Ηρακλής: Οι μεταγραφές, οι «βασικοί» και οι επόμενες κινήσεις (vids)

Ηρακλής: Οι μεταγραφές, οι «βασικοί» και οι επόμενες κινήσεις (vids)

bet365

Το Gazzetta, μετά τις ριζικές αλλαγές που συντελούνται το φετινό καλοκαίρι στο ρόστερ του Ηρακλή, εξετάζει το πως διαμορφώνεται ο βασικός κορμός της ομάδας του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Το ρόστερ του Ηρακλή για τη σεζόν 2021-22 θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με το περσινό. Πλην των νεαρών Γιάννη Φίλλιου (19 ετών, γκαρντ) και Γιώργου Πετανίδη (18 ετών, γκαρντ/φόργουορντ), όλες οι υπόλοιπες μονάδες που αγωνίστηκαν πέρσι στο Ιβανώφειο, αποτελούν με παρελθόν. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος χτίζει μια ομάδα από την αρχή.

Ο έμπειρος προπονητής συνεχίζει στην ομάδα (είχε αναλάβει τον περασμένο Φλεβάρη) κι ήδη έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη νέα σύνθεση του Γηραιού που θέλει να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με πέρσι, στις υποχρεώσεις του σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Οι βασικές επιλογές της περιφέρειας και ο παίκτης που λείπει

Ως βασική επιλογή στην θέση «1» λογίζεται ο Ράιαν Γούλριτζ, ένας παίκτης που πέρσι μοίρασε τη σεζόν του ανάμεσα στην γερμανική Μπαϊρόιτ και τους Οκλαχόμα Σίτι Μπλου της G League του ΝΒΑ. Ο Αμερικανός πλειμέικερ έχει ύψος 1.91 μέτρα, είναι 25 ετών και θεωρείται ικανός πασέρ με έφεση στο δημιουργικό σκέλος. Ο Γούλριτζ θα επιφορτιστεί κατά βάση με την καθοδήγηση της κυανόλευκης πεντάδας, την αξιοποίηση των συμπαικτών του αλλά και με το να δημιουργεί «τομές» στις αντίπαλες άμυνες ως συχνός χρήστης των drives.

Ο Ράιαν Τέιλορ, ο έτερος παίκτης από την G League που απέκτησε ο Ηρακλής το φετινό καλοκαίρι, είναι 26 ετών και μπορεί να καλύψει τόσο την θέση του σούτινγκ γκαρντ, όσο και να ακουμπήσει στο «3», διαθέτοντας ύψος που του το επιτρέπει, κοντά στα δύο μέτρα. Είναι ένας rookie στα ευρωπαϊκά παρκέ, με δυνατό «χαρτί» το μακρινό σουτ, καθώς την τελευταία διετία κατέγραφε σταθερά το πολύ υψηλό 43% από την περίμετρο.

Λεπτά και στις δύο θέσεις μπορεί θεωρητικά να βρει ο Κώστας Παπαδάκης που πέρσι έκανε σημαντικά βήματα αγωνιστικής προόδου στην Λάρισα. Ο 23χρονος combo γκαρντ (1.91μ.) είναι ακόμη ένας παίκτης με ικανότητα στο τρίποντο, που θα ενισχύσει παράλληλα το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ. Τους περασμένους μήνες έγινε διεθνής, βελτιώθηκε αισθητά και πρόκειται για μια δοκιμασμένη λύση σε παραγωγική ηλικία.

Από 'κει και πέρα ο Ηρακλής δείχνει να χρειάζεται ακόμη μια «έτοιμη» λύση για την περιφερειακή του γραμμή, προκειμένου να έχει μεγαλύτερο βάθος και επιλογές, αφού μη ξεχνάμε πως τη νέα σεζόν η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει την είσοδο της στο FIBA Europe Cup μέσω των προκριματικών. Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ υπάρχουν δύο διαθέσιμες θέσεις ξένων - η μια λογικά θα καλυφθεί από τον «κλεισμένο» Ρέτζι Λιντς - επομένως ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει το περιθώριο να επιλέξει ακόμη έναν Αμερικανό ή κοινοτικό για το backcourt.

Με την προσθήκη ενός ακόμη ποιοτικού ξένου, συν την παραπάνω τριάδα, αλλά και τον ελπιδοφόρο Γιάννη Φίλλιο που πέρσι έκανε το ντεμπούτο του στην Basket League, ο Ηρακλής θα έχει στις τάξεις του πέντε γκαρντ, με τον σμολ φόργουορντ Έλστον Τέρνερ να μπορεί να «κατέβει» θέση, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δοκιμασμένες λύσεις στους φόργουορντ

Στο «3» τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά ξεκάθαρα, με τον 31χρονο Έλστον Τέρνερ αλλά και τον 23χρονο Γιάννη Αγραβάνη να αποτελούν τις επιλογές του Θανάση Σκουρτόπουλου. Ο έμπειρος Αμερικανός προετοιμάζεται για την τρίτη του σεζόν στην Basket League κι ενώ πέρσι έπαιξε στον ΠΑΟΚ όντας διψήφιος στο σκοράρισμα (11.5 πόντοι με 43% στο τρίποντο). Δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα κι έχει αποδείξει πως δεν έχει πρόβλημα να σταθεί με αξιώσεις στην ελληνική λίγκα που του... ταιριάζει.

Ο Γιάννης Αγραβάνης είναι μια προσθήκη στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη του Παπαδάκη, δηλαδή ένας Έλληνας που έχει κληθεί στην Εθνική Ομάδα κι έχει κίνητρο να διακριθεί στο συλλογικό επίπεδο. Ο νεαρός φόργουορντ ήταν εντυπωσιακός πέρσι στην αρχή της σεζόν με το Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα ο Προμηθέας να τον επαναφέρει από τον δανεισμό του. Φέρνει ενέργεια στο παρκέ και έχει δείξει πως μπορεί να συνεισφέρει σε ένα σύνολο ανεξαρτήτως χρονικού πλαισίου. Είτε δηλαδή πατήσει παρκέ για λίγα λεπτά ως ρολίστας, είτε για αρκετή ώρα με αυξημένες αρμοδιότητες, ξέρει πως να εξυπηρετήσει το πλάνο του προπονητή.

Αντίστοιχα, «κλειδωμένη» εμφανίζεται κι η θέση του πάουερ φόργουορντ, μετά τις προσθήκες των Γιάννη Κουζέλογλου και Μάικλ Φίνκε. Ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ προέρχεται από χρονιά καριέρας στο συμπολίτη Άρη (10.5 πόντοι, 7.2 ριμπάουντ, 23 λεπτά) κι εφόσον η ανοδική του πορεία συνεχιστεί, ο Ηρακλής θα έχει βάλει στην μηχανή του ένα από τα καλύτερα τεσσάρια της Basket League. Ο 26χρονος είχε πέρσι αξιοσημείωτη συνέπεια στο παιχνίδι του.

Ο 25χρονος Φίνκε (2.08μ.) από την άλλη είναι ένας παίκτης με παραστάσεις στην Ευρώπη την τελευταία διετία, έχοντας αγωνιστεί σε VTB League, Πολωνία κι εσχάτως Ολλανδία. Ξεχώριζε σε χαμηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα από το ελληνικό και μένει να δούμε πως θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η ασφάλεια που θα παρέχει ο Κουζέλογλου στην θέση, μπορεί να παρατείνει το χρόνο προσαρμογής του Φίνκε, εφόσον δείξει πως χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Τα κενά στο «5» κι η αναμονή για Βουγιούκα

Η θέση του σέντερ, όπως όλα δείχνουν, θα καλυφθεί από τον Ρέτζι Λιντς που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά ταχυδρόμησε το υπογεγραμμένο συμβόλαιο του στους διοικούντες της ΚΑΕ, ενώ ο Ηρακλής έχει καταθέσει πρόταση και στο Ίαν Βουγιούκα. Η Αμερικανός (2.08μ.) είναι 27 ετών και πέρσι ήταν back up ψηλός της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Στο EuroCup είχε 6 πόντους, 1.1 τάπες και 4.4 ριμπάουντ ανά 16 λεπτά κατά μέσο όρο. Ένας παίκτης με δυνατή σωματοδομή, καλός στον τομέα των ριμπάουντ και ιδιαίτερα στιβαρός στο αμυντικό κομμάτι.

Ως παρτενέρ του δυναμικού Λιντς, θα ταίριαζε ένας παίκτης με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με εμπειρία από την ελληνική πραγματικότητα, που η δυνατή του μεριά στο παρκέ θα ήταν εκείνη της επίθεσης. Συν τοις άλλοις, ο Βουγιούκας (ή κάποιος άλλος γηγενής σέντερ) θα κρατούσε ανοικτή θέση ξένου για τον έξτρα περιφερειακό που αναφέραμε νωρίτερα.

Θυμίζουμε πως τους δύο «βασικούς» σέντερ αναμένεται να πλαισιώσει ο βετεράνος Δημήτρης Χαριτόπουλος. Ο 38χρονος, με τις 359 συμμετοχές στην καριέρα του στην Basket League, βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής στο Ιβανώφειο έπειτα από τρία χρόνια.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα