Τσιτσιπάς: Αυτός είναι ο πιο φορμαρισμένος τενίστας στο χώμα!

Τσιτσιπάς: Αυτός είναι ο πιο φορμαρισμένος τενίστας στο χώμα!
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς... πέταξε για τα προημιτελικά της Ρώμης, επιβεβαιώνοντας πως στο χώμα αποτελεί μακράν τον πιο φορμαρισμένο τενίστα στο τουρ και υπό συνθήκες «κρυφοκοιτάζει» το Παρίσι. Γράφει ο Δημήτρης Οικονόμου.

Αν ξαναρίξει από την αρχή κανείς, με προσοχή, μια ματιά στο μονοπάτι του Στέφανου Τσιτσιπά στη Ρώμη, μόνο εύκολο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει. Ο Γιαν Λέναρντ Στρουφ τον δυσκόλεψε αρκετά, όπως αναμενόταν, στον 2ο γύρο. Ο Κάμερον Νόρι και ο Άλεξ Ντε Μινόρ μπήκαν με αξιώσεις στο ζευγάρι, με τον Αυστραλό μάλιστα να έχει επικρατήσει στο Ακαπούλκο στην τελευταία τους συνάντηση.

Αλλά αυτήν τη φορά οι κανόνες ήταν διαφορετικοί. Ο 25χρονος δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του στην επιφάνεια, χάνοντας μόλις τρία game. Το μονοπάτι του παραμένει δύσβατο, επικίνδυνο αλλά το μόνο δεδομένο είναι πως πλέον τα πάντα εξαρτώνται από τη δική του ρακέτα.

Όχι απλώς απέναντι στον Ντε Μινόρ, στον Τζάρι που έρχεται ή τον Χούρκατς. Απέναντι στον οποιονδήποτε! Ο Τσιτσιπάς έχει μπει σε μουντ χώματος, όντας σε κατάσταση πολύ καλύτερη από το 2021. Και αν δεν υπήρχε η παρένθεση της Μαδρίτης, ενός τουρνουά που ναι μεν παίζεται στο χώμα, αλλά οι συνθήκες του παραμένουν πολύ πιο γρήγορες από κάθε άλλο στην επιφάνεια, τότε θα ήταν στο 100% πιστοποιημένο πως πρόκειται για τον πιο φορμαρισμένο τενίστα στο τουρ!

Κάτι που άλλωστε αποδεικνύουν και οι αριθμοί, οι 13 νίκες του σε 15 παιχνίδια στο χώμα. Ο ένας τίτλος και ο ένας χαμένος τελικός, συν την πορεία στη Ρώμη που συνεχίζεται. Ο Τσιτσιπάς παίζει με τέτοια αυτοπεποίθηση στο χώμα που πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τους πάντες. Το βλέπεις στον τρόπο που εκτελεί το φόρχαντ του, το καλύτερό του χτύπημα με την υψηλή αναπήδηση, και «καθαρίζει» τις γραμμές. Στον τρόπο που σερβίρει και εσχάτως στον τρόπο που επιστρέφει ακόμα και με το μπάχκαντ.

Το αδύναμο σημείο του, που όχι απλώς δεν έχει εκτεθεί, αλλά δίνει και highlights, όπως στο παιχνίδι με τον Νόρι. Με slice επιστροφές, με drop shot και με μια φαρέτρα γεμάτη «όπλα» τα οποία δεν εμπιστευόταν και του χαμήλωναν διαρκώς το ταβάνι, προσθέτοντας γύρω του μία αέναη αμφισβήτηση. Καλώς ή κακώς η αυτοπεποίθηση παίζει τεράστιο ρόλο στο τένις. Και όταν το παιχνίδι του Τσιτσιπά συνοδεύεται από αυτήν, τότε παραμένει απολαυστικό. Η επιστροφή στο κλασικό του σερβίς βοήθησε, το Μόντε Κάρλο έγινε ξανά εφαλτήριο και ο 25χρονος παίζει το καλύτερό του τένις σε μία πολύ κρίσιμη, για εκείνον, στιγμή της σεζόν.

Η ευκαιρία του Τσιτσιπά στο Roland Garros

Ό,τι έγινε στη Βαρκελώνη έγινε, ό,τι έγινε στη Μαδρίτη έγινε, τώρα είμαστε στη Ρώμη. Τάδε έφη, Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός το 2020 δεν μπήκε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων στο ιταλικό Masters αλλά κάπως έτσι αντέστρεψε την κατάσταση. Τώρα είμαστε στη Ρώμη, λοιπόν. Και φυσικά ο τίτλος αποτελεί πόθο, όπως και η παραμονή στο Top-8 ενόψει του Roland Garros.

Το δεύτερο μπορεί να συνηγορήσει σε κάτι σπουδαίο, τρεις εβδομάδες αργότερα. Τώρα είμαστε στη Ρώμη, αλλά ο Τσιτσιπάς... κρυφοκοιτάζει το Παρίσι. Κανείς άλλος πλην του Ναδάλ και του Τζόκοβιτς δεν μπορεί να πει ότι μπαίνει σε ένα Grand Slam με μοναδικό στόχο την κατάκτηση. Ομοίως, δεν μπορεί να το θεωρήσει και ο Τσιτσιπάς ως αυτοσκοπό, αλλά φέτος έχει τη μεγαλύτερή του ευκαιρία.

Με τον Σίνερ αμφίβολο μέχρι και για τη συμμετοχή, τον Αλκαράθ να ταλαιπωρείται ακόμα στο χέρι του και τον Τζόκοβιτς μακριά από τον καλό του εαυτό, έστω και προς το παρόν. Εντάξει, για τον Ναδάλ θα θεωρηθεί κάτι περισσότερο από άθλος να αντέξει επί δύο εβδομάδες, όσο και περίεργο να ακούγεται. Μα πάνω από όλα με το παιχνίδι του ο Τσιτσιπάς αποδεικνύει καθημερινά πως μπαίνει ως φαβορί στο Παρίσι. Μπαίνει για να τους κερδίσει όλους, όπως άλλωστε κέρδισε τον Σίνερ στον δρόμο για τον τίτλο στο Μόντε Κάρλο. Δε φουσκώνει τα δικά του πανιά με τις απουσίες, αλλά με τα πεπραγμένα του επί 1,5 μήνα.

Το «μυστικό» του Top8

Η νίκη επί του Ντε Μινόρ και η πρόκριση τον διατηρεί σε τροχιά του Top8. Κάτι που ενδεχομένως να του ανοίξει πολύ περισσότερο τον δρόμο για το Παρίσι. Η παρουσία στην οκτάδα, δίνει το δικαίωμα να αποφύγεις τους πρώτους τέσσερις του ταμπλό πριν από τα προημιτελικά. Και αν πετύχεις εκεί τον Ντανίλ Μεντβέντεφ σε χωμάτινο κορτ, όσο ανεβασμένος και αν δείχνει, ο δρόμος σου ανοίγει.

Ο Τσιτσιπάς δεν μπορεί να μπει ως γκράντε φαβορί στο Roland Garrosί, αλλά έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει μερικά από τα εμπόδια στον δικό του δρόμο. Και να εκτοξεύσει στο μάξιμουμ τις δικές του πιθανότητες για να ξαναφτάσει ως το φινάλε της διαδρομής. Η Μαδρίτη ήρθε ως παρένθεση, η Ρώμη ως ευκαιρία να διατηρηθεί η ταμπέλα του «contender». Και όσο προχωράει εκεί, τόσο περισσότερο ισχυροποιεί τη θέση του. Αλήθεια, ποιος θα ήθελε να τον πετύχει σε αυτήν την κατάσταση στο διάβα του;

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου