Ολυμπιακός, Πετρούσεφ: Μαθαίνοντας να ζεις για ένα όνειρο

Ολυμπιακός, Πετρούσεφ: Μαθαίνοντας να ζεις για ένα όνειρο

«Να αντιληφθείς ότι όλα συνδέονται με κάτι άλλο». Ο τρόπος που βλέπεις κάθε απόφαση είναι η γραμμή που ενώνει τις τελείες. Η θεώρηση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έρχεται να κολλήσει άψογα πάνω στις πινέζες του μπασκετικού χάρτη για τον Φίλιπ Πετρούσεφ. Κάθε του απόφαση στην μπασκετική ζωή ήρθε ως δίλημμα.

bwin sponsored

Από τα μπασκετικά μονά που έπαιζε μαζί με τον αδερφό του Ντέιβιντ. Ο Φίλιπ έπαιρνε τη μορφή του αγαπημένου του Ντιρκ Νοβίτσκι, ίνδαλμά του παρότι Σέρβος. «Τις περισσότερες φορές κάρφωνε πάνω μου» αφηγείται ο αδερφός του. Αποφάσεις βασισμένες στο πώς θα σχεδιάσει για εκείνον την τέλεια καριέρα.

Για αυτόν τον λόγο άφησε το Γκονζάγκα τη δεύτερη χρονιά, παρόλο που έλαμψε το άστρο του. Οι συγκυρίες τον έφεραν σε πολύ ενεργό ρόλο, μιας και οι Χατσιμούρα, Κλαρκ θα έκαναν το άλμα στο NBA. Στον Πετρούσεφ έπεσε αρκετό βάρος για να κάνει το step up, με 17.5 πόντους και 7.9 ριμπάουντ μέσο όρο.

Η επιλογή της Μέγκα Μπάσκετ του ήρθε αβίαστα στο μυαλό. Βλέποντας άλλωστε το τι έχουν πετύχει από αυτήν τη «σχολή», όταν αποφοίτησαν ψηλοί όπως ο Γιόκιτς, ο Ζούμπατς και ο Μπιτάτζε. Το NBA θα ερχόταν πολύ πιο εύκολα στο δικό του μυαλό με αυτήν τη διαδρομή. Η εξέλιξη όμως δεν ήρθε όπως αρχικά την υπολόγισε.

image

Οι μέντορες

«Η φύση ποτέ δε “σπάει” τους δικούς της νόμους». Ο Πετρούσεφ της πήγε κόντρα, ξεχώριζε με το πελώριο κορμί του από μικρός, ξεπερνώντας τα 200 εκατοστά. Ένα πηγαίο ταλέντο που αναγνώρισαν αρκετοί στον δρόμο για την καθιέρωση.

Και φυσικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που επένδυσαν πάνω του εργατοώρες. Πρώτος ήταν ο Ινιάκι Ιριάρτε. Οι αποφάσεις που αναφέραμε από νωρίς, έφεραν τον Πετρούσεφ στη χώρα των Βάσκων και τις ακαδημίες της Μπασκόνια. Μη γνωρίζοντας καν ισπανικά, τα αγγλικά δεν τον βοηθούσαν αρκετά στα 14 του. Ο Ιριάρτε του πέρασε στον σκληρό δίσκο τις κινήσεις και το footwork για το ποστ, όπως έκανε παλαιότερα με τους Λουίς Σκόλα και Σερτζ Ιμπάκα.

Για να θητεύσει αργότερα στον Κέβιν Μπόιλ και την Montverde Academy. Ο πρώτος που προσπάθησε να αψηφήσει τους νόμους της φύσης, τονίζοντάς του πως χωρίς την απαραίτητη μυϊκή ανοικοδόμηση, δε θα ήταν ποτέ έτοιμος για να παίξει στο κολέγιο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Εδώ δεν είναι Σερβία»

Στο κολέγιο τελικά έπαιξε. Με κόπο, ιδρώτα και έναν δρόμο που μόνο στρωμένος από ροδοπέταλα δεν ήταν. «Εδώ δεν είναι Σερβία» του είπαν. Συγκεκριμένα ο Μαρκ Φιου, ο προπονητής του στο Γκονζάγκα το 2018. Ο Πετρούσεφ είχε ανεξάντλητο ταλέντο, αλλά παρέμενε ένα παιδί που ζούσε μακριά από την οικογένειά του και τους δικούς του ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία.

Η προπόνηση στο Γκονζάγκα σταμάτησε αφού ο Πετρούσεφ δεν είχε την απαιτούμενη σκληράδα. Κάθισε στον πάγκο και επέστρεψε όταν ένιωσε έτοιμος. Ο συμπαίκτης του, τότε, Γκρεγκ Φόστερ Τζ. είπε πως με το που επέστρεψε δεν ήταν ποτέ ο ίδιος.

«Κάθε σου κίνηση πρέπει να διέπεται από ένα κίνητρο». Για τον Σέρβο δεν υπήρχε άλλο κίνητρο, πέραν από αυτό της καθιέρωσης. Της αέναης αναζήτησης για την καλύτερη επιλογή, μέσα από τη σκληρή δουλειά στην καριέρα του. Ο Πετρούσεφ άρπαζε όλες τις ευκαιρίες που βρήκε μπροστά του.

Αυτήν στο Γκονζάγκα ως δευτεροετής, αυτήν στη Μέγκα Μπάσκετ όπου αναδείχθηκε MVP της Αδριατικής λίγκας σε ηλικία 21 ετών αλλά και ένα όνειρο για το NBA που δεν έσβηνε. Μέχρι που η ανταλλαγή του Χάρντεν τον έφερε διά της τεθλασμένης στο Σακραμέντο και οι Κινγκς δεν είχαν τον χώρο στο ρόστερ τους για να τον θρέψουν. Η Ευρώπη και ο Ολυμπιακός αποτελούν μονόδρομο, για έναν ψηλό που τα διαπιστευτήριά του έχουν κατατεθεί και πλέον ψάχνει το σημείο αναφοράς στην καριέρα του, αφού η Εφές τελικά δεν αποτέλεσε έναν τέτοιο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η κορυφή της Εφές

Οι ρήσεις του Ντα Βίντσι συνεχίζουν να εφαρμόζουν στο παζλ των μπασκετικών βημάτων του Σέρβου. «Αυτός που εύχεται να γίνει πλούσιος σε μία μέρα θα κρεμαστεί σε έναν χρόνο». Ο ψηλός από το Βελιγράδι δεν αναζήτησε εμμονικά τις κορυφές, όμως η παρουσία του και μόνο στην Εφές του Αταμάν τον έχρισε πρωταθλητή Ευρώπης το 2022.

Μέλος της ομάδας του back to back των Τούρκων και προερχόμενος ως MVP της ABA Liga, ξεκίνησε δυναμικά με 17 πόντου στο ντεμπούτο του απέναντι στη Ρεάλ. Η παρουσία του όλο και έφθινε, μέχρι που στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν, ως το φινάλε, ανέλαβαν οι Πλάις και Ντάνστον να βγάλουν τα… κάστανα από τη φωτιά.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του δεν υπήρχε. Στον Ολυμπιακό νιώθει ξανά σημαντικός. Για εκείνον, αυτό πλέον είναι πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Στα 23 του δεν υπάρχει χρόνος για αιθεροβασίες αλλά για την μπασκετική καθιέρωση που εκείνος ψάχνει και το τριετές πλάνο του Ολυμπιακού ήρθε για του χαρίσει τα παραπάνω. Το NBA το ζήτησε, το κυνήγησε αλλά και λόγω συγκυριών δεν του ήρθε στο τραπέζι. Ο Πετρούσεφ δεν απέκτησε αυτό που αγαπά, αλλά πάνω από όλα λατρεύει αυτό που είχε, το μπάσκετ και το νέο ξεκίνημα στον Ολυμπιακό.

Όλα συνδέονται, αρκεί εσύ να το δεις…

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi, EuroLeague