Play in και play out Stoiximan Basket League: Θα μας «χάλαγε» ένας «πρόωρος τελικός» για το πλεονέκτημα έδρας;

Play in και play out Stoiximan Basket League: Θα μας «χάλαγε» ένας «πρόωρος τελικός» για το πλεονέκτημα έδρας;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την οργανωτική καινοτομία του ΕΣΑΚΕ ως προς το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και κάνει το «ταμείο» της πρεμιέρας του άτυπου 3ου γύρου πριν τα play offs στην Stoiximan Basket League.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το καινούριο, αρχικά, δεν μας αρέσει γιατί μας βγάζει από όλα έχουμε συνηθίσει και η συνήθεια είναι μεγάλη πλάνη. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που δεν είδαν με καλό μάτι την εφετινή προσθήκη ενός μίνι έξτρα γύρου με πέντε αγώνες, πριν από τα play offs (play in και play out).

Σύμφωνοι, έτσι όπως εξελίχθηκε η κανονική περίοδος στην μάχη για την παραμονή, το ενδιαφέρον των play out χάθηκε από την πρώτη κιόλας αγωνιστική με τον οριστικό υποβιβασμό του Απόλλωνα. Γι’ αυτό, όμως, δεν «φταίει» ο νεωτερισμός του συστήματος διεξαγωγής, αλλά η κάκιστη πορεία των Πατρινών.

Από ‘κει και πέρα, όμως, αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει για τα δύο εισιτήρια που θα οδηγήσουν στην post season και θα κριθούν ανάμεσα ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Καρδίτσα (θεωρητικά εντός... κόλπου βρίσκονται τόσο το Λαύριο, όσο και το Μαρούσι).

To πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι στο διόλου απίθανο σενάριο νίκης του Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο αγώνας Άρη-Παναθηναϊκού στο “Nick Galis Hall” για την τελευταία αγωνιστική, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τον χαρακτήρα τελικού για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play offs!

Αν κι εφόσον στο μεσοδιάστημα, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αλώβητοι (5/5) την φάση των play in! Κατά συνέπεια, λοιπόν, παράλληλα με την έξτρα κόπωση (σύμφωνα και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα) που προκαλούν οι επιπλέον αγώνες (ειδικότερα στις ομάδες που συνεχίζουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις), ο άτυπος 3ος γύρος στο πρωτάθλημα μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανανεώσει και το αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Ολυμπιακός: 11/11 στην Ελλάδα με 4η διαδοχική εντός έδρας «αγγαρεία»!

Στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», η αναμέτρηση με τον Άρη (12-11) ήταν λίγο έως πολύ... καρμπόν με τα τρία προηγούμενα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων» μέσα στο γήπεδό τους. Δηλαδή εκείνα με το Μαρούσι (+6), με το Λαύριο (+21) και με την Καρδίτσα (+12), στα οποία η νίκη εξασφαλίστηκε στην 4η περίοδο στο πρώτο και στο 2ο ημίχρονο στα υπόλοιπα δύο.

Η διαφορά ήταν ότι ο αντίπαλος είχε μεγαλύτερη ποιότητα και ήταν σαφώς πιο επικίνδυνος! Γι' αυτό και η χαμηλή συγκέντρωση (ή το επίπεδο της υποτίμησης, διαλέξτε μόνοι σας) δεν γινόταν να διαρκέσει περισσότερο από τρία δεκάλεπτα. Όσο δηλαδή ο «αυτοκράτορας» διατηρούσε το προβάδισμα στο Φαληρικό Στάδιο (15-19 στο 10', 28-35 στο 17', 44-47 στο 24' και 57-60 στο 31”)!

Εκεί, λοιπόν, που τα «λουριά άρχισαν να σφίγγουν», η άμυνα συντονίστηκε με την επίθεση, ο Γουόκαπ (11π., 6ρ. & 8ασ. με 3/4 τριπ.) αποδείχτηκε άξιος συμπαραστάτης του «καυτού» Άλεκ Πίτερς (28π., 5ρ., 3ασ. & 2κλ. με 8/8 βολ. & 9/14 σουτ), ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στο σκοράρισμα και με αυτά και με εκείνα, ο Ολυμπιακός (21-2) έφτασε στην 11η σερί νίκη του (85-77) στις εγχώριες διοργανώσεις και στην 19η στα 20 τελευταία ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη (από τις 25/01 και μετά).

Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Τολιόπουλος 16π. & 5ασ.) είχε πολύ ανταγωνιστική παρουσία και η επιστροφή όλων των απόντων (πλην του Γκάλινατ, ο οποίος μετράει αντίστροφα) την βοήθησε αισθητά στο ενεργειακό κομμάτι, που με βάση τον τρόπο που παίζουν οι «κιτρινόμαυροι», είναι κομβικής σημασίας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα τους.

Ακόμη περισσότερο, σε απογεύματα όπως το κυριακάτικο του ΣΕΦ, που οι φιλοξενούμενοι σούταραν με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (50% με 16/32 τριπ.) πίσω από τα 6,75!

Περιστέρι: 7/7 με μπάσκετ παντός καιρού!

Το Περιστέρι (16-7) παρέμεινε αήττητο για έβδομο σερί ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, έστω κι αν η εξοικονόμηση ενέργειας στην διάρκεια της εβδομάδας (ελλείψει ευρωπαϊκού αγώνα) δεν βοήθησε και για δεύτερο διαδοχικό Σαββατοκύριακο η αγωνιστική του προσέγγιση δεν είχε αμυντικά χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του και χαρακτήρισε «εκτός φιλοσοφίας του» την υστέρηση των παικτών του στα μετόπισθεν, ωστόσο, οι «κυανοκίτρινοι» έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσαρμοστούν και να είναι αποτελεσματικοί, ακόμη όταν ο ρυθμός του αγώνα, δεν είναι αυτός που θέλουν να επιβάλουν.

Η μέση παραγωγικότητα των 99,5 πόντων στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, ίσως να έχει μία χρησιμότητα στην επερχόμενη προημιτελική σειρά των αγώνων με την περυσινή κάτοχο του BCL, Βόννη, που παίζει με πολλές κατοχές.

Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», λοιπόν, το “up tempo” παιχνίδι του Κολοσσού (9-14) έβγαλε τους γηπεδούχους από το πλάνο τους και το -11 του 7ου λεπτού (6-17) προκάλεσε μία κάποια... αναπροσαρμογή, όμως, η ολική επαναφορά ήρθε μέσα από την ταχύτητα στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και την αξιοποίηση των περισσότερων mismatch στην επίθεση.

Με αυτά και με εκείνα, οι γηπεδούχοι (Ράγκλαντ 15π. & 7ασ. με 6/9 σουτ) πήραν άριστα στην δημιουργία (17 ασίστ έναντι μόλις 6 λαθών) και με συνολικά 55 πόντους από τον πάγκο (Πουλιανίτης 14π. με 5/5 σουτ σε 18') εδραίωσαν μία διαφορά που στο 2ο μέρος κυμάνθηκε από το +4 έως το +12, για να φτάσουν στο τελικό 98-90.

Οι φιλοξενούμενοι (Μπιλής 15π., 2ρ. & 2ασ. με 5/6 τριπ.) δεν εκμεταλλεύτηκαν τα πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας τους για εκτός έδρας παιχνίδι (53,2% εντός πεδιάς) και για γνώρισαν την 3η εφετινή τους ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια που σκοράρουν πάνω από 80 πόντους μακριά από την Ρόδο.

Η εφετινή αποστολή του Κούρο Σεγκούρα κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, αν του χρόνου, όμως, οι Ροδίτες κάνουν το μεγάλο βήμα της Ευρώπης (το δικαιούνται με την 6η θέση στην κανονική περίοδο), τότε θα πρέπει να «μάθουν» ότι τα εκτός έδρας παιχνίδια δεν θεωρούνται ως μη γενόμενα! Ίσα-ίσα, που μέσα απ' αυτά θα καταξιωθούν στο επόμενο επίπεδο!

ΑΕΚ: «Έσπασε το ρόδι» μετά από 4 μήνες και είναι κοντά στα play offs!

Στα Άνω Λιόσια, η ΑΕΚ (10-13) βρέθηκε από τον παράδεισο της επιστροφής στις εντός έδρας νίκες (61-52 στο 27') στην «κόλαση» του 0/9 (69-72 στο 33' και 77-79 στο 37'), αλλά η ποιότητα του Κουζμίνσκας (21π. & 10ρ.) και τα τέσσερα μαζεμένα λάθη του Αμαρουσίου (7-16) μέσα σε 94”, της έδωσαν την ευκαιρία να «τρέξει» ένα σερί 10-0 και ουσιαστικά να «καθαρίσει» (88-85) το ματς.

Η πρώτη νίκη της «Ένωσης» στο γήπεδό της (μετά από σχεδόν 4 μήνες αλλά και επί των ημερών του Ηλία Ζούρου), επετεύχθη απέναντι στον αντίπαλο που έφυγε για τελευταία φορά ηττημένος από το πρώην «Σπίτι της Πάλης».

Το 53% εντός πεδιάς των φιλοξενουμένων, πάντως, οι 21 πόντοι που πέτυχαν από λάθη και οι 41 μέσα στην ρακέτα, καταδεικνύουν τις παιδικές ασθένειες της «βασίλισσας», που εντοπίζονται στην άμυνα και την θωράκιση της ρακέτας, καθώς επίσης και στο inside game.

Από πλευράς της, η ομάδα του Νίκου Βετούλα (Γιαννόπουλος 15π. με 4/7 τριπ.) πλήρωσε την συνολική αμυντική της υστέρηση και τα πέντε λάθη στα οποία υπέπεσε στα τελευταία 6,5 λεπτά του αγώνα (από τα 14 που είχε συνολικά)! Στο διάστημα, δηλαδή, που είχε φέρει τούμπα το ματς από το -9 και είχε το momentum, στηριζόμενη στην πολύ καλή δημιουργία της (20 ασίστ) και στην σωστή αξιοποίηση των περισσότερων missmatch.

ΠΑΟΚ: Επιστροφή στις νίκες με μετεγγραφή… αεροδρομίου!

Στο μισοάδειο κλειστό της Πυλαίας, η εικόνα των πρώτων 25 λεπτών δεν προμήνυε σε τίποτε αυτό που συνέβη στο υπόλοιπο της αναμέτρησης και οδήγησε στον οριστικό υποβιβασμό του Απόλλωνα (3-20) στην Α2 Κατηγορία.

Παρά τις απουσίες των Κόουλμαν, Μπιμπς και Πέρκινς, οι Πατρινοί (Μπλοντάιν 24π., 6ασ., 2κλ. & 9λ.) εκμεταλλεύτηκαν τον αρχικό «λήθαργο» των γηπεδούχων και πραγματοποιώντας ένα από τα πιο παραγωγικά ημίχρονα της σεζόν, προηγήθηκαν ακόμη και με +7 (19-26 στο 9'), έδειξαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν στα ίσα τη νίκη για να παραμείνουν ζωντανοί στο «θαύμα» της παραμονής.

Το σερί 1-11 με το οποίο προσπέρασαν με +4 στο 26ο λεπτό (50-54), όμως, αποδείχτηκε η τελευταία εφετινή τους αναλαμπή και η 9λεπτη «κατηφόρα» που ακολούθησε (επιμέρους σκορ 24-2 με 0/7 σουτ και 8 λάθη), αποτέλεσε την «ταφόπλακα» των ελπίδων τους για παραμονή στην Stoiximan Basket League!

Ο συνδυασμός της ήττας (87-63) με τη νίκη (95-88) της Καρδίτσας (8-15) στο Λαύριο, καθιστά όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της ομάδας του Γιάννη Χριστόπουλου ως βαθμολογικά αδιάφορα, από την άποψη ότι δεν προλαβαίνει ακόμη και στο σενάριο των 4 διαδοχικών νικών!

Το ξέσπασμα του ΠΑΟΚ (9-14) με επιμέρους σκορ 37-9 στα τελευταία 11'20”, χάρισε στον Στάθη Νερατζάκη το πρώτο ροζ φύλλο της καριέρας του ως head coach και την πρώτη του νίκη της ομάδας του (Μίχαλακ 17π., 4ρ., 3ασ. & 3κλ. με 3/6 τριπ.) μετά από σχεδόν 2 μήνες και έξι σερί ήττες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αφίξεις σαν κι αυτή του Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ με την διόλου ευκαταφρόνητη θητεία στο ΝΒΑ (με Καβαλίερς και Ρόκετς) και τις σπουδαίες διακρίσεις στην G-League (μέλος της καλύτερης πεντάδας, 1ος σκόρερ και πασέρ την σεζόν 2020-21) μόνο διαφήμιση κάνουν στην ελληνική λίγκα.

Απλά το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι σε τι εξυπηρετεί μία «επένδυση» (10.000 δολαρίων) ενός μηνός, σε έναν super παίκτη για τα δεδομένα της ομάδας στην οποία έρχεται, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ στην καλύτερη περίπτωση θα μπει στα play offs και στην συνέχεια (θα παίξει με Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό) και θα «χαιρετήσει». Ειδικότερα αν δεν τον «κλειδώσει» με συμβόλαιο και για του χρόνου! Μήπως για να σταματήσει η μεγάλη γκρίνια του κόσμου και να μετριαστεί η πίεση στην διοίκηση του «δικεφάλου του Βορρά»;

Υγ.: Δεν γνωρίζω προσωπικά τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του και την σοβαρότητα που διακρίνει την ενασχόλησή του με το μπάσκετ. Δεν έχω καταλάβει ποτέ, όμως (και δεν το βρίσκω σωστό), για ποιο λόγο κάθεται στον πάγκο και για την ακρίβεια δίπλα στον προπoνητή, από την άποψη ότι η παρουσία του εκάστοτε προέδρου ανάμεσα στους παίκτες και το staff, συνήθως προκαλεί μία αχρείαστη έξτρα πίεση. Ενίοτε, όμως, μπορεί να εκθέσει και τον ίδιο τον διοικητικό ηγέτη μίας ομάδας, όπως συνέβη στο επεισόδιο (βγήκε από τα ρούχα του και εκτόξευσε ύβρεις) με τον προπονητή του Απόλλωνα, Γιάννη Χριστόπουλο, που προκάλεσε την αποβολή και των δύο κι έβγαλε προς τα έξω μία εικόνα που δεν ταιριάζει στο ήθος και στην συνολική παρουσία του Θανάση Χατζόπουλου στα γήπεδα.

Καρδίτσα: Ιστορικό «διπλό» μετά από 0/22!

Στο παραλιακό προάστιο της νότιας Αττικής, το μεγαλύτερο βάθος και η πιο έντονη επιθυμία των Θεσσαλών ήταν τα στοιχεία που έγειραν (88-95) την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενουμένων. Με 26 ασίστ και μόλις 9 λάθη και με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ, η Καρδίτσα (8-15) κυριάρχησε στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης.

Προηγήθηκε ακόμη και 12 πόντους διαφορά (34-46 στο 18’17”) και δεν πτοήθηκε ούτε όταν οι Λαυριώτες έβγαλαν μεγάλη αντίδραση και πήραν για 2η και τελευταία φορά το προβάδισμα στο σκορ (72-70 στο 30’34”). Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου πήρε 24 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο με τον Σακ Μπιουκάναν (18π., 9ρ., 5ασ. & 3κλ.) και τον Τέβιν Μακ (21π., 3ρ. & 2ασ.) να κάνουν την διαφορά, ενώ η εξαιρετική καθοδήγηση από τον Ρέι ΜακΚάλουμ (14π., 5ρ. & 10ασ.) ήταν καταλυτική και απέτρεψε την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια των γηπεδούχων να επιστρέψουν στο ματς.

Η πρώτη και ιστορική νίκη της θεσσαλικής ομάδας στην Α1 Κατηγορία μετά από 22 διαδοχικές ήττες, της δίνει προβάδισμα απέναντι στο Λαύριο και της άνοιξε την όρεξη για το κυνήγι της 8ης θέσης, που θα της δώσει δικαίωμα συμμετοχής στα play offs. Κάτι που αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει τεράστια επιτυχία!

Η ομάδα του Κώστα Μέξα είχε πολύ μικρό rotation και ελάχιστα αποθέματα ενέργειας και οι 38 πόντοι παραπάνω που δέχτηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εφετινή επίσκεψη της Καρδίτσας, καταδεικνύει ότι το ματς χάθηκε από την αδυναμία των γηπεδούχων στην άμυνα!

Το παθητικό των 95 πόντων και η φτωχή προσφορά του συνήθως κομβικού, Μάρκους Θόρντον (8π., 3ασ. & 3λ με 4/8 σουτ σε 24’), ο οποίος φορτώθηκε με φάουλ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!