Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο μοναδικός τίτλος του στο Roland Garros (vid)

Αντώνης Πατσούρας
Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο μοναδικός τίτλος του στο Roland Garros (vid)
Το 2016 ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που κάνει σήμερα πρεμιέρα στο Παρίσι, κατάφερε να κερδίσει το μοναδικό Grand Slam που έλειπε από την συλλογή του, το Roland Garros.

Μπορεί ο Ράφα Ναδάλ να έχει 12 τίτλους στο Roland Garros όμως τα άλλα δυο μέλη του Big-3 έχουν κατακτήσει μια φορά το τρόπαιο στο Παρίσι και έτσι εισήλθαν στη λίστα με τους τενίστες που έχουν κερδίσει και τα 4 Grand Slam.

Τόσο ο Ρότζερ Φέντερερ όσο και ο Νόβακ Τζόκοβιτς τα κατάφεραν χωρίς να κερδίσουν τον Ράφα Ναδάλ. Ο Ελβετός έφτασε στην κορυφή το 2009 κερδίζοντας στον τελικό στο Παρίσι τον πρώτο άνθρωπο που νίκησε τον Ισπανό στο Roland Garros, τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ (4ος γύρος).

Από την άλλη ο Σέρβος είναι ο δεύτερος άνθρωπος που νίκησε τον Ναδάλ στο Παρίσι αλλά δεν πήρε τον τίτλο. Κατάρα! Ο Νόβακ Τζόκοβιτς απέκλεισε τον Ράφα Ναδάλ στον προημιτελικό του 2015 αλλά στον τελικό τον κέρδισε ο Σταν Βαβρίνκα.

Τρεις χαμένοι τελικοί

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα πετύχει την πρώτη του νίκη σε Grand Slam το 2005 στο Roland Garros αλλά η αλήθεια είναι πως το τουρνουά αυτό δεν είναι το αγαπημένο του.

Ο Σέρβος τενίστας που είναι στο Νο1 του κόσμου και την Τρίτη (29/9) αρχίζει τους αγώνες του στο Roland Garros 2020 κόντρα στον Μίκαελ Ίμερ έπαιξε σε 3 τελικούς πριν φτάσει στην κούπα και έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το κορτ.

Το 2012 χάνει από τον Ράφα Ναδάλ όπως και το 2014. Το 2015 θα γνωρίσει απρόσμενη ήττα από τον Σταν Βαβρίνκα και έχει μια ακόμη ευκαιρία, η τελευταία του, το 2016.

Η κούπα στο Παρίσι

Το 2016 τα κατάφερε. Έπρεπε βέβαια να αποχωρήσει με τραυματισμό από τον 3ο γύρο ο Ράφα Ναδάλ και να πάρει την ευκαιρία του να αναδειχθεί ο Ντομινίκ Τιμ.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα αποκλείσει στον 4ο γύρο τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ και στον προημιτελικό τον Τόμας Μπέρντιχ ο οποίος είναι στο Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Σέρβος είναι στο Νο1 εκείνη την εποχή και στον ημιτελικό θα συναντήσει τον νεαρό Ντομινίκ Τιμ ο οποίος είχε ακολουθήσει το μονοπάτι που δεν μπόρεσε να συνεχίσει ο Ράφα Ναδάλ.

Θα τον αποκλείσει με 3-0 σετ και θα παίξει στον 3ο σερί τελικό του. Εκεί θα συναντήσει τον Άντι Μάρεϊ με τον οποίο έχει παίξει έως τότε σε 4 τελικούς Grand Slam και έχει 4-2 νίκες.

Θα τον κερδίσει με 3–6, 6–1, 6–2, 6–4 και θα πετύχει το "θαύμα" αφού πλέον έχει κατακτήσει και τα 4 Grand Slam.

Στα χνάρια του Ροντ Λέιβερ

Ο Σέρβος έγινε ο 2ος τενίστας στην ιστορία μετά από τον Ροντ Λέιβερ που κερδίζει 4 Grand Slam στη σειρά.

Ο "Νόλε" είχε κατακτήσει το Wimbledon και το US Open το 2015 αλλά και το Australian Open 2016. Ο Αυστραλός όμως είχε 4 στην ίδια χρονιά και μάλιστα 2 φορές (1962, 1969) κάτι που δεν έχει καταφέρει ως σήμερα κανείς από τους Big-3.

Αυτό ήταν και το μοναδικό Roland Garros του Τζόκοβιτς ο οποίος τότε συμπλήρωσε συνολικά 200 εβδομάδες στο Νο1 και σήμερα είναι στις 288.

Μετά από το 2016 έφτασε σε 2 προημιτελικούς και στον ημιτελικό του 2019 όπου και αποκλείστηκε από τον Ντομινίκ Τιμ. Συνολικά έχει 68 νίκες και 14 ήττες στο Παρίσι.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα