Ο Νόβακ Τζόκοβιτς από το Α έως το Ω (pics & vids)

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς από το Α έως το Ω (pics & vids)
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει γενέθλια και το gazzetta.gr παρουσιάζει την ζωή και την καριέρα του Νο1 τενίστα του κόσμου.79

Νόβακ Τζόκοβιτς ή "Nole" ή "Djoker". Ο Σέρβος τενίστας που είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης έχει σήμερα (22/5) γενέθλια και το gazzetta.gr του ετοίμασε ένα σπουδαίο αφιέρωμα.

Ο Τζόκοβιτς από το Α έως το Ω:

Α. Άστεγοι. Ο Τζόκοβιτς που μεγάλωσε από τα εισοδήματα των γονιών του από την πιτσαρία που είχαν έχει ανοίξει στο Βελιγράδι και στο Μόντε Κάρλο τρία εστιατόρια. Στο Βελιγράδι μάλιστα δίνει φαγητό σε άστεγους και έχει σαν σλόγκαν «Δώσε πίσω στη Σερβία ό,τι σου έδωσε η Σερβία».

Β. Βασιλιάς. Ο Νόβακ είναι ο "βασιλιάς" του Australian Open. Το 2020 επικράτησε του Ντομινίκ Τιμ στον τελικό και έφτασε στις 8 κατακτήσεις. Στις 6 έχει μείνει ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ρόι Έμερσον.

Γ. Γέννηση. Ήρθε στον κόσμο στις 22/5/1987 στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας. Οι γονείς του δεν είχαν σχέση με το τένις. Ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα σε ηλικία 4 ετών στα χρόνια που η πατρίδα του υπέφερε από τον εμφύλιο πόλεμο.

Δ. Δημοτικότητα. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Σερβία αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Στo επίσημο προφίλ του στο instagram έχει 7,3 εκατομμύρια ακόλουθους και η σελίδα του στο facebook αρέσει σε 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ε. Ένωση. Ο Τζόκοβιτς είναι πρόεδρος της Ένωσης των παικτών στην ATP. Είναι σ' αυτή τη θέση από το 2016 και συνεχώς προτείνει νέα πράγματα για την αναβάθμιση του αθλήματος.

Ζ. Ζωή. Έζησε τόσο τον εμφύλιο πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία που οδήγησε και στην διαίρεση της αλλά και τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι. Ο Νόβακ αγαπάει την πατρίδα του αλλά είναι πολίτης του κόσμου και δεν... διστάζει να αποθεώσει τον Κροάτη Λούκα Μόντριτς για την "Χρυσή Μπάλα".

Η. Ήττα. Η πρώτη του ήττα σε τελικό Grand Slam ήταν το 2007. Έπαιξε σε ηλικία 20 ετών τον 1ο του τελικό Grand Slam στη Νέα Υόρκη (US Open) και θα χάσει με 3-0 σετ από τον έμπειρο Ρότζερ Φέντερερ. Η τελευταία του είναι πάλι στο US Open το 2016 από τον Σταν Βαβρίνκα. Έκτοτε έχει 5-0 νίκες σε τελικούς!

Θ. Θέατρο. Ο Νόβακ είναι άνθρωπος της τέχνης. Του αρέσει το θέατρο αλλά και το τραγούδι. Είναι όμως και ο ίδιος... θεατρίνος! Είναι εξαιρετικός στις μιμήσεις και η αγαπημένη του είναι να ...αντιγράφει την Μαρία Σαράποβα. Την κάνει τόσο ωραία.

Ι. Ιστορία. Ο "ιστορικότερος" τελικός του Τζόκοβιτς σε Grand Slam είναι αυτός του Australian Open 2012. Ο Τζόκοβιτς "τρέχει" ένα σερί 6-0 νίκες στο 2011 επό του Ναδάλ και τον νικά μετά από 5 ώρες και 53' με 5–7, 6–4, 6–2, 6–7(5), 7–5!

Κ. Κορυφή. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης την 4η Ιουλίου 2011. Συνολικά είναι στο Νο1 για 282 εβδομάδες και ακολουθεί τον Πιτ Σάμπρας (286) και τον Ρότζερ Φέντερερ (310).

Λ. Λονδίνο. Ο Σέρβος έχει γράψει την δική του σπουδαία ιστορία στο Wimbledon. Έχει κατακτήσει 5 τίτλους και έχει χάσει μονάχα τον τελικό του 2013. Στο τουρνουά των τουρνουά έχει επικρατήσει σε τελικούς 3 φορές του Ρότζερ Φέντερερ και από μια επί του Ναδάλ και του Άντερσον.

Μ. Μάστερς. Είναι δεύτερος σε κατακτήσεις τίτλων Masters στην ιστορία του τένις. Έχει 34 και ο πρώτος Ράφα Ναδάλ έχει 35. Είναι ο μοναδικός τενίστας στον κόσμο που έχει κερδίσει 6 τίτλους Masters σε μια χρονιά (2015).

Ν. Νίκες. Στην πλούσια καριέρα του έχει 911 νίκες σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχει ακόμη 187 ήττες, τις λιγότερες από τους Big-3. Είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει περισσότερες φορές στο Tour τόσο τον Ρότζερ Φέντερερ όσο και τον Ράφα Ναδάλ.

Ξ. Ξένος. Μόνος ξένος δεν μπορεί να νιώθει σε όποια χώρα και εάν ταξιδέψει ο Νόβακ. Ο Σέρβος τενίστας μιλάει και καταλαβαίνει εκτός από σέρβικα τις παρακάτω γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά,αραβικά, ρώσικα, ιαπωνικά, πορτογαλικά αλλά και κινέζικα. Ξέρει και κάτι λίγα ελληνικά.

Ο. Ορθόδοδος. Είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και πιστεύει πάρα πολύ στο Θεό. Όταν έχει χρόνο θα επισκεφτεί μοναστήρια στην πατρίδα του αλλά και σε άλλες ορθόδοξες χώρες ενώ ενισχύει οικονομικά την εκκλησία.

Π. Παιδιά. Ο "Νόλε" έχει δυο παιδιά με την Γέλενα. Τον Στέφαν Τζόκοβιτς που είναι γεννημένος το 2014 και την Τάρα το 2017. Τα έχουμε γνωρίσει μέσα από τις φωτογραφίες με τον μπαμπά στα Grand Slam.

Ρ. Ρολάν Γκαρός. Το Grand Slam που δεν τα πάει και τόσο καλά είναι το Roland Garros. Στο Παρίσι έχει μόλις μια κατάκτηση (2016) και έχει ηττηθεί στους τελικούς του 2012 (Ναδάλ), 2014 (Ναδάλ) και 2015 (Βαβρίνκα).

Σ. Σερβία. Ο Τζόκοβιτς δεν μένει μόνιμα στη Σερβία αλλά στο Μόντε Κάρλο. Στο Βελιγράδι υπάρχει το μουσείο του και όποτε έχει χρόνο θα βρεθεί στην πατρίδα του στην οποία είναι κάθε χρόνο κορυφαίος αθλητής! Με την εθνική Σερβίας έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 αλλά και το Davis Cup του 2010.

Τ. Τίτλοι. Στην καριέρα του έχει κατακτήσει 79 τίτλους. Οι 17 εξ' αυτών είναι Grand Slam και οι 34 σε Masters. Είναι 5ος στη σχετική λίστα στην open era και δύσκολα έως το τέλος της καριέρας του θα φτάσει στο Νο1 που είναι ο Τζίμι Κόνορς με 109.

Υ. Ύψιστη τιμή. Ο "Νόλε" το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο ήταν σημαιοφόρος της εθνικής ομάδας της Σερβίας!

Φ. Φαν. Στα νιάτα του ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν μεγάλος φαν του Πιτ Σάμπρας. Ήθελε να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει. Τα κατάφερε τόσο στα Grand Slam όσο και στους τίτλους συνολικά. Φυσικά του άρεσε και το παιχνίδι της συμπατριώτισσας του Μόνικα Σέλες.

Χ. Χρήμα. Βάσει των επίσημων στοιχείων της ATP ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι στο Νο1 στον κόσμο και στις ... εισπράξεις. Τα χρηματικά έπαθλα από τα τουρνουά που έχει κατακτήσει του έχουν αποφέρει το ποσό των 143,631,560 δολαρίων! Στη 2η θέση είναι ο Φέντερερ.

Ψ. Ψύχραιμος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο "Νόλε" βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο σ' έναν τελικό. Η τελευταία ήταν στον τελικό του Wimbledon 2019. Ο Φέντερερ είχε δυο ευκαιρίες να κερδίσει τον τίτλο αλλά ο Σέρβος της "έσβησε" και στέφτηκε πρωταθλητής!

Ω. Ώρα. O Νόβακ που είναι ο μικρότερος σε ηλικία από τα μέλη του Big-3 είναι ώρα να κυνηγήσει δυο μεγάλα ρεκόρ. Το πρώτο είναι να ξεπεράσει τα 20 Grand Slam του Ρότζερ Φέντερερ και το δεύτερο να "σπάσει" το ρεκόρ των 310 εβδομάδων του Ελβετού στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα