Euroleague Final Four 2023, Μονακό: Το τέλειο παράδειγμα ενός πειράματος της EuroLeague απαιτεί και κάτι ακόμα

Euroleague Final Four 2023, Μονακό: Το τέλειο παράδειγμα ενός πειράματος της EuroLeague απαιτεί και κάτι ακόμα

Η EuroLeague θα μπορεί να χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Μονακό στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Θα κομπάζει γι' αυτό. Δεν είναι δα και μηδαμινό αυτό που κατάφερε, μέσα από το «πρόγραμμα EuroCup» που έχει βάλει εδώ και χρόνια η διοργανώτρια.

Η Μονακό χρειάστηκε μία μικρή αναμονή στο δρόμο προς την επιτυχία. Μόλις τρία χρόνια. Στο πρώτο κατέκτησε το EuroCup και κέρδισε το δικαίωμα της συμμετοχής στη EuroLeague.

Τη δεύτερη σεζόν πέτυχε να ανανεώσει την παρουσία της και ταυτόχρονα να μείνει μακριά από το Final Four μόλις για ένα 40λεπτο και αυτό απέναντι στον πιο έμπειρο Ολυμπιακό.

Την τρίτη χρονιά η Μονακό έκανε ένα βήμα παραπάνω. Από έναν χαμένο προημιτελικό, στο θρίαμβο, έστω και στο Game 5 απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Το ζητούμενο σε μία τέτοια κατάσταση. Και το απαραίτητο συστατικό για να αναζητήσει κάτι περισσότερο στο Κάουνας.

Αν δεν είναι αυτό το τέλειο success story, υπό τις ευλογίες της EuroLeague στο πακέτο ενός μεγάλου μπάτζετ που επιτρέπει την ταυτόχρονη παρουσία των Μάικ Τζέιμς, Έλι Οκόμπο και Τζόρνταν Λόιντ στην περιφέρεια, τότε ποιο είναι;

image

Τι περιμένουμε να δούμε

Η Μονακό είναι μία ομάδα που αρέσκεται να παίζει με το πόδι στο... γκάζι. Κολλημένο. Ο ρυθμός της είναι φρενήρης και αν τον επιβάλλει μπορεί να διαλύσει τον κάθε αντίπαλο.

Το μεγαλύτερο προσόν της είναι η τριάδα των γκαρντ. Μπορεί ο Μάικ Τζέιμς, ο Τζόρνταν Λόιντ και ο Έλι Οκόμπο να μοιάζουν μπασκετικά... αδέλφια, αλλά ο καθένας δίνει κάτι εξαιρετικό στη Μονακό.

Οι τρεις τους μετρούν 41.2 πόντους ανά παιχνίδι, 10.7 ασίστ και (το πιο σημαντικό) 3.1 κλεψίματα!

Μία ματιά στις στατιστικές κατηγορίες μπορεί να μας πείσει για την ποιότητα της Μονακό. Είναι η κορυφαία στα επιθετικά ριμπάουντ με 12.3 ανά αγώνα και 4η στα συνολικά... σκουπίδια με 34.1.

Στο ματς απέναντι στον Ολυμπιακό αναμένεται να γίνει ο «κλέψας του κλέψαντος», αφού η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι στην κορυφή με 7.5 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ οι Γάλλοι ακολουθούν με 7.3!

Από τη στιγμή που η Μονακό έφτασε ένα βήμα παραπάνω από την περσινή σεζόν, η λέξη αποτυχία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της.

Προφανώς και οι Γάλλοι δεν θα ταξιδέψουν στο Κάουνας για να χάσουν, αλλά αν αυτό συμβεί (ειδικά) απέναντι στον Ολυμπιακό θα προκύψει από μία ομάδα που έχει προλάβει να... φάει με το κουτάλι τη EuroLeague και πήρε αρκετά μαθήματα, προτού πετύχει.

Αυτή τη στιγμή, η σεζόν της Μονακό, με την πρόκριση στο Final Four είναι ήδη επιτυχημένη. Ο,τι συμβεί μετά απ' αυτό θα αποτελέσει ένα μεγαλύτερο credit και φυσικά μία εξαιρετική βάση για το μέλλον, εφόσον η EuroLeague επιβεβαιώσει την πρόθεση να... μονιμοποιήσει την ομάδα από το Πριγκιπάτο.

Θα είναι αποτυχία αν...

image

Θα την πάρει στις πλάτες του

Ο Μάικ Τζέιμς ζει γι' αυτές τις στιγμές. Τις λατρεύει. Είναι ο μοναδικός παίκτης της Μονακό που έχει προλάβει να ζήσει την ατμόσφαιρα ενός Final Four, με την Μπασκόνια το 2016 στο Βερολίνο.

Φέτος ο Τζέιμς, σε 36 αγώνες με τη Μονακό έχει 16.2 πόντους, 4.6 ασίστ, 3.9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2.3 λάθη (σε 31:03). Μάλιστα, στα πέντε ματς απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα play-offs επιβεβαίωσε τον αριθμό των πόντων, όντας ο πρωταγωνιστής στις νίκες στο Game 3 και στο Game 5.

Είναι ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος πασέρ της Μονακό στη EuroLeague. Την ίδια στιγμή, το στυλ παιχνιδιού του μπορεί να μετατραπεί από... ευχή και κατάρα. Και αυτό θα πρέπει να χειριστεί ο Αμερικανός γκαρντ. Το σκληρό και ασφυκτικό μαρκάρισμα θα είναι δεδομένο.

Και θα χρειαστεί να δείξει ότι το «μάθημα» του ημιτελικού το 2016 (κόντρα στη Φενέρ με μόλις 6 πόντους, 3/9 σουτ, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 31:15) του έγινε, πέρα από βίωμα και μάθημα.

Ο Τσίμα Μονέκε δεν έχει δείξει την ποιότητα που έβγαλε στο παρκέ στο BCL με τη φανέλα της Μανρέσα. Σύμφωνοι, το επίπεδο δεν είναι το ίδιο στη EuroLeague, αλλά ο Μονέκε έχει πάρει μία γεύση από Final Four, έστω και αυτό του BCL. Ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πέρσι ήταν ο Πολυτιμότερος Παίκτης στο Basketball Champions League.

Τη φετινή σεζόν, σε 14 συμμετοχές, με 13:07 στο παρκέ ο Μονέκε μετράει 4.1 πόντους, 3.3 ριμπάουντ. Και αν ο Μονέκε δεν κάνει το δικό του... ξεπέταγμα στην κρίσιμη καμπή, τότε η Μονακό διαθέτει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Δεν θα έρθουν ακριβώς από το... πουθενά, αλλά ο Τζον Μπράουν θα αποτελεί πάντα τον πιο σταθερό αμυντικό της γαλλικής ομάδας, ενώ ο Γιακουμπά Ουαταρά μπορεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο με το μακρινό του σουτ.

Θα έρθει από το πουθενά

image

Η σφραγίδα του προπονητή

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς βρήκε την μπασκετική του γαλήνη στο πριγκιπάτο. Μαζί με ένα εξαιρετικά μεγάλο μπάτζετ, το οποίο προσφέρει σχεδόν απεριόριστες επιλογές.

Ο Σέρβος προπονητής άφησε ξωπίσω του την κακή παρουσία στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα (μόλις 5 νίκες σε 16 αγώνες) στη EuroLeague και από την πρώτη στιγμή στο Μονακό έδειξε τις ικανότητές του.

Σε αυτό βοήθησε η προηγούμενη του θητεία (σεζόν 2019-2020) μέσα στη δίνη του κορονοϊού, όταν και είχε – μέχρι την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος – τους Μονεγάσκους στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με ρεκόρ 21-3.

Ο Ομπράντοβιτς λογίζει τον εαυτό του ως... προπονητικό παιδί του περισσότερο διάσημου συνεπώνυμού του, του Ζέλιμιρ, με τον οποίο είχε αναπτύξει τη σχέση προπονητή-παίκτη.

Και στην πράξη απέδειξε ότι μπορεί να κοντρολάρει τα τερτίπια τριών παικτών που έχουν παρόμοιο στυλ παιχνιδιού και θέλουν την μπάλα στα χέρια τους για να δημιουργήσουν. Εξάλλου, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο Μάικ Τζέιμς υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα, δε δίστασε να τον αφήσει εκτός ομάδας.

@Photo credits: Χρήστος Ζωίδης