Σλούκας: «Να σκεφτούμε που βρισκόμασταν τον περασμένο Αύγουστο και τι πάμε να καταφέρουμε τώρα»

Σλούκας: «Να σκεφτούμε που βρισκόμασταν τον περασμένο Αύγουστο και τι πάμε να καταφέρουμε τώρα»

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα πρεσβεύει το μπάσκετ των των πολλών και όχι του ενός, αλλά η αλήθεια είναι πως αν ο Κώστας Σλούκας δεν διέλυε το αμυντικό πλάνο της Φενέρμπαχτσε στα play-offs ίσως και να μην γινόταν συζήτηση για το Final Four.

Ο 33άχρονος γκαρντ στο Κάουνας θα αγωνιστεί για δέκατη φορά σε Final Four και φυσικά ανυπομονεί να βοηθήσει τους «ερυθρόλευκους» να φτάσουν στον τελικό και να διεκδικήσουν σε 40 αγωνιστικά λεπτά το τρόπαιο.

Ο Σλούκας μίλησε στο Gazzetta, εξήγησε τις σκέψεις τους σχετικά με την πνευματική του προετοιμασία στη διαδικασία ενός Final Four και δίνει μία συμβουλή στους συμπαίκτες του.

image

Σημαντικό ρόλο παίζει η πνευματική ετοιμότητα

Μετά από τόσες συμμετοχές σε Final Four υπάρχει κάτι που θα αλλάξεις σε αυτό που ακολουθεί στο Κάουνας;

Οχι δε θα αλλάξω κάτι. Πηγαίνω στο δέκατο Final 4 και έχω την ίδια λαχτάρα, την ίδια ανυπομονησία, τον ίδιο ενθουσιασμό όπως ήταν και την πρώτη φορά που είχα παίξει. Είναι ένα ιδιαίτερο τριήμερο και σίγουρα τα παιχνίδια είναι διαφορετικά. Σημαντικό ρόλο για μένα παίζει η πνευματική ετοιμότητα. Σίγουρα και η σωματική επηρεάζει, πρέπει να βρίσκεσαι σε καλή κατάσταση, αλλά αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου γίνεται πιο δύσκολο.

Συνεπώς θεωρείς πως έχετε πλεονέκτημα στο κομμάτι της εμπειρίας σε σχέση με τη Μονακό; Το ρωτάω γιατί μόνο ο Μάικ Τζέιμς έχει αγωνιστεί μία φορά και κανείς άλλος.

Δεν πιστεύω και πολύ στην εμπειρία. Υπάρχουν παίκτες που έχουν εμφανιστεί για πρώτη φορά σε Final Four και έχουν κάνει καταπληκτικό παιχνίδι και άλλοι που κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν έκανε εντυπωσιακά πράγματα, αλλά στο Final Four δεν έπαιξαν καλά. Από την άλλη όμως η περσινή ψυχρολουσία στον ημιτελικό ίσως έχει δώσει μία πρόσθετη εμπειρία και σε μένα και σε όλους στον Ολυμπιακό.

image

Να είμαστε στα 40 λεπτά στα οποία θα κριθεί ο τίτλος

Αν σου πουν να μιλήσεις στα αποδυτήρια και να δώσει μία μόνο συμβουλή στους συμπαίκτες σου, ποια θα είναι αυτή;

Να βρεθούμε στον τελικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να είσαι μέσα στα 40 λεπτά στα οποία θα κριθεί ο τίτλος, στη μία από τις δύο ομάδες που στο τέλος θα πανηγυρίσουν. Αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Θα τους βάλω λοιπόν να σκεφτούν που βρισκόμασταν τον περασμένο Αύγουστο στην προετοιμασία και τι σκεφτόμασταν τότε. Δίνεις τα πάντα και θες και λίγο την τύχη με το μέρος σου για να τα καταφέρεις.

Για να το πετύχετε αυτό που λες θα πρέπει να νικήσετε τη Μονακό η οποία φέτος είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχετε καταφέρει να επικρατήσετε. Σας αγχώνει; Σας δημιουργεί επιπλέον κίνητρο;

Προσωπικά για μένα δεν υπάρχει κι από όσο έχω καταλάβει ούτε για τους συμπαίκτες μου. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό αυτό που θα συναντήσουμε στο Final 4, εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Σαφώς και πρέπει να δούμε τι δεν είχαμε κάνει σωστά στα δύο αυτά παιχνίδια. Είναι καλή ομάδα η Μονακό. Αν όμως εμφανιστούμε και παίξουμε το μπάσκετ που έχουμε δείξει πως μπορούμε δεν θα έχουμε πρόβλημα να περάσουμε στον τελικό.

image

Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος που επέστρεψα στον Ολυμπιακό

Όταν επέστρεψες στον Ολυμπιακός είχες δηλώσεις πως «γύρισα για να βοηθήσω την ομάδα να επιστέψει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ». Με δύο διαδοχικά Final Four, με εγχώριους τίτλους αισθάνεσαι πως το κατάφερες;

Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος. Η επιλογή μου τότε δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είχα προσδοκίες για τον Ολυμπιακό, είχα όνειρα για τον Ολυμπιακό μαζί με τους προέδρους και τη συζήτηση που είχαμε κάνει τότε. Αυτό περίμενα, αυτό στόχευα και είμαι χαρούμενος που θα παίξουμε σε δεύτερο σερί Final Four.

Συνήθως οι καλύτεροι παίκτες δέχονται και την πιο έντονη αμφισβήτηση. Θεωρείς ότι όταν σε αμφισβητούν αποκτάς επιπλέον κίνητρο;

Οχι σε καμία περίπτωση. Δε με ενδιαφέρει η άποψη των ανθρώπων που δε με γνωρίζουν. Και το αναφέρω με κάθε σεβασμό. Ο καθένας έχει την άποψή του και δικαίωμά του είναι να την εκφράζει. Εμένα με ενδιαφέρει η άποψη της οικογένειάς, των ανθρώπων που με πληρώνουν και αυτοί με τους οποίους συνεργάζομαι καθημερινά και τους ζω και είναι η δεύτερη οικογένειά μου. Κοιτάζω τη δουλειά μου και μόνο.

Με Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε πρωταγωνιστείς. Το φετινό μπάσκετ που έχετε παίξει είναι από τα πιο επιβλητικά;

Πιθανότατα είναι από τις καλύτερες. ;Eχουμε παίξει καλό μπάσκετ. Και με τη Φενέρ είχαμε παίξει πολύ καλά τη σεζόν 2018-19, είχαμε τερματίσει στην κορυφή της regular season, αλλά πήγαμε στο Final Four με τραυματισμούς και δεν το κατακτήσαμε. Δεν είχαν αγωνιστεί Βέσελι και Κάλινιτς τότε.