Γιώργος Μπαρτζώκας: Ο δικός του ο δρόμος

Γιώργος Μπαρτζώκας: Ο δικός του ο δρόμος

Ο Μάρτιος θα μπει και ο Ολυμπιακός θα έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, θα είναι φαβορί για το πρωτάθλημα και θα βρίσκεται στην 4η θέση της Euroleague. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όμως καλείται να ζει σε μία καθημερινή αμφισβήτηση. Λες και οι παίκτες είναι αυτοί που κερδίζουν τα παιχνίδια μόνοι τους κι αυτός ευθύνεται μόνο για τις ήττες. Η αλήθεια είναι πως γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο σκέψης των οπαδών οπότε έχει πάψει να δίνει σημασία.

bwin sponsred

Μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός χρειάζεται ειδική διαχείριση. Η πίεση για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη, οι απαιτήσεις τεράστιες και μέσα σε όλα ο προπονητής έχει να συμπεριφερθεί σε κάθε παίκτη ξεχωριστά σύμφωνα με την προσωπικότητα του.

Ο Μπαρτζώκας έχει απέναντί του 12 διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο παίκτης έχει απέναντί του έναν χαρακτήρα, αυτόν του προπονητή του. Η λέξη «απέναντι» είναι λάθος από μόνη της και το πρώτο μεγάλο κέρδος του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι πως έχει πείσει τους άπαντες πως βρίσκεται στο πλευρό τους κι όχι απέναντί τους. Το ίδιο ισχύει και στην πλευρά των παικτών.

Υπάρχουν διαφωνίες; Ναι Υπάρχουν εγωισμοί; Φυσικά. Υπάρχουν μπινελίκια; Πολλά.

Στο τέλος της ημέρας η θέληση για τη νίκη έρχεται να βάλει ένα τεράστιο Χ σε όλα αυτά και την ώρα που πρέπει όλα τα κομμάτια κουμπώνουν όπως πρέπει για το καλό του Ολυμπιακού. Διότι πολύ απλά άπαντες έχουν καταλάβει καλά πως μόνο μέσα από την επίτευξη των στόχων της ομάδας θα δρέψουν και τους ατομικούς καρπούς οι παίκτες.

Ανεβάζουμε το παιχνίδι σου σε bwin επίπεδο και αλλάζουμε την εμπειρία διασκέδασης! | 21+

image

Ο μοναχικός δρόμος του Μπαρτζώκα

Η κόρνα της λήξης του τελικού στα «Δύο Αοράκια» ακούστηκε λυτρωτικά. Απαντες χίμηξαν στο παρκέ κι έγιναν ένα κουβάρι. Για τον coach των «ερυθρόλευκων» κράτησε ελάχιστα, κάποια λίγα δευτερόλεπτα και μετά αποτραβήχτηκε. Άφησε την σκηνή στους παίκτες του θέλοντας να πάρουν την αναγνώριση που τους άξιζε εκείνη τη στιγμή. Και κάθε στιγμή. Ο ίδιος ήξερε καλά βαθιά μέσα του πως στην επόμενη ήττα, θα χρεωνόταν το αποτέλεσμα και όλο το ανάθεμα θα έσκαγε πάνω του.

Του αρέσει αυτό. Πιστεύει πως ένας καλός προπονητής – διαχειριστής οφείλει να έχει και τον ρόλο του κυματοθραύστη. Μακάρι να ήταν διαφορετική η νοοτροπία στην Ελλάδα, αλλά σε αυτή τη χώρα ζει κι εργάζεται και σύμφωνα με τις νόρμες της, έτσι πρέπει να λειτουργεί.

Το κακό του να είσαι προπονητής του Ολυμπιακού είναι πως δεν γεύεσαι χαρά παρά μόνο αν κερδίζεις στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Μέχρι τότε περισσότερο ένα αίσθημα ανακούφισης ακολουθεί τη νίκη, παρά χαρά. Άδικο πέρα ως πέρα, από την άλλη όμως αυτή είναι η μοίρα του προπονητή.

Ανεβάζουμε το παιχνίδι σου σε bwin επίπεδο και αλλάζουμε την εμπειρία διασκέδασης! | 21+

image

Εξελίσσεται μαζί με το μπάσκετ

Η πρώτη θητεία του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό σε σχέση με την δεύτερη δεν έχει και μεγάλη σχέση. Οι εμπειρίες που αποκόμισε δουλεύοντας σε ένα κορυφαίο club όπως η Μπαρτσελόνα, η κουλτούρα των Ρώσων και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τον Ολυμπιακό τον Οκτώβριο του 2014 έγιναν «μάθημα» στα χέρια του.

Ο coach εξελίσσεται μαζί με το μπάσκετ. Καθημερινά μαθαίνει με καλύτερο δάσκαλο τους παίκτες του μερικές φορές. Κάποτε του άρεσαν οι αθλητικοί ψηλοί και δεν ήθελε να βλέπει τους 7 footers. Πλέον παίζει με κολόνα τον Φαλ. Κάποτε το «iso» παιχνίδι ήταν το φόρτε του, πλέον το έχει εμπλουτίσει με πολλά περισσότερα στοιχεία.

Κάποτε έκανε τα στραβά μάτια σε καταστάσεις και τις άφηνε να τις πάρει το... κύμα. Πλέον έχει αποφασίσει να «ζήσει» και να «πεθάνει» με τον δικό του τρόπο. Αν δικαιωθεί θα φανεί στο χειροκρότημα που λέει κι η Λίνα Νικολακοπούλου. Αν δε φανεί, θα έχει πέσει χωρίς να έχει προδώσει τα πιστεύω του.

bwin

Αυτό το πλαίσιο της εξέλιξης επηρεάζει ακόμη και την πνευματική του κατάσταση. Ο coach γνωρίζει καλά πως όταν είναι ήρεμος, δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι προπονητές από αυτόν στην Ευρώπη. Όταν εκνευρίζεται, επηρεάζει το παιχνίδι συνήθως με αρνητικό τρόπο. Ο Μπαρτζώκας δουλεύει και σε αυτόν τον τομέα.

Θυμηθείτε την εικόνα του στο -12 του τελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Τα «μπινελίκια» έμειναν εκεί που έπρεπε και το χειροκρότημα, η ενθάρρυνση και το «Let's go guys, we are ok» πρυτάνευσε. Ειναι πολύ διαφορετικό στο δύσκολο σημείο ενός παιχνιδιού ο παίκτης να γυρίζει στον πάγκο και να βλέπει έναν ήρεμο άνθρωπο. Παίρνει δύναμη και κουράγιο χωρίς την παραμικρή οδηγία.

Εννοείται πως έχει δρόμο μπροστά του ο 56χρονος τεχνικός για να φτάσει στο πνευματικό σημείο που θέλει και πρέπει. Ωστόσο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ανεβάζουμε το παιχνίδι σου σε bwin επίπεδο και αλλάζουμε την εμπειρία διασκέδασης! | 21+

image

Ο άλλος Μπαρτζώκας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι πολιτικοποιημένος, είναι μορφωμένος και τον λυπούν στοιχεία της κοινωνίας μας στα οποία αναφέρεται συχνά στις δηλώσεις του. Θα χαρεί με τις νίκες του Ολυμπιακού και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο το παρελθόν τον έχει απομακρύνει από τα να χαρακτηρίζεται οπαδός των «ερυθρόλευκων». Απλά η φήμη που τον ακολουθεί σε ήττες από τον Παναθηναϊκό έχει μεγαλύτερη δύναμη από την πραγματικότητα. Θέλει να νικάει τους «πράσινους» όσο θέλει να νικάει και την Αρμάνι Μιλάνο, γνωρίζοντας ωστόσο πόσα διαφορετικά συναισθήματα θα γεννήσουν αυτές οι δύο νίκες στους οπαδούς της ομάδας του.

Οταν θέλει να ηρεμήσει θα πάρει τον σκύλο του και θα περπατήσει για ώρες στην παραλία. Θα δει ποδόσφαιρο πιο εύκολα από μπάσκετ. Θα δει NBA πιο εύκολα από Euroleague.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος βρήκαν αυτόν που θα επαναφέρει τον Ολυμπιακό στους τίτλους και στην ευρωπαϊκή καταξίωση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας υπέροχος άνθρωπος που περπατά τον δικό του μοναχικό δρόμο και ανακουφίζεται μετά από κάθε θετικό αποτέλεσμα περιμένοντας καρτερικά να νικήσει στο τελευταίο ματς της σεζόν για να χαρεί όπως απαιτεί η μοίρα κάθε προπονητή του Ολυμπιακού.

Ανεβάζουμε το παιχνίδι σου σε bwin επίπεδο και αλλάζουμε την εμπειρία διασκέδασης! | 21+

@Photo credits: eurokinissi