιπόν, τα επιτεύγματα του Καλαϊτζάκη κι εντός των λιθουανικών τειχών έχουν την αξία τους στο συνολικό... πάκετο της πιο παραγωγικής σεζόν της καριέρας του.

Οι «άδειες» σεζόν του στην Basket League

Ο Άρης αποτέλεσε την πρώτη επαγγελματική στέγη του Καλαϊτζάκη, την διετία 2016-2018. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας μόλις έξι ολιγόλεπτες εμφανίσεις στην Basket League στο διάστημα της παρουσίας του στο Αλεξάνδρειο συν άλλες 5 στο BCL. Αρχικά συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Πρίφτη τη σεζόν 2016-17 κι ακολούθως με Παναγιώτη Γιαννάκη και Βαγγέλη Αγγέλου τη σεζόν 2017-18. Ήταν ένα καθόλου αμελητέο project για τους κίτρινους, αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε πρακτικά στην χρησιμοποίηση του.

Ακολούθησε η θητεία του στον Χολαργό υπό τις οδηγίες του Άρη Λυκογιάννη (2018-19), όπου τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα για τον νεαρό, όσον αφορά τη συχνότητα των συμμετοχών του (19 με 6:52' και 1.6π, 1.2ρ). Και πάλι, πάντως, ο Καλαϊτζάκης δεν βρήκε ιδιαίτερα μεγάλο χώρο στο ροτέισον και κατ' επέκταση ούτε και τον όγκο των λεπτών γενικότερα, προκειμένου να... ψηθεί επί της ουσίας και να αρχίσει να δείχνει πράγματα αντάξια του ταλέντου του. Αυτή ήταν κι η τελευταία του χρονιά στα ελληνικά παρκέ, μιας και τον Αύγουστο του 2019 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Νεβέζις, στην παρθενική του απόπειρα εκτός συνόρων.

Ο Καλαϊτζάκης βρήκε αμέσως στην Λιθουανία τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν του παρείχαν οι σύλλογοι του στην Ελλάδα. Η Νεβέζις τον μετέτρεψε σε μονάδα των 25 λεπτών, με τον ίδιο να μετρά 9.5 πόντους. 2.9 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ, έχοντας μαζί του και τον αδερφό του, Γιώργο.

Χτυπάει την πόρτα της Εθνικής Ομάδας

Είναι βέβαιο πως με την απόδοση του στο πρώτο δίμηνο της τρέχουσας σεζόν, ο Καλαϊτζάκης κάνει... σινιάλο στον ομοσπονδιακό τεχνικό, Σωτήρη Μανωλόπουλο, ούτως ώστε να τον λάβει σοβαρά υπόψη του, ενόψει των επόμενων υποχρεώσεων της Εθνικής Ομάδας.

Ο έμπειρος προπονητής παίρνει το χρίσμα από τον Ρικ Πιτίνο και θα καθοδηγήσει την «γαλανόλευκη» στα παράθυρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί να στελεχώσει την ελληνική αποστολή με τους καλύτερους διαθέσιμους αθλητές, αλλά και τους πιο φορμαρισμένους συγχρόνως. Ο πολύ βελτιωμένος Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, με τα όσα έχει δείξει μέχρι σήμερα στο συλλογικό επίπεδο, είναι δεδομένο πως... δεν περνά απαρατήρητος από τον Μανωλόπουλο και το υπόλοιπο επιτελείο του, θέτοντας υποψηφιότητα για να συμπεριληφθεί στις προσεχείς κλήσεις.

@Photo credits: eurocup