Βεζένκοβ στο Gazzetta: «Το Final 4 ήταν δικαίωση, αλλά τώρα αρχίζει το καλό»!

Βεζένκοβ στο Gazzetta: «Το Final 4 ήταν δικαίωση, αλλά τώρα αρχίζει το καλό»!

Το μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Euroleague μαζί με Τζέιμς, Λάρκιν, Μίροτιτς και Ταβάρες και υποψήφιος για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτης της κανονικής περιόδου, μοιράζεται με το Gazzetta τα συναισθήματα της πρώτης συμμετοχής στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, απονέμει στους συμπαίκτες του τα εύσημα για την αλλαγή του ρόλου του και υπόσχεται ότι ο Ολυμπιακός θα πάει «διψασμένος» στο Βελιγράδι.

Μπορεί η ηλικία του να μην συνάδει με την πλειάδα των παραστάσεων που έχει αποκτήσει στην Euroleague, αυτό όμως εξηγείται από το γεγονός ότι το ντεμπούτο του στην διοργάνωση (με την φανέλα της Μπαρτσελόνα) έγινε δύο μήνες αφότου είχε κλείσει τα 20 του χρόνια.

Από αυτή, λοιπόν, την άποψη δικαιολογείται απόλυτα ο άτυπος τίτλος του 4ου πιο έμπειρου παίκτη των «ερυθρολεύκων» σε αυτό το επίπεδο. Η περυσινή και 5η του χρονιά (μ.ο. 14,8π. & 5,4ρ. με 88,7% βολ. & 43% τριπ.), μάλιστα, τον προετοίμασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το εφετινό ξεπέταγμα, που τον έφερε να είναι μέσα στους πέντε υποψηφίους που ανακοίνωση η διοργανώτρια αρχή για την ατομική διάκριση του MVP της regular season.

Ο λόγος για τον Σάσα Βεζένκοβ που ετοιμαζεται για το πρώτο Final 4 της καριέρας του, όντας ο πρώτος σκόρερ (μ.ο. 13,7π. με 84,6% βολ. & 66% διπ.) και ριμπάουντερ (μ.ο. 5,8ρ.) του Ολυμπιακού στην Euroleague.

Λίγες μέρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό το Βελιγράδι, ο 26χρονος Βουλγαροκύπριος forward που έχει πάρει και την ελληνική υπηκόοτητα, μίλησε στο Gazzetta για τα πρωτόγνωρα συναισθήματα και τα κέρδη που αποκόμισαν οι «ερυθρόλευκοι» στην σειρά με την Μονακό, την αναπροσαρμογή των στόχων της ομάδας του, την εφετινή αναβάθμιση του ρόλου του και φυσικά την μάχη του ημιτελικού με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντόλου Εφές.

image

«Η κατάκτηση του Κυπέλλου τον Φεβρουάριο μας έδωσε μία σταθερότητα και μία ηρεμία»

Σάσα, θέλουμε να μας πεις κατ' αρχάς πως βιώνεις την προετοιμασία της ομάδας για την συμμετοχή στο Final 4 της Euroleague στο Βελιγράδι, που αποτελεί μία πρωτόγνωρή εμπειρία για τους συντελεστές της εφετινής προσπάθειας, πλην τριών παικτών (Σλούκα, Πρίντεζη και Παπανικολάου) και του προπονητή;

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και νιώθουμε ευλογημένοι που θα βρεθούμε εκεί και πρέπει να το ζήσουμε γιατί, καλώς ή κακώς ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα βρεθεί ξανά σε ένα Final 4. Γι' αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι να δώσουμε το 100%. Έχουμε τρία παιδιά που έχουν φάει με το κουτάλι αυτές τις διοργανώσεις και ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, οπότε εμείς που πάμε για πρώτη φορά, θα τους έχουμε δίπλα μας και θα ακούσουμε τις συμβουλές τους και πιστεύω ότι αυτή η μίξη που γίνεται, είναι πολύ χρήσιμη. Αν κάνουμε αυτό που κάναμε στην σειρά με την Μονακό και λίγο παραπάνω και είμαστε έτοιμοι πνευματικά και σωματικά, τότε πιστεύω ότι θα ευχαριστηθούμε στο έπακρο την συμμετοχή μας και στο τέλος της βραδιάς θα ξέρουμε ότι δώσαμε το 100% των δυνατοτήτων μας.»

Αν σου ζητούσα να συνοψίσεις τις στιγμές-κλειδιά που σας οδήγησαν σε αυτή την αναπροσαρμογή των στόχων από την αρχή της σεζόν, όσον αφορά στην Euroleague, τι θα μου απαντούσες;

«Όταν μπαίνεις στην αφετηρία μίας σεζόν, τότε πάντα βάζεις κάποιους μικρούς στόχους και όσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η εκπλήρωση τους τόσο γρηγορότερα αρχίζεις και σκέφτεσαι το κάτι παραπάνω. Τα τέσσερα παιδιά που ήρθαν το καλοκαίρι «κούμπωσαν» ιδανικά και γρήγορα με τον υπόλοιπο κορμό, προσέφεραν την ποιότητα που έλλειπε πέρυσι και δημιουργήθηκε μία εξαιρετική “χημεία” που πρϊόντος του χρόνου, μας βοηθούσε όλο και περισσότερο. Θεωρώ, όμως, καταλυτική και την συμπαράσταση που είχαμε από τον κόσμο μας, γιατί όλοι θυμόμαστε πόσα ματς χάσαμε πέρυσι στο άδειο ΣΕΦ. Φέτος αυτό αντιστράφηκε πλήρως και με την βοήθεια των φιλάθλων μας προστατεύσαμε την έδρα μας και αποκτήσαμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να πάμε μακριά στην διοργάνωση. Τέλος, εκτιμώ ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου τον Φεβρουάριο, ξεκλείδωσε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα, της έδωσε μία σταθερότητα και μία ηρεμία και της επέτρεψε να δουλέψει απερίσπαστα και να παραμείνει μέσα σε όλους τους στόχους.»

image

«Η Εφές είναι μία πλήρης ομάδα»

Σε προσωπικό επίπεδο ήταν μία ξεχωριστή σεζόν για σένα. Αναδείχτηκες μέλος της καλύτερης 5άδας, MVP για τον μήνα Φεβρουάριο κι ανέβασες αρκετά επίπεδα την απόδοσή σου. Πνευματικά πως επετεύχθη αυτή η αλλαγή;

«Ήξερα από τον περασμένο Μάιο ότι η επόμενη σεζόν θα ήταν πολύ δύσκολη και γι' αυτό έβαλα αρκετές ώρες δουλειάς το καλοκαίρι, ώστε να είμαι έτοιμος για τα πολύ απαιτητικά παιχνίδια που ήταν μπροστά μου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο κομμάτι της αλλαγής του ρόλου μου, οφείλω να παραδεχτώ ότι όλα τα παιδιά της ομάδας με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, με τα καλά μου και με τα κακά μου, αποδεικνύοντας ότι η ομάδα είναι πάνω απ' όλα μία μεγάλη οικογένεια. Βοηθήθηκα πολύ από τον οργανισμό, αν και ο εκάστοτε ρόλος που αναλαμβάνει ο κάθε παίκτης αντανακλά πάντα στο καλό της ομάδας. Τα βραβεία και οι ατομικές διακρίσεις, άλλωστε, δεν έχουν καμία αξία, αν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο καθένας μας στον τομέα του, έβαλε το λιθαράκι του για να πάει η ομάδα μπροστά και η «χημεία» που έφτιαξε ο coach και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, βοήθησαν κι εμένα να νιώσω πιο άνετα και να βγάλω αυτά που μπορώ να κάνω στο παρκέ και το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί την απόλυτη επιβράβευση όλων μας. Νιώθουμε την δικαίωση των κόπων μας, αλλά δεν σταματάμε εδώ γιατί τώρα αρχίζει το καλό!»

Το ότι ο Ολυμπιακός, όχι απλά μπορεί να φτάσει στο Final 4 αλλά να διεκδικήσει και το τρόπαιο, νομίζω ότι το κατάλαβε και ο πλέον δύσπιστος στην συγκλονιστική σειρά με την Μονακό, που ήταν η πιο αμφίρροπη των playoffs και απέδειξε ότι λίγο-πολύ και οι δύο ομάδες άξιζαν να πάνε στο Βελιγράδι. Το ότι είχατε φτάσει σε αυτό το επίπεδο, νωρίτερα στην σεζόν, πότε αρχίσατε να το συνειδητοποιείτε;

«Το τελευταίο διάστημα πριν τελειώσει η κανονική περίοδος είχαμε σταθερά καλή απόδοση, με αποκορύφωμα την σκληράδα και την αποφασιστικότητα που βγάλαμε στο εντός έδρας ματς με την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, κανείς μας δεν περίμενε τόσο δυνατή κι επικίνδυνη την Μονακό. Ξέραμε ότι έχει ποιότητα, αλλά απέναντι μας παρουσίασε μία πολύ πληθωρική εικόνα, συνδύασε την αθλητικότητα με τον διάβασμα και το σκεπτόμενο μπάσκετ κι έπαιξε σε υψηλό επίπεδο σχεδόν και στα πέντε ματς. Ουσιαστικά, λοιπόν, μας ανάγκασε να βγούμε από τα όριά μας και τις συνήθειές μας, να παλέψουμε και στα 40 λεπτά χωρίς να υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Χάσαμε το πλεονέκτημα έδρας, νιώσαμε την πίεση να μεγαλώνει και υποχρεωθήκαμε να πάμε στο Μονακό για να χτίσουμεαπό την αρχή το πλάνο της πρόκρισης. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μας άδειασε λίγο, αλλά μας έκανε σοφότερους όσον αφορά στην διαχείριση των δύσκολων στιγμών αλλά και των συναισθημάτων και μας προετοίμασε για το Final 4.»

Επομένως, θεωρείς ότι αυτά τα παιχνίδια ήταν ιδανική “προθέρμανση” ενόψει της μεγάλης μάχης με την Εφές, που είναι ίσως η πιο συνεπής ομάδα της Euroleague, έστω κι αν τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, βρήκε την φόρμα της από τα μέσα της σεζόν και μετά...

«Η Εφές είναι πλήρης ομάδα! Έχει την ποιότητα, την κλάση, την πληρότητα, την εμπειρία, δηλαδή διαθέτει όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να διεκδικήσει τον τίτλο. Και γι' αυτό, άλλωστε, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρυσι. Το αγωνιστικό της στυλ είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο της Μονακό. Με τα χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο προπονητής της εμπιστεύεται αυτον τον κορμό παικτών και όλοι μαζί έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο που υπερτερεί όλων από πλευράς ομοιογένειας, γιατί είναι σχεδόν τέσσερα χρόνια η ίδια ομάδα και ξέρει πολύ καλά να αντιμετωπίζει τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Κι εμείς, όμως, έχουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα και προσωπικά νιώθω αισιόδοξος ότι αν το βράδυ της 19ης Μάη, έχουμε δώσει το 100% των δυνατοτήτων μας και νιώθουμε ευχαριστημένοι από την προσπάθειά μας, τότε όλα θα έχουν πάει καλά και θα σκεφτόμαστε τον τελικό.»

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όσον αφορά στην ζήτηση των εισιτηρίων για το Final 4, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει κατά κράτος την μάχη της εξέδρας στην “Stark Arena”. Αυτό που ζήσατε στο Game 5 με την Μονακό στο ΣΕΦ, θεωρείς ότι θα είναι μία προθέρμανση για το τι θα γίνει στο Βελιγράδι;

«Νομίζω ότι όλα αυτό που ζήσαμε σε εκείνο το ματς, τουλάχιστον σύντομα, δύσκολα θα επαναληφθεί. Μας το έλεγαν και οι πιο παλιοί, ότι αυτές τις εικόνες είχαν χρόνια να τις ξαναδούν. Ο κόσμος ήταν μοναδικός και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή που πετύχαμε και όλα αυτά που διαβάζομαι και μαθαίνουμε τις τελευταίες μέρες για την κατανομή των εισιτηρίων του Final 4, μας κάνουν να νιώθουμε πολύ οικεία καθώς σιγά-σιγά πλησιάζουμε στην ημέρα της αναχώρησης. Οι φίλαθλοι σίγουρα θα μας δώσουν μεγάλη ώθηση, ωστόσο, δεν θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Η Εφές ξέρει πολύ καλά από καυτές έδρες και ατμόσφαιρες και πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να ξεπεράσουμε το εμπόδιό της.»