faith_kipyegon_124
04/06/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Φέιθ Κίπγιεγκον είναι κάτι μεγαλύτερο από μία επίδοση

Πηνελόπη Γκιώνη

Ο αθλητισμός μας έχει προσφέρει πολλές όμορφες στιγμές και αυτή ήταν μία από εκείνες που μας κάνει να θυμόμαστε γιατί τον αγαπάμε τόσο. Το παγκόσμιο ρεκόρ της Φέιθ Κίπγιεγκον ήταν κάτι μεγαλύτερο από μία επίδοση γραμμένη σε ένα χρονόμετρο...

Σε ένα άθλημα ατομικό, όπως είναι ο στίβος, ο καθένας προσπαθεί για τον εαυτό του και κερδίζει ή χάνει με το “εγώ” του. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον δεύτερο ή τρίτο σε έναν αγώνα να αγκαλιάζουν τον νικητή αλλά την εικόνα που είδαμε στο Diamond League της Ρώμης, Golden Gala (3/6), δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Η Κενυάτισσα δρομέας, Φέιθ Κίπγιεγκον, μαζί με 15 ακόμη αθλήτριες στάθηκαν στην εκκίνηση των 1500μ. και ετοιμάστηκαν για μία άκρως ανταγωνιστική κούρσα. Από τις 16, τερμάτισαν οι 14 και η μία κατάφερε να τρέξει το γρηγορότερο 1500άρι που έχει τρέξει ποτέ γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος. Το χρονόμετρο πάγωσε στα 3:49.11, τα πράσινα wavelights που έδιναν τον ρυθμό ακόμη “έτρεχαν” προς τον τερματισμό και η Φέιθ Κίπγιεγκον, ξαπλωμένη στο ταρτάν, περίμενε τα wavelights να... τερματίσουν. Είχε γίνει στ’ αλήθεια η πρώτη γυναίκα που γράφει 3:49 στα 1500μ. αλλά όσες φορές κι αν κοίταξε το χρονόμετρο δεν μπορούσε να πιστέψει πως τα είχε καταφέρει.

Οι διοργανωτές στόχευαν σε μία επίδοση γύρω στα 3:54, που είναι ένας πολύ καλός χρόνος όμως η Κίπγιεγκον είχε άλλα σχέδια και έτσι κέρδισε ακόμη και τα wavelights. «Έχω κι άλλα να δώσω. Ακόμα προσπαθώ να τρέξω πιο γρήγορα από αυτό, πιο γρήγορα από 3:49. Είμαι πραγματικά ευγνώμων σήμερα που κατάφερα να τρέξω 3:49 και συνεχίζω προς όμορφους αγώνες στο υπόλοιπο της σεζόν», δήλωσε η Κίπγιεγκον για το ρεκόρ της. Λίγο αργότερα, θα θυμόμασταν τον λόγο που λατρεύουμε τον αθλητισμό...

Τα αδιανόητα περάσματα από τη Φέιθ Κιπιέγκον στο παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500μ.

Η ίδια σηκώθηκε, έκανε τον γύρο του θριάμβου στο κατάμεστο "Luigi Ridolfi", κρατώντας στα χέρια της το μεγάλο πλακάτ που έγραφε World Record. Όταν έφτασε ξανά στον τερματισμό, μαζί με τους φωτογράφους την περίμεναν και όλες οι αντίπαλές της τις οποίες πριν λίγα λεπτά είχε κατατροπώσει αφήνοντάς τες αρκετά μέτρα πίσω της. Σχεδόν όλες οι δρομείς που έτρεξαν την κούρσα περίμεναν τη νικήτρια του αγώνα που έκανε αυτόν τον ασύλληπτο χρόνο για να την αγκαλιάσουν και να βγάλουν όλες μαζί της φωτογραφίες, όπως αυτή παρακάτω.

Με το δάχτυλό τους έδειχναν την καλύτερη όλων των εποχών, φορώντας στα πρόσωπά τους τα μεγαλύτερα χαμόγελα που θα μπορούσαν… Σαν να έχουν κάνει όλες μαζί το παγκόσμιο ρεκόρ.

kipyegon

(Chiara Montesano for World Athletics)

«Είναι πραγματικά ξεχωριστές. Ερχόμαστε μαζί, εμψυχώνουμε η μία την άλλη. Αυτός είναι ο αθλητισμός, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να γιορτάζουμε ο ένας τον άλλον στις καλύτερες και στις χειρότερες στιγμές μας, και πραγματικά ευχαριστώ τις κυρίες που ήρθαν μαζί μας και τρέξαμε μαζί και γιορτάσαμε μαζί αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ. Ήμασταν μέρος αυτού του ρεκόρ, όλες μαζί», δήλωσε η Κίπγιεγκον για τις συναθλήτριές της και μέσα σε λίγες κουβέντες περιέκλεισε όλα όσα κρύβονται στην έννοια του αθλητισμού, όλα τα όμορφα που μερικές φορές δεν βλέπουμε.

Η Κίπγιεγκον έδειξε την ομορφιά που έχει μέσα της και στις δηλώσεις που έκανε εκτός σταδίου. Μιλώντας στο Citius Mag αφιέρωσε αυτό το ρεκόρ σε όλες τις μητέρες του κόσμου, μιας και η ίδια είναι πλέον μητέρα και επέστρεψε ακόμη πιο δυνατή στους στίβους μετά τη γέννηση του παιδιού της. «Αυτό το ρεκόρ είναι αιφερωμένο σε όλες τις μητέρες του κόσμου. Αυτό ήθελα να τους δείξω, πως όλα είναι δυνατά. Να τους πως πως αν απουσιάσουν λόγω εγκυμοσύνης και επιστρέψουν, μπορούν αν είναι ακόμη πιο δυνατές από πριν», δήλωσε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]