Rey Stefanos αλλά νίκησε ο χωμάτινος Βασιλιάς Ράφα!

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Rey Stefanos αλλά νίκησε ο χωμάτινος Βασιλιάς Ράφα!
Νέος Χωμάτινος Βασιλιάς στην Βαρκελώνη, πάνω στην Pista Rafa Nadal ; Όχι φέτος, όχι ακόμα!

Θα μπορούσα να φανταστώ πριν τον Τελικό τον Στέφανο Τσιτσιπά να συνεχίζει το φανταστικό σερί του στο χώμα το 2021 κερδίζοντας τον τίτλο στην Βαρκελώνη. Αλλά να σβήνει 2 championship points την ώρα που Ράφα Ναδάλ και Καταλανικό κοινό είναι έτοιμοι να ζητωκραυγάσουν για τον 12 τίτλο σε 12 Τελικούς του Ισπανού… Ε όχι αυτό πάει πολύ ας πούμε! Πάλεψε, έμεινε ζωντανός στο παιχνίδι και στο δικό του championship point νίκησε η κορδέλα του φιλέ!

Το άρθρο γράφεται κατά τη διάρκεια του 3ου set και τώρα όλα μπορεί να συμβούν. Σίγουρα όμως ο πολυνίκης Ναδάλ αισθάνεται την απειλή, την κούραση και τη μεγάλη διαφορά του Τσιτσιπά σε σχέση με το 2018. Ο Στέφανος τον σέβεται, δεν τον φοβάται. Και το αστείο, αντιμετωπίζει τον Ράφα με τα όπλα του: βαθιές μπάλες, πολύ spin, χτυπήματα που δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να βρίσκει την μπάλα στρωμένη μπροστά του για να «σκοτώσει» το μπαλάκι.

Για μια άτιμη κορδέλα, ένα let που έσωσε τον Ναδάλ τώρα δεν πανηγυρίζουμε μια τεράστια νίκη. Αλλά τόσο μεγάλος πρωταθλητής είναι ο Ισπανός. Στα 35 του έδωσε ό,τι είχε κι αυτό τελικά αρκούσε!

Πόσο έτρεξε ο τεράστιος Ισπανός, πόσο πάλεψε ο κορυφαίος όλων των εποχών στο χώμα, ίσως ο καλύτερος ever γενικά!

Έξυπνα σερβίς του Στέφανου να ανοίγουν το γήπεδο, αξιόπιστα ανεβάσματα στο φιλέ κι εκτός από το κυνήγι των winners, υπομονετικό παιχνίδι για να οδηγήσει ποιον, τον «τέλειο» Ράφα Ναδάλ σε unforced ή forced errors. Αλλαγή ρυθμού όσο πιο συχνά γίνεται δεξιά – αριστερά αλλά και drop shots για να ξεβολευτεί από την αγαπημένη του baseline ο Χωμάτινος Βασιλιάς. Όμως ο Ράφα ξέρει αυτή την επιφάνεια μέχρι τον τελευταίο κόκκο χώματος, στο μυαλό του δεν χωρούσε η ήττα. Έπαιξε οριακά, νίκησε οριακά, θριάμβευσε απόλυτα: 12 στα 12 στο Barcelona Trofeo

Πόσοι από μας δεν σκεφτήκαμε στο 1ο set που ο Ναδάλ γύρισε υπέρ του σβήνοντας το break του Στέφανου, ότι πάμε για νίκη του Ισπανού με straight set, ένα καθαρό 2-0 ; Πόσοι από μας όταν ξεκίνησε το 2ο set δεν ξεγράψαμε τον Έλληνα βλέποντας τον Ισπανό να κατακτά συνολικά 5 games με αψεγάδιαστο παιχνίδι; Κι όταν είχε τα δύο match points στο σερβίς του Στέφανου, πόσοι ποντάραμε στην ψυχραιμία του Τσιτσιπά για να μείνει στο παιχνίδι; Ακόμα και στο tie break μετά το mini break του Ισπανού και το 4-2, πιστεύαμε πολλοί σε νικηφόρο set και ισοφάριση;

Τελικό αποτέλεσμα: Nadal - Tsitsipas 2-1 / 6-4 , 6-7(6), 7-5 !! Vamos Rafa, Μπράβο Στέφανε !

Μετά το Monte Carlo και μετά από τις στιβαρές εμφανίσεις και νίκες του Στέφανου δεν τον άκουσα ούτε μια φορά να μιλάει για χτυπήματα, για λαβές, για δύναμη ή για top spin. Αφιέρωσε όλες του τις δηλώσεις στο πνευματικό κομμάτι του παιχνιδιού του, στη νοοτροπία, στην αλλαγή του όσον αφορά στην ηρεμία και στη συγκέντρωση. Μπράβο του και μπράβο στην ομάδα του, στους προπονητές και στον ψυχολόγο του.

Σε ένα ιδιαιτέρως μοναχικό άθλημα με τεράστια επαναληπτικότητα ασκήσεων, κινήσεων, πόντων και χτυπημάτων όλοι οι πρωταθλητές ψάχνουν να βρουν το κίνητρο και την πνευματική ισορροπία να παίζουν για την τελειότητα. Όλοι μα όλοι οι πρωταθλητές έχουν περάσει τη λούμπα της από-συγκέντρωσης, το χάσιμο της στοχοπροσήλωσης είτε εξαιτίας ενός τραυματισμού είτε επειδή το τένις ζητά μονομανία που ελάχιστοι μπορούν να επιδεικνύουν κάθε μέρα για πολλές σεζόν στη σειρά.

Νομίζω βλέπουμε την πρώτη σεζόν του Στέφανου με τόσο μεγάλη αλλαγή στο mind set. Περισσότερη σιγουριά, μεγαλύτερη αντοχή στην πίεση και το κυριότερο σωστή διαχείριση του τίτλου του φαβορί. Από δω και πέρα όλο και συχνότερα θα είναι top top seeded στα τουρνουά που θα παίρνει μέρος. Όλοι θα ξέρουν ότι πρέπει να τον κερδίσουν και πάνω απ’ όλους θα το ξέρει αυτός.

Δεν ξέρω αν ο κορυφαίος Ράφαελ Ναδάλ θα επιστρέψει στα 36 του χρόνια και το 2022 για τον 13ο τελικό στην Βαρκελώνη ή θα έχει αποκλειστεί νωρίτερα, ο Στέφανος πάντως τα επόμενα χρόνια θα είναι ξανά εκεί στην αγαπημένη του επιφάνεια για πολλά ακόμα “come on” και «πάμε»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.