Μούσα στο Gazzetta: «Οι προπονήσεις στη Ρεάλ θυμίζουν ματς της Euroleague!»

Μούσα στο Gazzetta: «Οι προπονήσεις στη Ρεάλ θυμίζουν ματς της Euroleague!»

Υπερβολή αν χαρακτηρίσει κάποιος την Ρεάλ «οι γκαλάκτικος του μπάσκετ;»

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο «γεμάτα» ρόστερ (αν όχι το πιο γεμάτο) σε ολόκληρη την Euroleague. Διαθέτει πρωτοκαλσάτους παίκτες για όλες τις θέσεις. Είτε ξεκινούν στην πρώτη πεντάδα, είτε έρχονται από τον πάγκο. Το περασμένο καλοκαίρι οι Μαδριλένοι προχώρησαν σε λίγες, πλην όμως ουσιαστικές κινήσεις προκειμένου να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον... ήδη στιβαρό κορμό τους.

Μάριο Χεζόνια, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Πιετρ Κορνελί και Ντζάναν Μούσα! Ο Βόσνιος γκαρντ/φόργουορντ -ο οποίος είχε περάσει και από το κατώφλι του ΣΕΦ σε ηλικία 15 ετών ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού- μπορεί να είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Εφές τη σεζόν 2020-21 και δη αμέσως μετά την επιστροφή του από το ΝΒΑ ωστόσο δεν πτοήθηκε. Θέλησε να κάνει το δικό του restart ξεκινώντας από τα... χαμηλά.

Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η επιλογή της Μπρεογκάν τον δικαίωσε απόλυτα! Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις έφτασε στο σημείο να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος έχοντας κατά μέσο όρο 20 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ! Η Ρεάλ Μαδρίτης κινήθηκε αστραπιαία για να τον αποκτήσει με τον ίδιο να ήθελε να φορέσει τη φανέλα των Μαδριλένων: «Ένα κομμάτι του εαυτού μου το ήθελε από την περσινή σεζόν και αμέσως μετά το Copa del Rey» λέει ο Μούσα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι των τελευταίων χρόνων.

Μεταξύ πολλών άλλων αναφέρθηκε στην πρεμιέρα της Euroleague και πιο συγκεκριμένα στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (6/10, 21:00) τονίζοντας το πόσο δύσκολο θα είναι το ματς απέναντι στο «νέο αίμα» των «πρασίνων» ενώ αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε πέρυσι με τον τραυματισμό του στον λαιμό. Επιπλέον εξήγησε τους λόγους που «δεν λειτούργησε» το πέρασμά του από την Εφές, στάθηκε στο πρόσφατο Eurobasket, μίλησε για τους Μπρούκλιν Νετς και τον Καϊρί Ίρβινγκ, όπως επίσης και στις συμβουλές του καλού του φίλου, Λούκα Ντόντσιτς.

image

«Ο Παναθηναϊκός έκανε πολλές αλλαγές και το... νέο αίμα στην πόλη θέλει επιτυχίες»

-Στην ομάδα ουσιαστικά βρίσκεσαι έναν μήνα. Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα εντυπώσεις σου;

«Ναι όπως το είπες, έναν μήνα. Όλα είναι πολύ καλά. Ειδικά από τη στιγμή που κερδίσαμε και το πρώτο τρόπαιο της σεζόν και αναφέρομαι στο ισπανικό Super Cup, νιώθω υπέροχα. Για την ακρίβεια έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο κλαμπ για 5-6 χρόνια. Έχω δεθεί πολύ με την ομάδα. Είναι μια μεγάλη οικογένεια η οποία με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος...»

-Αποτελεί γεγονός ότι η Ρεάλ έχει ένα φοβερό ρόστερ τη φετινή σεζόν. Νιώθετε πίεση με την έννοια ότι η κατάκτηση της Euroleague θα αποτελέσει φέτος τον βασικό σας στόχο;

«Πάντα η Ρεάλ θέλει να κατακτά τα πάντα. Πράγματι έχουμε μια πολλά υποσχόμενη ομάδα φέτος, αλλά πρέπει να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση. Να συγκεντρωνόμαστε μόνο στον άμεσο αντίπαλό μας. Και αυτή τη στιγμή έχουμε ρίξει το βάρος στον Παναθηναϊκό. Το σημαντικό είναι να μην κοιτάζουμε τόσο πολύ στο μέλλον, αλλά να κάνουμε αυτό που μπορούμε και η επιτυχία θα έρθει από μόνη της μετά. Φυσικά και θέλουμε να κατακτήσουμε τα πάντα, αλλά όπως σου είπα τα πάντα πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα».

-Παναθηναϊκός λοιπόν. Όπως γνωρίζεις έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ του με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα χημεία. Κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο Super Cup. Οπότε τι περιμένετε να δείτε και να αντιμετωπίσετε με την έννοια ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη ομάδα ο Παναθηναϊκός;

«Το να παίζει ο Παναθηναϊκός σε αυτήν την έδρα και μπροστά σε αυτούς τους φιλάθλους, φτάνει και περισσεύει. Και πέρα από αυτό διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό ρόστερ. Δεν είμαι σε θέση να πω για την χημεία τους αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο και είδαμε από το scouting ότι δουλεύουν πολύ καλά. Έχουν πολλους νέους παίκτες οπότε ήρθε νέο αίμα στην πόλη που θέλει επιτυχίες. Και γι' αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Περιμένουμε καυτή ατμόσφαιρα και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πάντα. Ο Παναθηναϊκός στην έδρα του παίζει με τεράστια ενέργεια. Από εκεί και πέρα έχουμε και εμείς τη δική μας δυναμική ώστε να αντικρούσουμε το παιχνίδι του αντιπάλου μας και να πάρουμε τη νίκη. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα το προσπαθήσουμε».

-Αν έπρεπε να επικεντρωθείς σε δυο-τρία σημεία του αγώνα, τι θα έλεγες; Ποια είναι αυτά που θα παίξουν και τον μεγαλύτερο ρόλο;

«Ίσως να έχουμε τον πιο κυριαρχικό σέντερ στην Ευρώπη. Οπότε πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Έντι όσο το δυνατόν περισσότερο. Από εκεί και πέρα έχουμε εξαιρετικούς γκαρντ και φόργουορντ οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ξέρεις, φέτος θεωρώ ότι είμαστε πλήρεις και δυνατοί σε όλες τις θέσεις και έχουμε και βάθος ως ομάδα. Και πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητές μας...»

image

-Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο οι προπονήσεις σας θυμίζουν παιχνίδι της Euroleague;

«(Γέλια) Και ακόμα περισσότερο. Πίστεψέ με! Κάθε προπόνηση και κάθε προπονητικό διπλό είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικά! Μέσα από αυτές τις μεταξύ μας μονομαχίες, προσπαθούμε να πάρουμε ο ένας όσο το δυνατόν περισσότερα από τον άλλον. Τόσο στην επίθεση και στην άμυνα, όσο και μέσα από το κομμάτι της τακτικής. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να παίζουμε δυνατά σε κάθε προπόνηση».

-Τι σας λέει ο συμπαίκτης σας, ο Μάριο Χεζόνια για τον Παναθηναϊκό; Τον γνωρίζει πολύ καλά...

«(Γέλια) Ω, ναι! Το ξέρω ότι τον γνωρίζει πολύ καλά! Αυτό ακριβώς συζητάμε. Ότι είναι απίθανο να αγωνίζεσαι στο ΟΑΚΑ. Ότι έχουν από τους καλύτερους φιλάθλους στην Ευρώπης και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Εμείς ωστόσο θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε αυτόν τον θόρυβο από τα αυτιά μας και να κάνουμε το παιχνίδι μας. Σεβόμαστε τους φιλάθλους και τους αντιπάλους μας, έχουν έναν νέο προπονητή και προσπαθούν να βρουν χημεία μέσα από την άμυνά τους. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα αντικρούσουμε όλα αυτά».

                                       Ο Ντζάναν Μούσα με τον συντάκτη του Gazzetta Γιώργο Κούβαρη

-Ξέρω ότι παίζετε και οι δύο στη Ρεάλ, αλλά μεταξύ μας, υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό;

«Α, δεν ξέρω τίποτα. Πρέπει να ρωτήσετε εκείνον (Γέλια)».

-Όσον αφορά τον δικό σου ρόλο; Είδαμε στα πρώτα ματς να είσαι ο σκόρερ της Ρεάλ και να έχεις πολλές ευθύνες στα χέρια σου. Τι είναι αυτό που σου ζητάει ο προπονητής σου;

«Μου ζητάει να είμαι ο εαυτός μου. Να έρχομαι κάθε μέρα στην προπόνηση και να πηγαίνω σε κάθε ματς θέλοντας να κάνω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα να νικήσει. Οτιδήποτε και αν πρέπει να κάνω. Είτε να σκοράρω, είτε να δώσω ασίστ, είτε να παίξω άμυνα. Σου είπα και προηγουμένως ότι διαθέτουμε πολύ ταλέντο ως ομάδα. Και στην τελική γι' αυτό μας έφεραν και εμάς στην ομάδα. Εμένα, τον Μάριο, τον Σέρχιο, τον Πίτερ. Να συμπληρώσουμε το ήδη ταλαντούχο ρόστερ στη Ρεάλ. Μιλάμε για 17 παίκτες με φοβερές ικανότητες και ταλέντο. Όλοι μπορούν να παίξουν και να βοηθήσουν. Έχουμε εξαιρετική χημεία και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι».

-Πέρυσι έκανες MVP σεζόν στην Μπρεογκάν και πράγματι είχες κλέψει την παράσταση με τις εμφανίσεις σου; Περίμενες μια μεγάλη μεταγραφή εκείνη την περίοδο; Με την έννοια ότι βαθιά μέσα σου, γνώριζες τότε ότι τη σεζόν 2022-23 θα βρίσκεσαι σ' ένα μεγάλο κλαμπ.

«Για να είμαι ειλικρινής, μετά το Copa del Rey την περσινή σεζόν, όταν και είχαμε παίξει με τη Ρεάλ στα προημιτελικά (σ.σ. ήττα για την Μπρεογκάν του Μούσα με 73-67) ένα κομμάτι του εαυτού μου ήθελε να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης το συντομότερο δυνατόν! Ξέρεις όταν βρίσκεσαι στην Ισπανία και αγωνίζεσαι στην ACB, κάνεις εικόνα τον εαυτό σου να παίζει σε μια ομάδα όπου όλα τα φώτα είναι πάνω της. Και έτσι όταν ήρθε η πρόταση από τη Ρεάλ δεν μπορούσα να την αρνηθώ. Βλέπεις την ιστορία αυτής της ομάδας και θέλεις να γίνεις μέρος της. Όταν παίζεις στην Ευρώπη θέλεις να είσαι στη Ρεάλ, την μεγαλύτερη ομάδα της ηπείρου. Και για εμένα είναι πολύ όμορφο και σημαντικό που βρίσκομαι εδώ».

-Όμως από τη στιγμή που είχες τόσο καλή χρονιά, δεν σκέφτηκες ποτέ το ενδεχόμενο να επιστρέψεις στο ΝΒΑ;

«Όχι τώρα. Όχι ακόμα. Ήθελα να μείνω στην Ευρώπη. Στο μέλλον κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί. Δεν μπορώ να πω ότι θα επιστρέψω ή ότι δεν θα επιστρέψω αλλά προς το παρόν είμαι συγκεντρωμένος μόνο στη Ρεάλ. Μου έδωσε την ευκαιρία, τον ρόλο που θέλω να έχω σε μια ομάδα, οπότε και είμαι πολύ ευγνώμων. Θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό κάθε μέρα».

«Οι προπονήσεις στη Ρεάλ θυμίζουν παιχνίδι της Euroleague!»

image

Ο τραυματισμός, η θέληση για τη μεταγραφή στη Ρεάλ και ο... παραγκωνισμός στην Εφές

-Βέβαια είχες και μια μεγάλη ατυχία. Ένας τραυματισμός παραλίγο να σου στερήσει τη συμμετοχή στο τέλος της σεζόν. Τι συνέβη ακριβώς και πώς μπόρεσες να το ξεπεράσεις τόσο γρήγορα;

«Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. Είχα έναν δύσκολο τραυματισμό στον λαιμό, έμεινα 20 ημέρες ξαπλωμένος σ' ένα κρεβάτι του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να χάσω 7-8 κιλά. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για εμένα. Όμως είχα τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου και των φίλων μου, ενώ και όλοι από το Λούγκο προσπαθούσαν να με βοηθήσουν. Ο τραυματισμός μου έγινε στις 15 Απριλίου και έναν μήνα αργότερα, στις 15 Μαΐου έπαιξa εναντίον της Ουνικάχα. Και μία μέρα αργότερα πήρα το βραβείο του MVP...»

-Φοβήθηκες εκείνη τη στιγμή ότι η σεζόν τελείωσε για εσένα;

«Οι γιατροί μου είπαν ότι η σεζόν είχε τελειώσει και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να παίξω στο τελευταίο παιχνίδι. Δεν χρειαζόταν να ρισκάρω. Όμως είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να παίξω γιατί γνώριζα μέσα μου ότι θα ήταν και το τελευταίο μου παιχνίδι με την Μπρεογκάν...»

Ο τραυματισμός του Μούσα στις 14 Απριλίου 2022

-Άρα έπαιξες κατόπιν δικού σου ρίσκου;

«Ναι, ακριβώς. Μου έλεγαν να μην πάω. Όμως έκανε μόνος μου κάποιες ατομικές προπονήσεις ώστε να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση και να μπορέσω να παίξω. Στις 14 Μαΐου έκανα μία και μοναδική προπόνηση με την ομάδα και στις 15 του μήνα έπαιξα στο ματς (σ.σ. είχε 24 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ!) και νικήσαμε. Και ήταν κάτι το εξαιρετικό...»

-Να σε γυρίσω λίγο στη σεζόν 2020-21 στην Εφές. Αν και πήγες με μεγάλες προοπτικές, τελικά δεν βρήκες τον χρόνο συμμετοχής που περίμενε ο περισσότερος κόσμος. Τι συνέβη;

«Είχαν απίστευτη ομάδα. Με εξαιρετικούς παίκτες στην θέση μου. Εγώ πήγα στα μέσα της σεζόν και δεν είναι εύκολο ο προπονητής να σου δώσει χρόνο και χώρο. Είναι απλή η ερώτησή σου και ακόμα πιο απλή η απάντηση: Απλά δεν λειτούργησε η όλη κατάσταση. Τίποτε το λιγότερο, τίποτε το περισσότερο. Πρέπει να σεβαστείς κάποια πράγματα, είτε συμφωνείς, είτε δεν συμφωνείς...»

-Αυτό σημαίνει ότι δεν απογοητεύτηκες;

«Όχι, όχι. Καθόλου. Όταν η ομάδα κερδίζει, δεν μπορείς να πεις τίποτα. Κατέκτησαν δύο τρόπαια της Euroleague. Δεν μπορείς να πεις κάτι...»

-Ποια είναι η πρώτη σου πρόβλεψη για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στη φετινή Euroleague;

«Όπως όλοι γνωρίζουν και οι δύο ομάδες διαθέτουν πολύ δυνατές έδρες. Και όταν γεμίζει το γήπεδό τους, είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Είδαμε ότι έκαναν πολύ καλές κινήσεις για την ενδυνάμωση των ρόστερ τους. Πρόσθεσαν καλούς σέντερ, έφεραν πολύ καλούς σούτινγκ γκαρντ και σίγουρα αξίζουν τον σεβασμό όλων. Διαθέτουν ποιότητα οπότε θα πάνε καλά».

image

-Αν έπρεπε να βάλεις κάτω τις 18 ομάδες και να φτιάξεις το δικό του Power Ranking;

«Αυτή δεν είναι ερώτηση για εμένα (Γέλια). Όπως σου είπα είμαι συγκεντρωμένος μόνο στα όσα θα κάνουμε εμείς με στόχο να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια έως το τέλος. Δεν θέλω ωστόσο να δώσω κάποιο προγνωστικό. Είμαστε ταπεινοί με στόχο την καθημερινή δουλειά ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

-Ναι ταπεινοί, αλλά δεν θεωρείται τον εαυτό σας φαβορί; Δεν το ξέρετε μέσα σας;

«(Γέλια). Ναι, εντάξει. Έχουμε πολύ καλό ρόστερ, μια από τις καλύτερες ομάδες στην Euroleague, αλλά δεν θέλω να μπω σε μια τέτοια διαδικασία για το αν είμαστε φαβορί ή όχι. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες με εξαιρετικούς παίκτες. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε και στο τέλος θα δούμε τι θα έχουμε καταφέρει. Προς το παρόν πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε».

-Να σε πάω λίγο στο ΝΒΑ. Πώς ήταν η εμπειρία σου με τους Μπρούκλιν Νετς;

«Πολύ καλή. Αν και την πρώτη χρονιά δεν έπαιξα πολύ με αποτέλεσμα να έχω 49 συμμετοχές στο σύνολο της διετίας μου, με βοήθησε να καταλάβω πολλά πράγματα. Να μάθω και να σέβομαι πράγματα και καταστάσεις τις οποίες δεν είχα φανταστεί και δεν είχα στο μυαλό μου έως τότε. Με βοήθησε πολύ να ωριμάσω ως άτομο. Ειδικά όταν βρίσκεσαι στο παρκέ και ανταγωνίζεσαι με τους καλύτερους παίκτες».

-Πώς ήταν να παίζεις μαζί με τον Καϊρί Ίρβινγκ;

«Εξαιρετικό. Ειδικά στη δεύτερη χρονιά που είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ περισσότερο λόγω και της απουσίας του τραυματία Ντουράντ. Ήταν απίστευτη εμπειρία να μοιράζομαι το παρκέ με τον Καϊρί. Με έμαθε πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα το πώς να διαβάζω το παιχνίδι, πώς να κινούμαι, πώς να αντιδράω. Ήταν πραγματικά μια φοβερή εμπειρία να παίζω μαζί του».

-Πρόσφατα πήρες μέρος και σ' ένα από τα πιο τρελά Eurobasket όλων των εποχών. Το Eurobasket των εκπλήξεων. Κερδίσατε την Σλοβενία του Ντόντσιτς ωστόσο δεν καταφέρατε να κάνετε το βήμα παραπάνω και να βρεθείτε στα νοκ άουτ...

«Όπως γνωρίζουν όλοι είχαμε βρεθεί στον όμιλο του θανάτου. Με την Γαλλία, την Γερμανία, την Σλοβενία και τη Λιθουανία. Κανείς δεν περίμενε ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε νίκη. Για την ακρίνεια θα κρινόταν η μία νίκη στο μας με την Ουγγαρία και ότι σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια θα χάναμε με μεγάλες διαφορές. Και όμως. Κερδίσαμε τη Σλοβενία, χάσαμε από την Γερμανία για επτά πόντους, παλέψαμε με τη Γαλλία, αλλά στο τελευταίο ματς μείναμε από δυνάμεις. Είχαμε καλή ομάδα, καλούς παίκτες, αλλά το να παίζεις πέντε ματς σε επτά ημέρες και οι 3-4 από αυτούς να αγωνίζονται 30+ λεπτά, ήταν δύσκολο. Επιπλέον δεν είχαμε και μεγάλο βάθος στον πάγκο. Όμως είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά που πάλεψαν έως το τέλος...»

-Μιας και είπαμε για τον Ντόντσιτς, όλοι γνωρίζουν ότι υποστηρίζει τη Ρεάλ μετά τη θητεία του στη Μαδρίτη. Ξέρω ότι είστε φίλοι. Σου έχει δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις για τη νέα σελίδα στην καριέρα σου;

«Μιλήσαμε μόνο για τα βασικά. Για το πώς λειτουργεί η Ρεάλ ως οργανισμός, το πόσο μεγάλο κλαμπ είναι και το πόσο σημαντικό είναι να φοράς αυτήν την φανέλα. Το να παίζεις για τη Ρεάλ είναι κάτι το διαφορετικό. Αποτελεί προνόμιο να είσαι μέλος αυτού του συλλόγου. Μου έδωσε να καταλάβω από πρώτο χέρι σε τι κλαμπ ήρθα...»

Οι συμβουλές του Καϊρί Ίρβινγκ, η χαμένη ευκαιρία στο Eurobasket και η φιλία με τον Ντόντσιτς

@Photo credits: Χρήστος Παναγόπουλος