Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 62-68: Του έχει πάρει τον «αέρα», του πήρε και το πλεονέκτημα

Ο Ολυμπιακός επικράτησε για τέταρτη συνεχόμενη φορά του Παναθηναϊκού και με τη (δεύτερη σερί) νίκη στο ΟΑΚΑ με 68-62 «κλείδωσε» το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs. Εξαιρετικός και πάλι ο ΜακΚίσικ (18π.), σπουδαίο double double από τον Βεζένκοβ (13π., 15ριμπ.)

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την φετινή του ανωτερότητα καθώς κατάφερε να «σβήσει» την ήττα από τον α' γύρο στο ΣΕΦ και με τη νίκη του στο ΟΑΚΑ με 68-62 να «κλειδώσει» την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο της Basket League.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν για δεύτερη φορά φέτος να φύγουν από το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με το «διπλό», καθώς είχε προηγηθεί και η επικράτηση στην EuroLeague. Συνολικά αυτή ήταν η τέταρτη σερί τους νίκη αυξάνοντας το φετινό σκορ στο... 4-1.

Ο Σακιέλ ΜακΚίσικ ήταν για ένα ακόμη ματς εκείνος που έκανε την διαφορά στα ντέρμπι των «αιωνίων» δημιουργώντας τη δική του παράδοση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά σταμάτησε στους 18 πόντους (4/4δίπ., 1/3τρ., 7/7β.) κάνοντας άνω-κάτω την «πράσινη» άμυνα, ειδικά τις στιγμές που οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να «χτίσουν» μομέντουμ στο ματς.. «Κλειδί» στην τελευταία περίοδο ο Βεζένκοβ (13π., 14ριμπ.) Μάλιστα με αυτή τη νίκη κατάφερε να καλύψει και το -5 του αγώνα στο ΣΕΦ, κάτι που σημαίνει ότι στα εναπομείναντα ματς έχει το περιθώριο... άλλης μίας ήττας!

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε στο ξεκίνημα του αγώνα να μπει με ενθουσιασμό στο παιχνίδι χάρη στα σουτ του Νεμάνια Νέντοβιτς και παράλληλα να δυσκόλευε αρκετά τις «ερυθρόλευκες» επιθέσεις αλλά από τη στιγμή που η αστοχία είχε τον... πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντέρμπι, το σκορ ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Μετά το 11-7 και το 13-9 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις με τους Βεζένκοβ και Ουόκαπ και με σερί 6-0 έκλεισε την πρώτη περίοδο με 13-15. Ένα διάστημα όπου οι «πράσινοι» ειχαν προλάβει να σουτάρουν 12 τρίποντα (!!) έχοντας ευστοχήσει μόλις σε τρία από αυτά με συνολικό απολογισμό 5/19 εντός παιδιάς. Όχι ότι ο Ολυμπιακός τα πήγαινε καλύτερα καθώς είχε 6/16 σουτ αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα από την «πράσινη» άμυνα.

Με ένα γρήγορο 9-2 με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα με 22-17 έχοντας για πρώτη φορά στο παιχνίδι διαφορά πέντε πόντων. Μέικον και Έβανς (σ.σ. φορτώθηκε ωστόσο με τρία φάουλ στο 15') ήταν εκείνοι που πήραν τις προσπάθειες για το «πράσινο» προσπέρασμα, με τον δείκτη του σκορ να φτάνει και στο +6 (30-24) τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε πάρει την σκυτάλη στο σκοράρισμα ωστόσο οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη διαφορά μέχρι και το τέλος του πρώτου μισού στο ΟΑΚΑ. Τα τρίποντα των Σλούκα και ΜακΚίσικ οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε επιμέρους 10-6 έως το τέλος του ημιχρόνου (34-34).

Μάλιστα στη λήξη του α' μέρους ο Μέικον έχασε την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα ενός καλαθιού στους «πράσινους» καθώς αστοχησε σε ένα «ζευγάρι» βολών. Στο πρώτο μισό του αγώνα το «τριφύλλι» είχε 14/33 σουτ, εκ των οποίων 8/15 δίποντα και 6/18 (!) τρίποντα ενώ είχε μόλις ένα λάθος για 12 ασίστ, ενώ οι παίκτες του Πρίφτη μάζεψαν και 10-6 ριμπάουντ. Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο με 8/14 διποντα και 5/13 τρίποντα, έχοντας επίσης 14-4 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5 λάθη.

Το επιμέρους σκορ των «ερυθρόλευκων» έφτασε στο 13-6 έχοντας πάρει για πρώτη φορά στο ματς και διαφορά τριών πόντων (34-37) ύστερα από τρίποντο του Ουόκαπ με την έναρξη της 3ης περιόδου. Νέντοβιτς και Σαντ-Ρος «απάντησαν» γρήγορα και με επιμέρους 11-2 προηγήθηκαν με 45-39 επαναφέροντας την μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς στο 24'. Και πάλι. Το ματς συνέχισε να είναι «γκραν γκινιόλ» με πολλές εναλλαγές στο σκορ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός μέσα σε διάστημα τριών λεπτών να πάρει και πάλι προβάδισμα με 45-47 στο 27'. Ο ΜακΚίσικ ήταν και πάλι εκείνος που έκανε την «ζημιά» στους «πράσινους» οι οποίοι δεν είχαν το αντίδοτο να ανακόψουν τον ρυθμό του. Τελικά ο Ολυμπιακός κατάφερε να «κλείσει» το 3ο δεκάλεπτο στο +2 (50-52) έχοντας προηγηθεί τρίποντο του Παπανικολάου και τζαμπ σουτ του Παπαγιάννη.

Το ντέρμπι καλά... κρατούσε και στην τελευταία περίοδο (54-54 στο 33') καθώς όποια από τις δύο ομάδες προσπαθούσε να πάρει διαφορά στο σκορ, αμέσως υπήρχαν οι «απαντήσεις» από την άλλη πλευρά. Ένα δύσκολο τρίποντο του Νέντοβιτς στο 34' έφερε και πάλι τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ (57-56) έχοντας ολοκληρώσει επιμέρους 7-2. Μπορεί αυτά τα επιμέρους να ακούγονται... μικρά, αλλά με την μορφή που είχε ο αγώνας ήταν... πολύ μεγάλα για οποιαδήποτε ομάδα και αν τα έκανε μέσα στο παιχνίδι. Η «απάντηση» ήρθε δια χειρός Βεζένκοβ για το 57-59 στο 35' ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ανανέωναν την ίδια ώρα και αρκετές επιθέσεις τους. Αποτέλεσμα; Να πάρουν εκ νέου διαφορά τεσσάρων πόντων (57-61 στο 36') ύστερα από δύο βολές του εξαιρετικού ΜακΚίσικ και να φτάσουν σε... πρόβα νίκης.

Ο Παπαπέτρου με τρίποντο μείωσε σε 60-61 αλλά οι «ερυθρόλευκοι» με 3/4 βολές (έχοντας μεσολαβήσει χαμένες επιθέσεις από τον Νέντοβιτς) βρέθηκαν εκ νέου στο +4 (60-64) στο 3:20 πριν από το τέλος του ματς. Η διαφορά έφτασε υπέρ του Ολυμπιακού για πρώτη φορά στο +6 (60-66) στο 2:19 για το τέλος βάζοντας και τις βάσεις για την τελική επικράτηση. Ο Σέρβος ήταν... κουρασμένος, τα σουτ δεν έβρισκαν στόχο, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον πιο «φρέσκο» Ολυμπιακό να διαχειριστεί το ματς και να φτάσει και στο +8 (60-68) κλειδώνοντας τη νίκη στο ΟΑΚΑ και το πλεονέκτημα της έδρας.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο τελευταίο τετράλεπτο του αγώνα, όταν ο Παναθηναϊκός έμεινε... άποντος μετά το 60-61 από το τρίποντο του Παπαπέτρου και ο Ολυμπιακός πήρε αυτά που του έδωσε η «πράσινη» άμυνα με αποτέλεσμα να φτάσει στο +8 (60-68) ένα λεπτό πριν από το τέλος «κλειδώνοντας» τη νίκη.

MVP: Ο Σακιέλ ΜακΚίσικ ήταν και πάλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα ντέρμπι «αιωνίων» έχοντας 18 πόντους με 4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 7/7 βολές.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: «Γεμάτο» ματς από τον Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος εκτός του ότι σημείωσε σημαντικά καλάθια, τελείωσε το παιχνίδι με σπουδαίο «double double» έχοντας 13 πόντους και 15 ριμπάουντ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Κακό παιχνίδι από τον Ντάριλ Μέικον (3/10 σουτ) ο οποίος έκανε... κατάχρηση της μπάλας σε πολλές στιγμές του αγώνα, όπως και ο Οκάρο Ουάιτ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Ο Παναθηναϊκός είχε φύγει με τη νίκη από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον περασμένο Νοέμβριο, έχοντας κερδίσει τον Ολυμπιακό με 81-76 (Νέντοβιτς 24, Παπαπέτρου 13, Κασελάκης 11 – Βεζένκοβ 19, Φαλ 17, Σλούκας 10).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο... τσαμπουκάς στο τέλος του αγώνα μεταξύ του Σακιέλ ΜακΚίσικ και του Γιώργου Παπαγιάννη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα... 62 τρίποντα που «εκτέλεσαν» οι δύο ομάδες και το πολύ χαμηλό ποσοστό στα σουτ εντός παιδιάς με τον Παναθηναϊκό να έχει 37% και τον Ολυμπιακό 40%.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Μέτριο παιχνίδι και από τις δύο ομάδες ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν πιο έτοιμος πνευματικά στα κρίσιμα σημεία και μπόρεσε να κρατήσει ανέπαφο το καλάθι του για τέσσερα λεπτά.

Τα δεκάλεπτα: 13-15, 34-34, 50-52, 62-68

''

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα