Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο ξεχωριστή Eurolegue των τελευταίων ετών!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο ξεχωριστή Eurolegue των τελευταίων ετών!

Gazzetta team

Η Euroleague επιστρέφει πιο... μοναδική από ποτέ. Η περσινή σεζόν διεκόπη απότομα και τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πλέον ξεκινάει μια καινούργια διοργάνωση πιο ανανεωμένη και σίγουρα με παίκτες και ομάδες «διψασμένες» για μπάσκετ. Η πανδημία δοκιμάζει όλο τον πλανήτη, με τον αθλητισμό να μην εξαιρείται από όλα αυτά και άπαντες προσπαθούν να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις συνθήκες που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε μπάσκετ και τελικά να έχουμε πρωταθλητή Ευρώπης.

Λίγα πράγματα, κυρίως διαδικαστικά, θα μοιάζουν με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα και οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, με την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων, να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο.

Αλλά, για την ώρα, ας αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά, που θα τα δούμε και καλύτερα όσο η σεζόν θα εξελίσσεται και ας περάσουμε στα αγωνιστικά, όπου η συντακτική ομάδα της Euroleague Greece είναι έτοιμη να σας παρουσιάσει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις 18 ομάδες της εφετινής διοργάνωσης. Το αγωνιστικό format παραμένει ίδιο με αυτό που γνωρίσαμε την περσινή σεζόν και για να το θυμηθούμε, έχουμε: 18 ομάδες και 7 «διαβολοβδομάδες», 306 παιχνίδια κανονικής περιόδου και συνολικά 34 αγωνιστικές.

Η πρώτη αγωνιστική είναι προγραμματισμένη να γίνει την 1η του Οκτώβρη, τα περισσότερα γήπεδα θα είναι χωρίς κόσμο, αλλά το μπάσκετ αναμένεται να πάρει τα... ηνία και μετά από περίπου 7 μήνες θα έχουμε επίσημη δράση στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ και ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται από την Χίμκι στην Ρωσία, με τις δύο ελληνικές ομάδες να ξεκινούν με την σειρά τους τις υποχρεώσεις τους και να βάζουν σε... αναμμένα κάρβουνα τους οπαδούς τους.

Μπαίνοντας λοιπόν σε μπασκετικούς... ρυθμούς και αφήνοντας στην άκρη κανόνες και πρωτόκολλα, σας παρουσιάζουμε έναν υπερπλήρη οδηγό, για όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την σεζόν που αρχίζει και θα ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά, σε κάτι περισσότερο από 7,5 μήνες στην Κολωνία.

Κι επειδή το μπασκετικό σασπένς αναμένεται πιο συναρπαστικό από ποτέ, προσδεθείτε και πάρτε μία πρώτη γεύση.

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει και ο Αντώνης Καλκαβούρας, ο Γιώργος Κούβαρης, ο Κωνσταντίνος Μελάγιες, ο Βασίλης Βλαχόπουλος, ο Γιάννης Σταυρουλάκης, η Τόνια Σπανού, η Κάτια Πετροπούλου, ο Νίκος Καρφής, υπογράφουν το special αφιέρωμα που βρίσκεται στα... χέρια σας και το οποίο περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρει ο πιο απαιτητικός μπασκετόφιλος που σέβεται τον εαυτό του.

Στον οδηγό που θα διαβάσετε, θα βρείτε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε ομάδα, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τον στόχο και την πρόβλεψή μας για την πορεία των «αιωνίων αντιπάλων» και των 16 αντιπάλων τους.

Cover Photo Credits: Άννα Μαρία Καλογεράκη

image

TD SYSTEMS BASKONIA VITORIA-GASTEIZ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 6 (2001, 2005, 2006, 2007, 2008, 2016)

Πριν από το πρώτο τζάμπολ στο τουρνουά της Βαλένθια για την ανάδειξη του πρωταθλητή στη Liga Endesa, οι παίκτες και οι προπονητές της Baskonia δεν ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους. «Πάμε εκεί για να κερδίσουμε τον τίτλο»! Δεν παραπονέθηκαν για το παρελθόν, δεν ασχολήθηκαν με το μέλλον, συγκεντρώθηκαν μόνο στο παρόν. Πάλεψαν, μόχθησαν, άντεξαν στον πόνο διότι ήξεραν πως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουν τον στόχο. Εξάλλου, το ανέφερε ο Dusko Ivanovic στις δηλώσεις του μετά από τον θρίαμβο επί της Real Madrid στον τελικό: «Αν αντιλαμβάνεσαι τη στιγμή που πονάς, δεν είναι πόνος. Είναι κίνητρο, είναι ευχαρίστηση...». Τα δάκρυα του Luca Vildoza όταν πήρε στα χέρια του το βραβείο του MVP συνοψίζουν όλη τη δουλειά που έγινε πέρσι στην Baskonia που όμως προχώρησε σε ολική αναδόμηση, χάνοντας σχεδόν όλους τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος! Ο Ivanovic ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους Βάσκους που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η περίπτωση του Vildoza συνδέθηκε με τη Real Madrid από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι τάσεις… φυγής του Facundo Campazzo για το ΝΒΑ όμως ο Αργεντινός γκαρντ συνεχίζει στη Χώρα των Βάσκων. Στην άκρη του πάγκου παρέμεινε ο Dusko Ivanovic, ο προπονητής που ενδεχομένως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη νοοτροπία και τη ψυχοσύνθεση αυτής της ομάδας.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι μαζεμένες αποχωρήσεις και ιδιαίτερα αυτή του Toko Shengelia. Ο κύκλος του Γεωργιανού στην Baskonia ολοκληρώθηκε έπειτα από έξι χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οδηγώντας τους Βάσκους στο πρωτάθλημα, τέταρτο συνολικά στην ιστορία τους και μοναδικό κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης παρουσίας του στη Βιτόρια. Ο 29χρονος πάουερ φόργουορντ είναι ο κορυφαίος παίκτης στη θέση του στην Ευρώπη, πλέον όμως θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην CSKA.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Luca Vildoza καλείται να πάρει περισσότερες ευθύνες σε αυτή τη μεταβατική σεζόν για τους Βάσκους, κουβαλώντας μάλιστα τον τίτλο του MVP του περσινού πρωταθλήματος. Ο 25χρονος γκαρντ αγωνίζεται στην Baskonia από τη σεζόν 2017-18, πέρσι μέτρησε 7.1 πόντους και 3.1 ασίστ ενώ το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2024.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Οι Βάσκοι κατάφεραν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους τον Pierria Henry για ακόμα μια σεζόν. Ο 27χρονος γκαρντ έκανε πέρσι το ντεμπούτο του στην EuroLeague, έχοντας 7.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ ενώ ήταν ο πρώτος «κλέφτης» της Baskonia με 1.6 κλεψίματα μ.ό.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Rokas Giedraitis αγωνίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στην EuroLeague, έχοντας μάλιστα πολύ καλά νούμερα με την Alba Berlin (13.8 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 1.4 κλεψίματα σε 25 συμμετοχές). Επίσης, ο 28χρονος φόργουορντ συνέβαλε στην κατάκτηση της Bundesliga υπό τις οδηγίες του Aito Garcia Reneses κι εν συνεχεία υπέγραψε στην Baskonia.

ΣΤΟΧΟΣ

Το ζητούμενο για την Baskonia στη φετινή EuroLeague είναι να δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο και… ό,τι ήθελε προκύψει.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Πολύ δύσκολα θα καταφέρει να διεκδικήσει την επαφή με τις θέσεις που οδηγούν στα playoffs.

Δείτε το ρόστερ της TD SYSTEMS BASKONIA εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο ακρογωνιαίος λίθος Σενγκέλια αναχώρησε για τη Μόσχα, αλλά οι Βάσκοι βρίσκουν τρόπους για να ανανεώνουν τα κύτταρά τους, ψαρεύοντας σε νερά που άλλοι θεωρούν θολά. Ο εκρηκτικός Τζεκίρι κληρονόμησε το πόστο του Γεωργιανού και ο Λιθουανός Γκιεντράιτις κατέφτασε για να σουτάρει πολύ. Τα μεγαθήρια της Ισπανίας την υποτίμησαν ώσπου την είδαν να πανηγυρίζει τον εγχώριο τίτλο.

image

REAL MADRID

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 11 (1967, 1993, 1995, 1996, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 10 (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018)

Η αποτυχία στο τουρνουά της Βαλένθια και η ήττα στον τελικό της Liga Endesa από την Baskonia… σόκαραν τη Real Madrid που ακολούθησε την τακτική των τελευταίων ετών, διατηρώντας τον βασικό κορμό με ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ. Οι «blancos», λοιπόν προχώρησαν φέτος μόλις σε δυο μεταγραφές. Συγκεκριμένα, κατέβαλαν το υψηλό buy out του Αλμπέρτο Αμπάλντε στη Βαλένθια και υπέγραψαν τον 24χρονο περιφερειακό για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, έφεραν στο WiZink Center τον Κάρλος Αλοθέν, ο οποίος αγωνίστηκε πέρσι ως δανεικός στη Σαραγόσα κι αναδείχτηκε κορυφαίος Νέος Παίκτης στην Ισπανία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Από κει και πέρα, η απόφαση του Φακούντο Καμπάτσο να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ είναι ειλημμένη κι εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει τις ισορροπίες στη «Βασίλισσα» που άρχισε τις υποχρεώσεις της με την κατάκτηση του Supercopa στον τελικό με την Barcelona.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Real Madrid κάνει αυτό που έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια αρχικώς ο Παναθηναϊκός κι εν συνεχεία ο Ολυμπιακός, διατηρώντας τον βασικό κορμό και κάνοντας τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις. Επιπροσθέτως, οι 2.101 συμμετοχές που μετρούν αθροιστικά οι παίκτες της «Βασίλισσας» στην EuroLeague είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση ενώ ο Pablo Laso διανύει πλέον τον δέκατο χρόνο του στην άκρη του πάγκου, έχοντας πανηγυρίσει 20 τρόπαια!

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το όνειρο του ΝΒΑ φαίνεται πως θα γίνει σύντομα πράξη για τον Facundo Campazzo, ο οποίος μετά από το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή, πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν του με τη Real Madrid στην EuroLeague, έχοντας 9.9 πόντους, 7.1 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ. Εφόσον, λοιπόν αποχωρήσει, ο Pablo Laso είναι υποχρεωμένος να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του μεσούσης της σεζόν.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει δικαιωματικά στον Facundo Campazzo. Ο Αργεντινός γκαρντ αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Real ενώ η πρόσφατη ανάδειξη του σε MVP του ισπανικού Supercopa για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απλώς επιβεβαίωσε ότι έχει καταλυτικό ρόλο στην πιο έμπειρη ομάδα της φετινής EuroLeague, έστω κι αν είναι… φευγάτος.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Sergio Llull έχει σαφέστατα επηρεαστεί όσον αφορά την εκρηκτικότητα στο παιχνίδι του από τον σοβαρό τραυματισμό (ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο) που υπέστη το καλοκαίρι του 2017 όμως παραμένει ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους Μαδριλένους. Ο Ισπανός γκαρντ αγωνίζεται στη Real από τη σεζόν 2006-07 κι αυτός είναι ο τελευταίος χρόνος του συμβολαίου του.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Antony Randolph πραγματοποίησε πέρσι μια από τις καλύτερες σεζόν του στην EuroLeague με 13.7 πόντους και 4.3 ριμπάουντ μ.ό. σε 19 συμμετοχές, όλες ως βασικός. Οι ευθύνες του 31χρονου φόργουορντ παραμένουν μεγάλες, έχοντας πολυεπίπεδη προσφορά στο παιχνίδι της ομάδας του.

ΣΤΟΧΟΣ

Η συμμετοχή στο Final 4 και η κατάκτηση της EuroLeague για 11η φορά στην ιστορία της.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Real θα διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στην Κολωνία.

Δείτε το ρόστερ της REAL MADRID εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η συνταγή της επιτυχίας άρχισε να παλιώνει και οι -ελάχιστες- κινήσεις των Μαδριλένων στο παζάρι (με Αλοσέν, Αμπάλδε) θα αργήσουν να τη φρεσκάρουν. Η Ρεάλ θα είναι και φέτος μία ισχυρότατη διεκδικήτρια, μόνο που η δυναμικότητά της κρέμεται εν πολλοίς από τη μεγάλη απόφαση του Καμπάτσο. Εφ’ όσον ο Αργεντινός αφήσει τη «βασίλισσα» ορφανή, θα προκαλέσει επικίνδυνη απώλεια στήριξης.

image

FC BARCELONA

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 14 (1989, 1990, 1991, 1994, 1996, 1997, 2000, 2003, 2006, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 2 (2003, 2010)

Ο Sarunas Jasikevicius ανέλαβε φέτος την τεχνική ηγεσία της Barcelona που τα τελευταία έξι χρόνια έχει κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους (Supercopa 2015, Copa del Rey 2018 & 2019), αλλάζοντας τέσσερις προπονητές σε αυτό το διάστημα (Xavi Pascual, Γιώργος Μπαρτζώκας, Sito Alonso, Svetislav Pesic)! Εν συνεχεία οι Καταλανοί ενεργοποίησαν τη «βόμβα» με την απόκτηση του Νικ Καλάθη για την επόμενη τριετία ενώ αποδέσμευσαν τον μέχρι πρότινος αρχηγό τους, Ante Tomic, δίνοντας το… περιβραχιόνιο στον Pierre Oriola. Οι «μπλαουγκράνα» θέλουν να επιστρέψουν στο Final 4 έπειτα από το 2014 και να κατακτήσουν τον τρίτο τίτλο της ιστορίας τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν ενίσχυσαν την super team που δημιούργησαν πέρσι, πλαισιώνοντας τους Nikola Mirotic, Alex Abrines, Cory Higgins και Brandon Davies με τον πρώην αρχηγό και ηγέτη του Παναθηναϊκού.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Νικ Καλάθης είναι ο αυθεντικότερος και ίσως ο μοναδικός πλέι μέικερ της διοργάνωσης με την κλασική έννοια του όρου. Ο Sarunas Jasikevicius μπορεί να υπολογίζει σε έναν εξαιρετικό πασέρ που παίζει για την ομάδα (9.1 ασίστ πέρσι), πράγμα πολύ σημαντικό για ένα σύνολο γεμάτο σταρ και φορτωμένο με ταλέντο.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το ζητούμενο έχει να κάνει εκ νέου με το αν οι παίκτες του Jasikevicius θα μπορέσουν να αντέξουν το τεράστιο βάρος και την πίεση, από τη στιγμή που είναι… υποχρεωμένοι να φτάσουν στην κατάκτηση της EuroLeague που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Επίσης, ο Saras θα δουλέψει για πρώτη φορά στην καριέρα του ως head coach σε ένα… μη ασφαλές περιβάλλον όπως αυτό της Zalgiris.

ΗΓΕΤΗΣ

Τον Ιούλιο του 2019, ο Nikola Mirotic αποφάσισε να υπογράψει στην Barcelona μολονότι φερόταν να διεκδικεί συμβόλαιο $45-50 εκατομμυρίων στην free agency, αποτελώντας την πιο ηχηρή μεταγραφή των τελευταίων ετών στην EuroLeague. Ο πρώην NBAer επέστρεψε στην Ευρώπη σε μια εξαιρετική μπασκετικά ηλικία και φέτος θα προσπαθήσει ξανά να κουβαλήσει τους Καταλανούς ως το τέλος της διαδρομής.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Cory Higgins παίζει άμυνα, δεν βγαίνει ποτέ εκτός ρυθμούς, δεν παίρνει άσχημα σουτ, έχει εξαιρετικά και τα δυο χέρια στο drive, έχει βελτιώσει το τρίποντο κι εν γένει, είναι πολύ σημαντικός στο παιχνίδι των «μπλαουγκράνα». Όταν παίζει καλά, η Barcelona ανεβαίνει στο σκορ.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Mirotic ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη μεταγραφή του Νικ Καλάθη: «Έχω εντυπωσιαστεί σε απίστευτο βαθμό! Είναι ένας τεράστιος παίκτης! Είχαμε ανάγκη αυτό το κομμάτι». Παρεμπιπτόντως, ο 31χρονος πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν η μοναδική μεταγραφή της Barcelona αυτό το καλοκαίρι. Ο Καλάθης συνυπήρξε με τον Jasikevicius στον Παναθηναϊκό, τις περιόδους 2009-10 και 2011-12.

ΣΤΟΧΟΣ

Με βάση τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν τα ονόματα στο ρόστερ, η κατάκτηση της EuroLeague είναι το μεγάλο ζητούμενο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Barcelona θα είναι μια από τις τέσσερις ομάδες που θα βρίσκονται στην Κολωνία το τριήμερο 28-30 Μαΐου 2021.

Δείτε το ρόστερ της FC BARCELONA εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το κωμικοτραγικό πείραμα με τον Πέσιτς επιτέλους αρχειοθετήθηκε και η κυανέρυθρη Φεράρι απέκτησε οδηγό που ταιριάζει στο λούστρο της. Ο Νικ Καλάθης κληρονόμησε το πόστο του φευγάτου Ντιλέινι σε ρόλο προπονητή του παρκέ, τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ παρέμειναν στη θέση τους και ο Σάρας καλείται να εκσυγχρονίσει το μοντέλο, χωρίς να ευνουχίσει το πηγαίο ταλέντο των παικτών του.

image

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4 : 1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 1997, 2012, 2013

Ο Ολυμπιακός ξεκινά μία ιδιαίτερη σεζόν στην Euroleague αφού όπως κι οι άλλες 17 ομάδες, έχει αν αντιμετωπίσει και τον κορονοϊό. Γενικά η η χρονιά θα είναι δύσκολη με αρκετές ιδιαιτερότητες και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτιαξε μία ομάδα όπως ακριβώς την ήθελε και την είχε από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Η βασική επιθυμία του 55άχρονου προπονητή είναι να επιστρέψει σιγά σιγά η σκληράδα στην ομάδα, στοιχείο το οποίο την έκανε διάσημη και επιτυχημένη τα προηγούμενα χρόνια. Στοιχείο όμως το οποίο έλειψε την τελευταία διετία. Ο φετινός Ολυμπιακός θα παίξει σκληρή άμυνα και στην επίθεση θα έχει το νου στον αιφνιδιασμό και στο εύκολο καλάθι. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κινήθηκαν εντυπωσιακά στο μεταγραφικό καλοκαίρι, ολοκλήρωσαν την μετακίνηση του Κώστα Σλούκα ο οποίος θεωρείται στα τρία κορυφαία γκαρντ της Ευρώπης και παίκτης ικανός να αλλάξει τις ισορροπίες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το ρόστερ του Ολυμπιακού φέτος είναι αρκετά αθλητικό με παίκτες που μπορούν να εκμεταλλευτούν το άλμα, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα προς όφελος της ομάδας. Ο Κώστας Σλούκας είναι στην πιο ώριμη ηλικία του και έτοιμος να πάρει την ομάδα από το χέρι μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη και να την κάνει ξανά ανταγωνιστική στην Euroleague. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι προπονητής καθολικής αποδοχής από τον κόσμο της ομάδας. Αυτό σημαίνει περισσότερη ηρεμία, λιγότερη αυστηρότητα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η ομάδα έχει δύο «πεντάρια» τα οποία είναι… άγουρα. Ο Χασάν Μάρτιν δεν έχει παίξει ποτέ σε αυτό το επίπεδο κι ο Οκτάβιους Έλις πρόλαβε να παίξει λίγα ματς πέρυσι. Η φετινή ομάδα ουσιαστικά έχει εννιά νέους παίκτες, κάτι το οποίο θα καθυστερήσει λίγο να βγάλει στο παρκέ όλα όσα θα θέλει. Η φημισμένη «χημεία» κι οι αυτοματισμοί που κουβαλάει μαζί της, θα πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Κώστας Σλούκας στην ηλικία των 30 ετών θα είναι αυτός που μαζί με τον Βασαίλη Σπανούλη θα αποφασίζουν στο παρκέ. Ο Έλληνας γκαρντ επέστρεψε στον Πειραιά για αυτόν ακριβώς τον λόγο κι είναι έτοιμος να βοηθήσει σε δημιουργία και εκτέλεση όποτε το έχει ανάγκη η ομάδα.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Εδώ θα βάλουμε το δίδυμο των θρύλων της ομάδας. Σπανούλης και Πρίντεζης ξέρουν με κλειστά τα μάτια τι χρειάζεται να κάνουν για να επιστρέψει η ομάδα σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Η δουλειά που θα κάνουν στο παρκέ και στα αποδυτήρια θα είναι αδιανόητα χρήσιμη.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Χασάν Μάρτιν. Ο Αμερικανός σέντερ στην πρώτη του σεζόν στην Euroleague θα σηκώσει μεγάλο βάρος στις δύο ρακέτες. Ο Μπαρτζώκας τον πιστεύει πάρα πολύ και βγάζει μία τεράστια σιγουριά πως θα τα καταφέρει μια χαρά. Άπειρος μεν, απίστευτα εργατικό δε.

ΣΤΟΧΟΣ

Η είσοδος στα playoffs μετά από μία διετία που δεν βρέθηκε στην «οκτάδα». Για μετά κανείς δεν θα τον θέλει για αντίπαλο σε σειρά αγώνων.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Θα καταφέρει να μπει στα playoffs, αλλά το Final 4 εξαρτάται από πολλά πράγματα τα οποία δύσκολα θα ξεπεράσει.

Δείτε το ρόστερ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η επιστροφή του Σλούκα προσθέτει στον Ολυμπιακό φαιά ουσία, κουμάντο, αισιοδοξία και καλύτερη χημεία, τον καιρό που η ανάγκη για χρηστή διαχείριση του Σπανούλη γίνεται επιτακτική. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την ευχέρεια να δημιουργήσει ομάδα Μπαρτζώκα και το πρώτο του βήμα ήταν να προσλάβει «χαμηλό» σέντερ αντί του Μιλουτίνοβ. Η απόδοση της γραμμής των ψηλών θα φέρει τους «κόκκινους» πιο κοντά ή πιο μακριά από την οχτάδα.

image

VALENCIA BASKET

Η Valencia θα παίξει και στην φετινή διοργάνωση ύστερα από την απόφαση της Euroleague να συνεχίσουν οι ίδιες 18 ομάδες που συμμετείχαν και πέρυσι. Η ισπανική ομάδα πάντως κινήθηκε πολύ δυναμικά το φετινό καλοκαίρι και έφερε τέσσερις παίκτες οι οποίοι πέρυσι έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ. Οι Derick Williams και Nikola Kalinic ήρθαν από την Fenerbahce, ο Martin Hermannsson από την Alba και ο Klemen Prepelic ως πρώτος σκόρερ της ισπανικής Λίγκας από την Badalona. Ο πρόεδρος της ομάδας είναι ο έβδομος πλουσιότερος στην Ισπανία και αποφάσισε να ξοδευτεί ώστε να γίνει η τρίτη ομάδα της χώρας πίσω από Real και Barcelona. Η Valencia θα παίξει καλό μπάσκετ και μένει να δούμε αν θα καταφέρει να εκπλήξει ευχάριστα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Jaume Porsanau θα καθίσει για δεύτερη σεζόν στον πάγκο της ομάδας κάτι που σημαίνει εμπειρία, καλύτερες αντιδράσεις και μεγαλύτερη βοήθεια ως προς την καθοδήγηση στο παρκέ. Στο ρόστερ υπάρχουν αρκετοί παίκτες με έφεση στο σκορ. Prepelic, Marinkovic, Williams, Dunljevic μπορούν σε οποιοδήποτε ματς να σκοράρουν περισσότερους από 20 πόντους.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Απουσία κλασικού σουτέρ. Αν εξαιρέσεις τον Prepelic και τον Sastre (μόνο στατικό σουτ) δεν υπάρχει απειλή πίσω από τα 6.75. Το ρόστερ διαθέτει παίκτες με σουτ, αλλά μόνο αναλόγως την ημέρα που θα βρεθούν και δεν υπάρχει συνέπεια. Η ομάδα έχει βασικό στόχο την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα που σημαίνει πως θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τα δύο ματς την εβδομάδα. Μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε στο δυσκολότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Bojan Dubljevic αναμένεται και φέτος να τραβήξει τους συμπαίκτες του. Ο Μαυροβούνιος έχει γίνει μόνιμος κάτοικος στην Valencia και είναι εκ των αρχηγών της. Πολύ καλός στην επίθεση και θα βοηθήσει τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Derrick Williams αποχώρησε από την Fenerbahce και μετακόμισε στην Βαλένθια. Ο Αμερικανός φόργουορντ χρίστηκε πρωταγωνιστής και οφείλει να το δείξει. Από την δική του απόδοση θα εξαρτηθούν πολλά.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Martin Hermannsson. Αν ο Ισλανδός παίξει καλά τότε αυτομάτως η ισπανική ομάδα θα ανέβει επίπεδο. Στην Alba ανταποκρίθηκε περίφημα, αλλά στην Βαλένθια το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο

ΣΤΟΧΟΣ

Η είσοδός της στα playoffs αφού δεν μπορεί να κάνει βλέψεις για κάτι περισσότερο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Μέχρι το τέλος θα κυνηγάει μία θέση στην πρώτη «οκτάδα», αλλά οριακά θα μείνει έξω από αυτήν.

Δείτε το ρόστερ της VALENCIA BASKET εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Το υλικό της μοιάζει καμωμένο για πρωταθλητισμό στο Εurocup, αλλά τα ίδια λέγαμε και πέρυσι, ώσπου την είδαμε κατάπληκτοι να χτυπάει με αξιώσεις την πόρτα της οχτάδας. Η Βαλένθια στρατολόγησε δύο περπατημένους από τη Φενέρ (Κάλινιτς, Ουίλιαμς) και κάμποσους πεινασμένους από το παρακάτω ράφι (Χέρμανσον, Πρέπελιτς), αλλά θα της λείψουν τα χαμένα «σπόρια» της έδρας.

image

LDLC ASVEL VILLEURBANNE

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4 : 1997

Ανεξαρτήτως διακοπής της περσινής σεζόν και της απόφασης να μείνουν οι ίδιες ομάδες στην φετινή διοργάνωση, η γαλλική ομάδα θα αγωνιζόταν έτσι κι αλλιώς αφού είχε διετή wild card από την Euroleague. Για την Villeurbanne η φετινή σεζόν θα είναι πιο δύσκολη για τον απλούστατο λόγο πως πέρυσι δεν την περίμενε κανείς και έκανε πολλές ζημιές ενώ φέτος όλοι την υπολογίζουν. Ο Tony Parker έχρισε προπονητή τον αδερφό του, απόφαση ασυνήθιστη για τα δεδομένα της διοργάνωσης. Είναι τόσο μεγάλη η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη της ομάδας όμως που μπορεί να κάνει κι αυτό και να φανεί σωστή κίνηση. Η Villeurbanne έχασε κάποιους σημαντικούς παίκτες από την περασμένη χρονιά αφού ανέβασε την χρηματιστηριακή τους αξία κι έτσι ο Tony Jekiri πήγε στην Baskonia και ο Livio Zean Charles στον Olympiacos.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πρόκειται για μία από τις πιο αθλητικές ομάδες της διοργάνωσης. Τρέχουν, πηδάνε και προσφέρουν ωραίες φάσεις στο παρκέ. Δεν υπάρχει άγχος και πίεση για νίκες οπότε δεν αποκλείεται αυτό να γυρίσει προς όφελος της γαλλικής ομάδας.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο T.J Parker, ο προπονητής της ομάδας είναι άπειρος και δεν ξέρει τι θα συναντήσει και κυρίως πως θα αντιδράσει σε όσα συναντήσει. Θα χρειαστεί υπομονή από πλευράς των ανθρώπων της Villeurbanne στην φετινή διοργάνωση.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Norris Cole γνωστός και με εξαιρετέος σκόρερ. Η Villeurbanne και ο τρόπος παιχνιδιού της ταιριάζει με του Αμερικανού ο οποίος θα είναι ο πρωταγωνιστής της γαλλικής ομάδας.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Alerik Freeman θα συστηθεί φέτος στο κοινό, αλλά πιστέψτε μας είναι εκπληκτικός σκόρερ. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει τρομερή έφεση στο σκοράρισμα και δεν νομίζουμε πως θα μείνει για πολλά χρόνια στη Λυών αφού κάποια καλύτερη ομάδα θα τον υπογράψει τα επόμενα χρόνια.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Η απόφασή του να αφήσει τους Celtics και το ΝΒΑ για να έρθει στην Ευρώπη προκάλεσε απορίες. Ο λόγος για τον Guerschon Yabusele ο οποίος αναμένεται να κάνει την διαφορά στην ρακέτα. Πολύ καλός παίκτης, με ωραία πάσα και πλούσια αθλητικά προσόντα.

ΣΤΟΧΟΣ

Να φανεί ανταγωνιστική και να καταφέρει να πετύχει σπουδαίες νίκες όπως και πέρυσι, ειδικά εντός έδρας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Θα τα πάει καλά. Δεν θα διεκδικήσει θέση στα playoffs, αλλά θα υπάρχουν βράδια που θα κάνει την ζωή δύσκολη σε πολλούς.

Δείτε το ρόστερ της LDLC ASVEL VILLEURBANNE εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

O Tόνι Πάρκερ είναι πρόεδρος, ο σχεδόν συνομήλικος αδελφός του ανέλαβε προπονητής αντί του πανούργου Μίτροβιτς, αλλά πάνω στο παρκέ δεν υπάρχει άλλος Πάρκερ. Η Βιλερμπάν έχασε τον περιζήτητο σέντερ Τζεκίρι, ωστόσο το όρθιο χιλιόμετρο Φαλ φέρνει μαζί του άλλου είδους πλεονεκτήματα. Ο πολυσύνθετος Γιαμπουσέλ θα είναι κλειδί, αλλά η παγωνιά του άδειου γηπέδου θα κοστίσει πολύ.

image

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 11 (1994, 1995, 1996, 2000, 2001, 2002, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 6 (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011)

Αν μη τι άλλο πρόκειται για την πιο μεταβατική σεζόν στην ιστορία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Για πρώτη φορά ύστερα από 33 χρόνια δεν υπάρχει στον διοικητικό θώκο η οικογένεια που εκτόξευσε τους «πράσινους» στο ευρωπαϊκό στερέωμα αφού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τα κοινά της ομάδας και να βάλει πωλητήριο στον σύλλογο. Το μπάτζετ μειώθηκε δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η ομάδα θα πορεύεται από εδώ και στο εξής με τα «έσοδα-έξοδα». Βέβαια επικεφαλείς της ομάδας θα είναι δύο σημαίες. Δύο άνθρωποι που συνέδεσαν τα ονόματά τους με τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του «τριφυλλιού». Μπορεί να υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα, αλλά οι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης εγγυώνται την στιβαρότητα και την σιγουριά που θέλει να έχει ένας παίκτης σε μια ομάδα.

Και σίγουρα αποτελούν τον πρώτο λόγο που οι φίλοι της ομάδας μπορούν να χαμογελούν. Στον πάγκο κάθεται ο Γιώργος Βόβορας, ο οποίος πήρε προαγωγή φέτος ώστε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ενώ θα απουσιάζει από το ρόστερ ο πάλαι ποτέ αρχηγός και σημείο αναφοράς της ομάδας, Nick Calathes. Πλέον την ευθύνη των αποδυτηρίων θα έχει ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος αποτελεί τον νέο αρχηγό της ομάδας και θα πλαισιώνεται από την «παλιοσειρά» των Παπαγιάννη, Μήτογλου και Βουγιούκα. Οι κινήσεις ενδυνάμωσης που έκανε φέτος το «τριφύλλι» ήταν... μετρημένες και εξόχως προσεγμένες λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της ομάδας.

Αποκτήθηκαν παίκτες με κίνητρο, τόσο για να δείξουν την αξία τους στην EuroLeague όπως οι Marcus Foster, Zach Auguste, Howard Sant-Roos, όσο και παίκτες για να κάνουν το μεγάλο restart στην καριέρα τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωσης όπως για παράδειγμα οι Nemanja Nedovic, Aaron White και Pierre Jackson. Επιπλέον οι «πράσινοι» κράτησαν τον Ben Bentil ενώ βρέθηκαν στο roster και Έλληνες (Λευτέρης Μποχωρίδης, Λεωνίδας Κασελάκης, επιστροφή Γιώργου Καλαϊτζάκη) προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ελληνικός κορμός.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η αθλητικότητα, η «δίψα» και το κίνητρο αποτελούν τα στοιχεία που συνοδεύουν φέτος τους περισσότερους παίκτες του Παναθηναϊκού. Εντός των τειχών θέλουν να κάνουν παραγωγικό αυτόν τον ενθουσιασμό και να... αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους. Επιπλέον στόχος, και αυτό είναι κάτι που θα κυνηγήσουν οι παίκτες εντός των τεσσάρων γραμμών, αποτελεί το γρήγορο μπάσκετ που θέλει να παίξει ο Παναθηναϊκός τη νέα σεζόν, το οποίο να απορέει από την σκληρή και δυνατή άμυνα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το νέο εγχείρημα και το... άγνωστο αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο μειονέκτημα του Παναθηναϊκού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μειονέκτημα θα αποτελέσει η απουσία του κόσμου από το ΟΑΚΑ λόγω της πανδημίας. Όπως είναι γνωστό η έδρα των «πρασίνων» αποτελούσε την μεγάλη τους δύναμη, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που -παραδοσιακά- δυσκολεύονταν να πάρει νίκες μακριά από την Ελλάδα. Φυσικά προσθέστε και την απειρία πολλών παικτών όσον αφορά τις παραστάσεις από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ερωτηματικό αποτελεί και η θέση του πλέι μέικερ μετά τη φυγή του Καλάθη και την έλλειψη δημιουργικού point guard.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου όχι μόνο θα αποτελέσει τον νέο αρχηγό της ομάδας αλλά θα είναι και εκείνος που θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας. Τόσο μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ όπου ο ρόλος του θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος και άκρως πρωταγωνιστικός, όσο και έξω από αυτές αφού θα αποτελέσει τη «φωνή» των «πράσινων» αποδυτηρίων. Αν μη τι άλλο φέτος αναμένεται να είναι η χρονιά του.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Howard Sant-Roos είναι ο παίκτης για όλες τις δουλειές. Πραγματικό «πασπαρτού» στα χέρια του Γιώργου Βόβορα και έτοιμος να κλείσει «τρύπες» σε όποια θέση και αν αγωνιστεί. Σίγουρα θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας του αφού μπορεί να μαρκάρει από το «1» έως και το «4». Ουσιαστικά θα είναι από τους παίκτες που θα περνούν αρκετή ώρα μέσα στο παρκέ κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων στην EuroLeague.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Nemanja Nedovic έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της «πράσινης» επίθεσης. Είναι ο παίκτης που θα παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το επιθετικό κομμάτι του Παναθηναϊκού. Το ερωτηματικό έχει να κάνει με τους τραυματισμούς που πέρασε. Αν και εφόσον παραμείνει υγιής και δεν έχει σκαμπανεβάσματα, το «τριφύλλι» μπορεί να στηριχθεί πάνω του.

ΣΤΟΧΟΣ

Μπορεί ο Γιώργος Βόβορας να λέει συνέχεια ότι στόχος είναι «μια τίμια Παναθηναϊκή προσπάθεια» και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης να συμπληρώνει πως «θέλουμε η ομάδα να είναι αξιοπρεπέστατη» αλλά στο τέλος της ημέρας, πάντα υπάρχει ένας στόχος. Και για τον Παναθηναϊκό, όσο και αν δεν το παραδέχονται μέσα στην ομάδα, μεγάλος στόχος φέτος είναι η είσοδος στην οκτάδα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Από τη μία οι ομάδες της πρώτης ταχύτητας στην EuroLeague πάτησαν ακόμα πιο δυνατά το πόδι στο γκάζι, ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Πολύ δύσκολα θα καταφέρει να μπει στην οκτάδα.

Δείτε το ρόστερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο μισοάδειος κουμπαράς υποχρέωσε τη νέα διοίκηση σε ακροβασίες, αλλά η τρύπα που άφησε πίσω του ο Καλάθης είναι ορατή από το διάστημα. Το δίδυμο των Νέντοβιτς, Σαντ-Ρόος χρεώθηκε τα κλειδιά του μαγαζιού μαζί με τη σβούρα Τζάκσον, μέχρι να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα οι Έλληνες της ομάδας. Όσο γρηγορότερα βρεθεί αποδοτικό δίδυμο ψηλών, τόσο ευκολότερο θα γίνει το σκαρφάλωμα. Το ΟΑΚΑ δεν είναι σε θέση να βοηθήσει.

image

ZALGIRIS KAUNAS

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 2 (1999, 2018)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 1 (1999)

Σε μια νέα εποχή πέρασε η Zalgiris Kaunas μετά την αποχώρηση του Sarunas Jasikevicius από τον πάγκο της ομάδας. Ο Saras αποτελούσε την αρχή, τη μέση και το τέλος των Λιθουανών τα πέντε τελευταία χρόνια, όντας εκείνος που είχε περάσει στο 100% την φιλοσοφία του και τον τρόπο δουλειάς του μέσα στην ομάδα. Ο Αυστριακός Martin Schiller και καλύτερος προπονητής της G-League για την σεζόν 2019-20 με τους Salt Lake City Stars, κλήθηκε να γεμίσει τα παπούτσια του Jasikevicius και να συνεχίσει το άκρως πετυχημένο έργο του στο Κάουνας.

Σε σχέση με την περσινή ομάδα η οποία από το δεύτερο μισό της σεζόν και μετά προσπαθούσε να κάνει την αντεπίθεσή της και να βρεθεί στα playoffs, δεν θα υπάρχουν οι Edgaras Ulanovas, KC Rivers, Jock Landale και Zach Leday οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο στην πορεία της λιθουανικής ομάδας. Την ίδια ώρα διατήρησε στο ρόστερ τους Thomas Walkup, Nigel Hayes και Lukas Lekavicius, ενώ αποκτήθηκαν οι Patricio Garino, Augustine Rubit, Steve Vasturia και Joffrey Lauvergne.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το νέο προφίλ που θέλει να εμφυσήσει ο Marttin Schiller, σε συνδυασμό με το... άγνωστο που θα παρουσιάσει φέτος η Zalgiris Kaunas, αυτομάτως την κάνουν άκρως επικίνδυνη για οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ένα σύνολο που θα στηριχθεί πολύ στην επιθετική άμυνα και στο γρήγορο μπάσκετ, ενώ είδαμε στα φιλικά να έχει τεράστια υπομονή στις επιθέσεις της, να γυρίζει καλά την μπάλα και να παρουσιάζεται και ιδιαίτερα εύστοχη έξω από τα 6.75 μέτρα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αυτό που μπορεί να είναι πλεονέκτημα, αυτομάτως ενδέχετα να μετατραπεί και σε μειονέκτημα. Όπερ και σημαίνει το «εντελώς καινούργιο» που θέλει να «ρίξει» στα παρκέ της EuroLeague η λιθουανική ομάδα. Επιπλέον θα στηριχθεί φέτος σε παίκτες που δεν έχουν ιδιαίτερες παραστάσεις από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αφού είναι δεδομένές οι αυξημένες αρμοδιότητες σε παίκτες όπως ο Jokubaitis.

ΗΓΕΤΗΣ

Μπορεί στη Φενέρ να μην βρήκε τον ρόλο που ενδεχομένως να άξιζε, μπορεί να επηρεάστηκε και από έναν τραυματισμό, αλλά ο Joffrey Lauvergne ήταν και παραμένει παίκτης από το πρώτο ράφι. Μπορεί να αποχώρησε ο Landale από το ρόστερ των Λιθουανών, αλλά η Ζάλγκιρις βρήκε στο πρόσωπο του Γάλλου τον παίκτη που έψαχνε για τη ρακέτα της. Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της ομάδας τη νέα σεζόν θέλοντας να κάνει και εκείνος το μεγάλο restart στην EuroLeague.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Όταν ένας παίκτης «κεντρίζει» το ενδιαφέρον και άλλων ομάδων της EuroLeague, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι... κάτι κάνει καλά. Ο λόγος, φυσικά, για τον Thomas Walkup ο οποίος είναι μακράν του δεύτερου η «σταθερή αξία» της ομάδας. Ένας παίκτης που κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ. Οργανώνει, σκοράρει ενώ είναι εξαιρετικός και στα αμυντικά του καθήκοντα.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Marius Grigonis αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ζάλγκιρις. Και η απόδοσή του θα παίξει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των αναμετρήσεων. Αν βρεθεί στη μέρα του είναι ικανός να γίνει παίκτης των 15-20 πόντων και να δημιουργήσει τεράστια «ρήγματα» στις αντίπαλες άμυνες. Όμως αν συμβεί το αντίθετο και αναλωθεί σε πολλά (άστοχα) σουτ, τότε η Ζάλγκιρις θα έχει πρόβλημα.

ΣΤΟΧΟΣ

Οκτάδα και... βλέπουμε. Εντελώς αντικειμενικά η Ζάλγκρις δεν θα μπορούσε να θέσει άλλον στόχο στο ξεκίνημα της σεζόν. Παρόλα αυτά το μεγάλο στοίχημα είναι να παρουσιάσει ένα εξίσου αξιοπρόσεκτο και ανταγωνιστικό σύνολο, όπως ακριβώς και επί ημερών Saras.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η Zalgiris αντλούσε την περισσότερη ενέργεια από τον κόσμο της. Από τη στιγμή που η «Zalgirio Arena» δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, χάνει και μεγάλο μέρος από την δυναμική της. Δύσκολα θα τερματίσει πιο ψηλά από την 10η-11η θέση.

Δείτε το ρόστερ της ZALGIRIS KAUNAS εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Υπάρχει ζωή μετά τον Σάρας; Η εύκολη απάντηση είναι «νιετ», αλλά η σπορά του Γιασικέβιτσιους θα συνεχίσει να καρπίζει. Η Ζαλγκίρις εξακολουθεί να παίζει μπάσκετ του προπονητή με τον νεοφερμένο από την G-League Μάρτιν Σίλερ, ενώ προχώρησε σε ενέσεις πείρας με Λοβέρν, Γκαρίνο, Ρούμπιτ. Θα της λείψει ο Ουλάνοβας, αλλά η πιθανή παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες αποτελεί χείρα βοηθείας.

image

AX ARMANI EXCHANGE MILAN

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 2 (1988, 1992)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 3 (1966, 1987, 1988)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Armani Milan μπαίνει στην αφετηρία της σεζόν έχοντας υψηλές βλέψεις και τεράστιες φιλοδοξίες οι οποίοι φτάνουν μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί η κρίση να «χτύπησε» τον παγκόσμιο αθλητισμό και δη το ευρωπαϊκό μπάσκετ λόγω της πανδημίας, αλλά στο Μιλάνο συνέχισαν τον... χαβά τους και έβαλαν εκ νέου το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύνολο αστέρων. Και τα κατάφεραν! Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι φέτος διαθέτει από τα καλύτερα ρόστερ (αν όχι το καλύτερο) στην ιστορία της στην διοργάνωση της EuroLeague (σ.σ. αφήνουμε απ' έξω τις ομάδες με Mcadoo, D'Antoni, Meneghin κ.ο.κ.) Λογικό και επόμενο ο πήχης να έχει τοποθετηθεί πολυ ψηλά, ενώ είναι δεδομένο ότι η είσοδος στην οκτάδα δεν αποτελεί πια στόχο, αλλά... παταγώδης αποτυχία εάν δεν επιτευχθεί.

Η Armani προχώρησε σε ολικό λίφτινγκ καθώς άλλαξε οκτώ παίκτες σε σχέση με πέρυσι! Συγκεκριμένα αποχώρησαν από το Μιλάνο οι Amedeo Della Valle, Arturas Gudaitis, Riccardo Moraschini, Nemanja Nedovic, Drew Crawford, Christian Burns, Keifer Sykes και Luis Scola. Αυτοί που αποκτήθηκαν; Καλύτεροι ο ένας από τον άλλο και σίγουρα θα ανεβάσουν πολλά επίπεδα την ομάδα. Οι Kyle Hines, Malcolm Delaney και Luigi Datome είναι οι τρεις παίκτες που ξεχωρίζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους που αποκτήθηκαν αν και οι Kevin Punter, Zach Leday, Shavon Shields και Davide Moretti θα έχουν τους δικούς τους ρόλους μέσα στην ομάδα. Μέσα σ' όλα κρατήστε και τον Ettore Messina που συνεχίζει να κάθεται στην άκρη του πάγκου...

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Armani θα είναι μια άκρως επιθετική ομάδα! Η λογική λέει ότι θα κλείσει τη σεζόν με 80+ πόντους μέσο όρο και αυτό διότι διαθέτει πολλά επιθετικά όπλα. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να σκοράρει ο οποιοσδήποτε παίκτης, κάτι που θα κάνει πολύ πιο δύσκολο το έργο των αντιπάλων αμυντικών. Φυσικά διαθέτει και πολλούς παίκτες οι οποίοι αποτελούν ισχυρές προσωπικότητες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάτι που είναι απαραίτητο για μια ομάδα που διεκδικεί το τρόπαιο.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χημεία. Και εδώ η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του Ettore Messina ο οποίος καλείται να καλουπώσει όλες αυτές τις προσωπικότητες και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο σύνολο με μοιρασμένους ρόλους ανάμεσα στους «παλιούς» και στους «νέους» παίκτες της ομάδας. Φυσικά πάντα θα υπάρχει και το ερωτηματικό της Armani καθώς εννέα στις 10 φορές ξεκινάει για μαλλί και βγαίνει... κουρεμένη.

ΗΓΕΤΗΣ

Μπορεί να αποκτήθηκαν επτά παίκτες, αλλά τα κλειδιά της ομάδας κρατούσε και θα συνεχίσει να κρατάει ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Ο Ισπανός πλέι μέικερ αποτελεί το «Α» και το «Ω» της Αρμάνι καθώς από τα χέρια του θα περνούν οι περισσότερες (αν όχι όλες οι) επιθέσεις της Armani. Ηγετική μορφή με όλη τη σημασία της λέξης!

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Αν πρέπει να υπογραμμίσουμε ένα από τα πολλά καλά στοιχεία του Κάιλ Χάινς, αυτό θα είναι και η σταθερότητα. Ο έμπειρος Αμερικανός σέντερ είναι «λεφτά στην τράπεζα» κάθε φορά που πατάει στο παρκέ, καθώς βοηθάει και προσφέρει με το ίδιο πάθος και την ίδια αποτελεσματικότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Θα παίζει καλά ο Delaney; Η Armani θα κερδίζει. Δεν θα παίζει καλά ο Delaney; Η Armani θα πρέπει να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των αγώνων. Ο Αμερικανός γκαρντ αναμένεται να παίρνει πολλές (αν όχι τις περισσότερες) προσπάθειες στην επίθεση και να αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας.

ΣΤΟΧΟΣ

Η κατάκτηση της EuroLeague ύστερα από 33 χρόνια είναι ο διακαής πόθος στο Μιλάνο. Γι' αυτό και έγινε η τεράστια επένδυση εν μέσω πανδημίας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Η οκτάδα είναι δεδομένη και σίγουρα μπορεί να τερματίσει στην πρώτη τετράδα για έχει πλεονέκτημα έδρας (και αν θα υπάρχει κόσμος μέχρι τότε στα γήπεδα) ενόψει playoffs. Κουτσά-στραβά την Armani θα την δούμε φέτος στο Final-4. Από εκεί και πέρα μιλάμε για δύο ματς όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Δείτε το ρόστερ της AX Armani Exchange Milan εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Τα χωρατά έχουν τελειώσει για τους Ιταλούς και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο στραπάτσο. Οι προσθήκες των Ντιλέινι, Χάινς, Ντατόμε κ.α. σε ένα ήδη ποιοτικό ρόστερ και η παρουσία του Έτορε Μεσίνα μας υποχρεώνουν να τοποθετήσουμε την Αρμάνι στην αγκύλη των φαβορί. Ωστόσο, υπάρχει και μία αίσθηση «μούχλας», αφού ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας και οι απανωτές αποτυχίες βαραίνουν το μητρώο.

image

FC BAYERN MUNICH

Οι ριζοσπαστικές αλλαγές εμπεριέχουν ρίσκο και η Μπάγερν ανέλαβε μπόλικα από δαύτα με τις κινήσεις που έκανε το καλοκαίρι. Ο Andrea Trinchieri επέστρεψε στην Euroleague αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία, προφανώς διαχειρίστηκε μικρότερο… κουμπαρά σε σχέση με τον περσινό αγωνιστικό προϋπολογισμό κι αυτό φαίνεται στο ρόστερ. Διατηρήθηκε ένας κορμός παικτών (Dedovic, Lucic, King, Radosevic, Bray, Zipser) και οι ενισχυτικές κινήσεις δεν περιλάμβαναν ηχηρό όνομα. Jalen Reynolds και Malcolm Thomas έχουν ένσημα στη διοργάνωση, ομοίως και ο JaJuan Johnson, ενώ ο Wade Baldwin IV θα αγωνιστεί μόλις για δεύτερη χρονιά στην Euroleague μετά την περσινή πρώτη με τον Ολυμπιακό. Η Μπάγερν έχει βάθος, τούτο δεν σημαίνει όμως ότι αυτό χαρακτηρίζεται από ποιότητα ή από παίκτες με έντονες παραστάσεις. Δεν κάλυψε επίσης συγκεκριμένα αγωνιστικά κενά σε σχέση με την περσινή ομάδα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η αθλητικότητα θα είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της ομάδας καθώς ποιότητα δεν ξεχειλίζει από τα πατζάκια. Λογικά θα επιδιώκει high tempo παιχνίδια και παράλληλα θα επενδύει στην εμπειρία παικτών όπως οι Lucic, Dedovic. Γι’ αρκετές ομάδες, η Μπάγερν θα είναι κάτι άγνωστο στις πρώτες αγωνιστικές.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το έλλειμμα ποιότητας. Στο ρόστερ δεν υπάρχουν τρεις εκ των φυσικών ηγετών της ομάδας και κυρίως ο Greg Monroe. Ο Petteri Koponen δεν έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι αλλά ήταν σημείο αναφοράς, όπως επίσης και ο Maodo Lo είχε τη δυνατότητα αλλαγής του ρυθμού του αγώνα.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο JaJuan Johnson είναι σκόρερ κι αυτό πιστοποιείται από τον διψήφιο αριθμό πόντων που έχει κατά μέσο όρο στην καριέρα του. Δεν είναι… παιδαρέλι, αγωνίζεται επί μια εξαετία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά σε επίπεδο Euroleague θα κάνει την παρθενική εμφάνισή του. Ίσως είναι καθυστερημένη, βάσει της ποιότητάς της.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Vladimir Lucic πέρυσι πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν του στη διοργάνωση με 11.3 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Ουσιαστικά ανταποκρίθηκε σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση μ’ αυτόν που είχε στο πρόσφατο παρελθόν. Φέτος βέβαια αυτός θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Η Μπάγερν δεν διαθέτει τον μεγάλο ηγέτη οπότε όλα θα εξαρτηθούν από το επίπεδο προσαρμογής των Reynolds, Thomas και Baldwin.

ΣΤΟΧΟΣ

Ρεαλιστικά, δεν μπορεί παρά να στοχεύσει σε μια αξιοπρεπή πορεία στη διοργάνωση καθώς το ρόστερ είναι κατώτερο από το περσινό.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Θα κάνει μερικές ζημιές αλλά δεν θα είναι από τις ομάδες που θα μας απασχολήσουν έντονα στη διάρκεια της χρονιάς καθώς με το τωρινό ρόστερ δεν μπορεί καν να φανταστεί την οκτάδα.

Δείτε το ρόστερ της FC BAYERN MUNICH εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Η σκιά της ποδοσφαιρικής Μπάγερν ολοένα μεγαλώνει και το μικρό της αδερφάκι χάνει έδαφος. Φέτος δεν υπάρχει ούτε Μονρό ούτε Ντέρικ Ουίλιαμς ούτε Μαόντο Λο, ενώ ο Μπόλντγουιν (του Ολυμπιακού) καλείται να φορέσει τα άβολα παπούτσια του ηγέτη. Ο Αντρέα Τρινκιέρι θα φτιάξει ένα συμπαθητικό σύνολο με υψηλό δείκτη συνοχής, αλλά δύσκολα θα βελτιώσει το περυσινό 8-20.

image

MACCABI PLAYTIKA TEL AVIV

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 12 (1988, 1989, 1991, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2008, 2011, 2014)

KΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 6 (1977, 1981, 2001, 2004, 2005, 2014)

Προσεγμένες κινήσεις με παίκτες των οποίων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αδιαμφισβήτητα, με γνώση του επιπέδου της διοργάνωσης και παράλληλα, διατήρηση του βασικού κορμού ούτως ώστε να μη χαμηλώσει η στάθμη που καταδεικνύει την ομοιογένεια της ομάδας. Αυτό έκανε η Μακάμπι και η μεταγραφική πολιτική της μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως έξυπνη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δείχνει ότι θα επενδύσει στην αγωνιστική συνέπεια που χαρακτήρισε την ομάδα του πέρυσι και ταυτόχρονα την ενδυνάμωσε με δύο ηχηρές μεταγραφές όπως είναι αυτή του Ante Zizic και του Dragan Bender. Στην περιφέρεια, αποκτήθηκε ο Chris Jones, ένας γκαρντ που δείχνει έτοιμος για το κορυφαίο (ευρωπαϊκά) επίπεδο και είναι ουσιαστικά ο αντικαταστάτης του Nate Walters ο οποίος δεν έθελξε δα και με την περσινή παρουσία του. Παράλληλα αποκτήθηκαν ρολίστες, κυρίως όμως διατηρήθηκε ο βασικός κορμός ο οποίος αποτελείται από τους Wilbekin, Bryant, Caloiaro, Hunter, Casspi, Dorsey, Dibartolomeo, Zoosman.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το προφανές. Σε αντίθεση με κάθε άλλη ομάδα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει χημεία καθώς είναι η ίδια ομάδα με πέρυσι, με τον ίδιο προπονητή. Μάλιστα, η περσινή συνταγή ήταν απολύτως πετυχημένη καθώς οι Ισραηλινοί θύμισαν κάτι από το ένδοξο παρελθόν σε επίπεδο αγωνιστικής συνέπειας.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχει στο ρόστερ ο Tarik Black ο οποίος ήταν παίκτης «κλειδί» πέρυσι στη Μακάμπι. Η αθλητικότητα του σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα έδινε λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Zizic και Bender έχουν ποιότητα αλλά όχι την αθλητικότητα του Black.

ΗΓΕΤΗΣ

Αυτός ο ρόλος ανήκει στον Scottie Wilbekin. Ο Αμερικανός επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2023 και δικαιωματικά καθώς πέρυσι είχε τους καλύτερους αριθμούς του στην Euroleague με 16.1 πόντους και 3.4 ασίστ κατά μέσο όρο. Διανύοντας το 27ο έτος της ηλικίας του, λογικά είναι στην πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας του.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Othello Hunter και Elijah Bryant είναι δύο εξαιρετικοί ρολίστες με τρομερή τακτική πειθαρχία. Ο Tyler Dorsey πέρυσι έκανε την καλύτερη σεζόν του στη διοργάνωση, ξέρει ότι φέτος θα αναλάβει πιο βαρύ φορτίο, πλέον όμως δεν είναι ο πρωτάρης της περσινής χρονιάς.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Στην πραγματικότητα είναι ο Scottie Wilbekin λόγω ρόλου και αγωνιστικών ευθυνών, υπάρχει όμως ένα «αλλά». Πέρυσι ο Omri Casspi έπαιξε σε μόλις έξι παιχνίδια λόγω τραυματισμού. Αν ήταν υγιής η Μακάμπι θα είχε ακόμη καλύτερη πορεία. Μαζί με τον Ante Zizic είναι οι παίκτες που μπορούν να απογειώσουν τη Μακάμπι.

ΣΤΟΧΟΣ

Τα Playoffs της Euroleague. Αυτός ο στόχος μπορεί να υποστηριχθεί τόσο από το ρόστερ όσο και από το επίπεδο του προπονητή της Μακάμπι, Γιάννης Σφαιρόπουλος.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Για μια θέση στην τετράδα η Μακάμπι θα τα βάλει με τα θηρία αλλά και τα πολύ ισχυρά πορτοφόλια της διοργάνωσης, αλλά μην σας προκαλέσει εντύπωση αν τα καταφέρει.

Δείτε το ρόστερ της MACCABI PLAYTIKA TEL AVIV εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο θαυματουργός Ντένι Άβντια φεύγει για το ΝΒΑ όπου τον περιμένει η λοταρία, αλλά οι -ακόμη νεότατοι- Μπέντερ, Ζίζιτς έκαναν την αντίθετη διαδρομή και ο Κάσπι υπόσχεται να επιστρέψει υγιής. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φτιάχνει ήρεμος τη Μακάμπι που του ταιριάζει, ξορκίζει τις κακοτυχίες και ελπίζει σε υψηλή πτήση. Ωστόσο, το Ισραήλ μαστίζεται από την πανδημία και δεν έχει μυαλό για μπάσκετ.

image

CSKA MOSCOW

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 18 (1996, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 8 (1961, 1963, 1969, 1971, 2006, 2008, 2016, 2019)

Η λογική του εντυπωσιασμού στη μεταγραφική περίοδο δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του Dimitris Itoudis και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εξάλλου, το κύριο μέρος του αγωνιστικού σχεδίου της ρωσικής ομάδας εφαρμόστηκε πέρυσι με τη δημιουργία ομάδας από την αρχή και φέτος έπρεπε να αντικατασταθούν αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν. Κι αυτό έγινε με τον Nikola Milutinov αντί του Kostas Koufos, τον Tornike Shengelia αντί του Vorontsevich. Ο Ron Baker επίσης στοιχειοθέτησε ένα χαμένο στοίχημα. Αντιθέτως, πλήγμα αποτελεί η αποχώρηση του Kyle Hines γιατί έστω στα… μπασκετικά γεράματα έδινε λύσεις. Γενικώς, η ΤΣΣΚΑ στήριξε τη συντριπτική πλειοψηφία των περσινών επιλογών της, επένδυσε στον έναν χρόνο που πήραν στις πλάτες τους και κατ’ επέκταση διατήρησε τον βασικό κορμό με τους Mike James, Darrun Hilliard, Janis Strelnieks, Daniel Hackett, Johannes Voigtmann, Will Clyburn, Semen Antonov, Nikita Kurbanov, Joel Bolomboy.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το τρομερά ποιοτικό, αθλητικό και γεμάτο ρόστερ της. Αρκετοί παίκτες, πέρυσι, συναντήθηκαν για πρώτη φορά κι αυτό έβγαλε μάτι καθώς υπήρξε έλλειμμα επικοινωνίας. Αυτό δεν θα ισχύσει φέτος. Η ΤΣΣΚΑ θα μπει στον αγωνιστικό μαραθώνιο με χημεία, αγωνιστική συνέπεια και την απαιτούμενη ποιότητα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Δύσκολα βρίσκεις. Ενδεχομένως, η αποχώρηση του Kyle Hines αλλά αν έμεινε ο Αμερικανός δύσκολα θα έβρισκε χώρο. Ίσως το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ έχει αρκετούς παίκτες που έχουν στο αίμα τους τον πρωταγωνιστικό ρόλο κι αυτό προκαλέσει ζήτημα ισορροπιών αν και κάτι τέτοιο δεν φάνηκε πέρυσι.

ΗΓΕΤΗΣ

Δεν χρειάζεται σκέψη ούτε και ιδιαίτερη αναζήτηση καθώς αυτός ο ρόλος ανήκει στον Mike James. Πέρυσι έκανε εντυπωσιακή χρονιά με 21.1 πόντους κατά μέσο όρο, πολύ ανώτερα ποσοστά ευστοχίας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά και συνέπεια στην τελική πάσα.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Οι… δύο που ήρθαν. Shengelia και Milutinov επιβεβαίωσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό στα χρόνια που αγωνίζονται στην Euroleague. Ανθεκτικοί σε κάθε αγωνιστικό ρόλο, αμφότεροι πήγαν στη Μόσχα με σκοπό να πάρουν τον τίτλο και γενικώς είναι παίκτες από τους οποίους ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Θεωρητικά είναι ο Mike James καθώς από τα κέφια του Αμερικανού θα εξαρτηθούν πολλά. Θα επιλέξουμε ωστόσο τον Will Clyburn ο οποίος προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό. Πέρυσι, η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερε να βρει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά αλλά και τα στοιχεία που της έδωσε ο τρομερός Αμερικανός.

ΣΤΟΧΟΣ

Δεν χρειάζεται… διαπραγμάτευση. Με εξαίρεση την περσινή μεταβατική χρονιά, η ΤΣΣΚΑ πάντα χτίζεται για να κατακτήσει τον τίτλο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Θα είναι στο Final 4 της Κολωνίας με πολλές πιθανότητες να το κατακτήσει κιόλας…

Δείτε το ρόστερ της CSKA MOSCOW εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Υπάρχει χώρος για superteams στο ευρωπαϊκό μπάσκετ; Οι προσθήκες των Μιλουτίνοβ, Σενγκέλια και η επιστροφή του αναντικατάστατου Κλάιμπερν πολλαπλασιάζουν τα οκτάνια, αλλά το βαρόμετρο θα το μοιραστούν και φέτος οι Τζέιμς, Χάκετ. Συνολικά η χημεία της εδώ και 15 μήνες πρωταθλήτριας μοιάζει κάπως περίεργη και συζητήσιμη. Τα δύο δαχτυλίδια του Δημήτρη Ιτούδη ισοσκελίζουν τους προβληματισμούς.

image

KHIMKI MOSCOW REGION

Στην τέταρτη σερί συμμετοχή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Khimki Moscow Region θέλει σίγουρα την φετινή σεζόν να το «πιάσει» από εκεί που το άφησε πέρυσι, όταν και διεκόπη χρονιά, εξαιτίας του κορονοϊού. Όταν και είχε τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια και ήταν στην 7η θέση (13-15), διεκδικώντας με αξιώσεις τη θέση της στα playoffs. Σε αυτό μπορεί να την βοηθήσει το γεγονός ότι έχει διατηρήσει τον κορμό της (έχουν μείνει 10 παίκτες από πέρυσι) κι έχει κάνει πολύτιμες προσθήκες, ειδικά στους ψηλούς. Στην «αποστολή» της θα είναι ο Rimas Kurtinaitis ξανά στον πάγκο (για 8η σεζόν συνολικά), για να την καθοδηγήσει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Όπως προαναφέρθηκε, η Khimki Moscow Region έχει ομοιογένεια, που προσδίδει χημεία, συνεπώς, μετά από την αποχή, θα μπορέσει πιο εύκολα να βρει τα πατήματά της (θεωρητικά, τουλάχιστον). Κράτησε 10 παίκτες (Shved, Timma, Karasev, Zaytsev, Vyaltsev, Monya, Jerebko, Bertans, Jovic, Booker) κι έκανε σημαντικές προσθήκες (Monroe, Voronov, Mickey, McCollum). Το γεγονός πως έχει στα «ηνία» έναν άνθρωπο (Kurtinaitis) που γνωρίζει το σύλλογο «απ' έξω κι ανακατωτά», μόνο καλό μπορεί να της κάνει.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το μειονέκτημα που έχει η Khimki Moscow Region (και το οποίο έχουν συνήθως οι περισσότερες ομάδες που έχουν έναν «σταρ» στο ρόστερ τους), είναι ότι... ζει και πεθαίνει με τον Alexey Shved. Στην καλή του ημέρα, η ομάδα χαμογελά. Στην κακή του, όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό... Σε συνδυασμό και με την απόκτηση του Eric McCollum, που είχε μάθει να είναι «πρώτο βιολί» στην Unics Kazan, περιμένουμε να δούμε αν θα συνεργαστούν καλά ή αν θα έχουμε... βεντετισμούς.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο ηγέτης μόνο ένας μπορεί να είναι σε αυτή την ομάδα κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Alexey Shved. Είναι one man show στο σκοράρισμα, αν και φροντίζει να βάζει και τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι, δημιουργώντας φάσεις.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Stefan Jovic είναι το «μυαλό» της ομάδας και στην δεύτερη σεζόν του στην ομάδα, θα κληθεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του εκπληκτικού δημιουργού που είναι.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ανάλογα την εξέλιξη των αγώνων της Khimki Moscow Region, δύο θα είναι τα βαρόμετρά της: ο Janis Timma και ο Greg Monroe. Δηλαδή, το σουτ ή η ρακέτα της. Ειδικά, ο Αμερικανός εντυπωσίασε με την κίνησή του να πάει από την Bayern Munchen στη ρωσική ομάδα και ανυπομονούμε να δούμε τι θα κάνει.

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος της Khimki Moscow Region είναι αναμφίβολα η είσοδός της στα playoffs.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Θα το κάνει!

Δείτε το ρόστερ της KHIMKI MOSCOW REGION εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο Σβεντ είναι ο ήλιος αυτής της ομάδας και όλα κινούνται γύρω από αυτόν. Η ρακέτα δυνάμωσε με Μονρό, Μίκι, η δωδεκάδα γέμισε σε όλες τις θέσεις, ενώ η αρκετά επιτυχημένη περυσινή χρονιά δημιούργησε προσμονή και φιλοδοξία. Η Χίμκι έχει παγερή καρδιά, αλλά το ταλέντο της δεν αμφισβητείται. Εάν περιορίσει τα σκαμπανεβάσματα, θα έχει σχεδόν βέβαιη την πρόκριση στα πλέι-οφ.

image

ZENIT ST PETERSBURG

Η περσινή σεζόν που διaκόπη άδοξα λόγω κορονοϊού ήταν η παρθενική της Zenit St Petersburg στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και σίγουρα θέλει να την ξεχάσει, αφού μέχρι και τις 5 Μαρτίου, που «έπεσαν» ρολά, ήταν στην τελευταία θέση της κατάταξης, με ρεκόρ 8-20. Τα άσχημα αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Joan Plaza και τον ερχομό του Xavi Pascual στον πάγκο, που πρόλαβε μόλις τέσσερα παιχνίδια στην Euroleague με την ομάδα. Πλέον, ο Καταλανός έχει φτιάξει την ομάδα όπως θέλει εκείνος κι είναι έτοιμος για... reset! Πάντως, από τα φιλικά και τα πρώτα επίσημα παιχνίδια στην VTB League, έδειξε πως έχει «άγριες» διαθέσεις!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η Zenit St Petersburg ανανεώθηκε και έγινε πιο... φρέσκια, από ό,τι ήταν, με τους νεοφερμένους παίκτες της (Rivers, Pangos, Baron, Gudaitis, Poythress) να έχουν «δίψα» για διάκριση. Η διάθεση και το κίνητρο, αλλά και η εμπειρία καθενός ξεχωριστά και το ατομικό ταλέντο, μπορούν να την πάνε ψηλά. Σαφώς, καταλυτικό ρόλο στην καθοδήγηση των παικτών θα παίξει και η εμπειρία του Xavi Pascual, ο οποίος έχει «φάει με το κουτάλι» τα παρκέ της Euroleague.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Βέβαια, το παραπάνω, μπορεί να γίνει - με το λάθος χειρισμό - και μειονέκτημα. Οι (νέοι) παίκτες της έχουν υπάρξει σε ομάδες που έχουν κερδίσει τίτλους, αλλά μαζί τι μπορούν να κάνουν; Οι πολλές αλλαγές, μπορεί να φέρουν και... αποδιοργάνωση.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Billy Baron ήρθε με μεγάλες προσδοκίες από τον Ερυθρό Αστέρα, για να δώσει στην Zenit St Petersburg την... λάμψη του! Ο Xavi Pascual πιστεύει σε εκείνον και μένει να αφεθεί ελεύθερος σε σκοράρισμα και δημιουργία και με την ρωσική ομάδα.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Mateuz Ponitka μένει για δεύτερη χρονιά στο σύλλογο, τον ξέρει λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους και σίγουρα η ομάδα του θα χρειαστεί τις καθοριστικές του επεμβάσεις στα παιχνίδια.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Arturas Gudaitis πέρασε ακόμα μια «περίεργη» σεζόν στην Armani Milan και πλέον αποτελεί το «θηρίο» στη ρακέτα της Zenit St Petersburg (στη θέση του Gustavo Ayon). Πλέον, είναι η ώρα του να ξεχωρίσει και αν το κάνει, η ομάδα του θα «γευτεί» αρκετές επιτυχίες.

ΣΤΟΧΟΣ

Μια ομάδα του Xavi Pascual έχει στόχο μόνο τα playoffs και να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Θα τερματίσει στις θέσεις 7-9

Δείτε το ρόστερ της ZENIT ST PETERSBURG εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε τον χρόνο για να φτιάξει μία ομάδα στα δικά του μέτρα και το έπραξε δίχως να ξοδέψει πακτωλούς. Δημιουργία με Πάνγκος και Πονίτκα, φαρμακερό σουτ με Μπάρον, Ρίβερς, Φρίτζον, ένα θηρίο για τις ρακέτες (Γκουντάιτις) και γενικώς ανανεωτική διάθεση χωρίς πληθώρα βαριεστημένων λεγεωνάριων. Δεν γίνεται να είναι χειρότερη από πέρυσι, ούτε όμως πολύ καλύτερη.

image

ALBA BERLIN

Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε (αναγκαστικά λόγω διακοπής που έφερε η πανδημία) για την ALBA Berlin με ρεκόρ 9-19 και την 16η θέση. Σίγουρα, όχι η θέση που θα ήθελε να δει ο Aíto García Reneses την ομάδα του. Γι' αυτό, φρόντισε να την ενισχύσει φέτος (Lo, Olinde, Fontecchio, Granger, Lammers), κρατώντας ταυτόχρονα σημαντικά «κλειδιά» (Siva, Giffey, Errickson, Thiemann, Sikma, κ.ά.). Μετά την «παύλα» της Euroleague, η ALBA Berlin έφτασε στην κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος (αφού η εγχώρια λίγκα έκανε επανεκκίνηση το καλοκαίρι). Στα φιλικά της, όμως, έχει παρουσιάσει σκαμπανεβάσματα, αλλά έχει φανεί κι εξίσου ανταγωνιστική και ζόρικη. Θα καταφέρει να κάνει την διαφορά φέτος;

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ένα πλεονέκτημα είναι ο άνθρωπος που είναι στον πάγκο. Ο Aíto García Reneses είναι για τρίτη χρονιά στον πάγκο και φαίνεται να έχει στήσει την ομάδα φέτος, καλύτερα από πέρυσι. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η ομοιογένειά της και φυσικά να παραμείνουν - κυρίως τα γκαρντ της - υγιή.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Εμπόδιο στην πορεία της ALBA Berlin είναι οι τραυματισμοί. Και το αναφέρουμε αυτό, διότι ο Siva και ο Granger είναι... επιρρεπείς σε αυτούς. Εφόσον παραμείνουν υγιείς, η ομάδα μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα. Αν όχι, τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Payton Siva αγωνίστηκε πέρυσι μόλις σε 17 παιχνίδια - από τα 28 - λόγω τραυματισμών και δεν μπόρεσε να δείξει, όπως θα ήθελε, τον ηγετικό ρόλο που θα είχε. Φέτος, έχει την ευκαιρία να το κάνει και ήδη από την προετοιμασία, μοιάζει να έχει «τρελά» κέφια!

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Luke Sikma και Niels Giffey αποτελούν σταθερές αξίες στις θέσεις των φόργουορντ της ALBA Berlin και αναμένεται να έχουν καταλυτικό ρόλο και φέτος.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Jayson Granger ήταν μία από τις εκπλήξεις της μεταγραφικής περιόδου, αφού για πρώτη φορά στην καριέρα του άφησε την Ισπανία - και την Baskonia μετά από τρία χρόνια - για να... ξενιτευτεί. Άπαντες περιμένουν να δουν τον παλιό, καλό γκαρντ, με την ευχή να μείνει μακριά από τραυματισμούς (όπως και όλοι).

ΣΤΟΧΟΣ

Η ALBA Berlin «διψάει» σίγουρα για διάκριση, αλλά μπροστά σε τόσα «θηρία», το έργο της μοιάζει δύσκολο. Θα μπορούσε να βρεθεί στις θέσεις 8-10.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Κουτσά, στραβά, μπορεί και να τα καταφέρει!

Δείτε το ρόστερ της ALBA Berlin εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Τα περυσινά πυροτεχνήματα θα γίνουν πιο σποραδικά, αφού το μυστικό δεν είναι πια μυστικό και οι αντίπαλοι θα εμφανίζονται υποψιασμένοι. Τα κενά των Ννοκό και Γκιεντράιτις δεν καλύπτονται εύκολα, αλλά η άφιξη του Γκρέιντζερ προσφέρει καλύτερο κουμάντο και περισσότερο know-how. Θα είναι πάντως έκπληξη, αν οι Βερολινέζοι και ο παλιόφιλος Αϊτο ξεκολλήσουν από το υπόγειο.

image

FENERBAHCE BEKO ISTANBUL

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 5 (2015, 2016, 2017, 2018, 2019)

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ: 1 (2017)

Υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή για τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν μάθει να έχουν στον πάγκο τους τον Ζeljko Obradovic, τον άνθρωπο που ήξερε τον τρόπο να τους πηγαίνει στα Final 4. Πλέον τη θέση του πήρε ο πρωταθλητηής Ευρώπης με τη Σλοβενία και γεμάτος φιλοδοξίες, Igor Kokoskov. Οι Τούρκοι περνούν σε μια νέα εποχή και σίγουρα θα τους λείψουν πολύ οι πολύτιμοι Σλούκας, Datome και Williams. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν ο κουμανταδόρος στο παιχνίδι των Τούρκων και η απουσία του είναι δυσαναπλήρωτη. Μετά από χρόνια, η Fener δεν είναι ανάμεσα στα 4 φαβορί για το Final 4, καθώς είχαμε αρκετές διαφοροποιήσεις σε ρόστερ και πάγκο. Πάντως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν που υπήρχε η πίεση της κορυφής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το σημαντικό είναι πως κατάφερε να κρατήσει 2 από τα σημαντικότερα γρανάζια της σε περιφέρεια και ρακέτα. Ο λόγος για τον παίκτη-ορχήστρα, Nando De Colo και τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας σε άμυνα και επίθεση, Jan Vesely. Πλεονέκτημα είναι και οι χαηλότερες απαιτήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, οι οποίες βάραιναν τους ώμους των παικτών.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το γεγονός ότι έχασε από τον πάγκο τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία της, τον Obradovic. O Σέρβος θρύλος την είχε οδηγήσει στο μοναδικό Ευρωπαϊκό, το 2017. Η φυγή του Σλούκα θα φέρει προβλήματα στην οργάνωση της ομάδας, όπως και η απώλεια των Datome, Kalinic και Williams που ήταν βασικά στελέχη της ομάδας. Οι πολλές αλλαγές είναι ρίσκο.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Nando De Colo είναι ο άνθρωπος που καλείται να βγει μπροστά σε μια δύσκολη και μεταβατική σεζόν και να συμπαρασύρει τους συμπαίκτες. Ικανότατος επιθετικά, θα είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να… τραβήξει την ομάδα του στα δύσκολα για να είναι επιτυχημένη η σεζόν.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Μα φυσικά ο πρώην MVP της Euroleague, Jan Vesely. Αδιαμφισβήτα ένας εκ των 2-3 κορυφαίων σέντερ της διοργάνωσης την τελευταία 3ετία και έτοιμος πάντα να γίνει ο ρυθμιστής της νίκης σε άμυνα και επίθεση. Μένει να δούμε να θα βρει κάποιον να βγάζει τα έξοχα pick n roll όπως με τον Σλούκα τα προηγούμενα χρόνια.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο Lorenzo Brown έχει φανερώσει μερικά δείγματα της ποιότητας του στα πρώτα ματς της σεζόν για τη Fener, ωστόσο οι Τούρκοι θέλουν να αποτελέσει μια αξιόπιστη επιθετική λύση στα μεγάλα ματς της Euroleague. Άλλο Eρυθρός Αστέρας και άλλο Fener. Οι απαιτήσεις μεγάλωσαν φέτος. Οι Τούρκοι στηρίζουν πολλά πάνω του.

ΣΤΟΧΟΣ

Θα είναι δύσκολο να πάει και φέτος στο Final 4, λόγω των σημαντικών αποχωρήσεων. Σίγουρα στόχος για πρώτη φάση είναι η πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Πολύ δύσκολα θα χτυπήσει πρόκριση στο Final 4, αφού Εfes, Real, Barca, CSKA και Armani δείχνουν να έχουν πιο γεμάτα ρόστερ. Δύσκολα θα μείνει εκτός playoffs.

Δείτε το ρόστερ της FENERBAHCE BEKO ISTANBUL εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ίσως το μεγαλύτερο αίνιγμα της νέας σεζόν. Η τρύπα που άφησε πίσω του φεύγοντας ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται, αφού στην καρέκλα στρογγυλοκάθισε ο άξιος Κοκοσκόφ. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν με μικρομεσαία υλικά μονάδες όπως οι Σλούκας, Κάλινιτς Ντατόμε ή να αναζωογονηθεί η χαμένη φρεσκάδα του Βέσελι. Ίσως μείνει εκτός οχτάδας

image

ANADOLU EFES ISTANBUL

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FINAL 4: 3 (2000, 2001, 2009)

Η περσινή σεζόν άφησε με… πικρή γεύση την Efes, αφού όταν διακόπηκε η Euroleague ήταν η ομάδα με το κορυφαίο ρεκόρ και πίστευε πολύ στην κατάκτηση. Οι Larkin και Micic συνθέτουν ένα από τα κορυφαία δίδυμα γκαρντ στη διοργάνωση και αλληλοσυμπληρώνουν έξοχα ο ένας τον άλλο. Οι Τούρκοι μπαίνουν στη φετινή σεζόν με μοναδικό στόχο την κατάκτηση, θέλοντας να συνεχίσουν το όμορφο μπάσκετ που χάρισαν στον κόσμο τη σεζόν που τελείωσε άδοξα λόγω της πανδημίας. Πέρυσι είχε την κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης με 87.2 πόντους μέσο όρο, κάτι που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τα αμέτρητα… όπλα στη… φαρέτρα του Ataman. To τρίποντο αναμένεται να παίξει και φέτος σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της, αφού την αγωνιστική περίοδο 2019-20 σούταρε με 42% (το κορυφαίο ποσοστό στη Euroleague).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η ομοιογένεια και η χημεία της ομάδας. Έχει τον ίδιο προπονητή (Ataman), ενώ κράτησε όλους τους σημαντικούς παίκτες της (Larkin, Micic, Moerman, Dunston, Simon, Anderson, Pleiss, Singleton). Ο ικανότοτατος κορμός που έχει σε συνδυασμό με την ύπαρξη του κορυφαίου σκόρερ της Euroleague πέρυσι (Larkin), κάνει και φέτος τους Τούρκους φαβορί για τον τίτλο.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πέρυσι δεν περίμεναν να βρίσκεται στην κορυφή της σεζόν και έπιασε πολλές ομάδες απροετοίμαστες. Η δουλειά της μίλησε στο γήπεδο, ωστόσο φέτος οι αντίπαλοι της θα είναι πολλοί πιο υποψιασμένοι, γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της. Δεν πήρε κάποιο παίκτη για να την ανεβάσει ακόμα περισσότερο στη ρακέτα.

ΗΓΕΤΗΣ

Δεν γίνεται να είναι κάποιος άλλος εκτός του Larkin. O Aμερικανός γκαρντ έκανε πράματα και θάματα την περσινή σεζόν, δείχνοντας πως έχει 1000 τρόπους να βάλει τη μπάλα στο καλάθι. Άλλωστε μιλάμε για τον κορυφαίο σκόρερ της διοαργάνωσης με 22.2 πόντους μέσο όρο. Ο πιο ταλαντούχος επιθετικά παίκτης της Euroleague.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο έτερος σπουδαίος γκαρντ της Efes, το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Micic. Ο Σέρβος ήταν 7ος πασέρ στη διοργάνωση, αλλά και 13ος σκόρερ, όμως η συνεισφορά του στη λειτουργεία της τουρκικής ομάδας, δεν φαίνεται μόνο από τα στατιστικά και αντανακλά στο ότι κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Ο πολύτιμος Dunston. Πρόκειται για τον κορυφαίο αμυντικό, ριμπάουντερ και μπλοκέρ της ομάδας. Το σημείο αναφοράς των Τούρκων στη ρακέτα που αναμένεται να δώσει μάχες με τους αντίπαλους σέντερ για ακόμη μια σεζόν. Η Efes θα περιμένει πολλά από εκείνον και στις 2 μεριές του παρκέ.

ΣΤΟΧΟΣ

Είναι σχεδόν η ίδια ομάδα με πέρυσι, άρα στόχος δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από την κατάκτηση της Euroleague.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Ο κορμός διατηρήθηκε, τα μεγάλα ονόματα παρέμειναν στην ομάδα και υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για τον πρώτο τίτλο Euroleague της ιστορίας της.

Δείτε το ρόστερ της ANADOLU EFES ISTANBUL εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Ο Εργκίν Αταμάν έχει δίκιο, όταν λέει και ξαναλέει ότι η μοίρα αδίκησε κατάφωρα την ομάδα του. Αλλά η Εφές κράτησε αναλλοίωτο το δυναμικό που σάρωνε την Ευρώπη προ πανδημίας και μετράει περισσότερα χιλιόμετρα σκληραγώγησης στο κοντέρ της. Όσο ο ασύγκριτος Λάρκιν είναι γερός και ακμαίος, η Εφές δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από την κορυφή. Θυμίζω ότι το 2019 έφτασε μία ανάσα από τον τίτλο.

image

CRVENA ZVEZDA MTS BELGRADE

Μια δύσκολη σεζόν ξεκινά για τον Ερυθρό Αστέρα, αφού η ομάδα έχει χάσει τη δύναμη της στην επίθεση, ενώ υπήρξε διαδοχή και στην άκρη του πάγκου με τον Sasa Obradovic να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να οδηγήσει τους Σέρβους. Δύσκολα τα πράγματα φέτος, αφού δεν αποτελούν μέλη του συνόλου οι εξαιρετικοί Baron, Brown και Punter. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αρκετές τρύπες στις θέσεις των περιφερειακών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό στα ματς με τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Ο Ερυθρός Αστέρας ξεκινά ως ένα από τα μεγάλα αουτσάιντερ της διοργάνωσης για είσοδο στην πρώτη δεκάδα και θα προσπαθήσει για ακόμη μια σεζόν να κάνει… ζημιές στο Βελιγράδι. Ο Lloyd αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά στα γκαρντ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Θα μπορούσε να είναι η δύναμη της έδρας. Ο Ερυθρός Αστέρας παίζει στη μεγάλη αρένα του Βελιγραδίου, την Stark Arena. Όμως ακόμα κανείς δεν ξέρει πότε και σε ποιο βαθμό θα έχουν φιλάθλους ξανά τα γήπεδα λόγω πανδημίας. Άρα πλεονέκτημα πλέον είναι η ταμπέλα του αουτσάιντερ. Ο άνεμος… αλλαγής που φέρνει ο Σάσα Ομπράντοβιτς στον πάγκο.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το γεγονός πως στο ξεκίνημα η ομάδα δεν θα μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την… καυτή της έδρα. Επιπλέον η ομάδα έχασε τους 4 ποιοτικότερους παίκτες της την περσινή σεζόν δηλαδή τους κυρίους Brown, Gist, Baron και Punter, ενώ δεν έφερε ανάλογης ποιότητας αντικαταστάτες.

ΗΓΕΤΗΣ

Ο Jordan Lloy έδειξε μερικά καλά στοιχεία τη σεζόν που πέρασε με τη φανέλα της Βαλένθια και είχε 11.1 πόντους μέσο όρο, ενώ θα βοηθήσει πολύ τους Σέρβους με το εξωτερικό του σουτ, καθώς στους Ισπανούς σούταρε με 43% στα τρίποντα. Η περιφέρεια του Ερυθρού θα στηρίξει πολλά σε εκείνον.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ

Ο Μarko Simonovic επιστρέφει στον Ερυθρό Αστέρα, με τον οποίο έχει αγωνιστεί στη Euroleague σε 3 διαφορετικές σεζόν στο παρελθόν. Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 είχε 12.6 πόντους μέσο όρο και αναμένεται να προσφέρει αρκετά πράγματα με την εμπειρία του στην ομάδα στις θέσεις των forwards

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

Θα είναι το σημείο αναφοράς στο…ζωγραφιστό για τους Σέρβους. Ο Kuzmic έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, Ρεάλ και φυσικά Ερυθρό Αστέρα και θέλει να χρησιμοποιήσει έξοχα το ύψος του για να ανεβάσει επίπεδο την…αρμάδα του Obradovic.

ΣΤΟΧΟΣ

Δεν γίνεται να… χτυπήσει με τίποτα μια θέση στα playoffs, αφού το ρόστερ του υστέρει κατά πολύ αρκετών ομάδων, όμως θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση από το 10 μέχρι το 14.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Αν δει κάποιος τα ρόστερ των ομάδων, θα καταλάβει πως οι Σέρβοι βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Δεν θα πάνε από 12οι.

Δείτε το ρόστερ της CRVENA ZVEZDA MTS BELGRADE εδώ

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

Οι Σέρβοι έχουν τον τρόπο τους για να διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις, αλλά αυτός ο τρόπος περνάει εν πολλοίς μέσα από τη δύναμη της έδρας. Η έρημη «Μπεογκράντσκα» δεν πρόκειται να τρομάξει κανέναν, ενώ το έμψυχο δυναμικό είναι γεμάτο στοιχήματα. Θα έχει ενδιαφέρον ο προβιβασμός του Λάνγκστον Χολ από το Εurocup (Πάτρα) στην Euroleague. Στον πάγκο κάθεται ο λάθος Ομπράντοβιτς.