«Ευκαιρία για μας, ο ανέτοιμος ΠΑΟ!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ευκαιρία για μας, ο ανέτοιμος ΠΑΟ!»
Ο μέχρι πέρυσι «ερυθρόλευκος», Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους και νυν πρώτος σκόρερ της Λιέτουβος Ρίτας, μιλάει στο gazzetta.gr για την αποψινή (21.45) πρεμιέρα της Ευρωλίγκα και δηλώνει απρόθυμος να ανοίξει περυσινές πληγές!

Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011, ως επιλογή του Ντούσαν Ίβκοβιτς και μετά από μία συμπαθητική πρώτη σεζόν στον Πειραιά (μ.ο. 6,2π. με 41,3% στα τριπ. στην Ευρωλίγκα και 7,7π. με 45,4% στα τριπ. στην Α1 Κατηγορία), ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αποφάσισε να ενεργοποιήσει την “option” ανανέωσης του συμβολαίου του και να τον κρατήσει στην ομάδα. Η δεύτερη σεζόν του στο “λιμάνι”, όμως, δεν κύλησε όπως θα ήθελε ο 25χρονος Λιθουανός γκαρντ, που έπαιξε ελάχιστα στην Ευρώπη (μ.ο. 1,0π. με 22,2% στα τριπ. σε 15αγ.) και χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα (μ.ο. 6,9π. με 44,3% στα τριπ.) για να ξεκουράζει τους βασικούς.

Ο λόγος για τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, που το καλοκαίρι επέστρεψε στην Λιέτουβος Ρίτας και απόψε (21.45) στην κατάμεστη “Siemens Arena”, θα είναι από τα βασικά όπλα της ομάδας του Ντιρκ Μπάουερμαν, κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το gazzetta.gr εντόπισε τον “Γκέτσε” στο σπίτι του στο Βίλνιους κι εκείνος δεν αρνήθηκε να μας μιλήσει για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκα και τον πρώην “αιώνιο αντίπαλο”, για τις αναμνήσεις του από τον Ολυμπιακό, για το “παράπονό” του από τον 47χρονο τεχνικό των “ερυθρολεύκων” και για τον αναβαθμισμένο εφετινό του ρόλο. Για όσους δεν το έχουν συγκρατήσει, ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης, οδήγησε τη Λιέτουβος Ρίτας στην Ευρωλίγκα, μέσω του προκριματικού γύρου που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, πετυχαίνοντας 34 πόντους (με 8/10 τριπ.) στον ημιτελικό με την Όλντενμπουργκ και 19 (με 4/9 τριπ.) στον τελικό με την Οστάνδη.

- Μετά από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, αποφάσισες να επιστρέψεις στη γενέτειρα σου και την πρώην ομάδα σου και παίζοντας εξαιρετικά στον προκριματικό γύρο, βοήθησες τη Λιέτουβος Ρίτας, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα...

«Ήταν μεγάλο το δέλεαρ και παρ‘ ότι στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, εκμεταλλευτήκαμε τον παράγοντα έδρα, παίξαμε τρία πολύ καλά παιχνίδια και χάρη στη συμβολή και της τύχης, πήραμε αυτό που θέλαμε... Ήταν μία μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο, που για μία ακόμη χρονιά θα διατηρηθεί στην “ελίτ” της Ευρώπης...»

- Η απόδοσή σου σ’ αυτούς τους τρεις αγώνες (μ.ο. 21,3π., 5,3ρ., 2,3ασ. με 92,3% στις βολ., 50% στα διπ. & 63% στα τριπ.), έδειξε ότι είσαι πολύ “πεινασμένος” για μπάσκετ... Ίσως και επειδή στον Ολυμπιακό δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής...

«Αυτό είναι αλήθεια... Φέτος έχω έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, μένω πολύ περισσότερη ώρα στο παρκέ (σ.σ.: μ.ο. 28,8’) και προσπαθώ να αξιοποιήσω όσο καλύτερα γίνεται τα λεπτά συμμετοχής μου! Όσο περισσότερο χρόνο παίζει κάποιος παίκτης, τόσο πιο εύκολο είναι γι‘ αυτόν να δείξει τι αξίζει... Τον πρώτο χρόνο στον Ολυμπιακό έπαιζα αρκετά και ήμουν ικανοποιημένος, αλλά πέρυσι έπαιξα πολύ λίγο και δεν ήμουν ευτυχισμένος. Χαίρομαι πολύ που επέστρεψα σε ρόλο πρωταγωνιστή κι άρχισα καλά τη σεζόν! Ελπίζω να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό... Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί εύκολα να συμβιβαστεί με το να μην παίζει... Ίσα-ίσα, το αντίθετο συμβαίνει... Όλοι παίκτες θέλουν να παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο...»

- Στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα, υποδέχεστε τον Παναθηναϊκό... Έχετε μία νέα ομάδα, με νέο προπονητή και συνολικά τρεις πρώην παίκτες του Ολυμπιακού... Εσένα, τον Γλυνιαδάκη (σ.σ.: έπαιξε και στον ΠΑΟ) και τον Σεϊμπούτις. Τι περιμένετε από το αυριανό (σ.σ.: αποψινό) παιχνίδι;

«Να κάνουμε ένα καλό ματς και να κερδίσουμε, κάτι που ισχύει για όλα τα παιχνίδια που θα δώσουμε στην έδρα μας! Μπορεί να μην βρισκόμαστε στο απόγειο της φόρμας μας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον Παναθηναϊκό, που έχασε στο πρόσφατο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος και πετυχαίνοντας μόλις 45 πόντους, έδειξε ότι ακόμη είναι αρκετά ανέτοιμος. Εμείς έχουμε λίγα περισσότερα επίσημα παιχνίδια στα πόδια μας σε πρωτάθλημα, VTB-League και Ευρωλίγκα (σ.σ.: προκριματικός γύρος) και με τη βοήθεια του κόσμου μας, ελπίζω να εκμεταλλευτούμε αυτό το μικρό πλεονέκτημα και να μπούμε με το δεξί στην διοργάνωση...»

- Για να αστειευτούμε λιγάκι, έχεις συζητήσει καθόλου με τον Σεϊμπούτις και τον Ανδρέα (σ.σ.: Γλυνιαδάκη), για τα συναισθήματά σας απέναντι στον πρώην “αιώνιο αντίπαλο”; Το γεγονός ότι κάποτε είσαστε “ερυθρόλευκοι”, σας καθιστά αυτομάτως μόνιμους “εχθρούς” του Παναθηναϊκού;

«(Γελάει!!)... Δεν θα το έθετα ακριβώς έτσι! Αλλά το γεγονός ότι έπαιξα στον Ολυμπιακό και γνωρίζω καλά τι σημαίνει η αντιπαλότητα απέναντι στον Παναθηναϊκό, μου δίνει έξτρα κίνητρο να παίξω όσο το δυνατόν καλύτερα εναντίον του...»

- Πως βλέπεις το ρόστερ και τις προοπτικές του εφετινού Παναθηναϊκού;

«Ο Παναθηναϊκός θα είναι πάντα δυνατός και θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα! Κράτησε τον βασικό κορμό από πέρυσι, επέστρεψαν ο Φώτσης με τον Μπατίστ, ο Διαμαντίδης παρέμεινε σε ρόλο ηγέτη, οπότε σαν ομάδα, έχει τα όλα τα φόντα να πετύχει κάτι καλό. Συγκαταλέγεται μέσα στις 6-8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης...»

- Με τι αναμνήσεις έφυγες από τον Πειραιά;

«Αν εξαιρέσεις κάποιες συμπεριφορές στη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς, δεν έχω κανένα λόγο να μην θυμάμαι ευχάριστα τη διετή παραμονή μου στην Ελλάδα και την θητεία μου στον Ολυμπιακό. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, έκανα καινούριους φίλους, πέρασα όμορφα, κατέκτησα δύο ευρωπαϊκούς τίτλους κι ένα πρωτάθλημα Ελλάδας και συνολικά έζησα μία σημαντική εμπειρία, που είχε περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία...»

- Τι θα ήθελες να ξεχάσεις;

«Το ότι ο coach Μπαρτζώκας δεν μπήκε στην διαδικασία να μου εξηγήσει ποτέ τι ήθελε από μένα και γιατί δεν με χρησιμοποιούσε. Θα ήθελα μία πιο ανθρώπινη συμπεριφορά σε επίπεδο επικοινωνίας από μέρους του, ίσως επειδή είχα συνηθίσει αλλιώς με τον Ίβκοβιτς. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν, δεν μ’ απασχολούν πλέον και γενικά δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που θα “ξύσει” παλιές πληγές!»

- Πως βλέπεις τον εφετινό Ολυμπιακό; Μπορεί να κάνει το “three-peat” στην Ευρωλίγκα και να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα;

«Εννοείται πως μπορεί, αλλά χρειάζεται και τύχη! Κράτησε αρκετούς σημαντικούς παίκτες από την περυσινή σεζόν και προσέθεσε στο ρόστερ μερικούς νέους ταλαντούχους Έλληνες και ορισμένους “ρολίστες” Αμερικάνους... Θα χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να βρει ρυθμό, νομίζω όμως, ότι θα είναι μία από τις δυνατές ομάδες στην Ευρώπη. Το έδειξε, άλλωστε και κόντρα στον Παναθηναϊκό...»