Αϊζάια Κάνααν: Από τον τυφώνα «Κατρίνα» στον Ολυμπιακό

Αϊζάια Κάνααν: Από τον τυφώνα «Κατρίνα» στον Ολυμπιακό

Ο κάθε άνθρωπος εκλαμβάνει διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο θα απομονωθεί από την «καταιγίδα» της καθημερινότητας. Συνήθως η μουσική είναι ένας τρόπος να κλείνεσαι στον εαυτό σου, αποβάλλοντας κάθε ήχο που σου ταράζει τη νιρβάνα. Ο Αϊζάια Κάνααν άκουγε από μικρός τους ήχους του Μισισίπι, γεννημένος στο Μπιλόξι, μία από τις δύο έδρες της κομητείας Χάρισον.

Για τον νεοφερμένο γκαρντ του Ολυμπιακού η απομόνωση συνδέθηκε άμεσα με το μπάσκετ. Από τα παιδικά του χρόνια είδε τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής, που τον έκαναν σκληρό και ανθεκτικό όπως είναι σήμερα. Όταν ήταν στην ηλικία των 13, τον Αύγουστο του 2005, βρέθηκε κολλημένος σε μία εκκλησία μαζί με την αγαπημένη του γιαγιά, την ώρα που ο τυφώνας «Κατρίνα» χτυπούσε ανελέητα μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Ορλεάνη. Το νερό δεν τους παρέσυρε, όμως το σπίτι της γιαγιάς του διαλύθηκε και ο τρομαγμένος Κάνααν δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ήταν αδύνατο να κάνει κάτι απέναντι στα φαινόμενα της φύσης. Με τη μητέρα του φεύγουν λίγους μήνες στην Ατλάντα, όμως ο ίδιος γυρίζει πίσω λίγους μήνες αργότερα για να βοηθήσει τη γιαγιά του ώστε να ξαναδώσουν ζωή στα συντρίμμια.

Σε όλη αυτήν τη διάρκεια ο Αμερικανός παίζει μπάσκετ ώστε να αποσπάται η προσοχή του και σταδιακά αντιλαμβάνεται αυτός και οι γύρω του πως μπορεί να γίνει κυρίαρχος, παρότι μικρότερος το δέμας από τους υπολοίπους. Τα κολλέγια σπεύδουν για να συζητήσουν μαζί του, με το Murray State να κάνει δικό του τελικά τον χαρισματικό γκαρντ.

image

Η φανέλα με το Νο3

«Κανείς δε μου το είπε. Πάντα ονειρευόμουν να δω το νούμερό μου στην οροφή και ήξερα όταν ήρθα στο πανεπιστήμιο πως θέλω να συμβεί. Να που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα». Ο Κάνααν βλέπει τη φανέλα με τον αριθμό «3» να κρέμεται πλέον στην οροφή του γηπέδου του Murray State, όντας μόλις ο δέκατος παίκτης που έχει την τιμή αυτήν.

Και η αλήθεια είναι πως δε γινόταν διαφορετικά, αφού στο κολλέγιο έκανε απίστευτα πράγματα. Τον Μάρτιο του 2010, στην πρώτη του χρονιά, σκοράρει 14 πόντους, όμως το Murray State θα ηττηθεί από το Butler. Προηγουμένως ο ίδιος είχε... πυροδοτήσει μία βόμβα, αφού οι 18 του πόντοι ήταν ικανοί να αποκλείσουν το Vanderbilt. Όλα αυτά στην πρώτη του χρονιά φυσικά, αφού για τον Κάνααν δεν υπήρχαν όρια.

«Αυτό το παιχνίδι με το Butler το βλέπω ξανά και ξανά, το πηγαίνω μπροστά πίσω και το αντίθετο. Με βοηθάει να γίνω καλύτερος και όταν έρθει ξανά αυτή η στιγμή θα ξέρω τι θα κάνω και θα κερδίσουμε». Την τελευταία του σεζόν στο κολλέγιο σκοράρει 21.8 πόντους και οι Ρόκετς τον επιλέγουν στο Νο34 του draft, κάνοντάς τον συμπαίκτη με τον Κώστα Παπανικολάου.

Έχοντας έρθει αντιμέτωπος με τυφώνα, δε θα μπορούσε να μην ξεπεράσει το «εμπόδιο» του μεγέθους του, αφού παρότι δεν είναι ψηλό γκαρντ, μένει στο NBA ως το 2019, περνώντας μεταξύ άλλων από Φιλαδέλφεια, Σικάγο, δεύτερη φορά στο Χιούστον, Φοίνιξ, Μινεσότα αλλά και ένα δεκαήμερο συμβόλαιο στους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον Φεβρουάριο του 2019. Με τους Μπουλς μάλιστα αγωνίζεται σε 39 παιχνίδια κάνοντας το ντεμπούτο του σε playoffs, αφού έχει αφήσει πίσω του μία καλή σεζόν με τους Σίξερς, όπου ήταν starter σε 39 από τα 77 παιχνίδια. Ένας τραυματισμός στον ώμο τον Απρίλιο τον αφήνει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν.

image

Στην Ευρώπη την Ιθάκη του

Αφού στο NBA μετά το Σικάγο κινήθηκε μεταξύ της G-League και των δεκαήμερων συμβολαίων, ο Κάνααν αποφάσισε, περνώντας και ένα διάστημα στην Κίνα και τους Σάντονγκ Γκόλντεν Σταρς να δει τι μπορεί να κάνει στην Ευρώπη. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα φυσικά είναι αναγνωρισμένη από τα κολλεγιακά του χρόνια, με τρεις σεζόν στο κολλέγιο να ξεπερνά το 40% στα τρίποντα (την πρώτη του είχε 48.2%). Άλλωστε οι έξι σεζόν στο ΝΒΑ το πιστοποιούν αυτό και με το παραπάνω, για να έρθει η Ούνικς τον Ιούλιο του 2020 και να τον πείσει να βρεθεί στο παγωμένο Καζάν.

Ένας ψυχρός εκτελεστής είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να οδηγήσει την Ούνικς υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Πρίφτη στην EuroLeague, μέσω των τελικών του Eurocup. Ο Κάνααν είναι ο δεύτερος σκόρερ μίας τρομερά αθλητικής ομάδας με 14.1 πόντους, 3.1 ασίστ αλλά και σχεδόν 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Η Βίρτους πέφτει στο καναβάτσο στα ημιτελικά και οι Ρώσοι επιστρέφουν... στα αστέρια.

Το επιθετικό του ταλέντο δε γίνεται να καμουφλαριστεί ούτε στην EuroLeague, αφού στα 24 παιχνίδια προ της ρωσικής εισβολής, ο Κάνααν σκοράρει 11.8 πόντους με 41% τρίποντο, μοιράζει 1.3 ασίστ και κατεβάζει 1.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

O Kάνααν κινείται αρκετά χωρίς τη μπάλα και παίρνει ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών του με screen off. Δηλαδή μετά από κίνηση χωρίς τη μπάλα, δέχεται off ball screen και αμέσως σηκώνεται για να εκτελέσει για τρεις. Όπως βλέπουμε και στο παρακάτω γράφημα του InStat, οι 45 μοίρες της αριστερής πλευράς αποτελούν την αγαπημένη του θέση, αφού σουτάρει με 53% (9/17 τρίποντα). Επιπλέον αν και δεν έχει πάρει πολλά corner three, η δεξιά πλευρά του είναι εντυπωσιακή με 60% (3/5 τρίποντα). Πολύ καλά ποσοστά μετά από screen off έχει και στα σουτ μέσης απόστασης.

1

Ο 31χρονος γκαρντ είναι παίκτης που αρέσκεται να φτιάχνει και μόνος του φάσεις για τον εαυτό του, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να σουτάρει. Πάντως αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει υψηλά ποσοστά και σε catch n' shoot καταστάσεις. Δηλαδή άμεση εκτέλεση μετά από πάσα του συμπαίκτη του. Στο παρακάτω γράφημα παρατηρούμε πως η καλή πλευρά του είναι η δεξιά. Από τις 45 μοίρες σουτάρει με το εξαιρετικό 57% (20/35), ενώ από τη γωνία έχει 56% (10/18). Στην αριστερή πλευρά τα ποσοστά του είναι τίμια, ωστόσο δεν φτάνουν τα αντίστοιχα της αγαπημένης του δεξιάς.

2

image

Στον Πειραιά το λιμάνι του

Από τον Πρίφτη της σεζόν του Eurocup μετακομίζει στη σκέπη ενός άλλου Έλληνα κόουτς. Ο Ανδρέας Πιστιόλης τον στρατολογεί στη Γαλατασαράι και εκείνος δεν μπορεί παρά να δεχτεί, αφού η μουσική στα αυτιά του, το μπάσκετ του, σταμάτησε να παίζει όταν και έφυγε από τη Ρωσία. Η Εφές βάζει φρένο στη Γαλατά, αλλά ο Κάνααν έχει προλάβει σε 12 παιχνίδια να δείξει πόσο επιδραστικός είναι με την μπάλα στα χέρια σκοράροντας 11.3 πόντους με 43% από το τρίποντο.

Ως παίκτης του Ολυμπιακού πλέον καλείται να μπει στα παπούτσια του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ επέλεξε να ξαναδοκιμάσει το όνειρό του στο NBA. Ένα όνειρο που ο δικός μας ήρωας της ιστορίας έχει ζήσει, βλέποντας την καλή αλλά και την κακή του πλευρά. Ο σκληρός και ανθεκτικός Κάνααν αφού πρώτα βρήκε την Ιθάκη του στην Ευρώπη, τώρα αναζητά λιμάνι για να δέσει την άγκυρά του. Μετά την περιπέτεια που έζησε με τη γιαγιά του και τον τρόμο που γνώρισαν τα ανήλικα μάτια του, τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως έχει δει τη ζωή να αναβοσβήνει μπροστά του. «Είναι κάτι που σε αλλάζει σαν άνθρωπο. Χρειάστηκε να μεγαλώσω πολύ νωρίτερα». Σε αυτήν τη ρωγμή του ζωής ή θανάτου ο Κάνααν πέρασε τα χειρότερα και έκτοτε αναζητά διαρκώς νέες σελίδες στο χαρτί του.

«Προσπαθώ να δω πόσο καλή μπορεί να γίνει η ζωή από εδώ και πέρα». Αυτό είναι το μότο του από εκείνη τη μέρα και έπειτα. Η ζωή, λοιπόν, φέρνει τη φανέλα με τον αριθμό «3» στον γεμάτο φιλοδοξίες και νταμπλούχο Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα. Για τον Κάνααν ήρθε η ώρα να γράψει μία καινούργια μελωδία της δικής του μουσικής...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Euroleague