Ποιος είναι ο Ντουέιν Μπέικον και πώς «προσγειώθηκε» στη Μονακό και στην Euroleague;

Ποιος είναι ο Ντουέιν Μπέικον και πώς «προσγειώθηκε» στη Μονακό και στην Euroleague;

Ο Ντουέιν Μπέικον είναι μόλις 26 ετών. Την προηγούμενη σεζόν στο ΝΒΑ είχε 11 πόντους ανά ματς. Πώς βρέθηκε στην Ευρώπη και στη Μονακό; Το Gazzetta γράφει για τον κακό μπελά του Ολυμπιακού στα playoffs της Euroleague.

Το βράδυ της Παρασκευής (29/04) στο Gaston-Médecin η φανέλα με το Νο8 των Μονεγάσκων προβλημάτιζε κάθε «ερυθρόλευκο» μάτι... Στα μεγάφωνα του σταδίου ακουγόταν με τον απαραίτητο στόμφο ένα όνομα σε επανάληψη... Το «Ντουέιν Μπέικον» έγινε ακόμη και σύνθημα στα χείλη των φίλων της Μονακό. Αλλά συγγνώμη κύριε Μπέικον, ποιος είστε στα αλήθεια και πώς βρεθήκατε στο Πριγκιπάτο;

Ένα Λεμπρονοϊδές, με αμέτρητα ζευγάρια Τζόρνταν και την ταμπέλα του «Scoring Machine» να τον ακολουθεί από τις εφημερίδες της πόλης του...

Γεννημένος και γαλουχημένος ανάμεσα στους σκόρπιους ουρανοξύστες και τους φοίνικες της Φλόριντα, ο Μπέικον έκανε την αρχή της highschool καριέρας του στην ακαδημία McKeel της Λέικλαντ με την οποία έφτασε και στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος το 2012/13.

Παρά τις συνεχείς... αλλαγές της έδρας του δεν έχασε τον κεντρικό του ρόλο και μετά την μετάβασή του στην IMG Academy εξελίχθηκε στον σκόρερ που προσέλκυε το ενδιαφέρον στα παρκέ της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Σε μόλις 12 παιχνίδια, όπου ολοκλήρωσε με μέσο όρο κοντά στους 20 πόντους (19.3π.). Η τελευταία του σεζόν τον βρήκε στην Oak Hill Academy για το απόλυτο step up, όταν οδήγησε την ομάδα στο αήττητο 45-0 καταγράφοντας στη στατιστική του 24.4 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ ανά παιχνίδι.

Το κολέγιο του Florida State και το NCAA ήταν το επόμενο βήμα του τον Σεπτέμβρη του 2015. Με... τιμές και τίτλους rookie να τον ακολουθούν μέσα στη σεζόν, ο Μπέικον συνέχισε να ανεβάζει την απόδοσή του με την πυξίδα του να δείχνει το Μπρούκλιν. Ο λόγος;

image

Μία βραδιά στο Μπρούκλιν για τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ

Στις 22 Ιουνίου του 2017 στο Μπρούκλιν, τα μεγάφωνα του Barklays Center γνωστοποιούσαν στο μπασκετικό -και λοιπό- κοινό πως ο Ντουέιν Μπέικον γίνεται pick από τους Πέλικανς στο Νο40 του draft που έβρισκε στην κορυφή του τους Φουλτζ, Λόνζο Μπολ και Τζέισον Τέιτουμ. Κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Σάρλοτ Χόρνετς και παίρνοντας τα δικαιώματα του 22χρονου τότε Αμερικανού, έδωσαν το ξεκίνημα στο όνειρο του ΝΒΑ.

Στα τρία χρόνια παρουσίας του στο σύλλογο των Χόρνετς, το... ταξίδι του από την πρώτη κατηγορία στην G-League για λογαριασμό της αντίστοιχης θυγατρικής, τους Greensboro Swarm, ήταν συχνό. Περίπου 14 φορές!

Δίνοντάς του την ευκαιρία να ανεβάζει κατακόρυφα τον χρόνο συμμετοχής του, με αποτέλεσμα να ξεδιπλώνει όσα... ταλέντα κουβαλούσε μαζί του. Με αποκορύφωμα την εμφάνιση της 20ης Φεβρουαρίου του 2020, όταν έσπασε τα κοντέρ του σκοραρίσματος και έφτασε τους 51 πόντους, έχοντας και 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1μπλοκ απέναντι στους Fort Wayne Mad Ants.

Σε μία από τις παραστάσεις που θα έκλειναν σταδιακά την αυλαία των αγώνων του με την φανέλα των «γαλάζιων». Την επόμενη σεζόν, μία δεύτερη πόρτα ανοίχτηκε στον Μπέικον από τους Ορλάντο Μάτζικ με σκοπό να αποδείξει πως αξίζει μία θέση στα ρόστερ της κορυφαίας λίγκας.

Ωστόσο, παρόλο που πραγματοποίησε την πιο παραγωγική του χρονιά στο ΝΒΑ με 10.9 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ το ταξίδι στην Ευρώπη έμοιαζε αναπόφευκτο. Είχε, άλλωστε, ολοκληρώσει άδοξα την συνεργασία του με τους Νιου Γιορκ Νικς. Δύο μήνες μετά την υπογραφή του.

image

Το αποκούμπι της Μονακό

Τα δεδομένα του αμερικανικού του φρονήματος είχαν... γκρεμιστεί. Βλέποντας τις ημέρες του στο ΝΒΑ να λιγοστεύουν, ο Μπέικον αναζητούσε την λύση που θα του έδινε το έναυσμα για το δικό του restart έπειτα από τέσσερα χρόνια μίας σταθερότητας.

Συνηθισμένος στο να προκαλεί εκπλήξεις, η αίγλη του «πρίγκιπα» τον τράβηξε στα πολυτελή στενά του Μονακό και η σταχτοπούτα της EuroLeague έγινε ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του. Μακριά από τις προσδοκίες της απόλυτης επιτυχίας και με φόντο την αμέριστη εξέλιξη, μετατράπηκε άμεσα σε βασικό γρανάζι των Γάλλων.

Τόσο με τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς που βρήκε στο τιμόνι τις πρώτες του ημέρες, όσο και με τον Σάσα Ομπράντοβιτς που τους οδήγησε στα playoffs.

Η τρέχουσα σεζόν και οι εμφανίσεις του 27χρονου φόργουορντ με 14 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο ανάγκασαν και τον πιο φιλόδοξο αντίπαλο να τον προσέξει.

Ακόμη και αν η ομάδα είναι δομημένη με επίκεντρο τον Μάικ Τζέιμς, ο Μπέικον έδωσε στη Μονακό μία μονάδα που ομορφαίνει το σύνολο και πέραν της έντασής του, δίνει άλλες διαστάσεις στο αγωνιστικό πλάνο.

image

Για πόσο θα είναι κάτοικος Μονακό;

Ο Μπέικον έγινε μέλος της οικογένειας των Μονεγάσκων τον περασμένο Οκτώβρη! Για την ακρίβεια μία απλή φράση που χρησιμοποίησε η ομάδα για να τον καλωσορίσει, κάλυπτε όλο το φάσμα της εικόνας που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες ο ίδιος.

«Ο Ντουέιν Μπέικον έρχεται κατευθείαν από το ΝΒΑ για να ασχοληθεί με την #RokaTeam» ήταν το μήνυμα που συνόδευε την φωτογραφία της υπογραφής του.

Μίας υπογραφής που θα τον δέσμευε με τους Γάλλους γα μικρό χρονικό διάστημα, αφού το ερχόμενο καλοκαίρι, περίπου 8 μήνες αργότερα, θα είναι και πάλι ελεύθερος να αναζητήσει τις επιλογές του.

Παρόλα αυτά, για το διάστημα που θα αγωνίζεται με την φανέλα της Μονακό, θα λάβει το ποσό των 600.000 δολαρίων, καθώς αυτή ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών, με οποιοδήποτε bonus μπορεί να προστεθεί.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image