Νόβακ Τζόκοβιτς: Αγγίζοντας την τελειότητα!

Αντώνης Πατσούρας
Νόβακ Τζόκοβιτς: Αγγίζοντας την τελειότητα!
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ο κορυφαίος τενίστας του 2021 με επιδόσεις που του δίνουν πλέον προβάδισμα για τον τίτλο του GOAT.

Εάν ζούσε στις ημέρες μας ο Νίκολα Τέσλα, ο μεγάλος θαυμαστής του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα επιδίωκε μια συνάντηση μαζί του για να του εκφράσει τον θαυμασμό του.

Εκεί κάπου ανάμεσα στο τσάι και στο ουίσκι από το Τενεσί ο μεγάλος εφευρέτης, με την τεράστια πείρα ζωής, θα εξηγούσε στον κορυφαίο τενίστα ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα.

Θα έβλεπαν παρέα την ταινία "Η μάχη της επικράτησης", θα συζητούσαν για την παλιά μεγάλη Γιουγκοσλαβία, και ο "Νόλε" αφού χαιρετούσε τον δάσκαλο και τα περιστέρια του θα έφευγε σκεπτικός βαδίζοντας προς το αυτοκίνητο του, ένα κόκκινο "Tesla".

Οι σκέψεις του Νόβακ

Τι να σκεφτόταν ο Τζόκοβιτς; Μα, τα λόγια του συμπατριώτη του περί τελειότητας. Ο Σέρβος τενίστας που ομιλεί κάπου 10 γλώσσες του κόσμου και ξέρει και να διαβάζει σε αρκετές από αυτές δεν είχε βρει απάντηση πριν από την συνάντηση του με τον Νίκολα Τέσλα.

Το ερώτημα που τον απασχολούσε είναι το εξής: «Ήταν τέλεια χρονιά για εκείνον το 2021;». Ναι, σ' αυτή την χρονιά άγγιξε την τελειότητα.

Ο Αυστραλός αριστερόχειρας

Κάποτε, όχι και τόσο παλιά, έπαιζε τένις ένας ξανθομάλλης Αυστραλός, που το όνομα του ήταν Ροντ Λέιβερ. Ο Αυστραλός που ζει και βασιλεύει και στον κόσμο ταξιδεύει το 1962 και το 1969 είχε κατακτήσει και τα 4 Grand Slam.

Ήταν ο πρώτος που κέρδισε από το τένις 1 εκατ. δολάρια σε μια χρονιά, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι ο Λέιβερ ήταν ο τελευταίος τενίστας στον κόσμο που έφτασε στην κορυφή σε Austrralian Open, Roland Garros, Wimbledon και US Open σε μια χρονιά.

Μια γερμανίδα στην Κορέα

Η μοίρα τα έφερε έτσι φέτος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 διεξήχθησαν στο Τόκιο το 2021. Ο Covid-19 άλλαζει τα πάντα σ' αυτόν τον πλανήτη και επηρεάζει βαθιά και τον αθλητισμό.

Ο Ροντ Λέιβερ είναι ο τελευταίος με το μαγικό "4x4" αλλά όταν τα κατάφερε το τένις δεν ήταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και επιπροσθέτως ούτε το 1962, ουτε το 1969, ήταν χρονιά Αγώνων.

Αυτό που δεν πέτυχε ο Αυστραλός το κατάφερε ένα κορίτσι από την Γερμανία που στην εποχή της δεν είχε αντίπαλο. Η Στέφι Γκραφ, σύζυγος εδώ και χρόνια του Αντρέ Άγκασι, το 1988 κέρδισε το "Golden Slam".

Καρέ από Grand Slam αλλά και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας, το 1988. Αυτό είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Νόβακ Τζόκοβιτς όταν ξεκινούσε στο 2021.

Άνοιξε η όρεξη

Το σκέφτηκε για πρώτη φορά όταν στην αρένα που φέρει το όνομα του Ροντ Λέιβερ, στη Μελβούρνη, κέρδισε τον Ντανίλ Μεντβέντεφ στον τελικό του Australian Open και κατακτούσε τον 9ο τίτλο του.

Ήταν το 18ο Grand Slam της καριέρας του. Ο Ρότζερ Φέντερερ είχε κερδίσει το 20ο το 2018 στη Μελβούρνη και ο Ράφα Ναδάλ το 2020 στο Παρίσι.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που είναι γεννημένος το 1987, δεν ήθελε να παίξει σε πολλά τουρνουά και ο στόχος του ήταν τα Grand Slam.

Η αποκαθήλωση του Φέντερερ

Την Δευτέρα 8 Μαρτίου ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετρούσε 311 εβδομάδες στο Νο1 κόσμου στο τένις. Ο Σέρβος μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ισοφαρίσει το τεράστιο ρεκόρ του Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος και είχε 310 εβδομάδες παραμονής στην κορυφή.

Ο Σέρβος "σπραράλιασε" το ρεκόρ αφού θα κλείσει το 2021 έχοντας 353 εβδομάδες στην κορυφή. Στο 2021 έγινε και ο πρώτος τενίστας που τελειώνει για 7η φορά τη χρονιά στο Νο1.

Το ρεκόρ των 6 ετών από τη δεκαετία του '90 είναι πλέον παρελθόν. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς σε λίγες εβδομάδες θα γίνει και ο 5ος τενίστας με +1000 νίκες αφού θέλει 11 για να φτάσει σε τετραψήφιο νούμερο και να "συναντήσει" τους Κόνορς, Φέντερερ, Λεντλ, Ναδάλ που είναι ήδη μέλη του κλαμπ.

Κερδίζοντας τον Ράφα στο Παρίσι

Ξέρετε ποιος είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει κερδίσει δις τον Ράφα Ναδάλ στο Roland Garros; Ο Ισπανός που έχει 13 τίτλους στο Grand Slam στο Παρίσι και 13/13 νίκες σε τελικούς ταξίδεψε στην "Πόλη του Φωτός" ως πρωταθλητής και έχοντας να χάσει από το 2015!

Ο τελευταίος τενίστας που τον νίκησε ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον προημιτελικό του 2015 αλλά του πήρε τον τίτλο μέσα από τα χέρια ο Σταν Βαβρίνκα.

Ο Ράφα Ναδάλ που απέκτησε και το δικό του άγαλμα στο Roland Garros μέσα στο 2021 και στο δρόμο για το Παρίσι είχε κερδίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό της Ρώμης.

Στο Παρίσι, βάσει του ranking, μπορούσαν να παίξουν μόνο στον ημιτελικό και έτσι και έγινε. Ο Ράφα Ναδάλ αρχίζει φανταστικά στο 1ο σετ αλλά το κερδίζει με δυσκολία και στον κορυφαίο αγώνα του 2021 θα χάσει με 3-1!

Ίσως στον τελικό να μην έχανε. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδιζε το 2ο Roland Garros και είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει και τα 4 Grand Slam για περισσότερες από μια φορές, όπως συμβαίνει και με τα Masters.

Στον τελικό θα επιστρέψει από το 0-2 και θα επικρατήσει με 3-2 του Στέφανου Τσιτσιπά. Grand Slam, Νο19. Στο δρόμο για το Παρίσι είχε κερδίσει και τίτλο μετά από πολλά χρόνια εντός έδρας στη Σερβία.

Ισοφαρίζοντας τους "μύθους"

Μπορεί ο Ρότζερ Φέντερερ να είχε επιστρέψει στη δράση αλλά κανείς δεν πόνταρε στον Ελβετό για νίκη στο Wimbledon. Το κορυφαίο και πιο παλιό τουρνουά τένις στον κόσμο επέστρεφε μετά από ένα χρόνο απουσίας, λόγω Covid-19, και ο Νόβακ ήταν ξανά το φαβορί.

Ο Ναδάλ δεν θα πάει στο Λονδίνο, ο Φέντερερ θα αποκλειστεί από τον Χούρκατς (προημιτελικός) και ο Νόβακ Τζόκοβιτς την ημέρα που η Ιταλία θα "κατατροπώσει" την Αγγλία στον τελικό του Euro, θα κερδίσει τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι, στον τελικό του Wimbledon.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει ισοφαρίσει τους Ναδάλ-Φέντερερ σε Grand Slam και όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι θα είναι ο GOAT όταν θα κρεμάσει τη ρακέτα του αφού οι αριθμοί θα είναι φανατικοί οπαδοί του.

Ο Σέρβος θ' ανακοινώσει πως θα είναι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο για να κυνηγήσει το όνειρο. Τι θέλει; Δυο νίκες σε δυο τελικούς. Στο Τόκιο και στη Νέα Υόρκη.

Η ατραξιόν της Ιαπωνίας

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο Τόκιο και μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό πρέπει να φωτογραφήθηκε με περισσότερους ανθρώπους από όσοι ανεβαίνουν σε μια ημέρα σ' εκείνο τον φημισμένο λόφο στο Ριο για να στηθούν μπροστά στο άγαλμα του Χριστού.

Ήταν ο απόλυτος guest star των Ολυμπιακών Αγώνων αν και δεν κέρδισε και πάλι το χρυσό. Θα φτάσει με άνεση στον ημιτελικό.

Εκεί θα συναντήσει τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και αν και θα τον συντρίψει στο 1ο σετ θα χάσει με 2-1 με τον Γερμανό να πετυχαίνει το ένα μπρέικ μετά από το άλλο και να βγάζει άσους από τα μακριά μανίκια που δεν είχε η στολή του.

Θα χάσει και το χάλκινο από τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα και δεν θα κατέβει να παίξει και στον μικρό τελικό στο διπλό μικτό με παρτενέρ την Νίνα Στογιάνοβιτς.

Υπόκλιση στον Ρώσο

Ο Νόβακ έχει άλλον ένα στόχο. Έχασε το ρεκόρ της Γκραφ αλλά κυνηγούσε το ρεκόρ του Λέιβερ. Τέσσερα Grand Slam σε μια χρονιά και εάν τα κατάφερνε θα ήταν ο μοναδικός τενίστας στον κόσμο με 21 τίτλους.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ είχε όμως άλλη άποψη. Δεν τον άφησε να σκεφτεί πως μπορεί να κερδίσει και κατέκτησε τον 1ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του. Ο Νόβακ έζησε κάτι σπάνιο, είχε το κοινό μαζί του στον τελικό, αλλά η κούπα πήγε δίκαια σε ρωσικά χέρια.

Ο Σέρβος έχασε μια μοναδική ευκαιρία για το 4χ4 που το πιθανότερο είναι να μην έχει ξανά στην καριέρα του. Σχεδόν σίγουρο όμως είναι πλέον ότι θα κλείσει την καριέρα του με τα περισσότερα Grand Slam στην ιστορία.

Χρονιά χωρίς Masters;

Είχαμε φτάσει στον Νοέμβριο και ο Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε στη δράση μ' ένα στόχο. Να μην επιτρέψει στον εαυτό του να κλείσει σεζόν χωρίς τίτλο Masters.

Τα κατάφερε. Στο Παρίσι, αυτή τη φορά σε σκληρή επιφάνεια, θα κερδίσει το Paris Masters και θα γίνει ο 1ος τενίστας με 37 τίτλους ATP 1000!

Ταξίδεψε στο Τορίνο για το ATP Finals, έχοντας εξασφαλίσει το No1 (στο 2021), είδε στο ξενοδοχείο την Σερβία να παίρνει το εισιτήριο από την Πορτογαλία για το Μουντιάλ του 2022, αλλά δεν είδε τον εαυτό του να σηκώνει κούπα.

Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ τον απέκλεισε σ' ένα φανταστικό παιχνίδι στον ημιτελικό και έφτασε όπως και στο Τόκιο στην κορυφή.

Σερβία Vs Κροατία

Ο Νόβακ παρά την κούραση του θα παίξει και στο Davis Cup με όνειρο τον 2ο τίτλο του.

Θα καταλάβει γρήγορα πως δεν έχει καλούς παρτενέρ και ένα καλό δίδυμο στο διπλό. Οι Κροάτες θα αποκλείσουν τους Σέρβους στον ημιτελικό και έτσι θα τελειώσει και η χρονιά του "Νόλε".

Χρωστάει και ένα τραπέζι στον Μεντβέντεφ αφού λόγω της Ρωσίας η Σερβία βρέθηκε στους "8".

Η χρονιά είχε μπόλικη κουβέντα και κριτική για το εμβόλιο, μεγάλες περιόδους ξεκούρασης στο Βελιγράδι και πολλά νέα νηπιαγωγεία στη Σερβία από το ίδρυμα του.

Είχε ακόμη 5 τίτλους ενώ μέσα στο 2021 έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες top-10 νίκες στην ιστορία του τένις.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα