Γουίλιαμς Γκος: Ο άνθρωπος των… ευθυνών, από το χαμένο σουτ με τη Φενέρ ως τον Ολυμπιακό του σήμερα

Γουίλιαμς Γκος: Ο άνθρωπος των… ευθυνών, από το χαμένο σουτ με τη Φενέρ ως τον Ολυμπιακό του σήμερα

Γεννημένος στο Ρίμινι της Ιταλίας, ο Φεντερίκο Φελίνι αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα ως ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες. Το ξεχωριστό του στιλ ξέφυγε αρκετά απ’ τα στενά ιταλικά όρια του κινηματογράφου. Ζώντας βουτηγμένος μέσα σε μία καριέρα την οποία εξέλιξε μέρα με τη μέρα, έχοντας συντροφιά τις εικόνες που παρουσίαζε στη μεγάλη οθόνη.

bwin sponsored

«Η εμπειρία είναι κάτι που κερδίζεις, αναζητώντας κάτι εντελώς διαφορετικό» αναφέρει σε μία αποστροφή σα μία από αυτές τις βαθυστόχαστες που συμπυκνώνονται στο «8 ½». Γυρνώντας γρήγορα τους δείκτες του ημερολογίου από τα ‘60s στον Νοέμβριο του 2018. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε, του Κώστα Σλούκα και βρίσκεται μία ανάσα προτού ολοκληρώσει την ανατροπή.

Ο Ολυμπιακός του Βασίλη Σπανούλη έχει την τελευταία ευκαιρία με το σκορ στο 72-73. Και όμως ο Μπλατ αφήνει στην άκρη όλες τις ασκήσεις επί χάρτου και δίνει την μπάλα στον Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος. Εκείνος αστοχεί και οι «ερυθρόλευκοι» φεύγουν με σκυμμένο το κεφάλι. Σε μία απόπειρα του Μπλατ να… ψήσει τον γκαρντ του στα κρίσιμα, μία νίκη θυσιάστηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Σπανούλης θα ευστοχούσε με σιγουριά.

Ο τότε κόουτς του Ολυμπιακού στην πραγματικότητα δε συμφωνούσε με τον Φελίνι, αποζητώντας ταυτόχρονα την εμπειρία, με τη νίκη. Ο rookie τότε στη EuroLeague, Γουιλιαμς Γκος είδε την άσχημη πλευρά, με την μπάλα να αναπηδά στο σίδερο και να φεύγει εκτός.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Με τον Γκος παρόντα στα κρίσιμα

Ταξίδι στον χρόνο με fast forward. Ο Αμερικανός γκαρντ διανύει πια το 29ο έτος της ηλικίας του. έχοντας κάνει το μίνι πέρασμά του από το NBA. Έχοντας κρίνει παιχνίδια σε διάφορες λίγκες, σαν αυτό της Ρεάλ στην «καυτή» Stark Arena για τα play-offs της περσινής EuroLeague, ανεβαίνοντας μαζί με τους Μαδριλένους τον δρόμο προς την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Γκος του Ολυμπιακού στη δεύτερη θητεία του δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον νεαρό που κατέφτασε στο Φάληρο την εποχή του Μπλατ. Πολύ πιο έτοιμος, πολύ πιο έμπειρος και ικανός να καταθέσει στο παρκέ τις πτυχές του παιχνιδιού του. Αλλά κυρίως πιο δυνατός πνευματικά με όλα όσα έχει ζήσει και ονομάζονται «εμπειρία», στο δικό του τετράδιο γνώσεων.

1

Ο Ολυμπιακός μετράει δύο νίκες στην EuroLeague με τη δική του παρουσία φανερή στο παρκέ. Με εκείνον δίπλα στον Γουόκαπ οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν το κομβικό +19 απέναντι στην Παρτίζαν, για να πανηγυρίσουν τελικά στην παράταση στο ΣΕΦ. Μάλιστα αυτός έβαλε και το αγαπημένο του floater που τόσο είχε παρεξηγηθεί την πρώτη του χρονιά, για να δώσει τη χαριστική βολή στο φινάλε. Ο Γκος ήταν παρών και σε κάθε κρίσιμη κατοχή απέναντι στον Παναθηναϊκό, βάζοντας μεγάλα σουτ απέναντι στους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ τόσο στο τελευταίο δεκάλεπτο, όσο και στην παράταση.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο έξτρα πόλος δημιουργίας του Ολυμπιακού

Στις σκέψεις του Γιώργου Μπαρτζώκα ο 29χρονος γκαρντ ήρθε ως έξτρα λύση στην περιφέρεια. Ένας ακόμα πόλος δημιουργίας, αλλά κάτι τέτοιο άλλαξε γρήγορα στα σχέδια, μετά τη φυγή του Κώστα Σλούκα. Ο Γκος έγινε ο οδηγός της second unit και ταυτόχρονα ο παίκτης δίπλα στον Γουόκαπ, αρκετές φορές και τον Κάνααν, για να κλείσει τα ματς.

Φέρνοντας μία «ασφάλεια» στην ομάδα, αφού το παιχνίδι του έχει στοιχεία τακτοποίησης. Παίζοντας με την μπάλα στα χέρια, ο Γκος παίρνει τις περισσότερες φορές την πιο σωστή απόφαση, με βάση φυσικά το pick n’ roll, κουμπώνοντας απόλυτα σε αυτό που θέλει και ο Ολυμπιακός να παίξει.

Χαρακτηριστικό, όπως βλέπουμε και με τη βοήθεια του Hudlinstat, πως στα δύο παιχνίδια που αγωνίστηκε ο Γκος στην EuroLeague, εκτελεί κυρίως πίσω από το pick n’ roll. Στο 56% των εκτελέσεών του παίρνει επιθέσεις σε τέτοιες καταστάσεις, φέρνοντας εκεί 1.21 πόντους ανά κατοχή.

Οι εκτελέσεις του Γκος

  • Pick n’ roll: 17 πόντοι / 14 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 3 πόντοι / 3 κατοχές
  • Κοψίματα: 2 πόντοι / 1 κατοχή
  • Hand off: 2 πόντοι / 1 κατοχή
  • Iso: 1 πόντος / 1 κατοχή

1

Με τον Μιλουτίνοφ, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά από την πρώτη του θητεία άλλωστε, έχει προλάβει να στήσει 13 pick n’ roll, ταξινομώντας έτσι γύρω από αυτό το play τη βαρύτητα στην επίθεση του Ολυμπιακού.

Η παρουσία του τόσο ως μονάδα, όσο και δίπλα στον Γουόκαπ, εξασφαλίζει στους «ερυθρολεύκους» μερική από τη ροή την οποία θέλει να παρουσιάσει στο παιχνίδι του, για να ακουμπήσει τα περσινά του στάνταρ. Κάτι που φυσικά είναι αρκετά νωρίς για να το πετύχει, σε μια σεζόν που έχει… χτυπηθεί από τραυματισμούς.

«Ως άνθρωποι που λέμε μια ιστορία, το καθήκον μας είναι να φέρουμε τους άλλους στον σταθμό. Ποιο τρένο θα διαλέξουν από εκεί και έπειτα, είναι δικό τους θέμα. Εμείς πρέπει να τους πάμε στο σημείο αφετηρίας». Το σημείο αυτό που περιγράφει ο Φελίνι ήταν για τον Γκος ο Ολυμπιακός του Μπλατ, με τον Αμερικανό να ανεβαίνει στο… τρένο των ευθυνών και να δηλώνει στο παρκέ έτοιμος για να ταξιδέψει χέρι με χέρι μαζί με τους Πειραιώτες προς όλες τις φετινές στάσεις.

Με οδηγό του ένα χαμένο σουτ που κόστισε μία νίκη...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi