Australian Open: Τα δύο πρόσωπα που έχουν εξήγηση και το «ως εδώ» του Τσιτσιπά

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
Australian Open: Τα δύο πρόσωπα που έχουν εξήγηση και το «ως εδώ» του Τσιτσιπά
Ο Δημήτρης Οικονόμου είδε τον Στέφανο Τσιτσιπά να πηγαίνει από τον... παράδεισο στην κόλαση και πάλι πίσω, μέχρι να φτάσει σε μία νίκη-δήλωση για να κλείσει θέση στα προημιτελικά του Australian Open.

Είναι δύσκολο άθλημα το τένις. Πολύ δύσκολο, ψυχοφθόρο. Αυτό το τρενάκι του ρόλερ-κόστερ συναισθημάτων που καλείσαι να διαχειριστείς στο κορτ μπορεί αρκετές φορές να μετατραπεί σε βάρος αβάσταχτο, όταν ταυτόχρονα πρέπει να είσαι πνευματικά συγκεντρωμένος στο 100%.

Ο Τσιτσιπάς γνωρίζει πως ο Αλιασίμ έχει αποκλειστεί, ο Τζόκοβιτς παλεύει με τα δικά του προβλήματα στην απέναντι πλευρά του ταμπλό και το 2-0 με τον Σίνερ τον μετέτρεπε σε αδιαπραγμάτευτο φαβορί για την οκτάδα του Australian Open.

Ένα παιχνίδι τένις όμως δεν τελειώνει εκεί σε Grand Slam. Ο Στεφ το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Στη Rod Laver Arena είχε επιστρέψει από το 0-2 απέναντι στον μύθο Ναδάλ προ διετίας. Ο Ιταλός επέστρεψε, τον τρόμαξε, γέμισε το μυαλό του με αμφιβολίες και το παιχνίδι του με... μουτζούρες και στην τελική έχει διαπραγματευτικά χαρτιά για να ισχυριστεί πως άξιζε την πρόκριση. Στην ακραία ισορροπία θα πανηγυρίζει στο φινάλε αυτός που βρήκε λύσεις στα κρίσιμα. Το 5ο σετ είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, τα πάντα μηδενίζουν και η εμπειρία του Τσιτσιπά έγινε φανερή για το επικό όπως εξελίχθηκε 3-2.

Οι δύο εικόνες του Τσιτσιπά έχουν εξήγηση

Όσον αφορά την ίδια την αναμέτρηση είδαμε δύο ξεχωριστά φιλμ. Ένα με απογευματινές συνθήκες και ένα με βραδινές. Στο πρώτο ήταν ο Στέφανος απόλυτος πρωταγωνιστής. Το βαρύ σπιν που βάζει στο φόρχαντ του ευνοείται και με αυτόν τον τρόπο έβρισκε λύσεις στα ράλι. Όσο εμμονικά και αν προσπαθούσε να του εκμαιεύσει τα λάθη από το μπάκχαντ ο Σίνερ, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Με συνδυασμό slice και πολύ καλές άμυνες, ο Τσιτσιπάς επιβίωσε και έχοντας αρκετό χρόνο πίσω από τις εκτελέσεις του κυριαρχούσε από τη βασική.

serve
Το πρώτο σερβίς του Σίνερ με σημάδι στο μπάκχαντ του Τσιτσιπά (set2)

Τα τρία επόμενα σετ όμως δεν είχαν τον ήλιο να σκεπάζει τη Rod Laver Arena. Οι βραδινές συνθήκες δε βοηθούσαν τον Τσιτσιπά να μείνει στα ράλι. Το φλατ χτύπημα του Σίνερ έκλεβε όλον τον χρόνο, έστειλε τις μπάλες στα πόδια του Έλληνα τενίστα. Για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλο ματς έκανε και ο Σίνερ, έπαιξε με 76% πρώτο σερβίς, είχε 6 περισσότερους winners (38-32) και τα ίδια αβίαστα (32-32) μετά από το τρίτο σετ.

Μένοντας 1-1.5 μέτρο πίσω από τη βασική γραμμή δεν είχε λύση. Τα drop shot έμεναν στο φιλέ, οι επιστροφές δεν είχαν βάθος και το μονοπάτι προς τον τελικό γεμάτο με «αγκάθια». Δεν έκανε αυτός κάτι λάθος για να μείνει από κάτω στο μπρα-ντε-φερ.

Επέστρεψε από τα... σχοινιά

Με αυτές τις προϋποθέσεις κανείς δεν μπορούσε να τον θεωρήσει έστω και ίσο. Ο Σίνερ μπήκε με τα λευκά στην τελευταία παρτίδα αλλά εκτέθηκε από την αδυναμία του να τελειώσει τις μπάλες που θα έβαζαν ακόμα μεγαλύτερη πίεση.

Στο decider είναι αδύνατο να επικρατήσεις με 58% περασμένα πρώτα σερβίς. Η έκπτωση σε αυτό το ποσοστό έφερε δεύτερα σερβίς και από εκεί προέκυψαν τα λάθη. Για να επιστρέψεις από 0-2 σε μία «μάχη» τεσσάρων ωρών πρέπει να κάνεις το τέλειο ματς. Τα 11 αβίαστα τσαλάκωσαν τα επιχειρήματα του Ιταλού για πρόκριση.

Ο Τσιτσιπάς έβγαλε με υπερένταση και όποιον τρόπο έβρισκε τις επιστροφές του, έφτασε να σερβίρει με 92% περασμένα πρώτα (μόλις δύο φορές σε δεύτερα σερβίς) και δήλωσε ξεκάθαρα «ως εδώ». Αυτό το rivalry θα μας δώσει πολλά ακόμα τέτοια οριακά παιχνίδια στο μέλλον. Αυτό το Australian Open όμως είναι το τουρνουά του Στέφανου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου