Παναθηναϊκός: Ούτε... δευτερόλεπτο μαζί τα πιο αποτελεσματικά σχήματα!

Παναθηναϊκός: Ούτε... δευτερόλεπτο μαζί τα πιο αποτελεσματικά σχήματα!

Παναθηναϊκός: Ούτε... δευτερόλεπτο μαζί τα πιο αποτελεσματικά σχήματα!
Η EuroLeague Greece «ξεκοκαλίζει» την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και εξηγεί ότι οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές πεντάδες των «πρασίνων» από το ξεκίνημα της σεζόν, δεν βρέθηκαν ούτε... ένα δευτερόλεπτο μαζί στο παρκέ!

Σίγουρα κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Διαφορετικές απαιτήσεις έχει φέρ' ειπείν μία αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ και διαφορετικές μια αναμέτρηση με την Βιλερμπάν. Άλλους παίκτες έχει η μία ομάδα και... άλλους παίκτες έχει η άλλη ομάδα. Παρόλα αυτά όλες βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο κορμό.

Υπάρχουν αυτοί που τραβούν μεγαλύτερο κουπί και εκείνοι που έρχονται από τον πάγκο για να προσφέρουν τον δικό τους οβολό για να υπάρχει χημεία και αποτέλεσμα. Έτσι και ο Παναθηναϊκός. Από το ξεκίνημα της χρονιάς μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποια σχήματα, κάποιες πεντάδες, κάποιοι παίκτες που «δένουν» καλύτερα όταν βρίσκονται μαζί στο παρκέ. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι τρεις «καλές πεντάδες» και οι οποίες στα προηγούμενα παιχνίδια μετρούσαν +38 πόντους, +37 πόντους και +21 πόντους κάθε φορά που έπαιζαν ταυτόχρονα στο ματς, δεν συναντήθηκαν ούτε... ένα δευτερόλεπτο στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Δεν έπαιξαν καθόλου μαζί.

Τώρα θα πείτε: «Είναι ενδεικτικό της ήττας;» Όχι, δεν είναι. Όμως θα μπορούσε να ήταν μια «δοκιμή» και μια «λύση» για το... κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που το ματς είχε στραβώσει για τα... καλά για τον Παναθηναϊκό. Ο κοινός παρονομαστής των «καλών πεντάδων» ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις 04:08 σε αυτό το ματς. Οπότε ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να γίνουν οι εν λόγω σχηματισμοί. Και θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε:

Μέχρι στιγμής το σχήμα με Καλάθη, Φριντέτ, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννη είχε συντελεστή +38 πόντους, με ποσοστό 56% στα σουτ εντός παιδιάς ενώ την ίδια στιγμή περιόριζε τους αντιπάλους τους στο 43%. Επιπλέον «κατέβαζε» το 61% των ριμπάουντ σε εκείνο το διάστημα και άφηνε το υπόλοιπο 39% των διεκδικήσιμων κατοχών στην αντίπαλη ομάδα.

Το σχήμα των Καλάθη, Ράις, Παπαπέτρου, Τόμας και Παπαγιάννη είχε +37 πόντους (και με ακόμη περισσότερη ώρα μαζί στο παρκέ) με 50% στα εντός παιδιάς έναντι 40% των αντιπάλων τους αντίστοιχα και 55%-45% υπεροχή στα ριμπάουντ.

Τέλος, το τρίτο πιο αποτελεσματικό σχήμα με τους Καλάθη, Ράις, Τζόνσον, Τόμας και Παπαγιάννη είχε +21 πόντους με 60% στα σουτ έναντι 41% των αντιπάλων και ακόμα μεγαλύτερη υπεροχή στα ριμπάουντ με 65% των «σκουπιδιών» εκείνου του διαστήματος έναντι μόλις 35%.

Παρόλα αυτά στο παρκέ του ΟΑΚΑ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρέθηκε για μόλις τρία λεπτά το σχήμα της αρχικής πεντάδας με Καλάθη, Φριντέτ, Παπαπέτρου, Τόμας, Παπαγιάννη το οποίο είχε -1 συντελεστή πόντων (64% στα σουτ έναντι 62% της ΤΣΣΚΑ και 50%-50% τα ριμπάουντ) αν και από το ξεκίνημα της χρονιάς μετράει +17 πόντους (σ.σ. το τέταρτο καλύτερο σχήμα των «πρασίνων») με 53% εντός παιδιάς έναντι 48% των αντιπάλων.

Στο ματς με την ρωσική ομάδα, o Ρικ Πιτίνο εμπιστεύτηκε περισσότερη ώρα ένα ψηλό σχήμα με Καλάθη, Τζόνσον, Παπαπέτρου, Τόμας, Μήτογλου, το οποίο είχε -12 πόντους όσο βρέθηκε μαζί στο παρκέ και προσέξτε: Μόλις 22% στα σουτ εντός παιδιάς, έναντι 84% της ΤΣΣΚΑ, ενώ την ίδια ώρα η πρωταθλήτρια Ευρώπης κυριάρχησε στα ριμπάουντ «μαζεύοντας» το 83% των διεκδικήσιμων κατοχών στον αέρα έναντι μόλις 17% υπέρ του Παναθηναϊκού! Αυτή ήταν η 3η φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η πεντάδα ενώ στα προηγούμενα ματς οι εν λόγω παίκτες είχαν βρεθεί ταυτόχρονα στο παρκέ για μόλις 12:01 λεπτά στο σύνολο.