Κώστας Σλούκας: Είδε το δειλινό κοκκίνισμα της δύσης

Κώστας Σλούκας: Είδε το δειλινό κοκκίνισμα της δύσης

Εμπρός της γης οι κολασμένοι, οι αμαρτωλοί, οι εγκλωβισμένοι στους εννιά κύκλους του αιώνιου πυρ και αυτοί που ήξεραν ότι θα αλλάξουν φανέλα, σήμα και στέμμα. Υπάρχουν ακόμη άνυδρα τοπία και δίχως όρια δρόμοι και είναι αυτές οι άγνωστες-γνωστές περιοχές που οδηγούν στο αναπάντεχο, στην υπέρβαση δηλαδή. Ο ιππότης της ιστορίας μας με ατσαλάκωτα ρούχα ξεκίνησε, με αυτά συνέχισε, μόχθησε, πόνεσε, απογοητεύτηκε, θριάμβευσε. Και μετά συνέχισε! Σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχει ανθρώπινο τέλος.

bwin sponsored

Μόνο ο χρόνος ορίζει το φινάλε. Και αυτός ο μικρός, ο μέγας, ο παίκτης που πιστεύει στον εαυτό του και στον Θεό, ξέρει ότι ο ορίζοντας δεν έχει όριο και μόνο το δειλινό κοκκίνισμα της δύσης μπορεί να του πει τι θα κάνει.

Αυτός ο παίκτης ήταν κάποτε ζωντανός, χαρούμενος, επιτυχημένος, σχεδόν μύθος και στις στροφές των τεσσάρων εποχών αποφάσισε να αγγίξει τη νεκρή ζώνη! Το αψεγάδιαστο ύφος και το ανθεκτικό σώμα ράγισαν, δέχτηκαν ριπές και ραπίσματα, αυτά που ανελέητα ρίχνουν στο μυαλό οι λέξεις αχαριστία, προδοσία, το κυνήγι της κορυφής.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το ήξερε ότι τα γήινα και τα τετριμμένα θα έμεναν πίσω και πως σε αχαρτογράφητες διαδρομές θα έμπαινε. Είχε, όμως, για οδηγό κάτι που μόνο οι κολασμένοι γνωρίζουν και με αυτό προχωρούν και διαψεύδουν τους πάντες: τον δικό του αιματοβαμμένο μεσημβρινό. Ο Κώστας Σλούκας είδε το δειλινό κοκκίνισμα της δύσης και ήξερε ότι δεν ανήκει στον τελευταίο κύκλο της κόλασης. Τώρα, μόνο κάθαρση και παράδεισος.

image

Κάτω από κουφάρια κενών σκέψεων

Ο Κώστας Σλούκας ήξερε ότι το άγνωστο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν παίκτη. Με αυτό αναμετρήθηκε όταν πήρε την απόφαση να φύγει από τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό. Γνώριζε, βέβαια, πολλά. Για μετρήστε: Χρειάστηκαν πολλά χρήματα για να κάνει την αλλαγή. Πολλοί θα του χρέωναν την αμαρτία της απληστίας και της φιλαυτίας. Έπρεπε να δείξει τι εστί αρχηγός από την πρώτη μέρα. κάποιοι θα τον μισούσαν, κάποιοι θα τον λάτρευαν και κάποιοι θα αδιαφορούσαν γι’ αυτό που έκανε και είναι. Ο Σλούκας ήθελε τον μπασκετικό κόσμο και όλα όσα περιείχε.

Ήταν βέβαιο ότι θα μάτωνε και πάντα σε ένα τεντωμένο σχοινί θα ισορροπούσε. Αυτά ήταν τα γνωστά, τα αναμενόμενα, τα… εύκολα. Τα δύσκολα ήταν η πορεία μέχρι το κοκκίνισμα της δύσης και η συνάντηση με το ξαφνικό, το αναπάντεχο. Οι μεγάλες στιγμές που απαιτούν μεγάλες αποφάσεις ήταν βέβαιο ότι θα έρθουν. Ποια θα ήταν όμως η μορφή τους; Ποιους αντιπάλους θα έπρεπε να κερδίσει για να δείξει ότι στη νεκρή ζώνη μπορεί να ζήσει και ένας ζωντανός;

Και δεν ήταν οι παίκτες στο παρκέ. Ήταν το παρορμητικό «τώρα» που ζητούσε σε μια φάση τα πάντα. Ήταν το άστοχο σουτ που κανείς δεν θέλει και δεν περιμένει. Ήταν η απρόσκλητη αμφιβολία που έβρισκε θέση στο μυαλό και στη δράση του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ήταν οι τραυματισμοί και τα χαμένα πατήματα που αποδυνάμωναν σώμα και θέληση. Όταν βάζεις μεγάλους στόχους, είναι τα κρυφά σημεία που σε δοκιμάζουν και σε κρίνουν. Ο Σλούκας έπεσε πάνω σε αυτά. Σουτ έχασε, τίτλους έχασες και παραλίγο να χάσει τη θέση του. Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε. Προχώρησε κάτω από κουφάρια κενών σκέψεων, λόγων και έφτασε στο σημείο που το δειλινό του έδειξε και το κοκκίνισμα και το χρυσαφένιο του χρώμα.

image

Το ανικανοποίητο τον οδήγησε

Ο Κώστας Σλούκας, ο έμπειρος, ο γεμάτος τίτλους, διακρίσεις, αυτός βρήκε ξανά το παιδί που είχε μέσα του. Κι αν κάποιοι έμειναν στο κακομαθημένο παιδί, αυτός κράτησε την επιμονή και τη θέληση του παιδιού. Εδώ, όμως, η μετάβαση και η επιστροφή από τον μπασκετικό ενήλικα στον ανήλικο στην ουσία δεν έγινε!

Ο Σλούκας είχε μέσα του τον ώριμο, σίγουρο εαυτό και την ίδια στιγμή άφηνε τον αυθορμητισμό και το συναίσθημα του ανικανοποίητου να τον οδηγεί. Ο Σλούκας ήθελε να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει παντού. Και το έκανε! Την ικανότητά του την είδαν όλοι μέσα σε ένα συμπαγές σύνολο, με ξεκάθαρους ρόλους και χρόνους. Φέτος την είδαν και σε ένα σύνολο που φτιάχτηκε σε λίγους μήνες και πολύ γρήγορα έγινε άθραυστο σώμα για τους αντιπάλους.

Ο Σλούκας ήταν στο επίκεντρο. Ναι, κρίσιμοι οι Ναν, Λεσόρ, ωστόσο ο έλληνας γκαρντ ήταν η αρχή, η μέση και το τέλος του Παναθηναϊκού. Ο Αταμάν κατάλαβε ότι αυτός ο 34χρονος είχε ψυχή μικρού παιδιού και όταν ένα παιδί θέλει κάτι το παίρνει.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο Σλούκας του Ολυμπιακού δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν του Παναθηναϊκού. Γιατί; Διότι ήξερε ότι πρέπει να (ξανα) γίνει άγριος, να πολεμήσει για κάθε σπιθαμή εδάφους και για κάθε καλό λόγο. Όλοι τον περιμέναν στη γωνία και στο τέλος όλους τους προσπέρασε. Η φετινή του πορεία έδειξε ότι ήταν συνεπής και στη ζωή οι σταθεροί βγαίνουν νικητές.

image

Η ώρα του μπασκετικού πολέμου τον βρήκε έτοιμο

Η φετινή σεζόν, που δεν έχει τελειώσει, ήταν και είναι ένας μπασκετικός πόλεμος. Και ο πόλεμος είναι θεός και γι’ αυτό πρέπει να είναι ιερός. Οι ανθρώπινες αδυναμίες είναι σεβαστές και τις κουβαλάμε. Οι ανθρώπινες δυνάμεις όμως είναι αξιοθαύμαστες.

Με αυτά τα «όπλα» μπήκε στη «μάχη» του του πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκας. Δεν ήταν όλα ιδανικά από την πρώτη μέρα. Κακές επιδόσεις, λάθος αποφάσεις και ανισορροπία στο «Εγώ» και στο «Εμείς». Τραυματισμοί. Ο Σλούκας, μολαταύτα, έβλεπε το καλό δίπλα του, τις δεξιότητες και το ταλέντο των συμπαικτών του. Κατάλαβε πολύ καλά ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι και στοιχεία που μπορούν πάνε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης.

Αντιλήφθηκε ότι αν αυτός δώσει ό,τι έχει και δεν έχει, τότε υπάρχει ελπίδα να δουν τη χώρα του θριάμβου. Και τότε ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι δυνάμεις του. Σιγουριά, σοφία, τόλμη και πνευματική ετοιμότητα, αυτά γιάτρεψαν τα όποια τραύματα και έγιναν οι σφαίρες και τα όπλα του πολεμιστή Σλούκα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Οι κρίσιμες στιγμές τον περίμεναν και όταν τις συνάντησε τις κατέκτησε. Στη σειρά με τη Μακάμπι ήταν καθοριστικός και στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ασυναγώνιστος. Η κατάκτηση της Ευρωλίγκας φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

image

Όλα τα μπορεί, όλα τα αντέχει

Ο Σλούκας, λοιπόν, καλπάζει γερά σε ένα αφιλόξενο τοπίο και ζει, απότομα, βίαια, τη δεύτερη μπασκετική ενηλικίωση. Ο παίκτης που τα είχε όλα τακτοποιημένα, μετρημένα, καλοραμμένα, αποφάσισε να ξαναμπεί στη «φωτιά» της δοκιμασίας. Άφησε, για λίγο, πίσω του την αναγνώριση και την πολυτέλεια του καταξιωμένου και φόρεσε το προσωπείο και το σώμα του άγνωστου, του νέου, του πολλά υποσχόμενου.

Και τώρα που ο μεσημβρινός ματώνει, τώρα διακρίνονται τα χρώματα του πολέμου στο πρόσωπο και στο κορμί του, το τομάρι που κανείς δεν μπόρεσε να του πάρει και το ατάραχο ποτάμι στο οποίο αφήνεται. Ο Σλούκας ξέρει πολύ καλά πού βαδίζει και πού θέλει να φτάσει. Η λεπτή κόκκινη γραμμή που τον χωρίζει από την εξορία της αποτυχίας δεν θα φύγει. Το ίδιο, όμως, θα γίνει και με την άλλη, αυτήν της επιτυχίας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Για τον Σλούκα δεν υπάρχει όριο και ο άδειος δρόμος είναι το μοναδικό σταθερό σημείο στην πορεία του. Πάνω σε αυτόν ζει και πεθαίνει μπασκετικά και σε αυτόν ακούει τα χτυπήματα στο ανοιχτό γήπεδο, εκεί που όλα για όλους ξεκίνησαν και αυτή θα είναι η βάση των επόμενων επιτευγμάτων του. Ο Σλούκας, μετά τον θρίαμβο στο Βερολίνο, έδειξε ότι είναι ο άνθρωπος που όλα τα μπορεί και όλα τα αντέχει. Κι αν αποτύχει θα σηκωθεί ξανά και με την ίδια ορμή θα προχωρήσει για νέους τίτλους, νέα αστέρια και νέα ακαταμάχητα δειλινά. Πλέον, αυτός ορίζει το πώς θα έρθουν τα πράγματα. Ο Σλούκας ανήκει, πια, σε αυτούς που ανεβαίνουν τους κύκλους της κόλασης και κανείς άπιστος δεν μπορεί να το διαψεύσει.

@Photo credits: eurokinissi