Στίβος: Η World Athletics ανέδειξε... τριάδες κορυφαίων στα ετήσια βραβεία της

Πηνελόπη Γκιώνη
world_athletics_brabeia_triades_koryfaion-

bet365

Αντί για κορυφαίο αθλητή και κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς, η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου αποφάσισε να αναδείξει τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες ως κορυφαίους, για πρώτη φορά.

Το κοινό περίμενε να δει ποιος και ποια θα πάρουν τα βραβεία των κορυφαίων της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (World Athletics) για τη χρονιά 2023, μέσα στην οποία σημειώθηκαν αντικειμενικά εξαιρετικές επιδόσεις ενώ είδαμε και πάρα πολλά ρεκόρ να καταρρίπτονται.

Όπως κάθε χρόνο, η WA ανακοίνωνε 10 υποψήφιους (φέτος ανακοίνωσε 11), μέσα στους οποίους ήταν και ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους Μίλτος Τεντόγλου, ενώ λίγο πριν αναδειχθούν οι νικητές ανακοίνωνες τους πέντε φιναλίστ σε άνδρες και γυναίκες. Κανείς θα περίμενε, λοιπόν, να δει έναν κορυφαίο και μία κορυφαία να λαμβάνουν τα βραβεία όμως η ομοσπονδία ξάφνιασε το κοινό της αφού ανακοίνωσε τρεις κορυφαίους άνδρες και τρεις κορυφαίες γυναίκες.

Τρεις και τρεις σε άνδρες και γυναίκες

Πιο συγκεκριμένα, στις γυναίκες η Τιγκίστ Ασέφα που «διέλυσε» το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών αναδείχθηκε κορυφαία στα αγωνίσματα εκτός σταδίου (out of stadia), η φοβερή Φέιθ Κίπγιεγκον που έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ μέσα στη σεζόν (1500μ., μίλι, 5000μ.) είναι η κορυφαία για αγωνίσματα εντός σταδίου (track events) ενώ στα αγωνίσματα πεδίου (field events) κορυφαία αναδείχθηκε η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο τριπλούν, Γιουλιμάρ Ρόχας.

Αντίστοιχα στους άνδρες, ο κορυφαίος στα αγωνίσματα εκτός σταδίου αναδείχθηκε ο Κέλβιν Κίπτουμ που πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο από τον θρυλικό Έλιουντ Κιπτσόγκε, κορυφαίος στα αγωνίσματα εντό σταδίου ήταν ο Παγκόσμιος πρωταθλητής των σπριντ από τις ΗΠΑ Νόα Λάιλς και στα αγωνίσματα πεδίου ο γνωστός και μη εξαιρεταίος άλτης του επί κοντώ, Μόντο Ντουπλάντις.

Η WA εξήγησε πως η απόφαση να μην αναδείξει από έναν κορυφαίο αλλά από τρεις προέκυψε από το feedback που έλαβε από τον κόσμο, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να επιλεχθεί μόνο ένας και μόνο μία μετά από μία σεζόν με 23 παγκόσμια ρεκόρ. Ωστόσο, το κοινό δεν χάρηκε ιδιαίτερα με αυτή την απόφαση καθώς αρκετοί θεώρησαν πως έτσι μειώνεται η αξία του βραβείου αλλά και πως αδικήθηκαν οι αθλητές που αναγκάζονται να μοιραστούν το βραβείο.

Κορυφαίοι ανερχόμενοι αναδείχθηκαν οι Φέιθ Τσέροτιχ και Εμμανουέλ Γουανιόνι.

@Photo credits: World Athletics website

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα