Παναθηναϊκός: Τι κερδίζει και τι χάνει από την αποχώρηση από την κεντρική διαχείριση

Παναθηναϊκός: Τι κερδίζει και τι χάνει από την αποχώρηση από την κεντρική διαχείριση

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Παναθηναϊκός: Τι κερδίζει και τι χάνει από την αποχώρηση από την κεντρική διαχείριση

bet365

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αποχωρήσει από την κεντρική διαχείριση της ΕΣΑΠ και ο Φώτης Καρακούσης αναφέρεται στα όσα κερδίζει, αλλά και στα όσα χάνει από την κίνηση αυτή.

Η είδηση της αποχώρησης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού από την κεντρική διαχείριση όλων των ομαδικών αθλημάτων ήταν γνωστή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι «πράσινοι» θεωρούν πως τα χρήματα που θα πάρουν από την ΕΣΑΠ με την οποία θα ασχοληθούμε, ήταν λίγα σε σχέση με όσα θα μπορούσαν να βρουν και έτσι αποφάσισαν να βγουν στην αγορά προκειμένου να έχουν το καλύτερο δυνατό όφελος για τον Σύλλογο.

Ως εδώ όλα καλά. Η κάθε ομάδα έχει φυσικά δικαίωμα να προσπαθεί για το καλύτερο και για το πως θα γεμίσουν τα δικά της ταμεία, καθώς μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να πουν πολλοί πως ηθικά δεν ήταν σωστή η απόφαση, μιας και αναφερόμαστε σε έναν συνεταιρισμό που σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε κεντρική διαχείριση, από την άλλη και στον Παναθηναϊκό μπορούν κάλλιστα να σταθούν στο ότι ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός δεν έχει υποστηρίξει στα ΔΣ του καμία δικιά τους πρόταση.

Από τον αριθμό ξένων, μέχρι το αν θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα με playoffs ή όχι, οι «πράσινοι» έβλεπαν τις προτάσεις τους να μην γίνονται δεκτές από την ΕΣΑΠ, οπότε και το ηθικό ή όχι είναι σχετικό. Όταν σχεδόν πάντα βλέπεις απέναντί σου σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία τα υπόλοιπα σωματεία, δεν είναι απίθανο να σκεφτείς το συμφέρον το δικό σου και όχι το κοινό καλό.

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι αν όντως υπάρχει συμφέρον στον Παναθηναϊκό και αναφέρομαι μόνο στα τηλεοπτικά της Volley League και όχι σε αυτά του μπάσκετ ή του πόλο που έτσι και αλλιώς και να υπήρξε κανάλι να δείξει τα παιχνίδια, οι ομάδες δεν θα έπαιρναν χρήματα. Οι «πράσινοι» στην διαρροή τους επισήμαιναν πως ο Σύλλογος μεγαλώνει καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και πως απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό.

Από την στιγμή που αυτό ισχύει, τότε θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες προτάσεις από τα τηλεοπτικά κανάλια για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας του Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Αν όντως αυτό ισχύει και στο «τριφύλλι» έχουν βρει στέγη με καλύτερους οικονομικούς όρους από την συνολική συμφωνία της ΕΣΑΠ, τότε εννοείται καλά κάνουν και αποχωρούν. Στην ελεύθερη αγορά είμαστε, η Volley League είναι επαγγελματικό πρωτάθλημα, οπότε κοίταξαν το συμφέρον τους, όπως στο ποδόσφαιρο έχουν κάνει δεκάδες φορές οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες.

Αν ξαναλέμε υπάρχει συμφωνία ή έστω συζητήσεις με κανάλια, τότε η απόφαση είναι σωστή και στην λογική της διαρροής πως ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει. Αν από την άλλη δεν έχει βρεθεί κάποιο κανάλι, αλλά ούτε καν υπάρχουν συζητήσεις, μιλάμε για το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα και δεν αναφέρομαι στο ηθικό κομμάτι, αλλά καθαρά στο οικονομικό. Αρχικά στο πιο απλό θέμα. Είσαι μια επιχείρηση που θέλεις να διαφημιστείς σε αγώνες του «τριφυλλιού» στο βόλεϊ ανδρών και ειδικά στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Φοίνικα Σύρου. Που θέλεις να δείχνει τα ματς αυτά; Στην τηλεόραση και ειδικά στην ΕΡΤ που μπαίνει στα σπίτια όλων των Ελλήνων ή στο ίντερνετ μέσω live streaming; Και αν όντως μαθαίνεις πως τα παιχνίδια θα μεταδίδονται με τον δεύτερο τρόπο, θα δώσεις τα ίδια χρήματα που θα έδινες και πριν;

Συνεχίζουμε με τα οικονομικά. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από την ΕΣΑΠ, δεν θα λαμβάνει και τα χρήματα που έπαιρνε από τον Συνεταιρισμό λόγω της κεντρικής διαχείρισης. Σε απλά ελληνικά, οι «πράσινοι» είναι να δώσουν την χρονιά σε Πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ 7 με 7.500 σε έξοδα διαιτητών (500 ευρώ το κάθε εντός έδρας παιχνίδι συν τα έξοδα μετακίνησης). Αυτά τα χρήματα τα έδινε η ΕΣΑΠ μέσω των εσόδων που είχε από τα τηλεοπτικά και τα οποία τώρα θα πρέπει να δίνει το «τριφύλλι». Επίσης πέρσι η κάθε ομάδα έδωσε 7 με 8.000 ευρώ για τα τεστ της χρονιάς τα οποία και αυτά βγήκαν από την κεντρική διαχείριση. Δεν ξέρουμε βέβαια φέτος αν όντως θα χρειαστούν τεστ (μέχρι τώρα η ενημέρωση είναι πως θα χρειαστούν), αλλά αν συνεχιστεί αυτό ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δώσει περίπου 15.000 για την χρονιά, τα οποία πέρσι τα είχε δώσει ο Συνεταιρισμός, όπως και σε κάθε ομάδα.

Πάμε τώρα στα διαδικαστικά. Η ΕΣΑΠ έχει ένα video check, καθώς λόγω θεμάτων με την Κίνα δεν έχει έρθει το δεύτερο που έχει παραγγείλει και λογικά δεν θα έρθει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τι σημαίνει αυτό; Πως το video check θα πηγαίνει αρχικά στο παιχνίδι που θα δείχνει η ΕΡΤ και αν υπάρχει χρόνος, τότε θα μπορεί να πηγαίνει και σε άλλο γήπεδο. Δηλαδή αν ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ τον Φοίνικα (στην δεύτερη φάση μετά την κλήρωση μπορεί να γίνει και αυτό), το video check θα πάει αρχικά Θεσσαλονίκη και για να μπορεί να είναι στο ντέρμπι θα πρέπει η αναμέτρηση να γίνει την επόμενη μέρα.

Αυτά όμως είναι διαδικαστικά που με καλή διάθεση άνετα μπορούν να λυθούν και δε νομίζω να δούμε ντέρμπι χωρίς video check, αν και το να αλλάξεις το πρόγραμμα λόγω και των Ευρωπαϊκών αγώνων δεν είναι και τόσο εύκολο. Το σημαντικό είναι ένα. Αν ο Παναθηναϊκός όντως έχει βρει κανάλι από το οποίο θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, καλά κάνει και «σπάει» την κεντρική διαχείριση. Όχι απλά καλά κάνει, αλλά για την ακρίβεια πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο και για τις άλλες ομάδες, σχετικά με το πως ένας Σύλλογος εκμεταλλεύεται το όνομα και την δυναμική του. Αν όχι τότε μιλάμε για ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο που μπορεί να το πληρώσει πιο ακριβά από όσο νομίζει...

ΥΓ: Θα μπορούσε να βρεθεί και η πιο απλή λύση. Η ΕΡΤ τα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού που θέλει να δείξει θα είναι αυτά με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Φοίνικα. Δεν θα μπορούσαν οι «πράσινοι» να μείνουν στην κεντρική διαχείριση για τα ματς αυτά κερδίζοντας και εμπορικά με τις διαφημίσεις και να έδειχναν τα υπόλοιπα σε live streaming;

ΥΓ1: Καλά τα αν που ανέφερα πριν, αλλά σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία με κανένα κανάλι. Το τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν το ξέρει, αλλά τώρα δεν υπάρχει...

ΥΓ2: Για την Volley League γυναικών δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο γιατί ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραμπέτσος θα συζητήσει μέσα στην εβδομάδα με ΕΡΤ. Είχε πει πάντως στην σύσκεψη πως από όσα έπαιρνε το 30% θα πήγαινε στις ομάδες. Όμως επειδή δεν ξέρουμε την πρόταση της κρατικής τηλεόρασης δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε νούμερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...