Τελικά πώς έκανε καριέρα ο Σάσα Βεζένκοβ; (vids)

Τελικά πώς έκανε καριέρα ο Σάσα Βεζένκοβ; (vids)

Το ταλέντο σερνόταν πάντα πίσω από τον Σάσα Βεζένκοβ και εκείνες οι εμφανίσεις του με τα παιδικοεφηβικά του Άρη, όταν το μέλλον του ήταν ακόμη άγραφο αλλά απέραντο και φωτεινό ήταν μια εικόνα που υποσχόταν σπουδαία πράγματα, από εκείνα που μόνο τα μάτια των νέων ανθρώπων μπορούν να δουν. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού βρήκε από νωρίς τη σωστή κατεύθυνση στη ζωή του, ακολούθησε ό,τι χρειάζεται για να κάνει κανείς καριέρα και πλέον αποτελεί σταθερή αξία για τους «ερυθρόλευκους» που παρουσίασαν τρομερή συνέπεια στην EuroLeague πριν η έξαρση του κορονοϊού διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές τους.

bwin sponsred

Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Βεζένκοβ να λογίζεται ως εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού, υποχρεώνοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παραδεχτεί μεταξύ άλλων πως «είναι ένας από τους αγαπημένους παίκτες μου γιατί ζει για το μπάσκετ», πρέπει να γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω. Τότε που ο πιτσιρικάς Σάσα κουβάλησε τον Άρη σε δυο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων και ένα Παίδων, πριν αναδειχτεί καλύτερος Νέος Παίκτης της Basket League και MVP του πρωταθλήματος με τους «κίτρινους».

Ο Σάσα Βεζένκοβ παραμένει κομβικός για τον Ολυμπιακό που φιγουράρει σταθερά στην τρίτη θέση της κατάταξης στην EuroLeague και ο προπονητής του στα τμήματα υποδομής του Άρη, Ανδρέας Κεσαπίδης μιλάει στο Gazzetta για την κοινή πορεία του στους «κίτρινους» και τα όνειρα που έκανε ως πιτσιρικάς, την ωριμότητα που είχε στα παιδικοεφηβικά, τον ρόλο της οικογένειάς του και το buzzer beater που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

Εορταστική Υπερ-Προσφορά*! Christmas Magic Box! €1.000 & Έπαθλα* Κάθε Μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

«Δεν ήταν ο... wow παίκτης αλλά έκανε σωστά όλα τα βασικά»

«Ο Σάσα ήλθε στον Άρη στα 14-15 του, και τελείωσε το Εφηβικό. Ουσιαστικά, δηλαδή δουλέψαμε μαζί μια τετραετία - πενταετία αν υπολογίσει κανείς και τη χρονιά που συνυπήρξαμε στην πρώτη ομάδα του Άρη. Είχαμε μια πολύ καλή φουρνιά παικτών τότε… Ήταν ο Μποχωρίδης, ο Πέτρος Γερομιχαλός που παίζει τώρα στο Λαύριο, ο αδελφός του, ο Δημήτρης… Λίγο πριν ήταν ο Λίνος Χρυσικόπουλος ενώ στους 95-96 πέρασαν για λίγο ο Πουλιανίτης με τον Μήτογλου…» θυμάται ο νυν κόουτς του ΑΟΚ Χανιά που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.

Παραδέχεται, δε πως: «Εκείνη την περίοδο είχε δείξει επίσης ενδιαφέρον η ομάδα του Μαντουλίδη. Απλώς ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, ο Λευτέρης Αρβανίτης κι εμείς κινηθήκαμε λίγο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Τον Σάσα, δηλαδή τον είχε προσεγγίσει πριν από εμάς ο Μαντουλίδης ωστόσο κατέληξε στον Άρη. Κάναμε κάποια ραντεβού με την οικογένειά του και έτσι έγινε το deal. Ήταν λίγο πριν από το EuroBasket Παίδων, όταν έπαιζε με τη Βουλγαρία. Το παιδί δεν ήταν εδώ… Όλες οι συζητήσεις έγιναν με την οικογένειά του. Ουσιαστικά τον είδαμε στο γήπεδο μετά από το Πανευρωπαϊκό Παίδων».

bwin

Τελικά, πως έκανε καριέρα ο Σάσα Βεζένκοβ;
«Το πιο βασικό είναι αυτό που συνεχίζει να κάνει από τότε που ήταν 15 ετών, να παίζει δηλαδή με μια απίστευτη ωριμότητα. Έβλεπες ένα κορμί που δεν ήταν αθλητικό, δεν ήταν ο… wow παίκτης όμως έκανε σωστά όλα τα βασικά. Διάβαζε το παιχνίδι με τρομερή ωριμότητα και απίστευτη οξυδέρκεια για την ηλικία του. Αυτό, ακριβώς τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα. Τις αδυναμίες που έχει σωματικά τις κρύβει με τη μεγάλη ικανότητά του να διαβάζει καταστάσεις. Ο πιτσιρικάς Σάσα ήταν ένα μακρύ παιδί, που έκανε πολύ καλά τα βασικά. Δεν είχε αθλητικότητα όμως μπορούσε να δει κανείς το potential του. Καταλάβαμε εξ αρχής ότι θα έφτανε πάρα πολύ ψηλά. Νομίζω ότι μας δικαίωσε…».

Πως ήταν σαν χαρακτήρας στα Παιδικοεφηβικά του Άρη;
«Νομίζω πως ο Σάσα είναι από τους πιο έξυπνους παίκτες που μπορείς να κοουτσάρεις. Ένα παιδί που πραγματικά κάνει αυτό που θα του πεις. Επίσης, έχει εξαιρετική παιδεία από το σπίτι του και σε αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ η οικογένειά του. Δεν κοιτάει ποτέ τον εαυτό του και πάντα βάζει το "εγώ" του κάτω από την ομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να κοουτσάρει κανείς τον Βεζένκοβ, θα κάνει αυτό που θα του ζητάς δίχως να σκεφτεί ποτέ τα νούμερά του. Το "εγώ" θα έρχεται πάντα δεύτερο. Σε όποια ομάδα και αν αγωνίζεται…».

Πως εξηγείτε τις φετινές εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό; Το γεγονός, δηλαδή ότι αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι;
«Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενικός γιατί είναι ένα παιδί που αγαπώ πολύ και πιστεύω πως σε οποιαδήποτε ομάδα βρέθηκε, έδινε πάντα το κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτά που του ζητούσαν. Η λέξη – κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Μπορεί, δηλαδή η Μπαρτσελόνα να μην πήγε καλά σαν ομάδα ωστόσο ο Σάσα έκανε εξαιρετικά νούμερα όταν ένιωθε την εμπιστοσύνη από τον προπονητή του. Όταν του δώσεις ηγετικό ρόλο, όταν του δώσεις την ευκαιρία να βγει μπροστά, τότε νιώθει πολύ πιο ελεύθερος. Όπως σου εξήγησα και προηγουμένως, δεν είναι ο πιο αθλητικός παίκτης, άσχετα με το αν έχει βελτιωθεί πολύ όμως παίζει με τρομερή αυτοπεποίθηση. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει στον Ολυμπιακό είναι ότι νιώθει την εμπιστοσύνη, ότι νιώθει την ομάδα να τον έχει αγκαλιάσει. Ο Βεζένκοβ παίζει για τους συμπαίκτες του και οι συμπαίκτες του για αυτόν. Θεωρώ πως η παραπάνω σχέση είναι σημαντική και ερμηνεύει πολλά».

Έκανε όνειρα σαν παιδί;
«Σίγουρα έκανε όνειρα αλλά ήταν πάντα προσγειωμένος. Για την ακρίβεια, τον προσγείωνε ο μπαμπάς! Ποτέ δεν ξέφευγε… Αντίθετα, ήταν πάντα συνειδητοποιημένος. Δεν θυμάμαι να τον έχω ακούσει να μιλάει για το ΝΒΑ. Σίγουρα όμως τον είχα ακούσει να μιλάει πολλές φορές για την EuroLeague. Στην περίπτωση του Βεζένκοβ, δεν μιλούσε απλώς αλλά δούλευε για να το καταφέρει. Πολλοί το λένε, λίγο όμως κάνουν θυσίες για να το πετύχουν… Ήταν τόσο συνειδητοποιημένος που είχε μπει στο mode ότι "πρέπει να πετύχω και θα κάνω τα πάντα για αυτό". Αυτό είχε στο μυαλό του».

Πως ήταν η μετάβασή του στην πρώτη ομάδα του Άρη;
«Ήταν η περίοδος που ο Άρης δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές ξένων λόγω ban και αναγκάστηκε να δώσει χρόνο στα δικά του παιδιά… Εν τέλει, η ομάδα έκανε καλή χρονιά και ο Σάσα με τον Μποχωρίδη βοήθησαν πολύ. Μάλιστα ο Βεζένκοβ είχε βγει και MVP του πρωταθλήματος. Ήταν η στιγμή που έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Το αντιμετώπισε με τεράστια ωριμότητα… Ενώ σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ πρόσχαρο παιδί που θα κάνει τον χαβαλέ του, όταν μπαίνει στο γήπεδο είναι πάρα πολύ συγκεντρωμένος και προσγειωμένος. Έτσι ήταν και τότε, όταν δηλαδή ανέβηκε στην πρώτη ομάδα του Άρη. Ήθελε να δείξει πράγματα και ενδεχομένως πήρε νωρίτερα την ευκαιρία του. Έκανε τα πάντα για να την αρπάξει και στο τέλος, τα κατάφερε».

«Όταν του δώσεις ηγετικό ρόλο, τότε νιώθει πολύ πιο ελεύθερος»

Ποια στιγμή σας έχει μείνει από τη συνεργασία σας;
«Είναι πολλά που κουβαλώ μέσα μου… Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο τελικός των Παίδων στη Θεσσαλονίκη, για να πάμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ήμασταν, λοιπόν έναν πόντο πίσω, έχουμε out στη base line και έχουμε πάρει timeout. Δίνουμε, τέλος πάντων μια κατεύθυνση για το πώς θα πάει η μπάλα στον Βεζένκοβ. Ουσιαστικά, επειδή έπεσαν όλοι πάνω στο Σάσα, αυτός έσπασε το play, βγήκε από μια άλλη πλευρά, πήρε το σουτ και σκόραρε με δυο παίκτες πάνω του! Τότε γύρισε και μου είπε: "Κόουτς, έπρεπε να το κάνω"! Το πήρε πάνω του… Διάβασε μια κατάσταση διαφορετικά… Έβαλε ένα πολύ δύσκολο buzzer beater σουτ και πήραμε το πρωτάθλημα»!

Τον βάζατε περισσότερο στο «3» ή στο «4»;
«Αυτή ήταν η μεγάλη κουβέντα μας. Όλοι λέγαμε να παίξει στο "3" αλλά νομίζω πως είχαμε αρχίσει σιγά – σιγά να καταλαβαίνουμε πως το κενό που υπάρχει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ στο "4" θα τον βοηθούσε να κάνει καριέρα ως σμολ φόργουορντ. Οπότε, σε εμάς έπαιζε και στις δυο θέσεις αλλά στο τέλος του Εφηβικού, έπαιζε κυρίως στο "4"».

Τι σας έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής σε αυτή τη διαδρομή του;
«Για μένα, η πορεία του Σάσα είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη και διαδικασία. Ίσως μάλιστα άργησε να γίνει… Αυτό που με εντυπωσιάζει στον Βεζένκοβ είναι πως το παιδί που γνώρισα στα 14-15 του είναι ίδιο ακριβώς με τον παίκτη του Ολυμπιακού, με επιτυχίες και εκατομμύρια στην τράπεζα. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που θα σου κάνει τον ίδιο χαβαλέ και μετά θα μπει στο γήπεδο με την ίδια διάθεση να δουλέψει και να βελτιωθεί. Θα μπει σε μια απλή ατομική και δεν θα κοροϊδέψει. Θα την κάνει στο 100%. Αυτό, λοιπόν θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του χαρακτήρα και της διαδρομής του. Ότι, δηλαδή παραμένει ο ίδιος άνθρωπος έπειτα από όλα αυτά. Στα 25 του έχει ζήσει αρκετά, είναι ένα παιδί που αγαπάει αυτό που κάνει».

Τι ρόλο έπαιξε η οικογένειά του;
«Εκείνα τα χρόνια ο πατέρας του, ο Σάσο δούλευε στη Λουκόιλ… Όποτε είχε κενό στις υποχρεώσεις του, ήταν εδώ. Μακάρι όλοι οι γονείς να ήταν σαν τον μπαμπά του Σάσα. Ήταν πολύ συνεργάσιμος και αρωγός στην προσπάθειά μας. Σε όλα του! Βοηθούσε τον μικρό να πάρει σωστές αποφάσεις και να μην κάνει ακραία πράγματα. Οι γονείς του ήταν εξαιρετικοί σε όλα τους… Και η μαμά που ήταν μαζί του τότε, ουσιαστικά τον βοηθούσε στην καθημερινότητά του αλλά και ο πατέρας του, ο Σάσο με την καθοδήγησή του στο μπασκετικό κομμάτι».

Εορταστική Υπερ-Προσφορά*! Christmas Magic Box! €1.000 & Έπαθλα* Κάθε Μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Το αξέχαστο τρίποντο στον τελικό των Παίδων

image

«Αν έφευγε το 2014, ίσως να αργούσαμε δυο χρόνια να τον δούμε»

Το καλοκαίρι του 2014, αποφάσισε να μείνει ακόμη έναν χρόνο στον Άρη αντί να αποχωρήσει και να υπογράψει σε άλλη ομάδα με υψηλότερο συμβόλαιο…
«Δεν ξέρω αν η απόφασή του ενείχε ρίσκο… Ο Σάσα είναι έντονα συναισθηματικός… Δένεται πάρα πολύ με ανθρώπους και καταστάσεις… Είχε δεθεί συναισθηματικά με τον Άρη, με τους συμπαίκτες και τους προπονητές του. Συνήθως τα νέα παιδιά κάνουν λάθος… Βιάζονται να πάνε σε μια μεγάλη ομάδα, έχοντας παράλληλα το οικονομικό δέλεαρ. Πολλές φορές αυτή η απόφαση έχει αντίστροφα αποτελέσματα. Εν προκειμένω, ο Βεζένκοβ έκανε τη σωστή επιλογή εκείνο το καλοκαίρι…. Έμεινε σε μια ομάδα που θα δούλευε για αυτόν, που θα του έδινε τον χώρο που χρειαζόταν για να δείξει το ταλέντο του. Και μετά, ήλθαν όλα πολύ εύκολα. Αν έκανε μια λάθος επιλογή τότε, πιθανώς να αργούσαμε δυο χρόνια να τον δούμε ενεργό στο top επίπεδο. Εκείνη η απόφαση τον βοήθησε να κάνει το επόμενο βήμα πιο γρήγορα».

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που του έχετε δώσει;
«Με τον Σάσα έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις… Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι να μείνει ο εαυτός του. Για να είμαι ειλικρινής, δεν χρειαζόταν αυτή τη συμβουλή. Θα το έκανε έτσι κι αλλιώς από μόνος του. Το να μείνει, δηλαδή ο εαυτός του και να δουλεύει συνεχώς σαν να είναι η τελευταία στιγμή του στο γήπεδο…»

Πού τον βλέπετε να φτάνει τα επόμενα 10 χρόνια;
«Είναι ήδη ένα από τα καλύτερα 4άρια της EuroLeague. Νομίζω πως δεν είναι το στιλ του και δεν του ταιριάζει το παιχνίδι στο ΝΒΑ. Από τη στιγμή, λοιπόν που το top επίπεδο στην Ευρώπη είναι η EuroLeague, όταν τελειώσει την καριέρα του σε 8-10 χρόνια από τώρα, θα λέμε πως ο Σάσα ήταν ένα από τα καλύτερα 4άρια που πέρασαν ποτέ από τα μέρη μας… Όσο μεγάλο και σπουδαίο ακούγεται αυτό… Δεν είμαι αντικειμενικός με τον Σάσα, αλλά πραγματικά το πιστεύω ότι θα γίνει έτσι. Αρκεί να υπάρχει η ίδια εμπιστοσύνη… Και να τον αγκαλιάσουν οι ομάδες όπως τον αγκαλιάζει φέτος ο Ολυμπιακός και ο Γιώργος Μπαρτζώκας».

Ο Βεζένκοβ στην EuroLeague 2021-22
12.7 πόντοι
86.1% στις βολές
63.4% στο δίποντο
39.1% στο τρίποντο
5.5 ριμπάουντ
1.6 ασίστ
1 κλέψιμο
0.6 λάθη
1.2 φάουλ
16.6 PIR
Σε 28:25 (17 συμμετοχές, όλες ως starter)

Εορταστική Υπερ-Προσφορά*! Christmas Magic Box! €1.000 & Έπαθλα* Κάθε Μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.