Σερκάν Ερντογάν, πώς είναι να αποκλείεις τον Ομπράντοβιτς στα play-offs;

Σερκάν Ερντογάν, πώς είναι να αποκλείεις τον Ομπράντοβιτς στα play-offs;

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετράει 20 προκρίσεις σε 21 σειρές play-offs στο Πρωταθλητριών, το Σαπόρτα, την Σουπρολίγκα και την EuroLeague έχοντας ως μοναδικό ψεγάδι τον αποκλεισμό από την Τάου το 2006 και ο Σερκάν Ερντογάν μιλάει στο Gazzetta για το «OAKAzo» εξηγώντας τον οδηγό επιβίωσης.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σταυρουλάκη
@Giannis_Stavr

Το ΟΑΚΑ είχε μείνει να αιωρείται σε μια ατελείωτη στιγμή όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Φραγκίσκου Αλβέρτη στα 3" για το φινάλε εκείνου του προημιτελικού με την Τάου. Οι κινήσεις του φανέρωναν μια ηρεμία υπολογισμένη στην εντέλεια αφού ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Λουίς Σκόλα και με ένα-δυο πίσω βήματα, πήρε το τρίποντο που θα έστελνε το Game 3 της σειράς με τους Βάσκους στην παράταση. Οι 18.000 φίλοι του Παναθηναϊκού κράτησαν την ανάσα τους ωστόσο ο Αλβέρτης έκανε airball και ο Σπλίτερ, ο Πριχιόνι, ο Τζέικομπσεν, ο Ούκιτς και ο Βιδάλ άρχισαν να πανηγυρίζουν τρέχοντας στα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός μόλις είχε μείνει εκτός Final 4, το 71-74 έστελνε την Τάου στην Πράγα και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γνώριζε τον μοναδικό μέχρι σήμερα αποκλεισμό της καριέρας του σε 21 σειρές play-offs στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το Σαπόρτα, τη Σουπρολίγκα και την EuroLeague. Οι Βάσκοι ουδέποτε έθαψαν εκείνες τις αναμνήσεις. Ίσα-ίσα μνημονεύουν ακόμη, σχεδόν 17 χρόνια μετά, το «OAKAzo». Αυτός, ακριβώς ήταν ο τίτλος της εφημερίδας El Correo που κυκλοφόρησε την επομένη της πρόκρισης της Τάου, παραφράζοντας το «Maracanazo» και ό,τι ακολούθησε τον τελικό του Μουντιάλ του 1950. Τότε, δηλαδή που η Ουρουγουάη νίκησε τη διοργανώτρια Βραζιλία και βύθισε μια ολόκληρη χώρα στο πένθος. «Η Μπασκόνια σμπαράλιασε τα προγνωστικά και… χώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final 4 αφού πρώτα τσάκισε τον Παναθηναϊκό στο κολασμένο ΟΑΚΑ» ανέφερε το ρεπορτάζ της εποχής για τη μεγάλη απόδραση.

Σε κάθε περίπτωση, οι 24 πόντοι και τα 4/6 τρίποντα του Σερκάν Ερντογάν το βράδυ της 12ης Απριλίου 2006 στο κλειστό του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν εργαλεία... κατεδάφισης και καταστροφής. Σύμφωνοι, στο ρόστερ της Τάου δέσποζαν οι τρεις μετέπειτα NBAers, ο Λουίς Σκόλα, ο Τιάγκο Σπλίτερ και ο Πάμπλο Πριχιόνι ωστόσο εκείνος που έκανε τη διαφορά στο Game 3 ήταν ο Ερντογάν και το τρίποντο παραλήρημα του βετεράνου Τούρκου σούτινγκ γκαρντ που πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στην Αθήνα, ρίχνοντας στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό και στέλνοντας τους Βάσκους στην Πράγα.

Μάλιστα ο Ερντογάν ήταν εκείνος που μετά από τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα, βρέθηκε μπροστά στον Φραγκίσκο Αλβέρτη όταν ο εμβληματικός αρχηγός των «πράσινων» προσπάθησε να στείλει το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο και επέτρεψε στον εαυτό του να αναπνεύσει βαθιά όταν τον είδε να αστοχεί. Στα 44 του και έχοντας αγωνιστεί μεταξύ άλλων στην Τόφας, την Ούλκερ, την Εφές Πίλσεν, την Τουρκ Τέλεκομ και την Μπεσίκτας, ο ήρωας της Τάου απέχει από το μπάσκετ και διατηρεί ένα μεγάλο γυμναστήριο στην Προύσα, χαμογελώντας επιδοκιμαστικά για μια από τις καλύτερες μπασκετικές αναμνήσεις τις ζωής του. Παράλληλα μπορεί να κομπάζει ως εκείνος που υποχρέωσε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον μοναδικό αποκλεισμό του, έχοντας 20/21 προκρίσεις σε σειρές play-offs με την Παρτίζαν, την Μπανταλόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπένετον, τον Παναθηναϊκό και τη Φενέρμπαχτσε σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έχει κοουτσάρει από το 1991-92.

image

«Η πτήση στην Αθήνα ήταν καταστροφή, σταματήσαμε δυο φορές»

Τι σήμαινε, λοιπόν για μια ομάδα εκείνη την εποχή να κερδίζει τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς μπροστά σε 18.000 οπαδούς του και να τον αφήνει εκτός Final 4;
«Ο Παναθηναϊκός είχε τον Αλβέρτη, τον Μπατίστ, τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη και τον Τομάσεβιτς... Όμως κι εμείς είχαμε τον Σκόλα, τον Σπλίτερ και τον Πριχιόνι που έπαιξαν στο ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια. Η Τάου ήταν φοβερή ομάδα εκείνη τη χρονιά. Θυμάμαι πως σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τον αγώνα στο ΟΑΚΑ, κατακτήσαμε το Copa del Rey στην Ισπανία. Ήλθαμε στην Αθήνα και ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα! Το πιστεύαμε. Το λέγαμε μεταξύ μας στο ταξίδι στην Ελλάδα ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό εκεί μέσα και να προκριθούμε στο Final 4. Το έβλεπες στα μάτια όλων...».

Τι ταμπέλα θα έβαζες σε εκείνη την έκδοση της Τάου;
«Ήταν μια σπουδαία χρονιά για εμάς. Φτάσαμε ως τους τελικούς στην Ισπανία (σ.σ. η Μάλαγα πήρε το πρωτάθλημα με sweep), κατακτήσαμε το ισπανικό Κύπελλο και παίξαμε στο Final 4 της EuroLeague. Είχαμε τρομερή χημεία. Οι προπονήσεις είχαν τρομερή ένταση! Ουσιαστικά, κάθε προπόνηση με τον κόουτς Περάσοβιτς ήταν σαν αγώνας».

Τι θυμάσαι πιο έντονα τις μέρες που προηγήθηκαν και πώς σας προετοίμασε ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς;
«Η πτήση από την Ισπανία στην Αθήνα ήταν μια… καταστροφή! Ξεκινήσαμε από τη Βιτόρια, μπήκαμε σε ένα πολύ μικρό αεροπλάνο και έπρεπε να σταματήσουμε δυο φορές για ανεφοδιασμό! Σταματήσαμε μια φορά στη Μασσαλία. Δεν θυμάμαι τη δεύτερη στάση όμως είναι σίγουρο ότι είχαμε μια απαίσια πτήση που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου! Σε κάθε περίπτωση, ήμασταν πολύ χαλαροί. Το λέγαμε και το πιστεύαμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλύτερος από εμάς. Αυτή η σκέψη είχε σφηνωθεί στο κεφάλι μας. Το ίδιο και ο Περάσοβιτς. Μας έλεγε συνέχεια πως "αν μείνετε στο πλάνο, μπορείτε να τους κερδίσετε". Και αυτό ακριβώς κάναμε».

«Ο Αλβέρτης ήξερε να κερδίζει φάουλ και γι’ αυτό έμεινα ακίνητος»

Τα ΜΜΕ στη Χώρα των Βάσκων έκαναν λόγο για «θαύματα που γίνονται ακόμα», για την «ηρωική Τάου» και για τη «φλόγα της ελπίδας που άναψε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης». Πώς έζησε, όμως, ο ίδιος τα τελευταία δευτερόλεπτα; «Όταν η μπάλα έφτασε στον Αλβέρτη, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα σουτάρει τρίποντο. Ήταν ένας σπουδαίος σουτέρ και γι' αυτόν τον λόγο έκανε καριέρα όλα αυτά τα χρόνια με τον Παναθηναϊκό... Όλα έγιναν πολύ-πολύ γρήγορα. Ο Αλβέρτης ξέφυγε από τον Σκόλα, πήρε την μπάλα μετά την επαναφορά και βρέθηκε με πίσω βήματα να σουτάρει για τρεις. Έτρεξα προς το μέρος του, σήκωσα τα χέρια μου και γύρισα προς το καλάθι... Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αρχίσαμε να ουρλιάζουμε τρέχοντας προς τα αποδυτήρια! Ευτυχώς για εμάς αστόχησε... Γιατί αν το παιχνίδι πήγαινε στην παράταση, πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα κέρδιζε. Σήκωσα τα χέρια μου και έκανα την προσευχή μου»!

Και προσθέτει: «Ο Αλβέρτης ήταν ένας παίκτης που ήξερε να κερδίζει φάουλ. Συνήθιζε να ανοίγει τα πόδια στον αέρα πριν προσγειωθεί στο παρκέ μετά το σουτ. Το ήξερα. Τον είχα αντιμετωπίσει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και γι' αυτό ακριβώς έμεινα ακίνητος. Απλώς σήκωσα τα χέρια και προσπάθησα να δυσκολέψω το τρίποντο χωρίς να έλθω σε επαφή μαζί του».

image

«Με ρωτούσαν αν είμαι γιος του Ερντογάν»!

Ο βετεράνος γκαρντ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2013 ως παίκτης της Γκαζιαντέπ. Το 2019-20 εργάστηκε ως ασίσταντ κόουτς στην Μπούρσασπορ και πλέον παραδέχεται ότι: «Το ματς στο ΟΑΚΑ ήταν ένας από εκείνους τους αγώνες που παίζεις τη ζωή σου, σε ένα γήπεδο με κόσμο που είχε γεμίσει κάθε γωνιά. Όμορφο να βλέπεις κόσμο παντού, δύσκολο να το ζεις ως αντίπαλος. Ήταν μια πράσινη κόλαση! Ο κόσμος του Παναθηναϊκού μάς δημιούργησε τεράστια πίεση την ώρα του αγώνα. Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, υποφέραμε πολύ και δεν θέλαμε να πάμε στην παράταση, για κανένα λόγο. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα σούταρα τέσσερις βολές. Σε όλες, λοιπόν είχα λέιζερ στα μάτια».

Ποια στιγμή κουβαλάς ακόμη μέσα σου από τη στιγμή που ο αγώνας τελείωσε και αρχίσατε να τρέχετε στα αποδυτήρια;
«Έγινε κάτι πραγματικά αστείο που το θυμάμαι ακόμα και τώρα. Το επίθετό μου είναι ίδιο με του Πρόεδρου της Τουρκίας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. Ενώ, λοιπόν, πανηγύριζα αγκαλιά με τους συμπαίκτες μου, ένας δημοσιογράφος ήλθε και με ρώτησε αν είμαι γιος του πρωθυπουργού και τα έκανα όλα αυτά στην Ελλάδα (γέλια)! Ήταν μια πολύ αστεία στιγμή. Δεν έχω την παραμικρή σχέση μαζί του. Ούτε καν τον υποστηρίζω. Αν ήμουν γιος του Ερντογάν θα ήμουν στην Αμερική ή θα ήμουν πολύ πλούσιος. Είμαι απλώς ένας τύπος που έπαιξε μπάσκετ».

Πώς εξηγείς το ρεκόρ του Ομπράντοβιτς στα play-offs; Πώς δικαιολογείται κατά τη γνώμη σου αυτό το εξωφρενικό 20/21 στα προημιτελικά;
«Ο Ζέλικορ Ομπράντοβιτς ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον το πώς θα προσεγγίσει τα play-offs. Σε αυτή τη φάση της χρονιάς, νιώθει σαν στο σπίτι του! Σε όλη την καριέρα του ήταν νικητής. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή, έναν παίκτη ή μια ομάδα να γνωρίζει το πώς θα αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. Δεν έχει σημασία το μπάτζετ ή τα μεγάλα ονόματα στο ρόστερ. Η εμπειρία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Το μόνο... άσχημο γι' αυτόν ήταν εκείνος ο αποκλεισμός από την Τάου. Ίσως αν παίζαμε άλλες δέκα φορές στη σειρά να χάναμε στις εννιά όμως εκείνο το βράδυ ήμασταν καλύτεροι».

«Ανυπομονούσα να παίξω στο ΟΑΚΑ, είχα πάντα κίνητρο με τους Έλληνες»

Ο Σερκάν Ερντογάν έγραψε 24 πόντους με 6/6 βολές, 3/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 2 αμυντικά ριμπάουντ στα 25:00 που έμεινε στο παρκέ, εξηγώντας την απόδοσή του: «Αγαπάω αυτό το γήπεδο! Ανυπομονούσα να παίξω στο ΟΑΚΑ, όχι μόνο με την Τάου αλλά και πιο παλιά με την Ούλκερ. Για την ακρίβεια, μου άρεσε να παίζω κόντρα σε ελληνικές ομάδες ή κόντρα στην Εθνική Ελλάδας. Επειδή, ακριβώς είχα να κάνω με παίκτες που θαυμάζω όπως ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης. Έβρισκα τεράστιο κίνητρο κάθε φορά που τους είχα απέναντί μου! Ό,τι συνέβη για παράδειγμα στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, το 2006. Πέτυχα 30 πόντους στον αγώνα με την Ελλάδα (σ.σ. είχε 5/9 τρίποντα) και με μάρκαρε ο Διαμαντίδης! Μου άρεσε να παίζω κόντρα στους Έλληνες. Την επόμενη χρονιά του ΟΑΚΑ, αποκλείσαμε τον Ολυμπιακό στα play-offs και προκριθήκαμε στο Final 4 της Αθήνας. Η κουλτούρα που έχει το ελληνικό μπάσκετ είναι η μόνη που αγαπώ στην Ευρώπη! Γι' αυτό είχα πάντα κίνητρο απέναντί σας».

Cover photo: Χρήστος Ζωίδης

@Photo credits: INTIME