Παπανικολάου στο Gazzetta: «Να δώσω πίσω στον κόσμο κάτι από το 2018»

Παπανικολάου στο Gazzetta: «Να δώσω πίσω στον κόσμο κάτι από το 2018»

Ο Κώστας Παπανικολάου ετοιμάζεται για την έκτη του παρουσία σε Final 4 και πολύ θα ήθελε να ανέβει το ποσοστό επιτυχίας του στο 50% πανηγυρίζοντας για τρίτη φορά την Euroleague. Ο διεθνής φόργουορντ εδώ και χρόνια είναι μόνιμα αυτός που θα τρέξει να καλύψει κάθε αδυναμία της άμυνας. Έτοιμος να θυσιάσει το κορμί του σε κάθε διεκδικούμενη κατοχή.

Ο «Παπ» μίλησε στο Gazzetta λίγες μέρες πριν το ταξίδι στο Βελιγράδι και εξέφρασε τις σκέψεις του για τον ημιτελικό με την Αναντολού Εφές, για τις καλές και τις άσχημες στιγμές της σεζόν και ανυπομονεί να παίξει επιτέλους ένα Final 4... εντός έδρας.

image

«Αν έχεις άγχος σημαίνει πως κάτι καλό ετοιμάζεσαι να κάνεις»

- Έκτο Final 4 για σένα. Τα θυμάσαι όλα το ίδιο. Σαν αυτό που λένε οι γονείς πως δεν ξεχωρίζουν κανένα από τα πέντε παιδιά τους;

«Είναι πολύ ξεχωριστή η στιγμή. Αυτό για το οποίο παλεύεις όλη τη χρονιά οπότε σου μένει. Είναι ένα τετραήμερο που όλα επικεντρώνονται σε αυτό. Κάτι μεταξύ γιορτής και υποχρεώσεων όπως προπονήσεις, συνεντεύξεις κλπ. Διαρκώς υπάρχει κάτι».

- Εχεις ξεπεράσει το στάδιο του άγχους; Εχεις το ίδιο με αυτό που είχες το 2012; Μιλάς συνεχώς για απόλαυση. Πώς το καταφέρνεις αυτό;

«Πάντα υπάρχει άγχος, Όσα τέτοια παιχνίδια έχεις, όση εμπειρία και να διαθέτεις, το άγχος υπάρχει. Για μένα είναι η δεύτερη φύση του αθλητή. Αν δεν έχεις άγχος σημαίνει ότι δεν σε νοιάζει που βρίσκεσαι. Το άγχος μου δείχνει πως βρίσκομαι σε ένα σημείο όπου κάτι καλό πάει να γίνει. Αγχος σημαίνει παλεύω για κάτι σημαντικό. Ο μοναδικός τρόπος για να χαρείς αυτή την στιγμή την οποία δεν ξέρεις αν θα έχεις την ευκαιρία να την ξαναζήσεις, κι αυτό που λέγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια διότι η τελευταία δεκαετία ήταν πάρα πολύ καλή για τον Ολυμπιακό, νομίζω πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να πας σε ένα Final 4. Για αυτό πρέπει να το απολαύσουμε. Για αυτό πρέπει να ζήσουμε την κάθε στιγμή. Πάμε να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Πάμε με στόχο να κατακτήσουμε το τρόπαιο, αλλά πρέπει να απορροφήσεις την κάθε στιγμή και να την έχει κειμήλιο».

- Τα τελευταία 2-3 χρόνια ήταν δύσκολα για τον Ολυμπιακό. Για διάφορους λόγους. Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό μία μικρή απογοήτευση του στυλ... ωχ δεν θα ξαναπάω σε Final 4;

«Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί πολύ απλά δεν βλέπω έτσι τον Ολυμπιακό. Δεν βλέπω τον Ολυμπιακό σαν μία ευκαιρία να πάω στο Final 4. Εχω δεθεί με αυτή την ομάδα, ήταν αυτή που μου έδειξε τον δρόμο».

image

«Το γήπεδο θα είναι κόκκινο και αυτό με κάνει απίστευτα χαρούμενο»

- Προετοιμάζεσαι διαφορετικά για τα παιχνίδια του Final 4; Η ρουτίνα σου αλλάζει;

«Αλλάζει η ρουτίνα ως προς την προπόνηση. Εδώ έχουμε το δικό μας γήπεδο στο οποίο ερχόμαστε όποτε θέλουμε και κάνουμε σουτ. Εκεί είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος ο χρόνος προπόνησης».

- Πνευματικά;

«Είμαι της άποψης ότι δεν θέλει και τρομερή σκέψη. Μπες και παίξε άλλο ένα παιχνίδι. Ετσι λειτουργώ εγώ. Εννοείται και θα σκεφτώ π.χ ποιον έχω να μαρκάρω, τον Αντερσον, τον Μίτσιτς, τον Μπομπουά. Θα τα σκεφτώ αυτά. Μέχρι εκεί όμως. Να υπεραναλύσεις ένα παιχνίδι πριν γίνει και να φανταστείς τι μπορεί να γίνει εμένα δεν με βοηθάει. Θα μου έβαζε μεγαλύτερη πίεση».

- Το Βελιγράδι δεν είναι Πειραιάς. Η «Stark Arena» δεν είναι ΣΕΦ, αλλά θα μοιάζει με τόσο κόσμο. Είναι ένα μικρό απωθημένο επειδή έχετε παίξει δύο τελικούς εκτός έδρας και το 2018 που έγινε στο Βελιγράδι δεν πήγατε;

«Η χαρά η δική μου ποια είναι... Το 2018 χάσαμε το Κύπελλο από την ΑΕΚ στην Κρήτη και μετά από όλες τις αποφάσεις της διοίκησής μας και τις ριζικές αλλαγές στο ελληνικό μπάσκετ πήραμε το κύπελλο στην Κρήτη. Την ίδια χρονιά αποκλειστήκαμε από το Βελιγράδι και τώρα θα πάμε στο Βελιγράδι. Αισθάνομαι πως δίνω πίσω κάτι. Πρώτα από όλα στην διοίκηση γιατί αυτοί είναι που μας εμπιστεύεται, αλλά και στον κόσμο λίγο από αυτό που τους στερήσαμε. Το γήπεδο θα είναι κόκκινο και αυτό με κάνει απίστευτα χαρούμενο».

image

«Ο τρόπος που διαχειριστήκαμε τις άσχημες στιγμές ήταν το κλειδί»

- Στη φετινή σεζόν ποιο ήταν το παιχνίδι που σου άλλαξε το σκεπτικό για το τι μπορεί να καταφέρετε;

«Δεν είναι ένα ματς. Ξεκινήσαμε πολύ καλά. Χάσαμε στην Μπαρτσελόνα στην παράταση, ακόμη και μία τέτοια ήττα μπορεί να σου πει... είμαστε καλοί τελικά. Εγινε νωρίς απέναντι σε μία τρομερή ομάδα με μεγάλο μπάτζετ, με υψηλές προσδοκίες και χάνεις στην παράταση λες... κάτι γίνεται. Το πιο σημαντικό κομμάτι που ξεκινήσαμε να παίρνουμε πιο πολύ τα πάνω μας ήταν η περίοδος μετά τον covid. Που καταφέραμε να βγούμε από αυτή την κοιλιά, αλώβητοι και επανήλθαμε στο επίπεδο που βρισκόμασταν πριν. Εκεί πήραμε ώθηση».

- Ωραία πάσα μου έδωσες. Ήταν μία τέτοια στο διάστημα που ανέφερες αυτή στην Μαδρίτη από την Ρεάλ; Παίξατε καλά, χάσατε οριακά...

«Σίγουρα. Και η ήττα από τον Παναθηναϊκό ήταν ένα τέτοιο παιχνίδι. Ηττηθήκαμε για το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ έχοντας δημιουργήσει προσδοκίες πως είμαστε το φαβορί και χάσαμε. Και πώς αντιδράσαμε; Διπλό στο Μιλάνο επί της Αρμάνι, κόντρα σε μία ομάδα με υψηλούς στόχους και φαβορί για το Final 4. Ο τρόπος που αντιδρούσαμε και που διαχειριζόμασταν τις άσχημες και τις όμορφες στιγμές. Ρίχναμε τους τόνους και συγκεντρωνόμασταν στο επόμενο παιχνίδι. Αυτό ξεχωρίζει μία καλή ομάδα από αυτή που κυνηγά τον υψηλότερο δυνατό στόχο».

@Photo credits: eurokinissi