Βιλερμπάν - Ούνικς 85-82: «Πετάει» ψηλά με τρίτη σερί νίκη

Βιλερμπάν - Ούνικς 85-82: «Πετάει» ψηλά με τρίτη σερί νίκη
Η Βιλερμπάν (6-2) υπέταξε με σκορ 85-82 την Ούνικς Καζάν (3-5) στο Αστρομπάλ κι εδραιώθηκε στις κορυφαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, έπειτα από 8 «στροφές» στην EuroLeague.

Σε ένα ματς με χαρακτήρα... θρίλερ, η Βιλερμπάν άντεξε στην πίεση που της άσκησε η Ούνικς, προστάτευσε την έδρα της και επέκτεινε ακόμη περισσότερο το νικηφόρο σερί της (3 ματς). Οι Γάλλοι συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα, έχοντας πλέον εδραιωθεί στα υψηλά στρώματα της κατάταξης.

Ο αγώνας

Οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν εντυπωσιακή εκκίνηση και προηγήθηκαν με 8-0 στο τρίλεπτο κι ακολούθως με 14-7 στα μέσα της εναρκτήριας περιόδου, έχοντας τον Κρις Τζόουνς ως κύριο εκφραστή των επιθετικών τους προσπαθειών. Η Ούνικς όμως βελτίωσε την απόδοση της και προηγήθηκε με 16-17 χάρη σε τρίποντο του Σπίσου στο έβδομο λεπτό του ματς, καταφέρνοντας μάλιστα να κλείσει προηγούμενη το δεκάλεπτο με +3 από μπάζερ μπίτερ δίποντο του Κέιναν (21-24).

Στην δεύτερη περίοδο, οι φιλοξενούμενοι συντηρούσαν για αρκετή ώρα ένα προβάδισμα πέντε πόντων (23-28 στο 13'), όμως ο ορεξάτος Τζόουνς κουβαλούσε την Βιλερμπάν με διαδοχικά καλάθια και την κρατούσε στο ματς (32-32 στο 18'). Η ομάδα του Πάρκερ πήρε ώθηση από την εξαιρετική της άμυνα και με τον Οκόμπο έφτασε στο +5 (37-32 στο 19'), έχοντας κρατήσει παράλληλα το παθητικό της στους 6 πόντους σε 9 αγωνιστικά λεπτά! Η Ούνικς είχε... βραχυκυκλώσει αλλά ο Χεζόνια της έδωσε μια επιθετική ανάσα, λίγα δευτερόλεπτα πριν την ανάπαυλα (39-36).

Στο δεύτερο σκέλος του ματς, ο Λάιτι με τρίποντο αύξησε το προβάδισμα της Βιλερμπάν (44-38 στο 22') αλλά το σύνολο του Περάσοβιτς δεν άργησε να αντιδράσει, κάνοντας το ξανά ντέρμπι με τον Χεζόνια (49-47 στο 24'). Ακολούθησε ένα 8-0 των γηπεδούχων (57-47 στο 26') με Οκόμπο και Τζόουνς κι ήταν πλέον ολοφάνερο πως το μομέντουμ βρισκόταν σε γαλλικά χέρια, με αποκορύφωμα ένα ακόμη τρίποντο του Λάιτι για το διψήφιο προβάδισμα τους (62-51 στο 27'). Η Βιλερμπάν είχε τον πλήρη έλεγχο προς το ροζ φύλλο κι έφτασε ως το +12 (65-53 στο 29') αλλά αδίκησε την εξαιρετική προσπάθεια της, δεχόμενη ένα γρήγορο 4-0 από την Ούνικς στα τελευταία 28'' του της 3ης περιόδου (65-57).

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο δεν είχε γίνει αισθητός νωρίτερα όμως μπήκε την κατάλληλη στιγμή στην εξίσωση το ματς, δίνοντας ξανά ένα πιο ασφαλές προβάδισμα στην ομάδα του (68-57 στο 32') με δύο σημαντικά συνεχόμενα καλάθια (70-60 στο 33'). Έκτοτε η Βιλερμπάν έχασε τη σύνδεση της με το αντίπαλο καλάθι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της Ούνικς στην διεκδίκηση της νίκης, με αιχμή του δόρατος τον εξαιρετικό Χεζόνια (71-66 στο 35'). Η... καυτή ανάσα των φιλοξενούμενων έγινε ακόμη πιο αισθητή με το κάρφωμα του Τζεκίρι (71-68 στο 36'), αλλά λίγο αργότερα ο Τζον Μπράουν απέτυχε να σκοράρει από κοντά για να διατηρήσει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα την διαφορά, με τον Οκόμπο ακολούθως να στέλνει σε κρίσιμο σημείο στο +7 την Βιλερμπάν (77-70), 2:38 πριν το άκουσμα της τελικής κόρνας.

Αλλά η Ούνικς επέστρεψε ξανά, με προσωπικές φάσεις από Χεζόνια και Κέιναν που έδειξαν την προσωπικότητα τους (81-77 στο 38'). Στα 36'' πριν το φινάλε και με το σκορ στο 81-79, ο Λάιτι ευστόχησε σε ένα καθοριστικό ζευγάρι βολών. Η Ούνικς στην δική της κατοχή που ακολούθησε απέτυχε να σκοράρει από την περίμετρο, παρότι ανανέωσε την επίθεση της με δύο διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ. Ο Τζόουνς με 2/2 βολές στα 14'' κλείδωσε τη νίκη της Βιλερμπάν, κάνοντας το σκορ 85-79. Το μόνο που κατάφερε η Ούνικς στην τελευταία της επίθεση ήταν να μειώσει απλώς με ένα μακρινό τρίποντο του Χεζόνια στην εκπνοή.

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 39-36, 65-57, 85-82

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Βιλερμπάν με έναν συνδυασμό ετοιμότητας, ικανότητας αλλά και τύχης άντεξε στην πίεση της Ούνικς στα τελευταία λεπτά. Η αντεπίθεση των Ρώσων ήταν είχε διάρκεια κι ένταση, όμως οι παίκτες του Πάρκερ έδειξαν χαρακτήρα, βρήκαν τους απαιτούμενους πόντους στην επίθεση και κράτησαν το προβάδισμα τους, έστω και με άγχος.

O MVP: Φανταστικό παιχνίδι από την τριάδα Τζόουνς (25π, 3α, 3ρ), Οκόμπο (17π, 6ρ, 2α) και Λάιτι (19π, 2ρ, 1α). Θα ήταν άδικο αν ξεχωρίζαμε μόνο έναν. Ο καθένας είχε τις στιγμές του, αλλά συνδυαστικά μαζί οι τρεις τους οδήγησαν την Βιλερμπάν σε μια πολύτιμη εντός έδρας νίκη.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Κώστας Αντετοκούνμπο (4π, 1ρ, 1α) πέτυχε δύο σημαντικά καλάθια στο ξεκίνημα της καθοριστικής περιόδου κι αν δεν έκανε το πιο παραγωγικό του ματς, κατάφερε να βάλει το όνομα του στην λίστα των διακριθέντων.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Τζάρελ Μπράντλεϊ ήταν σαν να μην... έπαιξε, στα 12:25' που βρέθηκε στο παρκέ. Δεν πήρε καμία προσπάθεια στην επίθεση, ούτε κάποιο ριμπάουντ, αντιθέτως έκανε τρία φάουλ κι ένα λάθος.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Εκπληκτικές εικόνες στο Αστρομπάλ μετά την λήξη, με τον κόσμο της Βιλερμπάν να αποθεώνει τους παίκτες κι εκείνοι αντίστοιχα να... ακολουθούν τον ρυθμό της εξέδρας. Η πορεία της γαλλικής ομάδας είναι εντυπωσιακή ως τώρα και σήμερα έλαβαν από το κοινό τους την αναγνώριση που τους άξιζε.

1

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Είναι γνωστό πως ο Λορέντσο Μπράουν δεν είναι δα κι ο πιο συνεπής σουτέρ του κόσμου, όμως απόψε το... παράκανε με 0/8 τρίποντα σε 31:53' παρουσίας. «Τσαλάκωσε» ολόκληρη την περιφερειακή απειλή της ομάδας του.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Βιλερμπάν είναι πλέον στο 6-2 κι αυτό από μόνο του τα λέει όλα για την αποτελεσματικότητα της γαλλικής ομάδας που έχει βαλθεί να... τρελάνει την Ευρώπη. Η Ούνικς έκανε μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια αλλά δεν είχε διάρκεια στην απόδοση της.

1

2

@Photo credits: euroleague.net

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.