Παναθηναϊκός: Μια... εφιαλτική χρονιά για τους «πράσινους»

Παναθηναϊκός: Μια... εφιαλτική χρονιά για τους «πράσινους»

Η φράση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» ταίριαξε απόλυτα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό στο μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια χρονιά όπου άπαντες στον «πράσινο» οργανισμό θα λένε «να φύγει και να μην ξανάρθει». Και όχι άδικα. Το «τριφύλλι» ίσως και να πραγματοποίησαν την χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους. Και δεν ήταν μόνο η απώλεια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, αλλά και η συνολική εικόνα της ομάδας στα ματς εντός και εκτός των συνόρων. Άλλωστε έκλεισε τη regular season στην Euroleague με εννεά νίκες και 19 ήττες τερματίζοντας στην προτελευταία θέση της κατάταξης και έχοντας το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ μετά το 8-20 των Βιλερμπάν και Ζάλγκιρις.

Μετά και τη «σκούπα» στους τελικούς των ελληνικών playoffs έχοντας γίνει ουκ ολίγες και ραγδαίες αλλαγές εντός και εκτός παρκέ, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός βίωσε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες τους περασμένους μήνες. Βέβαια μετά τη «σκούπα» που ακολούθησε, τη θέση της αβεβαιότητας και της απογοήτευσης, πήραν η ελπίδα και η αισιοδοξία. Και αυτό χάρη στην (διαφαινόμενη) ενεργοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος έδωσε στους φίλους της ομάδας έναν λόγο να χαμογελούν...

image

Η απώλεια του Κυπέλλου, σήμανε και την... αρχή του τέλους

Λένε, και όχι άδικα, ότι είναι πολύ μικρή η απόσταση μεταξύ του ενθουσιασμού και της απογοήτευσης. Κάτι που αποδείχθηκε με εμφατικό τρόπο τον Φεβρουάριο του 2022. Στην Κρήτη είχε διεξαχθεί το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας με την συμμετοχή των Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Προμηθέα Πάτρας. Οι «αιώνιοι» είχαν αναμετρηθεί στον μεγάλο τελικό της 20ης Φεβρουαρίου στα «Δύο Αοράκια» της Κρήτης όπου οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα με 81-73 έχοντας πετάξει στα σκουπίδια την μεγάλη ευκαιρία που τους είχε παρουσιαστεί. Ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε το τρόπαιο έμελλε να αποτελέσει και το «κλειδί» για την μετέπειτα πορεία της ομάδας.

Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με +12 πόντους στα μέσα της 3ης περιόδου (59-47 στο 25') ελέγχοντας το παιχνίδι. Όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο υπέστη «μπλακ άουτ» καθώς δέχθηκε σερί 15-0 χωρίς να ευστοχήσει ούτε σ' 'ένα σουτ εντός παιδιάς! Αυτή (και ως εκείνο το σημείο) ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό. Μια ήττα που αποτέλεσε και το «turning point» των δύο ομάδων για τη συνέχεια της χρονιάς.

Όπως είναι γνωστό ο Ολυμπιακός έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και αυτό διότι οι «πράσινοι» ουδέποτε μπόρεσαν να επιστρέψουν στις νίκες. Για την ακρίβεια όχι μόνο στις νίκες, αλλά ούτε και στις -έστω- ανταγωνιστικές εμφανίσεις απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Μάλιστα στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει έως τον τελικό Κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός είχε προσθέσει στο ρόστερ του τον free agent Στέφαν Γιόβιτς προκειμένου να «γεμίσει» την πολυπαθούσα θέση του πλέι μέικερ, ενώ είχε διακόψει τον δανεισμό του Νίκου Χουγκάζ στον Ιωνικό Νικαίας.

Επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει και ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε μείνει εκτός δράσης για περισσότερο από έναν μήνα λόγω επέμβαση στο ιγμόριο, με αποτέλεσμα να χάσει το μεγάλο ραντεβού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

image

Η αναμέτρηση για τον β' γύρο της Basket League μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, έμελλε να φέρει κοσμογονικές αλλαγές στις τάξεις των «πρασίνων». Στις 11 Απριλίου 2022 οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σημειώσει την 4η σερί τους νίκη στα ντέρμπι «αιωνίων» με 68-62 στο κλειστό του ΟΑΚΑ στερώντας από τον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs. Κάτι που έφερε τα πάνω-κάτω στο «τριφύλλι» μία ημέρα αργότερα.

Το απόγευμα της 12ης Απριλίου 2022 έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο «μοντέλο» των «Αλβέρτη-Διαμαντίδη», ο πρόεδρος Τάκης Τριαντόπουλος αποτέλεσε με τη σειρά του παρελθόν, ενώ υπήρξε και «ξήλωμα» στην τεχνική ηγεσία. Με χαρακτηριστική ανακοίνωση, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τον Δημήτρη Πρίφτη, ενώ αποτέλεσαν παρελθόν ο Δημήτρης Διαμαντίδης από τη θέση του GM και ο Νίκος Παππάς από αυτήν του τεχνικού διευθυντή. Μάλιστα είχαν πέσει και οι τίτλοι τέλους με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος ωστόσο είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει γενικός αρχηγός της ομάδας.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Διαμαντίδης και Αλβέρτης ουδέποτε επέστρεψαν στην ομάδα, ενώ τη θεση του τεχνικού διευθυντή ανέλαβε ο... γνώριμος των «πράσινων» αποδυτηρίων Αργύρης Πεδουλάκης ο οποίος εμπιστεύτηκε τη θέση του head coach στον Γιώργο Βόβορα, ο οποίος με τη σειρά του επέστρεφε στον «πράσινο» πάγκο ύστερα από 15 μήνες. Από εκεί και πέρα το «τριφύλλι» προχώρησε σε μία προσθήκη, αυτή του Πέιτον Σίβα ο οποίος είχε αποκτηθεί δύο εβδομάδες αργότερα προκειμένου να πάρει τη θέση του (και πάλι) τραυματία, Στέφαν Γιόβιτς.

«Σκούπα» και τέλος εποχής για Διαμαντίδη, Αλβερτη, Πρίφτη

image

Οι τελικοί που θύμισαν μέρες... 2015

Σε πραγματικό εφιάλτη δίχως τέλος έμοιαζαν οι τελικοί της Basket League για τον Παναθηναϊκό. Με τον αέρα των τεσσάρων συνεχόμενων νικών και με αποκορύφωμα το εντυπωσιακό 101-73 της Euroleague, ο Ολυμπιακός έμοιαζε ως το απόλυτο φαβορί στο δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Λίγο-πολύ η περριρέουσα ατμόσφαιρα θύμιζε σε μεγάλο βαθμό τους τελικούς του 2015 όπου και πάλι οι «πράσινοι» βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ο Ολυμπιακός έμοιαζε να είχε το πάνω χέρι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Μια από τα... ίδια και τον Ιούνιο του 2022. Ο πρώτος τελικός είχε προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου οι Πειραιώτες συνέχισαν από εκεί που είχαν σταματήσει κερδίζοντας στο ρελαντί με 74-61. Ένα σκορ το οποίο ήταν περισσότερο τιμητικό για τον Παναθηναϊκό και πιο... άδικο για τον Ολυμπιακό. Με συνοπτικές διαδικασίες οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ (1-0) στους τελικούς του πρωταθλήματος και έδειξαν ότι θα είχαν το μεγάλο προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Η επιβεβαίωση ήρθε τρεις ημέρες αργότερα και δη στην δεύτερη αναμέτρηση της σειράς στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Σ' ένα ματς όπου ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με +14 πόντους στο ημίχρονο (46-32) και έδειχνε ότι θα μπορούσε να «σπάσει» την δυσμενής παράδοση που είχε αρχίσει να δημιουργείται, ο Ολυμπιακός φρόντισε να πραγματοποιήσει εντυπωσιακό σερί 20-0 και να περάσει και πάλι από το Μαρούσι με 78-72. Ματς μπολ και μια χρονιά που είχε σχεδόν χαθεί για το «τριφύλλι» καθώς έδειχνε... ανήμπορο να αντιδράσει.

Η χαριστική βολή σε μια κάκιστη σεζόν δόθηκε στο πάρτι τίτλου που είχε στήσει ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ. Στον 3ο τελικό οι Πειραιώτες απλά έκαναν αυτό που όλοι περίμεναν. Ενδεχομένως και οι ίδιοι οι «πράσινοι» να το περίμεναν καθώς από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά έπεσαν οι τίτλοι τέλους και απλά περίμεναν τη μοίρα τους. Η ήττα με 93-74 και η «σκούπα» με 3-0 ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά επισφράγισε την κάκιστη σεζόν του Παναθηναϊκού.

image

Η «ενεργοποίηση» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Δεν είχαν περάσει καλά-καλά δύο 24ωρα από το τέλος του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2022-23 στην Basket League και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή του και να μιλήσει για πρώτη φορά όσον αφορά τη δική του θέση και το μέλλον του Παναθηναϊκού. Ουσιαστικά έδειξε να ενεργοποιείται ύστερα από δύο χρόνια διοικητικής απραξίας και να στείλει το δικό του μήνυμα για τους «πράσινους» προς... πάσα κατεύθυνση.

Με χαρακτηριστικό story στο Instagram, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όσο και να έχεις το δικαίωμα σε μία-δύο αποτυχίες, πόσο δε ως ο Παντοκράτορας του μπάσκετ, η φετινή εικόνα δεν είναι αποδεκτή! Μέχρι να υπάρξει σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν επιτρέπεται να έχουμε αυτή την εικόνα, δεν έχουμε συνηθίσει έτσι. Έγιναν πολλές λάθος επιλογές ασχέτως αν την ώρα που πραγματοποιήθηκαν φάνταζαν ιδανικές. Η ευθύνη μας βαραίνει όλους, τον καθένα από τη θέση του. Αυτά όμως είναι πλέον παρελθόν. Η Ευρωλίγκα αλλάζει προς το καλύτερο, η υπάρχουσα διοίκηση μαζεύει τα τελευταία της πράγματα και αποχωρεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Παναθηναϊκό, αλλά κυρίως για ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είμαστε σε αναμονή της υπογραφής της σύμβασης για το ΟΑΚΑ, που πλέον είναι το δικό μας σπίτι για τα επόμενα 49 χρόνια. Στο αγωνιστικό πρέπει να χτίσουμε σχεδόν από το μηδέν και θα το κάνουμε. Στο ελληνικό μπάσκετ θα επαναφέρουμε την κανονικότητα... Να είναι όλοι σίγουρο για αυτό... Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Με αυτήν την κίνηση έδωσε και πάλι το «παρών» στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας, σκορπίζοντας με αισιοδοξία του φιλάθλους οι οποίοι έβλεπαν για δύο σεζόν τον αγαπημένο τους σύλλογο να πορεύεται με έσοδα-έξοδα και να μοιάζει ανήμπορος να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας της ομάδας. Ά

Άλλωστε η ενεργοποίησή του είχε αρχίσει να φαίνεται πριν από την έναρξη των τελικών, όταν και είχε επισκεφθεί τα γραφεία της ΕΟΚ θέλοντας να εκφράσει τα παράπονά του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν ο Παναθηναϊκός. Ενώ είχε επιστρέψει και στο ΟΑΚΑ προκειμένου να παρακολουθήσει παιχνίδι των «πρασίνων» και πιο συγκεκριμένα τον 5ο ημιτελικό με τη Λάρισα.

image

Ιδιαίτερα «γεμάτη» ήταν η offseason για τον Παναθηναϊκό. Μετά το τέλος της αγωνιστικής σεζόν 2021-22 όπου οι «πράσινοι» βίωσαν μία από τη χειρότερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας τους, ήρθαν τα πάνω-κάτω. Η έξτρα βοήθεια που παρείχε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έβαλε στην άκρη το «έσοδα-έξοδα» και άρχισαν οι επιλογές από τα πιο ψηλά ράφια της Euroleague.

Η πρώτη κίνηση αφορούσε την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, η «πράσινη» ΚΑΕ ανακοίνωσε τη πρόσληψη του Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού για τα δύο επόμενα χρόνια. Έκτοτε άρχισαν και οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της ομάδας. Και δεν ήταν και λίγες. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, έγιναν 10 αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό έως το τέλος της offseason σκορπίζοντας με αισιοδοξία τους φίλους της ομάδας αναφορικά με τους παίκτες που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Το μεγάλο σίριαλ αφορούσε τον Μάριους Γκριγκόνις καθώς χρειάστηκε μια σειρά διαπραγματεύσεων με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκειμένου να δώσουν οι δύο ομάδες τα χέρια για την παραχώρηση του παίκτη. Όπερ και εγένετο στις 14 Ιουλίου, όταν και επισημοποιήθηκε η απόκτηση του Λιθουανού γκαρντ/φόργουορντ. Βέβαια είχαν προηγηθεί οι υπάρχουσες συμφωνίες με τους Πάρι Λι και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, οι οποίοι είχαν δώσει τα χέρια με τους «πράσινους» πριν καν ολοκληρωθεί καλά-καλά η αγωνιστική σεζόν.

Μετά τον Γκριγκόνις συνεχίστηκε το ντεμαράζ των ανακοινώσεων από πλευράς Παναθηναϊκού, καθώς φόρεσαν» κατά σειρά τα «πράσινα» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δη του Ιουλίου οι Νέιτ Γουόλτερς, Ντέρικ Γουίλιαμς, Αντριου Άντριους, Αρτούρας Γκουντάιτις και Γιώργος Καλαϊτζάκης. Βέβαια δεν έμειναν εκεί οι «πράσινοι» καθώς μετά το τέλος του Eurobasket αποφάσισαν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την περιφέρεια κάνοντας δικό τους τον Ματέους Πονίτκα, ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στην διοργάνωση με αποκορύφωμα το triple double στην αναμέτρηση με την Σλοβενία.

Ακόμα και έτσι ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην Euroleague, κάτι που προϋπόθετε επιπλέον κινήσεις ενίσχυσης προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Ειδικά μετά το εφιαλτικό βράδυ στο Βερολίνο όπου οι «πράσινοι» γνώρισαν βαριά ήττα από την Άλμπα με 94-65. Και τ' όνομα αυτού; Ντουέιν Μπέικον! Με... συνοπτικές διαδικασίες οι «πράσινοι» έκαναν δικό τους τον Αμερικανό σκόρερ ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στην Euroleague της σεζόν 2021-22 και τον οποίο ανακοίνωσαν στο περιθώριο του εντός έδρας αγώνα με τους Μονεγάσκους.

Οι αλλαγές, ο Ράντονιτς και η άφιξη του Μπέικον