Το πρωτοσέλιδο της Equipe που (δεν) θέλαμε να δούμε σήμερα

Μαρία Ζαφειράτου Μαρία Ζαφειράτου
Το πρωτοσέλιδο της Equipe που (δεν) θέλαμε να δούμε σήμερα
Η Μαρία Ζαφειράτου γράφει για την αποχώρηση του Ρότζερ Φέντερερ από το τένις, κι εύχεται να μην είχε χρειαστεί να το κάνει ποτέ.

Η είδηση της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα και του χρόνου, είναι η ανακοίνωση του Roger Federer μέσω της οποίας μάθαμε αυτό που όλοι –όσοι αγαπάμε τον Ελβετό τενίστα, άρα και το άθλημα- δεν θέλαμε ποτέ να ακούσουμε.

Η αποχώρησή του από το άθλημα, από τα κορτς, από τα μάτια μας, το τέλος μιας πανέμορφης εποχής, γεμάτης κλάση, ευγένεια, ποιότητα, απίθανους αγώνες, ανεπανάληπτες αναμετρήσεις, ήταν ένα αβάσταχτο –και δυστυχώς αναπόφευκτο- γεγονός.

Γιατί ναι, υπάρχουμε κι εμείς που μεγαλώσαμε (μαζί) με τον Federer, τον είδαμε πιτσιρικά, να προσπαθεί, να βελτιώνεται, να πέφτει, να ξανασηκώνεται. Πανηγυρίσαμε ρεβέρ και άσους, λες και κρατούσαμε εμείς τη ρακέτα και κατεβάσαμε μούτρα (και κάποια δάκρυα ενίοτε) σε τελικούς όταν τον βλέπαμε να παίρνει την «πιατέλα της παρηγοριάς»...

Αν και περνούσαν τα Grand Slams το ένα μετά το άλλο με την ηχηρή απουσία του καιρό τώρα, εκατομμύρια φίλαθλοι –ανάμεσά τους κι εγώ- κρατούσαμε με όλες τις δυνάμεις μας αυτή την ελπίδα που μας ψυθίριζε γοητευτικά στο αυτί: «στο επόμενο θα είναι εκεί. Θα ξαναβγεί στο γήπεδο με τον αέρα του gentleman, θα χαιρετήσει τον κόσμο, το παιδί που του κρατάει την ομπρέλα, θα βγάλει από την τσάντα του την ρακέτα. Και θα απλώσει για ακόμα μία φορά την μαγική του σκόνη. Και θα τον θαυμάσουν όλοι».

Αυτή η ελπίδα χθες, τρεμόπαιξε για ύστατη φορά. Και έσβησε. Αλλά ο κόσμος σηκώθηκε και πάλι όρθιος να τον χειροκροτήσει, να τον αποθεώσει, να τον αποχαιρετήσει και να τον αφήσει –έστω και με δυσκολία- να συνεχίσει τη ζωή του εκτός κορτ.

Τα social media ξαναγέμισαν με τις κορυφαίες στιγμές του, το μοναδικό,
αρχοντικό στυλ, τα δάκρυα και τους πανηγυρισμούς του, τις αποτυχίες και τα χαμόγελά του. Και όλοι θυμηθήκαμε –λες και το είχαμε ξεχάσει ποτέ- γιατί ο Roger Federer ήταν, είναι και θα είναι ο Greatest Of All Time.

Σήμερα η γαλλική Equipe αποφάσισε να μας δώσει ένα σύντομο, περιεκτικό και καθ’ όλα ουσιαστικό μάθημα δημοσιογραφίας με το πρωτοσέλιδό της: μία ολοσέλιδη φωτογραφία του Ελβετού τενίστα με τον τίτλο “God save the King”. Ποιοι; Οι Γάλλοι! Έβαλαν τίτλο στην αγγλική γλώσσα σε μία από τις δημοφιλέστερες εφημερίδες της χώρας τους. Και μια μικρή παράγραφο από κάτω με την είδηση. Ναι, οκ, αυτό ήταν στα γαλλικά.

Απλώς να θυμήσουμε ότι απόψε η εθνική ομάδα μπάσκετ της Γαλλίας αντιμετωπίζει την Πολωνία για τα ημιτελικά του Eurobasket. Ούτε μια αράδα δεν είδαμε όμως στο πρωτοσέλιδο. Ήταν όλο για τον GOAT.

Αυτά γίνονται μια φορά στα χίλια χρόνια.

Όπως κι εκείνος άλλωστε.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μαρία Ζαφειράτου
Μαρία Ζαφειράτου