Euroleague Final Four 2023, Μπαρτσελόνα: Με... λιθουανική αύρα στο Κάουνας για την επιστροφή στον θρόνο

Euroleague Final Four 2023, Μπαρτσελόνα: Με... λιθουανική αύρα στο Κάουνας για την επιστροφή στον θρόνο

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία, αλλά... 17 τα Final Four που θα συμπληρώσει φέτος η Μπαρτσελόνα! Βέβαια στις 16 προηγούμενες παρουσίες της κατάφερε να κατακτήσει μόλις δύο φορές το βαρύτιμο τρόπαιο (το 2003 και το 2010) ενώ το διεκδίκησε και άλλες πέντε φορές (1990, 1991, 1996, 1997, 2021) στον μεγάλο τελικό.

Φέτος τερμάτισε στην 2η θέση της κατάταξης στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 23-11 και κλήθηκε να προσπεράσει το εμπόδιο της Ζάλγκιρις Κάουνας η οποία με τη σειρά της βρέθηκε στην 7η θέση. Στα play-offs πιστοποίησε με εμφατικό τρόπο τον τίτλο του φαβορί καθώς «σκούπισε» την... οικοδέσποινα του φετινού Final Four με 3-0 νίκες. Με αυτόν τον τρόπο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα βρεθεί μπροστά στο κοινό που τον λατρεύει όντας και ο πρωτεργάτης για τη συμμετοχή της Ζάλγκιρις στο τελευταίο της Final Four το 2018.

Αυτή δεν θα είναι μόνο η 17η συμμετοχή της Μπαρτσελόνα στην τελική φάση της διοργάνωσης, αλλά και η 3η συνεχόμενη με τον «Σάρας» στην άκρη του Καταλανικού πάγκου. Αν μη τι άλλο οι «μπλαουγκράνα» διαθέτουν ένα «γεμάτο» ρόστερ, με πρωτοκλασάτους παίκτες σε όλες τις θέσεις και ευελπιστούν να επιστρέψουν στον ευρωπαϊκό θρόνο ύστερα από 13 χρόνια και το Final Four του Παρισιού το 2010.

image

Τι περιμένουμε να δούμε...

Όπως πολλά είναι τα Final Four που θα έχει πάρει μέρος η Μπαρτσελόνα, το ίδιο πολλά βάσει δυναμικής, budget, brand name και ρόστερ, είναι και τα χρόνια που έχει να κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Όπερ και σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας οι «μπλαουγκράνα» θα προσπαθήσουν να «πατήσουν» στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου ενεργοποιώντας όλα τα μεγάλα τους «όπλα» στο Κάουνας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν η Μπαρτσελόνα στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην τακτική και στο στοχευμένο μπάσκετ, αν και δεν παρουσίασε σταθερότητα στην απόδοσή της. Τα σκαμπανεβάσματα ήταν πολλά αλλά μέσω της σκληρής άμυνας και του αργού (ως επί το πλείστον) ρυθμού έφτανε στα επιθμητά αποτελέσματα. Η λογική λέει ότι η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να «κατεβάσει» τον ρυθμό, να πάει σε μεγάλες επιθέσεις και σε όσο το δυνατόν λιγότερες κατοχές.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό απέναντι στη Ρεάλ. Κάτι που φάνηκε και στα ματς της κανονικής περιόδου διότι στο ματς που έχασε οι Μαδριλένοι σκόραραν 91 πόντους έχοντας ανοίξει τον ρυθμό, ενώ σε αυτό που κέρδισαν τους περιόσε σε μόλις 73 πόντους.

image

Όπως κάθε χρόνο που ξεκινάει η σεζόν, έτσι και φέτος, η Μπαρτσελόνα δεν έχει στόχο ούτε την είσοδο στα play-offs, ούτε να μένει ικανοποιημένη μόνο με τη πρόκριση στο Final Four. Πρώτος και μοναδικός στόχος των Καταλανών στην Euroleague αποτελεί η κατάκτηση του τροπαίου. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

Ναι μεν βρίσκεται στην 2η θέση (πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) με τις περισσότερες συμμετοχές σε Final Four, ναι μεν αυτή θα είναι η 3η σερί της παρουσία στην τελική φάση ωστόσο εάν φύγει από το Κάουνας με άδεια τα χέρια, τότε θα έχει αποτύχει. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν άπαντες καλά στον οργανισμό της Μππαρτσελόνα.

Μάλιστα φέτος θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο καθώς στην αντίπερα όχθη του παρκέ όσον αφορά την ημιτελική φάση θα βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεγάλη αντίπαλος των «μπλαουγκράνα» τους είχε στερήσει πέρυσι τη παρουσία στον μεγάλο τελικό και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι επιθυμούν τη μεγάλη ρεβάνς. Και αν θα είναι αποτυχία ενδεχόμενη ήττα στον τελικό, φανταστείτε πόσο πιο αποτυχημένη θα είναι η παρουσία της στο Κάουνας εάν έχει «back to back» ήττες στον ημιτελικό από τη Ρεάλ.

Θα είναι αποτυχία αν...

image

Θα την πάρει στις πλάτες του...

Όταν η Μπαρτσελόνα είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Νίκολα Μίροτιτς δίνοντας εξωφρενικό συμβόλαιο στον Ισπανομαυροβούνιο φόργουορντ και με αποδοχές που δεν μπορούσαν να συγκριθούν με κανενός άλλου μπασκετμπολίστα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτομάτως ο πήχης ανέβηκε στα ύψη. Τόσο όσον αφορά το ομαδικό επίπεδο, όσο και όσον αφορά το ατομικό επίπεδο καθώς στην Καταλονία περίμεναν πολλά από τα χέρια του.

Ο «Νίκο» ωστόσο δεν κατάφερε να φέρει στη Βαρκελώνη το πολυπόθητο τρόπαιο. Και αν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν το 2020, όταν και διακόπηκε η σεζόν λόγω του κορονοϊού και με την Μπαρτσελόνα στην 2η θέση της κανονικής περιόδου με 22-6 ρεκόρ, οι δύο σεζόν που ακολούθησαν στέφθηκαν με αποτυχία. Παρόλα αυτά πρόκειται για τον παίκτη από τον οποίο και πάλι θα περιμένουν τα περισσότερα στην Μπαρτσελόνα.

Ο περσινός MVP της regular season στην Euroleague πραγματοποίησε και φέτος μια πολύ καλή χρονιά ωστόσο έβαλε το «εγώ» πιο πίσω από την ομάδα και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα τροποποίησε -κατά κάποιον τρόπο- και το παιχνίδι της. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε 27 ματς της φετινής σεζόν και είχε κατά μέσο όρο 15.9 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.4 λάθη ανά 24:51' λεπτά συμμετοχής, ενώ σούταρε με 61% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα και 81% στις βολές.

image

Λένε ότι στα νοκ άουτ παιχνίδια και ειδικά σε αυτά που κρίνονται τίτλοι, πάντα πρέπει να έχουν οι προπονητές εναλλακτικά πλάνα προκειμένου να ανακατέψουν την τράπουλα και να βάλουν δύσκολα στις αντίπαλες ομάδες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως «ξεπετάγεται» κάποιος παίκτης από το... πουθενά.

Ειδικά όταν η τακτική θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνοι που ενδεχομένως θα έχουν ειδικές «αποστολές» ίσως να είναι οι Κάιλ Κούριτς και Μάικ Τόμπι. Δύο παίκτες με μειωμένο ρόλο και χρόνο στο συνολικό rotation της Μπαρτσελόνα, αλλά καθένας από αυτούς μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτά τα ματς. Ο μεν Κούριτς έχει αποδείξει ότι μπορεί να «ανοίξει» οποιαδήποτε άμυνα με το μακρινό του (και αξιόπιστο) σουτ, ο δε Τόμπι για να αποκτήσει διπλή αποστολή στον ημιτελικό.

Είτε να αναγκάσει τον Ταβάρες να τον «κυνηγήσει» εκτός ρακέτας καθώς φημίζεται για τα υψηλά ποσοστά στα τρίποντα (σ.σ. είχε 43% στην regular season), είτε να τον «κρατήσει» στο «ζωγραφιστό» και να «εκτελέσει» ανενόχλητος αναγκάζοντας τον Τσους Ματέο να ρισκάρει. Σε οποιαδήποτε περίπττωση ίσως να είναι δύο παίκτες οι οποίοι θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο.

Θα έρθει από το πουθενά...

image

Η σφραγίδα του προπονητή...

Αν κάποιος έχει την τεχνογνωσία, τις παραστάσεις και είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» στα Final Four, αυτός δεν είναι άλλος από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ή... Γιασικάβιτσους όπως είναι η σωστή, λιθουανική, προφορά του ονόματός του. Αισίως αυτό θα είναι το υπ' αριθμόν «10» Final Four για τον προπονητή της Μπαρτσελόνα. Στα έξι από αυτά βρέθηκε ως παίκτης έχοντας κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο ενώ άλλες τρεις ως προπονητής χωρίς ωστόσο να τα έχει καταφέρει. Τουλάχιστον ακόμα.

Αν μη τι άλλο και η δική του πρόκληση θα είναι τεράστια στο Κάουνας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που θα παίζει μπροστά στο κοινό της πατρίδας του και των (Λιθουανών) φιλάθλων που τον λατρεύουν. Επιπλέον θα είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για εκείνον. Ύστερα από τρεις αποτυχίες, εκ των οποίων οι δύο συνεχόμενες σε Κολωνία και Βελιγράδι, ο «Σάρας» θα έχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο σε αυτό το Final Four.

Τις προηγουμένες εβδομάδες μπήκε στην κουβέντα και το μέλλον του στην Μπαρτσελόνα, το οποίο κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο εάν και εφόσον δεν φύγει από τη πατρίδα του με το τρόπαιο στα χέρια. Όπερ και σημαίνει ότι ο Γιασικεβίτσιους θα δώσει τα μεγαλύτερα ματς της προπονητικής του καριέρας μέχρι σήμερα προκειμένου να περάσει στο πάνθεν της Euroleague έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής.