Κασελάκης: Από... συμπληρωματικός, βασικός στο rotation! (vids)

Κασελάκης: Από... συμπληρωματικός, βασικός στο rotation! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Κασελάκης: Από... συμπληρωματικός, βασικός στο rotation! (vids)
Το gazzetta.gr γράφει για τον Λεωνίδα Κασελάκη, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά τη δουλειά του, την αφοσίωσή του και το πώς κατάφερε να κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στο rotation του Παναθηναϊκού και δη στα ματς της EuroLeague.

Τον περασμένο Ιούνιο έκλεισε τα 30 του χρόνια. Οι εμπειρίες και οι παραστάσεις του; Πολλές! Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε μέλος και των μικρών Εθνικών ομάδων (Εφήβων και Νέων) έχοντας κατακτήσει τέσσερις μετάλλια (δύο χρυσά, δύο αργυρά) από το 2008 έως και το 2010, ουδέποτε πήρε την ευκαιρία να πατήσει στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Έπρεπε να περιμένει τα «dirty thirty» ώστε να δεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού και εκείνος από την πλευρά του να κάνει την πιο ώριμη επιλογή της καριέρας του, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια πρόκληση. Μάλιστα ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν κάτοικος ΟΑΚΑ και θα ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης των «πρασίνων». Τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος... έκλεψε από τον Κασελάκη αυτά τα πρωτεία πριν από έναν μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι θα πόνταραν τα χρήματά τους στις εμφανίσεις του διεθνούς φόργουορντ ύστερα από τα τρία πρώτα ματς της EuroLeague. Και όχι. Μην κοιτάξετε τους αριθμούς. Το μπάσκετ μπορεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην στατιστική απεικόνιση αλλά υπάρχουν και πράγματα που δεν αποτυπώνονται στα δίποντα, στα τρίποντα ή σε οποιονδήποτε άλλον τομέα της στατιστικής κατηγορίας. Ο Λεωνίδας Κασελάκης αποτελεί το τρανό παράδειγμα του δημοσιογραφικού κλισέ «παίζω στο 100%» αφήνοντας και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα του στο παρκέ. Αυτό έκανε στην έδρα της Χίμκι. Αυτό έκανε όσο του ζητήθηκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αυτό έκανε και στην Βαρκελώνη.

«Λύσσαγε» για κάθε κατοχή. Πήδαγε σε όλα τα ριμπάουντ. Δεν φοβόταν να ρίξει το κορμί του στη φωτιά και να τα βάλε με πιο δυνατούς και πιο έμπειρους παίκτες στην EuroLeague. Δεν... έτρεμε όταν του ζητήθηκε να ευστοχήσει σε τρεις βολές προκειμένου να στείλει ένα μεγάλο ματς όπως αυτό με την Μπαρτσελόνα στην παράταση. Ήταν έτοιμος για όλα. Και αυτό είναι και το στοιχείο που τον βοήθησε να ξεχωρίσει και να (απο)δείξει από τη πρώτη στιγμή ότι ήταν (παν)έτοιμος να αγωνιστεί στην EuroLeague, τόσο αγωνιστικά, όσο -και κυρίως- ψυχολογικά.

Αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος για το νέο του ρόλο

Στις 12 Μαΐου και δη την εποχή που τα πάντα στον Παναθηναϊκό βρίσκονταν στον αέρα μετά το τέλος της καραντίνας, το gazzetta.gr σας είχε ενημερώσει πρώτο για το ενδιαφέρον που είχαν δείξει οι «πράσινοι» για τον Λεωνίδα Κασελάκη. Ήταν η εποχή που ο Γιώργος Βόβορας είχε αρχίσει να κάνει τις πρώτες επαφές με παίκτες, μεταφέροντας τις σκέψεις του σε καθέναν από αυτούς ξεχωριστά. Ο Κασελάκης μπορεί τότε να είχε συμβόλαιο με τον Προμηθέα, αλλά ήταν δεδομένο ότι εάν και εφόσον του παρουσιαζόταν η ευκαιρία μίας μεγάλης ομάδας και η προοπτική της EuroLeague δεν υπήρχε περίπτωση να του έκλειναν τον δρόμο οι Πατρινοί.

Ο ίδιος ήξερε ότι εάν και εφόσον επέλεγε τον Παναθηναϊκό θα... σταματούσε να ήταν «πρώτος στο χωριό» αλλά θα ξεκινούσε από «τελευταίος στην πόλη»! Εκείνος και μόνο εκείνος θα κρατούσε την τύχη στα χέρια του όσον αφορά τη διάκριση και την καθιέρωση, έστω και με έναν δευτερεύοντα ρόλο, στο «τριφύλλι». Ήξερε ότι δεν θα είχε 21 λεπτά συμμετοχής όπως είχε στο EuroCup με τον Προμηθέα και ούτε ότι θα έπαιρνε 7-8 προσπάθειες κατά μέσο όρο σε κάθε ματς. Ήξερε ότι θα ήταν ένας 30άρης «rookie» και το κυριότερο όλων; Ήταν πανέτοιμος να το αποδεχθεί από την πρώτη στιγμή που του έγινε η προσέγγιση.

Έχοντας αγωνιστεί σε Ηλυσιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Κηφισιά, Αστάνα και τις δύο προηγούμενες σεζόν στον Προμηθέα, ήταν πιο έτοιμος από ποτέ άλλοτε για το «βήμα παραπάνω»

Η off season δουλειά και οι ψυχολογικές «ενέσεις»

Άλλωστε γνώριζε πολύ καλά ότι ευκαιρίες σαν και αυτή, δεν του «χτυπούν» κάθε μέρα την πόρτα. Ο Βόβορας και ο Παναθηναϊκός του την χτύπησαν. Και δεν υπήρχε περίπτωση να άφηνε την εν λόγω ευκαιρία να πάει χαμένη. Μάλιστα το καλοκαίρι τον πλησίασαν και άλλες ομάδες, τον δελέασαν με πρωταγωνιστικό ρόλο και παρά το γεγονός ότι το θέμα του είχε «παγώσει» όσον αφορά το ενδεχόμενο μετακόμισης στον Παναθηναϊκό, ήταν αποφασισμένος να περιμένει. Τόσο πολύ το ήθελε. Τόσο πολύ ήθελε να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο και να δείξει ότι δεν θα είναι μόνο ένας... συμπληρωματικός παίκτης, αλλά ότι μέσα από την σκληρή δουλειά του θα μπορέσει να αποκτήσει τον δικό του ρόλο στην ομάδα. Μέχρι στιγμής σε αυτό τον έχουν βοηθήσει αρκετά το προπονητικό τιμ και το σταφ του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και ο Γιώργος Βόβορας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γεμίζει από ενέργεια και είναι έτοιμος να την διοχετεύσει στο παρκέ, με ένα «μπράβο» από τον πάγκο για μια καλή του προσπάθεια μέσα στην προπόνηση. Ο ίδιος δεν αφήνει λεπτό και στιγμή να πάνε χαμένα, αφού όλα αυτά τα χρόνια, είτε με τον Μιχάλη Καλαβρό (πριν πάει στον Ολυμπιακό), είτε με τον Παναγιώτη Ζέρβα ο οποίος αποτελεί τον προσωπικό του γυμναστή, δούλευε εντατικά τα καλοκαίρια. Λίγο-πολύ ο βαθμός ετοιμότητάς του και το πόσο μπορεί και ανταποκρίνεται στα ματς της EuroLeague, δεν αποτελεί έκπληξη γι' αυτούς που τον γνωρίζουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βολές στη Βαρκελώνη. Κανείς δεν πήγε να τον εμψυχώσει περισσότερο και να του πει «τις έχεις» γιατί άπαντες στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν καλά τα όσα μπορεί να κάνει και την ψυχολογία που διαθέτει. Ίσως αν του έλεγαν και κάτι να τον... γέμιζαν με βάρος και με άγχος. Ξέχωρα από τα όσα έγιναν στην παράταση, ο Κασελάκης ούτε φοβήθηκε να πάρει το σουτ, ούτε... κατάλαβε τίποτα στις βολές. Συμπεριφέρθηκε σαν μπαρουτοκαπνισμένος παίκτης στην EuroLeague και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον «συν» όσον αφορά τον βαθμό της ετοιμότητάς του.

Και η προσήλωσή του υπόσχεται και ανάλογη συνέχεια...