Εργκίν Αταμάν: Οι υψωμένες γροθιές ενός ξεχωριστού προπονητή

Εργκίν Αταμάν: Οι υψωμένες γροθιές ενός ξεχωριστού προπονητή

Ο Εργκίν Αταμάν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το συνολικό background του Τούρκου προπονητή μπορεί να «μιλήσει» από μόνο του. Τόσο για τις επιτυχίες του μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ έχοντας πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια στο προσωπικό του παλμαρέ, όσο για τον έντονο χαρακτήρα του, τις «εκρηκτικές» του αντιδράσεις, την τεράστια αυτοπεποίθηση που «πηγάζει» από μέσα του αλλά και για τις μνημειώδεις ατάκες του.

bwin sponsored

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι φίλοι του ελληνικού μπάσκετ και πολύ περισσότερο εκείνοι του Παναθηναϊκού, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν ακόμα καλύτερα τον Εργκίν Αταμάν και να «ζήσουν» την καθημερινότητά του. Εκτός απρόοπτου θα αποτελέσει τον νέο τεχνικό ηγέτη των «πρασίνων» για την επιστροφή της ομάδας στον δρόμο των επιτυχιών. Ένα «rebuild» που επιχείρησε και στην Αναντολού Εφές, όταν ανέλαβε τα ηνία της στα μέσα στης σεζόν 2017-18 έχοντας αντικαταστήσει τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς και το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Μια αγωνιστική χρονιά που η Εφές τερμάτισε στην τελευταία θέση της κατάταξης με ρεκόρ 7-23 αλλά στη συνέχεια και για τα επόμενα πέντε χρόνια έφτασε στο σημείο να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση! Έφτασε στο σημείο να κατακτήσει δύο back to back τίτλους στην Euroleague ενώ είχαν προηγηθεί η συμμετοχή στον τελικό του 2019, όπως επίσης και η φοβερή σεζόν (2019-20) η οποία είχε διακοπεί λόγω της Covid-19 όπου η ομάδα του έμοιαζε «πυραυλοκίνητη» και ανίκητη στην κανονική περίοδο.

Αυτό θέλει να επιχειρήσει και στον Παναθηναϊκό. Να αναγεννήσει την ομάδα από τις στάχες της την τελευταία τριετία, με έναν και μοναδικό στόχο. Να την επαναφέρει στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα του Αταμάν. Να κάνει... trademark τις γροθιές των πανηγυρισμών του και ως προπονητής του «τριφυλλιού».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Με εμπειρία 27 χρόνων στους πάγκους και 16 σεζόν στην Euroleague

Ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος στον Αταμάν. Την εμπειρία του. Μπορεί ως παίκτης να μην έκανε καριέρα έχοντας αγωνιστεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις παντελώς άσημες Εκζατσίμπασι και Γεσιλγιούρτ αλλά στην προπονητική έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του. Ξεκινώντας από τις υποδομές της πρώτης ομάδας του, της Εκζατσίμπασι η οποία είχε έδρα τη συνοικία Σαριγιέρ στην Κωνσταντινούπολη έως και την κορυφή της Ευρώπης ως προπονητής της... υπερηχητικής, Αναντολού Εφές.

Ο Αταμάν ανέλαβε την πρώτη δουλειά σε ηλικία 30 ετών ως head coach της Τουρκ Τέλεκομ την διετία 1996-1998. Μάλιστα στο μεσοδιάστημα ο Ερκουμέντ Σουντέρ του εμπιστεύθηκε θέση στο τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας της Τουρκίας παίρνοντας μέρος και στο Eurobasket του 1997 που είχε διεξαχθεί στην Ισπανία. Αυτό ήταν. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι για τον Εργκίν Αταμάν, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι η προπονητική ήταν το δικό του πεπρωμένο. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην πορεία της καριέρας του έχοντας κοουτσάρει άλλες επτά ομάδες και δη τις Καρσίγιακα, Εφές, Σιένα, Ούλκερ, Φορτιτούντο Μπολόνια, Μπεσίκτας και Γαλατασαράι. Έχοντας φυσικά και τα ηνία της εθνικής Τουρκίας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Φέτος συμπλήρωσε 27 χρόνια ως επαγγελματίας στους πάγκους. Και έχοντας κατακτήσει στην καριέρα του 24 τρόπαια, εκ των οποίων πέντε ευρωπαϊκά. Δύο Euroleague, ένα Eurocup, ένα Σαπόρτα και ένα Eurochallenge. Και μάλιστα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες! Μάλιστα φέτος ολοκλήρωσε την 16η χρονιά του στην Euroleague έχοντας 168-180 ρεκόρ σε σύνολο 348 αγώνων!

Ο ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
ΣΕΖΟΝΟΜΑΔΑΡΕΚΟΡ
2002-03Σιένα11-11
2003-04Ούλκερ6-7
2004-05Ούλκερ10-12
2005-06Ούλκερ6-13
2006-07Φορτιτούντο Μπολόνια5-9
2008-09Εφές Πίλσεν4-6
2009-10Εφές Πίλσεν6-10
2013-14Γαλατασαράι13-14
2014-15Γαλατασαράι6-18
2016-17Γαλατασαράι11-19
2017-18Αναντολού Εφές4-14
2018-19Αναντολού Εφές24-13
2019-20Αναντολού Εφές24-4
2020-21Αναντολού Εφές27-14
2021-22Αναντολού Εφές21-13
2022-23Αναντολού Εφές17-17
ΣΥΝΟΛΟ168-180
image

Μπορεί ο Αταμάν να έχει πάντα στην καρδιά του το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην καριέρα του ως προπονητής της Σιένα το 2002, αλλά η τελευταία πενταετία ήταν εκείνη που εκτόξευσε την μετοχή του στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Κατά γενική ομολογία η Ανατολού Εφές έπαιξε από τα πιο εντυπωσιακά μπάσκετ στην ιστορία της Euroleague. Εφάμιλλο με αυτό της Μακάμπι των Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ, Μπαστόν στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Και μάλιστα έχοντας «χτίσει» την ομάδα από το «μηδέν» έχοντας αλλάξει ριζικά την ομάδα μετά το τέλος της σεζόν 2017-18. Έχοντας κρατήσει πέντε παίκτες και έχοντας φέρει άλλους 10 προκειμένου να κάνει την διαφορά στην Euroleague. Ανάμεσά τους και το μεγάλο δίδυμο των Λάρκιν-Μίτσιτς, οι οποίοι έμελλε να γράψουν την δική τους ιστορία στα παρκέ της διοργάνωσης.

Φυσικά χρειάστηκε να «πέσουν» και πολλά χρήματα στις τάξεις της Εφές. Όμως όπως λέει και μια τουρκική παροιμία «ο νερόμυλος δεν δουλεύει με νερό από στάμνες» όπερ και σημαίνει ότι για να φτάσει η Αναντολού στο σημείο να κάνει την μεγάλη «έκρηξη» στην Euroleague χρειάστηκαν και τα... ανάλογα υλικά στο έμψυχο δυναμικό του ρόστερ! Υπό τις οδηγίες του Αταμάν μετά τη σεζόν του «rebuild» η Εφές σημείωσε 113 νίκες σε 174 παιχνίδια και αν απομονώσουμε τη φετινή σεζόν όπου είχε έρθει ο κορεσμός και το «τέλος» μιας μεγάλης φουρνιάς, το ρεκόρ του Τούρκου προπονητή έφτανε στο 96-44!

Με τις back to back κατακτήσεις στην Euroleague «μπήκε» στα παπούτσια του Πίνι Γκέρσον, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που το είχε καταφέρει με την Μακάμπι τη διετία 2004-2005. Στον κεκλεισμένων των θυρών τελικό της Κολωνίας το 2021 η Εφές είχε επικρατήσει της Μπαρτσελόνα με 86-81 ενώ πέρυσι είχε κατακτήσει το τρόπαιο στο Βελιγράδι κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (58-57) και έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Η «έκρηξη» στην Αναντολού Εφές

image

H πίστη του Αταμάν και οι ατάκες που έμειναν στην ιστορία

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να γράψει ολόκληρο βιβλίο για τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Εργκίν Αταμάν. Αυθόρμητος, παρορμητικός, εκρηκτικός μα πάνω απ' όλα; Με περίσσια δόση αυτοπεποίθησης. Τόσο μιλώντας για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα του. Δεν φοβάται να «τσαλακωθεί». Το άκρως αντίθετο θα μπορούσε να πει κάποιος. Ξέρει να «πουλάει» τον εαυτό του μιλώντας πάντα έξω από τα δόντια.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρόκριση της Εφές στο Final 4 του Βελιγραδίου πριν από έναν χρόνο; «Έμειναν άλλα δύο παιχνίδια για το τρόπαιο. Είχα πει την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξανακάνουμε. Θα φτάσουμε στο back to back. Τώρα θα το δουν όλοι» ήταν τα λόγια του Αταμάν προετοιμάζοντας τους πάντες για τα όσα θα επακολουθούσαν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

«Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο, Γιώργο Μπαρτζώκα όμως αυτή τη φορά το νικητήριο τρίποντο ήταν στην άλλη πλευρά. Ένα ακόμα για το back-to-back!» ήταν η αντίστοιχη ατάκα του μετά τη νίκη της Εφές επί του Ολυμπιακού στον περσινό ημιτελικό.

Και φυσικά δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά στο νικητήριο καλάθι του Μίτσιτς καθώς στο ματς της κανονικής περιόδου ο Κώστας Σλούκας ήταν εκείνος που είχε ευστοχήσει στο buzzer beater του ΣΕΦ: «Βοήθησε τον Σλούκα ο μπακλαβάς που έτρωγε στην Τουρκία» είχε πει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στο Final 4 της Κολωνίας το 2021, ο Αταμάν είχε αφήσει τον Μπερτομέου με το στόμα ανοικτό όταν γινόταν η απονομή του τίτλου: «Σε ευχαριστώ Τζόρντι, θα το πάρω και του χρόνου» είχε πει στον -τότε- CEO της Euroleague. Και το πήρε! Βέβαια υπήρχε και η άλλη όψη του νομίσματος καθώς δύο χρόνια νωρίτερα και δη στη συνέντευξη Τύπου του Final 4 το 2019, είχε πει: «Αν το πάρουμε θα πάμε στην Ίμπιζα να διασκεδάσουμε». Τελικά το πήρε ο Ιτούδης.

Δεν ξεχνιέται το πέρασμά του από τη Γαλατασαράι καθώς οι εκρήξεις του δεν ήταν λίγες. Ένα χαρακτηριστικό σκηνικό έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η Γαλατάσαραϊ είχε νικήσει την Κράσνι Όκτιαμπρ με 103-76 στο Abdi İpekçi και εκείνος κλώτσησε μια καρέκλα στο τέλος του αγώνα με αφομή τα συνθήματα των οπαδών της ομάδας του! Το γιατί; Είχαν στρέψει τη προσοχή τους στο... ποδοσφαιρικό ντέρμπι με την Μπεσίκτας που επρόκειτο να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες και όχι στο ματς του μπάσκετ.

Το 2019 και δη στους τελικούς του πρωταθλήματος μεταξύ Φενέρ-Εφές, ο Αταμάν εμφανίστηκε στο παρκέ φορώντας... ακουστικά! Γιατί το είχε κάνει; «Σύμφωνα με τον κανονισμό οι βρισιές στα γήπεδα είναι δωρεάν. Έτσι και εγώ φόρεσα ακουστικά, ακούγοντας μουσική, αφού δεν ήθελα να ακούω βρισιές. Ποιος θέλει να ακούει να τον βρίζουν; Σίγουρα θα συνεχίσω να φοράω τα ακουστικά».

Φυσικά το ματς όπου κλέψει ολοκληρωτικά την παράσταση ήταν τον Ιανουάριο του 2022 στη Βαρκελώνη με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Ένα ακόμη παιχνίδι στην καριέρα του που είχε αποβληθεί λόγω των έντονων διαμαρτυριών του στους διαιτητές. Μάλιστα κατά την αποχώρησή του από το παρκέ ύψωσε και πάλι τις... αγαπημένες του γροθιές στον αέρα την ώρα που το κοινό της Βαρκελώνης τον αποδοκίμαζε για να φωνάξει: «I won the cup!»

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, @AnadoluEfesSK