Λούκα Βιλντόζα: Ο άνεμος που τον παρέσυρε μέχρι το ΟΑΚΑ και η σύμπτωση “Αταμάν"

Λούκα Βιλντόζα: Ο άνεμος που τον παρέσυρε μέχρι το ΟΑΚΑ και η σύμπτωση “Αταμάν"

Ξέρω, ποτέ δεν αποτυγχάνει. Σήμερα ο αέρας φυσάει με το μέρος μου… Με αυτά τα λόγια επιλέγει ο Λούκα Βιλντόζα να συνοδεύσει μία από τις φωτογραφίες που συνθέτουν τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media. Το μέσο που χρησιμοποίησε πρόσφατα για να αποχαιρετήσει τον Ερυθρό Αστέρα στο ξεκίνημα του νέου του ταξιδιού προς την Αθήνα.

bwin sponsored

Ο “αέρας” που φύσηξε από τις αρχές της καριέρας του έφερε στον δρόμο του δυσκολίες, απέφυγε τα… ροδοπέταλα που μπορεί να ονειρεύτηκε μικρός, όμως παρέμενε με τον οποιονδήποτε τρόπο ευνοϊκός. Ο Αργεντίνος άσσος αποτελεί το νεότερο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού και καταφθάνει στο ΟΑΚΑ ως το πρόσωπο που ταιριάζει απόλυτα στα θέλω του Εργκίν Αταμάν.

Η συμφωνία του με τους «πράσινους» έγινε γνωστή αρκετό καιρό νωρίτερα, όμως η ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του με τα χρώματα των Σέρβων έβαλε μία παύση στην αλλαγή σελίδας στα βιβλία του. Τη δεδομένη στιγμή, ο Βιλντόζα κοιτάζει το παρελθόν και χαμογελά σε όσα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του εντός και εκτός των γραμμών του παρκέ. Από την Αργεντινή στην Ισπανία, την Αμερική και τη Σερβία, ο 27χρονος γκαρντ θα θυμάται για πάντα ένα ταξίδι με ανοιχτά πανιά!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Από τη γιαγιά του μέχρι και το ΝΒΑ και το highlight των Μπακς

Ο…μικρός Λούκα γνώρισε τον κόσμο του μπάσκετ από την οικογένειά του. Όχι από τον πατέρα του που πιθανότατα να σκεφτόταν κανείς, αλλά από την γιαγιά του, Αντζέλικα, όταν εκείνη του έδωσε μία πορτοκαλί μπάλα συμπληρώνοντας τα τρία του χρόνια. Οτιδήποτε αφορούσε το άθλημα ήρθε σύντομα στο επίκεντρο της προτεραιότητάς του και έτσι εξελίχθηκε ο παίκτης Βιλντόζα. Η πατρίδα του έμοιαζε με τον πιο “ασφαλή” χώρο να αναπτύξει το ταλέντο του, για αυτό το λόγο έγινε επαγγελματίας με την Quilmes.

Από το 2012 μέχρι και το 2016 ο Βιλντόζα αγωνιζόταν στην Αργεντινή με τα ραντάρ της Μπασκόνια να “στρέφονται” πάνω του και στα 24 του χρόνια να του δίνουν την ευκαιρία για το μεγάλο βήμα σε ευρωπαϊκά εδάφη. Οι Βάσκοι είχαν τα δικαιώματά του, όμως, εκείνος παρέμεινε έναν ακόμη χρόνο με μορφή δανεισμού στην Quilmes προτού πάρει τα ταλέντα του για την Ισπανία. Όπως ήταν φυσικό, βρήκε μπροστά του ονόματα με εμπειρία και με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γκρέιντζερ, ο Βιλντόζα έπρεπε να… πείσει τόσο την Μπασκόνια, όσο και το κοινό της EuroLeague ότι έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις με το ίνδαλμα του Πάμπλο Πριχιόνι στο μυαλό του.

Η υπομονή και η επιμονή του κατάφεραν να περάσουν από τα στάδια ενός ρολίστα, στον παίκτη που ανέβαζε τα νούμερά του και κέρδιζε λεπτά στο παρκέ. Μέχρι που βρέθηκε με το τρόπαιο του ισπανικού πρωταθλήματος στα χέρια, αφού η Μπασκόνια έκοψε πρώτη το νήμα στην εκδοση του 2020! Την επόμενη χρονιά οι 10.1 πόντοι, τα 2 ριμπάουντ και οι 3.4 ασίστ κατά μέσο όρο στην EuroLeague, ήταν αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον των Νιου Γιορκ Νικς. Το «αντίο» του Βιλντόζα σε ένα… λιμάνι τεσσάρων χρόνων μιλούσε για ένα όνειρο που ήθελε να κυνηγήσει και ένας ακόμη άνεμος τον οδηγούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρόλα αυτά, η εμπειρία του ΝΒΑ θα έμοιαζε πολύ σύντομα με εφιάλτη. Ένας τραυματισμός και ο χρόνος αποκατάστασης του χειρουργείου στο δεξί του πόδι θα τον ανάγκαζε να αποχαιρετήσει τους Νεοϋορκέζους έπειτα από μόλις δύο παιχνίδια Summer League και θα του έφερνε στο μυαλό μία τριετία (από τα 17 έως τα 20 του χρόνια) που πέρασε προσπαθώντας να αντισταθεί στα εμπόδια των τραυματισμών.

Επτά μήνες αργότερα και με τις… σκιές της επέμβασης να έχουν πλέον εξαφανιστεί, ο Βιλντόζα βρήκε καταφύγιο στο ενδιαφέρον των Μιλγουόκι Μπακς και τον Απρίλιο του 2022 ο Αργεντίνος θα ντυθεί για πρώτη φορά στα “πράσινα”. Το ντεμπούτο του δεν άργησε να έρθει κόντρα στους Μπουλς σε περίοδο play-offs και σε ένα παιχνίδι που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα λοιπά «ελάφια» είχαν κρίνει από νωρίς. Η είσοδός του στο τέταρτο δεκάλεπτο συνοδεύτηκε από εκείνη του Θανάση Αντετοκούνμπο και οι δυό τους προσέφεραν ένα από τα όμορφα highlights του αγώνα με τον Βιλντόζα να πασάρει πίσω από την πλάτη για το κάρφωμα που ξεσήκωσε τον πάγκο.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους και μετά από μία σύντομη ανανέωση με συμβόλαιο για το summer camp, οι Μπακς αποχαιρέτησαν τον Βιλντόζα!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η σανίδα του Ερυθρού Αστέρα

Όσο ο κύκλος της κορυφαίας λίγκας έμοιαζε να σφραγίζει, ένας άλλος, αυτός της Ευρώπης έμελλε να ανοίξει και πάλι στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την επιστροφή του έπειτα από κάτι παραπάνω από ένα χρόνο. Η ανάγκη του Βιλντόζα να πατήσει το κουμπί του “restart” στην καριέρα του, κούμπωσε απόλυτα με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος αναζητούσε ένα πρόσωπο που θα έφερνε διαφορετικό αέρα στην άσχημη εκκίνηση της σεζόν. Ο Βλαντιμίρ Γιοβάνοβιτς εμπιστεύθηκε τόσο το ένστικτό του, όσο και εκείνο του Αργεντίνου και η συνεργασία των δύο πλευρών άρχισε να εξελίσσεται.

Ο ερχομός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» της Σερβίας θα έδινε ακόμη μεγαλύτερο μπουστάρισμα στον Βιλντόζα. Έχοντας ήδη τοποθετήσει στην τροπαιοθήκη του το βραβείο του MVP της ABA Liga από τις πρώτες του, κιόλας, εμφανίσεις συνέχισε να “χτίζει" τη χημεία του με το σύνολο του Ερυθρού Αστέρα που μετρούσε διαδοχικά επιτυχημένα αποτελέσματα και έθετε τις βάσεις για μία γερά δομημένη προσπάθεια.

Ακολούθησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη για το Δεκέμβριο σε επίπεδο EuroLeague, ενώ μέχρι και το τέλος της κούρσας των play-offs η ομάδα αγωνιζόταν για την πρόκριση με τις σταγόνες των επιτυχημένων αποτελεσμάτων να γεμίζουν τα αποθέματα ενέργειας του Βιλντόζα. Η σανίδα σωτηρίας είχε μετατραπεί πλέον σε σκαλοπάτια για ανέλιξη και ο 27χρονος διεθνής δεν άφησε την ευκαιρία του να χαθεί.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η “αψεγάδιαστη” ημέρα κόντρα στον Αταμάν

Η πρώτη επαφή του Εργκίν Αταμάν εκτός της Τουρκίας… ξύπνησε την ανάγκη του να περικυκλωθεί από πρόσωπα που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του. Ο Λούκα Βιλντόζα είναι το στυλ παίκτη που καλύπτει αρκετά από τα πεδία στα οποία κινείται ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, ενώ η σύμπτωση που συνδέει τους δύο άνδρες κρατά από το 2019!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βιλντόζα καλούταν να αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές του Αταμάν, όμως το βράδυ της 29ης Μαρτίου στην Fernando Buensa Arena παραμένει ακόμη και τώρα στα σημεία αναφοράς για την καριέρα του Αργεντίνου στα γήπεδα της EuroLeague. Μπορεί οι Τούρκοι να αναδείχθηκαν νικητές με την κόρνα της λήξης (92-102) φεύγοντας με ένα σημαντικό “διπλό” στα χέρια τους, όμως εκείνος έβαλε δύσκολους “γρίφους” στους αντιπάλους του.

Η μεγάλη εμφάνιση του Βιλντόζα δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ομάδα του, παρόλα αυτά η “αψεγάδιαστη” παράστασή του (23π. -6/9 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 5/5 βολές-, 5ασ., 3κλ.) μεταγράστηκε με 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγοσης, που είναι και η κορυφαία του επίδοση μέχρι σήμερα στην πορεία του στη διοργάνωση. Οι ικανότητες του “Luka” δεν βρίσκονται πια στην αντίπερα όχθη, αλλά στην ίδια με τον Αταμάν και ο 57χρονος προπονητής βλέπει στο ρόστερ του μία λύση που μπορεί να ανακουφίσει ακόμη και το ανήσυχο πνεύμα του!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!