Σπανούλης VS Καλάθης: Το απόλυτο crash test των δύο «μαέστρων»!

Αντωνία Σπανού
Σπανούλης VS Καλάθης: Το απόλυτο crash test των δύο «μαέστρων»!
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι στο ΟΑΚΑ και η Euroleague Greece βάζει στην... ζυγαριά τα δύο βαρόμετρα των ελληνικών ομάδων.

Κανείς για ακόμα μια χρονιά με την νέα μορφή της Euroleague δεν έχει παράπονο.

Τα μεγάλα παιχνίδια και τα ντέρμπι διαδέχονται το ένα το άλλο και ειδικά οι «αιώνιοι» έχουν παίξει ήδη τρεις φορές και αναμένεται να παίξουν πολλές ακόμα.

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή που η 24η αγωνιστική της Euroleague φέρνει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντιμέτωπους με στόχο το καλύτερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη.

Οι γηπεδούχοι, με την ήττα τους την προηγούμενη αγωνιστικής από την Χίμκι, έφεραν τους εαυτούς τους σε λίγο πιο δύσκολη θέση από αυτή των αντιπάλων τους, που παρά τους κλυδωνισμούς έχουν καταφέρει μετά από 23 αγωνιστικές να κρατιούνται στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας και να έχουν την τύχη του πλεονεκτήματος στα χέρια τους.

Ο Παναθηναϊκός, μέχρι τώρα, έχει το απόλυτο στα εγχώρια ντέρμπι και αν μετρήσουμε και τις δύο νίκες που του έδωσαν το πρωτάθλημα πέρυσι «τρέχει» ένα εντυπωσιακό 5 – 0 εναντίον του αιώνιου αντίπαλου.

Βέβαια όλα αυτά είναι για να υπάρχει συζήτηση λίγο πριν την μεγάλη «μάχη» και όλοι γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα σε ένα ντέρμπι δεν είναι ποτέ δεδομένο και ποτέ εύκολο.

Και οι δύο ομάδες είναι αρκετά έμπειρες για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις... κακοτοπιές και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν.

Οι δύο «μαέστροι» που θα βγουν στο παρκέ για να οδηγήσουν την ομάδα τους στην νίκη δεν είναι άλλοι από τον Νικ Καλάθη και Βασίλη Σπανούλη.

Τα πεπραγμένα των δυο ηγετών των ομάδων του είναι διαφορετικά την φετινή σεζόν, ένα που είναι πάντως σίγουρο είναι ότι και οι δύο έχουν εμπειρία και ικανότητα να εμπνεύσουν τις ομάδες τους.

Η Euroleague Greece τους βάζει σε.... πίνακα και αναλύει την ευρωπαϊκή πορεία των δύο γκαρντ μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ: ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ MVP!

Tα λόγια είναι περιττά στις περιγραφές των εμφανίσεων του Νικ Καλάθη την φετινή σεζόν. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού κάνει τρομερή σεζόν και είναι υποψήφιος και για καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης στην κανονική διάρκεια.

Τα έχει κάνει όλα.

Έχει κερδίσει μόνος του παιχνίδια, έχει μοιράσει ασίστ, έχει σκοράρει, έχει ηγηθεί, έχει κάνει όλα όσα χρειάστηκαν για να έχει την ομάδα του μέσα στην «μάχη» της τετράδας.

Οι εμφανίσεις του έχουν εντυπωσιάσει ολόκληρη την Ευρώπη και ο «πράσινος» γκαρντ έχει γίνει σύνθημα στα χείλια των οπαδών της ομάδας του.

Μέχρι τώρα μετρά 13.8 πόντους στην διοργάνωση, με 8.3 ασίστ, 3.7 ριμπάουντ σε 28' λεπτά και 37'' δευτερόλεπτα, ενώ εντυπωσιακός είναι ο μέσος όρος του στο ranking φτάνοντας σε 18.2 βαθμούς.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε κανέναν παιχνίδι της διοργάνωσης δεν έχει «γράψει» αρνητική βαθμολογία στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ με Εφές και Μπάμπεργκ μόνος ως εντυπωσιακές μπορούν να χαρακτηριστούν οι εμφανίσεις του με 29 και 31 πόντους αντίστοιχα συνδυασμένες από 10 και 7 ασίστ αντίστοιχα.

Οι αριθμοί του Καλάθη φέτος ξεπερνούν κάθε φαντασία, ο Έλληνας γκαρντ βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και είναι εκείνος που αποτελεί το βαρόμετρο του Παναθηναϊκού.

Μπροστά του πλέον είναι η πρόκληση του Ολυμπιακού και εκείνος μαζί με τους συμπαίκτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσουν σε ακόμα ένα ντέρμπι και να αλλάξουν τα δεδομένα της ευρωπαϊκής βαθμολογίας προς το μέρος τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: O KILL BILL... ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ

Ως... περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η σεζόν για τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός και ηγέτης του Ολυμπιακού τραυματίστηκε στην αρχή της σεζόν και τελικά έχασε μεγάλο μέρος της, αφού χρειάστηκε να αποθεραπευτεί.

Μεγάλη κουβέντα έγινε, μαζί με τα άτυχα αποτελέσματα του Ολυμπιακού, αλλά όλα ανήκουν στο παρελθόν. Ο Βασίλης Σπανούλης στα τελευταία παιχνίδια δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει μπροστά του ένα μεγάλο ντέρμπι για να το αποδείξει.

Για τον Ολυμπιακό τα δεδομένα είναι διαφορετικά απ' ότι στον Παναθηναϊκό και η πορεία μέχρι τώρα στην Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετική.

Κάποιες ήττες ξένισαν, κυρίως για την έκταση του σκορ, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταφέρει με όλη την πορεία τους να έχουν απόθεμα και να διατηρούν την πλεονεκτική τους θέση. Μετά από 5 συνεχόμενες ήττες που μετρούν από τον Παναθηναϊκό, ήρθε ή ώρα της αντίδρασης για εκείνους.

Μπροστάρης, για ακόμα μια φορά, θα είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Ο «Κill Bill» έχει επιστρέψει για τα καλά, παιχνίδι με το παιχνίδι βρίσκει όλο και περισσότερο την καλή του κατάσταση και αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο που δεδομένα έχει.

Είναι περιττό να ειπωθεί ότι ο «ερυθρόλευκος» γκαρντ γνωρίζει καλύτερα ίσως από τον καθένα την σημασία ενός ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και τις... ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει για τον Ολυμπιακό αυτό.

Ο Σπανούλης έχει παίξει σε 13 παιχνίδια φέτος, από την 11η αγωνιστική και μετά έχει επιστρέψει και στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Βαλένθια ήταν εντυπωσιακός, παίρνοντας και τον τίτλο του πολυτιμότερου της αγωνιστικής.

Σε 23' και 41'' που βρίσκεται στο παρκέ έχει 11.8 πόντους, 5.4 ασίστ και έχει κατά μέσο όρο 10.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τις δύο καλύτερες του εμφανίσεις τις έχει κάνει τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές κόντρα στην Φενέρμπαχτσε με 19 πόντους και 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και κόντρα στην Βαλένθια με 25 πόντους, 9 ασίστ και 29 βαθμούς στο PIR.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η Euroleague μπαίνει στην τελική της ευθεία και ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ανήκει στο παρελθόν. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παλεύουν για τους βαθμούς και την τελική κατάταξη στην Ευρώπη και ο αγώνας έχει δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

Οι δύο ηγέτες των ομάδων είναι εκείνοι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «τραβούν» πάνω τους όλο το ενδιαφέρον και είναι εκείνοι που οι αντίστοιχοι φίλαθλοι περιμένουν να βγουν μπροστά. Μένει να δούμε ακόμα μια φορά τους κορυφαίους να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό και τελικά να απολαύσουμε ακόμα μια μοναδική παράσταση.

* Το infographic που χρησιμοποιήθηκε για την σύγκριση των δύο αθλητών ήταν λάθος. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να αδικηθεί κάποιος από τους δύο αθλητές.

ΚΑΛΑΘΗΣ

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

ΧΡΟΝΟΣ

28:37

23:41

ΠΟΝΤΟΙ

13,8

11,8

ΔΙΠΟΝΤΑ

53.8%

44.6%

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

28.4%

37.7%

ΒΟΛΕΣ

62.3%

81.4%

ΑΣΙΣΤ

8,3

5,4

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

3,7

1,4

ΛΑΘΗ

2,1

3,2

PIR

18,2

10,8

Την φωτογραφία επιμελήθηκε η Μαριλίζα Κοντογεώργου