ΠΑΟΚ: Αν δεν τον «καταστρέψεις» με το σερβίς, δύσκολα τον κερδίζεις

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
ΠΑΟΚ: Αν δεν τον «καταστρέψεις» με το σερβίς, δύσκολα τον κερδίζεις

bet365

Ο ΠΑΟΚ πήρε δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι και ο Φώτης Καρακούσης δεν γράφει μόνο για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, αλλά συνολικά για την ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη που δύσκολα την κερδίζεις, αν δεν την «καταστρέψεις» με το σερβίς.

Η άνοδος του ΠΑΟΚ δεν λέει να σταματήσει, με τους Θεσσαλονικείς με εξαίρεση τα δύο παιχνίδια με την Μπαστάρντο για το Challenge Cup να δείχνουν όλο και καλύτεροι. Ήδη στον δεύτερο γύρο έχουν κερδίσει Ολυμπιακό και Φοίνικα εντός έδρας και Παναθηναϊκό στον Άγιο Θωμά. Τρεις νίκες στα ισάριθμα ντέρμπι με τις ομάδες που θεωρητικά θα παλέψουν για τον τίτλο και οι τρεις με τρίποντο. Και οι τρεις με τον ίδιο πάνω-κάτω τρόπο.

Με κυριαρχικό βόλεϊ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ένα βόλεϊ που ξεκινάει με την καλή υποδοχή, πάει στον πασαδόρο και μετά συνεχίζεται αρχικά στον διαγώνιο και μετά και στους υπόλοιπους. Οι Θεσσαλονικείς αυτή την στιγμή έχουν την τύχη και την ικανότητα βέβαια, όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις, να διαθέτουν τον καλύτερο πασαδόρο του πρωταθλήματος (Ουόλς), τον καλύτερο διαγώνιο (Ούντρις) και τον καλύτερο λίμπερο (Κοκκινάκη).

Μπράουν

Στα παιχνίδια με Φοίνικα και Ολυμπιακό, την τριάδα αυτή πλαισίωσαν κυρίως οι δύο ακραίοι, Κουκλίνσκι και Κουμεντάκης και απέναντι στον Παναθηναϊκό οι δύο κεντρικοί, Μπράουν και Πετρέας. Χθες στον Άγιο Θωμά οι «πράσινοι» (όπως και στην Πυλαία οι Πειραιώτες) έβαλαν δύσκολα στον ΠΑΟΚ στα δύο πρώτα σετ πιέζοντας στα όρια του λάθους στο σερβίς. Πήραν το πρώτο σετ, έφτασαν στο 20-18 στο άλλο και έδειξαν πως θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη.

Όταν όμως είτε επειδή το σερβίς αναγκαστικά χαλάρωσε (δεν γίνεται να παίζεις στα «κόκκινα» σε όλο το ματς από την τελική γραμμή), είτε γιατί ανέβηκε η υποδοχή του ΠΑΟΚ, όλα τελείωσαν. Και τελείωσαν γιατί απελευθερώθηκε ο Ουόλς. Ο Καναδός ναι μεν βρίσκει εξαιρετικά τον Ούντρις σε σημείο ο Λευκορώσος απλά να μην χάνει επίθεση, αλλά με καλή πρώτη μπάλα έβαλε μέσα στο παιχνίδι το κέντρο. Ο Μπράουν είχε 7/8 επιθέσεις και ο Πετρέας 8/11. Αυτό τι σημαίνει εκτός του φανερού που είναι οι 15 πόντους με 15/19 επιθέσεις (φοβερό ποσοστό); Το ότι έκανε ακόμα πιο εύκολη την δουλειά του Ούντρις, με τον θηριώδη διαγώνιο να κάνει επιθέσεις με μονό μπλοκ, καθώς το κέντρο του Παναθηναϊκού, αναγκαστικά από ένα σημείο και μετά έμενε στη θέση του προκειμένου να κόψει τον πρώτο χρόνο του αντιπάλου.

Οι επιδόσεις των κεντρικών που όπως αναφέραμε έκαναν και πιο εύκολη την δουλειά του διαγώνιου, κάλυψαν και το επιθετικό κενό των άκρων, με τους δύο ακραίους να δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή, την άμυνα, αλλά και την πίεση στο σερβίς και λιγότερο την επίθεση όπου στατιστικά δεν τα πήγαν καλά. Ειδικά ο Κουκλίνσκι έκανε το χειρότερο παιχνίδι μετά τους δύο πρώτους αγώνες με 7/21 επιθέσεις, αλλά είχε 31 υποδοχές κρατώντας καλά ειδικά στα δύο τελευταία σετ, όταν ο Κουμεντάκης είχε 18 και ο Κοκκινάκης 23.

Πετρέας

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός κανείς δεν λέει πως δεν πάλεψε. Κάθε άλλο. Οι «πράσινοι» έχοντας μάλιστα και την Ευρώπη και την κούραση που σίγουρα υπάρχει, έβαλαν δύσκολα στους αντιπάλους τους παίρνοντας το πρώτο σετ. Έχασαν από δικά τους λάθη το δεύτερο, καθώς αυτό το 0-7 σερί του ΠΑΟΚ δεν το συναντάς εύκολα σε ανδρικό βόλεϊ. Ένα σερί που έγινε από τα σερβίς του Γάτση πάνω στον Ράπτη και την βοήθεια του Σωτηρίου στο μπλοκ. Οι δύο αλλαγές του Καλμαζίδη που έπιασαν στον απόλυτο βαθμό στο πιο κρίσιμο σημείο όχι του σετ, αλλά και του αγώνα όπως αποδείχθηκε. Ενώ μην ξεχνάμε πως πήγαν να γυρίσουν ένα χαμένο τέταρτο σετ, όταν από 15-20 ισοφάρισαν σε 22-22 και δεν το έβαλαν κάτω ούτε όταν έγινε το 22-24. Μια αντίδραση που πρέπει να είναι οδηγός τους για την συνέχεια.

Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου ατύχησε να έχει σε κακή μέρα τον Πρωτοψάλτη που έχοντας ενοχλήσεις έσφιξε τα δόντια, έπαιξε για τρία σετ, αλλά έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, ενώ συνολικά με εξαίρεση τον Στάλεκαρ που είχε 7/9 και ίσως θα έπρεπε να «ταϊστεί» περισσότερο και λίγο τον Ρανγκέλ που είχε 8/15, οι γηπεδούχοι είδαν ακραίους και διαγώνιο κάτω από 50% επίθεση με τον Βαν ντεν Ντρις να το πλησιάζει καθώς είχε 47% με 14/30. Ε όταν επιθετικά μένεις τόσο χαμηλά στα στατιστικά, στο μπλοκ έχεις μόλις 5 πόντους και ο αντίπαλος 14, δεν μπορείς να έχεις ελπίδες, όταν μάλιστα και το σερβίς δεν λειτούργησε μετά το 2ο σετ το ίδιο καλά.

Οι «πράσινοι» δεν έχουν μείνει εκτός διεκδίκησης, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν τρομερά δύσκολο πρόγραμμα, καθώς θα πρέπει να παίξουν με Φοίνικα εκτός και Ολυμπιακό εντός θέλοντας νίκη, ενώ έχουν και τον αγώνα με Τερουέλ ή και με Χάλκμπανκ αν καταφέρουν να προκριθούν στα ημιτελικά. Στα δύσκολα όμως θα δείξουν τι μπορούν να κάνουν, ενώ μην ξεχνάτε πως είναι μαζί με τον ΠΑΟΚ, αυτοί που έχουν παίξει το πιο ωραίο βόλεϊ ως τώρα. Ένα ωραίο βόλεϊ που απέναντι στον «δικέφαλο του βορρά» θα πρέπει να συνδυαστεί με σερβίς στα όρια του λάθους για να έχει ελπίδες, γιατί όπως είπαμε και στο ξεκίνημα με απλό σερβίς οι Θεσσαλονικείς δύσκολα χάνουν αν βγάλουν καλή υποδοχή…

ΥΓ: Δεύτερο ντέρμπι στην σειρά και για ακόμα μία φορά θα ξαναπώ για το πόσο τραγική ήταν η απόφαση να μην έχουμε playoffs. Να μην βλέπουμε τους τέσσερις πρώτους να παλεύουν στις 3 νίκες να περάσουν τελικό και μετά νέα σπουδαία σειρά για τον τίτλο. Όλοι θα έβλεπαν βόλεϊ, αλλά οι φωστήρες του αθλήματος τους το στερούν.

ΥΓ1: Ο αγώνας είναι στο 25-25 του 4ου σετ, η αγωνία στο κατακόρυφο καθώς αν γινόταν το 2-2 ο Παναθηναϊκός είχε το μομέντουμ και την ψυχολογία για το 3-2 και ο Ουόλς είχε τα «άντερα» και το «κρύο αίμα» να κάνει πλασέ. Κίνηση μεγάλου παίκτη που αν την βλέπαμε από Τζιανέλι, Ντε Τσέκο και τους άλλους σπουδαίους πασαδόρους θα την συζητούσαμε για μέρες…

ΥΓ2: Όσον αφορά τον Ούντρις, αυτό το χτύπημα όχι μόνο στην μικρή διαγώνιο, αλλά πολύ μέσα και από τα τρία μέτρα, προσωπικά δεν θυμάμαι να το έχω δει στην Ελλάδα από άλλον παίκτη. Και δεν μιλάμε για πλασέ, αλλά για δυνατό χτύπημα.

ΥΓ3: Στα τρία ντέρμπι με Φοίνικα, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τα μπλοκ (βάζουμε τους Θεσσαλονικείς δεύτερους) είναι 3-10, 3-9 και 5-14, ενώ και στα τρία ματς οι Θεσσαλονικείς είχαν πάνω από 50% στην επίθεση, αφήνοντας τους αντιπάλους τους κάτω από το συγκεκριμένο ποσοστό. Νούμερα που στην προκειμένη λένε την αλήθεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...