Euroleague Final Four 2023, Ρεάλ Μαδρίτης: Με προβλήματα αλλά και το «know how» στο Κάουνας

Euroleague Final Four 2023, Ρεάλ Μαδρίτης: Με προβλήματα αλλά και το «know how» στο Κάουνας

Όταν μιλάμε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτομάτως αναφερόμαστε στην ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια στον θεσμό. Συγκεκριμένα μετράει 10 πρωταθλήματα Ευρώπης στο παλμαρέ της, εκ των οποίων ωστόσο μόλις δύο στη σύγχρονη εποχή και όλα τα υπόλοιπα πριν από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Παρόλα αυτά ήταν και παραμένει η πολυνίκης στην Euroleague, ενώ στο Κάουνας θα «γράψει» την 13η συμμετοχή της σε Final Four.

Φέτος τα βρήκε... αρκετά σκούρα μέχρι να καταφέρει να «τσεκάρει» τα εισιτήρια για την πόλη της Λιθουανίας. Για την ακρίβεια βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στα φετινά play-offs καθώς η Παρτίζαν κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές στο «WiZink Center», έκανε το 0-2 στη σειρά και όλα έδειχναν ότι θα έφτανε στην μεγάλη πρόκριση. Όμως η «κλωτσοπατινάδα» στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, έμελλε να φέρει τα πάνω-κάτω και να αλλάξει τελείως την ιστορία της postseason.

Η Ρεάλ σημείωσε τρεις σερί νίκες απέναντι στους Σέρβους και έφτασε σε μια ιστορική ανατροπή για πρώτη φορά στα χρονικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Βέβαια το τίμημα ήταν μεγάλο καθώς «έχασε» για το Final Four τον τιμωρημένο Ζερσόν Γιαμπουσέλε, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά στο Game 4 ο Γκάμπριελ Ντεκ. Όπερ και σημαίνει ότι η Ρεάλ θα βρεθεί στο Κάουνας με δύο σημαντικές απουσίες. Αρχικά για να διεκδικήσει τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στη συνέχεια για να επιστρέψει στον θρόνο ύστερα από πέντε χρόνια.

image

Τι περιμένουμε να δούμε...

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στη σειρά των play-offs μεταξύ Ρεάλ-Παρτίζαν, ότι «τα είδαμε όλα» αλλά στον αθλητισμό πάντα θα υπάρχει το «κάτι παραπάνω». Φυσικά όχι όσον αφορά το εξωαγωνιστικό κομμάτι, αλλά για τα όσα συμβαίνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Ειδικά όταν μιλάμε για «do or die» παιχνίδια όπου διακυβεύεται πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Euroleague, όπως επίσης και το βαρύτιμο τρόπαιο. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να παρουσιάσει η Ρεάλ.

Μπορεί ο μέσος όρος ηλικίας των Μαδριλένων να είναι μεγάλος, μπορεί να απουσιάζουν δύο βασικοί παίκτες του rotation και δη στη θέση «4» όπως είναι οι Γιαμπουσέλε και Ντεκ ωστόσο η ισπανική ομάδα δύσκολα θα παρεκκλίνει από το πλάνο της. Η μπάλα θα «ακουμπάει» αρκετά το χαμηλό post και δη τον Έντι Ταβάρες ενώ είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να ανοίξει το ματς, να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να βρει εύκολα καλάθια για να ανεβάσει αρκετά το σκορ. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι στο «σετ» παιχνίδι αντιμετωπίζει προβλήματα, κάτι το οποίο αναμένεται να επιδιώξει αρκετά η Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό.

Από εκεί και πέρα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σε αυτά τα ματς, αναμένεται να βγουν μπροστά οι «παλιές» καραβάνες της ομάδας οι οποίοι γνωρίζουν από... πρώτο χέρι «τι εστί» Final Four όπως είναι οι Γιουλ, Ρούντι και Σέρχιο.

image

Όταν μιλάμε για τη Ρεάλ, την ομάδα με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι η σεζόν θα είναι αποτυχημένη εάν αποχωρήσει η αποστολή της ομάδας από το Κάουνας χωρίς να υπάρχει το τρόπαιο στις αποσκευές της. Δεν πρόκειται να υπάρχει ικανοποίηση με ενδεχόμενη νίκη επί της Μπαρτσελόνα αλλά ήττα στον τελικό. Επιτυχία θα είναι μόνο μόνο η κατάκτηση του τροπαίου. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά αποτυχία. Ακόμα και αν υπάρχουν άλλοθι.

Βέβαια υπάρχει και ένας αστερίσκος. Η αποτυχία θα είναι ακόμα πιο μεγάλη εάν δεν βρεθεί η Ρεάλ ούτε στον τελικό και γνωρίσει την ήττα από την μεγάλη της αντίπαλο. Φέτος οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες, είχαν ισορροπημένα ματς και αν μη τι άλλο αναμένεται να δούμε μεγάλο ντέρμπι και στον δεύτερο ημιτελικό (κατά χρονική σειρά) του Final Four.

Κάτι που φάνηκε και πριν από έναν χρόνο στο Βελιγράδι, όταν η Ρεάλ είχε νικήσει πολύ δύσκολα την Μπαρτσελόνα με 86-83 έχοντας ως καλύτερο τον... απόντα Γιαμπουσέλε. Δεν ξέρουμε εάν σημαίνει κάτι αυτό ενόψει του φετινού ημιτελικού.

Θα είναι αποτυχία αν...

image

Θα την πάρει στις πλάτες του...

Από την αρχή της σεζόν ο Ντζάναν Μούσα είναι εκείνος που έχει ξεχωρίσει στους Μαδριλένους έχοντας επωμιστεί πολλές ευθύνες αποτελώντας τον παίκτη βαρόμετρο όσον αφορά την επιθετική παρουσία της ομάδας. Αυτό αποδεικνύουν και οι αριθμοί καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ της Ρεάλ με 15.2 πόντους κατά μέσο όρο σουτάροντας με καλά ποσοστά (60% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα) ενώ έχει «γεμάτη» παρουσία με 3.2 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 16.4 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Αν μη τι άλλο θα είναι από τους παίκτες που θα εχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το Final Four.

Παρόλα αυτά εκείνος από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της Ρεάλ και στις δύο ρακέτες, δεν είναι άλλος από τον Έντι Ταβάρες. Το είδαμε και στο Game 2 των play-offs, όταν και απουσίασε λόγω ενός τραυματισμού. Η Ρεάλ ήταν «γυμνή» στο χαμηλό ποστ, έχανε τα ριμπάουντ και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Ενώ στο Game 3 πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του με 26 πόντους, 11 ριμπάουντ και 41 στο PIR. Από την απόδοσή του αναμένεται να κριθεί και η παρουσία της Ρεάλ στο Final Four.

Φέτος είχε 16.2 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και 1.8 μπλοκ στα τέσσερα ματς των play-offs που αγωνίστηκε ενώ στα ματς της regular season μέτρησε 10.3 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 2.7 μπλοκ αντίστοιχα. Δεδομένα θα πάρει πολλές μπάλες και θα «ψάξουν» το pick n roll οι Μαδριλένοι. Από εκεί και πέρα θα παίξει ρόλο το κατά πόσο θα το «αναχαιτίσει» (σε πρώτη φάση) η Μπαρτσελόνα.

image

Σε ματς που κρίνονται τίτλοι όπως είναι το Final Four, παίζει μεγάλο ρόλο η εμπειρία. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «γερόντια» της Ρεάλ είναι «μπαρουτοκαπνισμένα» από τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί στην regular season να βρέθηκαν στην 2η και στην 3η γραμμή των πρωταγωνιστών αλλά στα «do or die» παιχνίδια έχουν το «know how» για να βγουν μπροστά και να παρασύρουν και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους.

Κάτι που είδαμε να συμβαίνει και στο Game 5 με την Παρτίζαν, όταν δηλαδή κρινόταν και το εισιτήριο για το Final Four. Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Σέρχιο Γιουλ πήραν την μπαγκέτα της Ρεάλ και «εκτέλεσαν» την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η λογική λέει ότι κάτι ανάλογο θα δούμε και στο Κάουνας. Ναι μεν οι Μούσα, Ταβάρες, Χεζόνια θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο ωστόσο η «παλιοσειρά» της Ρεάλ θα αναλάβει δράση όταν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το έχουν πολλές φορές στο παρελθόν. Και θα το ξανακάνουν.

Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν είχαν συγκεκριμένους ρόλους και δη βοηθητικούς. Ο Γιουλ είχε 6.3 πόντους ανά 17 λεπτά συμμετοχής, ο Ρούντι είχε 4.5 πόντους επίσης ανά 17 λεπτά, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ μέτρησε 4.4 πόντους ανά 14 λεπτά παρουσίας στο παρκέ, ενώ ο Κοζέρ είχε 3.9 πόντους ανά 12 λεπτά συμμετοχής.

Θα έρθει από το πουθενά...

image

Η σφραγίδα του προπονητή...

Θεωρητικά ο Τσους Ματέο θα είναι rookie στα Final Four καθώς θα είναι το πρώτο του ως head coach στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Παρόλα αυτά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια «θήτευσε» στο πλευρό του Πάμπλο Λάσο, όπερ και σημαίνει ότι κατέκτησε δύο φορές την Euroleague έχοντας πάρει μέρος σε έξι Final Four ως assistant coach.

Οπότε ναι μεν είναι rookie ως πρώτος προπονητής αλλά ουσιαστικά είναι ιδιαίτερα έμπειρος από τέτοιες καταστάσεις. Φυσικά πιστώνεται την μεγάλη ανατροπή στα play-offs, κάτι που του δίνει μεγάλο credit ενόψει της τελικής φάσης της φετινής διοργάνωσης. Βέβαια θα έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα με τις απουσίες των Γιαμπουσέλε και Ντεκ, τις οποίες και θα προσπαθήσει να καλύψει εκ των έσω.

Ο 54χρονος προπονητής είχε δουλέψει άλλες τέσσερις φορές ως πρώτος προπονητής σε Σαραγόσα, Φουενλαμπράδα, Ουνικαχα Μάλαγα όπως επίσης και στην Κίνα. Όμως από το 2014 αποτελεί μέλος του προπονητικού τιμ της Ρεάλ και αν μη τι άλλο γνωρίζει πολυ καλά το πόσο υψηλές είναι οι απαιτήσεις όπως επίσης και ποιο στυλ παιχνιδιού ταιριάζει στην ομάδα. Σε σύγκριση με την εποχή Λάσο δεν έχει προβεί σε μεγάλες αλλαγές έχοντας υιοθετήσει (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) το γρήγορο μπάσκετ.