Ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη και το Final 8 του Βελιγραδίου, με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League

Το τρόπαιο του Champions League στο πόλο

bet365

Το Gazzetta παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για το Final 8 του Champions League στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης 

Η αγωνιστική περίοδος σε επίπεδο συλλόγων κορυφώνεται στο Βελιγράδι, εκεί όπου για 3η διαδοχική χρονιά συναντώνται οι οκτώ καλύτερες ομάδες της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League.

Στην ανοιχτή πισίνα του συγκροτήματος «11 Aprile» στο Νέο Βελιγράδι, από την Τετάρτη (31/5), μέχρι και το Σάββατο (3/6) θα φιλοξενηθεί το Final 8 της διοργάνωσης.
Εκεί βρίσκονται και οι δύο κυριότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής υδατοσφαίρισης, ο Ολυμπιακός των οκτώ συμμετοχών σε τελική φάση και των δύο τροπαίων και η πρωτάρα σε αυτή τη διαδικασία Βουλιαγμένη.

Η επιλογή των διοργανωτών να επιλέξουν την ανοιχτή πισίνα και όχι την κλειστή, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι ρίσκο, καθώς στην πρωτεύουσα της Σερβίας θα υπάρξουν βροχοπτώσεις τις ημέρες των αγώνων.

water polo

Για τον Ολυμπιακό η ιστορία Final 8 στο Βελιγράδι μέχρι τώρα δεν έχει εξελιχθεί όμορφα. Στον προημιτελικό της περιόδου 2020-21 γνώρισε την ήττα με 22-9 από την Μπαρτσελονέτα και τελικά κατετάγη 7ος.Πέρυσι, δε, οι «ερυθρόλευκοι» δεν προκρίθηκαν στο Final 8.

Tώρα η 3η απόπειρα ελπίζουν να έχει και διαφορετική κατάληξη. Στον προημιτελικό της Τετάρτης (31/5, 18:00) αντιμετωπίζουν τη γηπεδούχο και περσινή φιναλίστ Νόβι Μπέογκραντ, των Άγγελου Βλαχόπουλου και Δημήτρη Σκουμπάκη.

Η Βουλιαγμένη με τη σειρά της παίζει για πρώτη φορά σε Final 8 και ως πρωτάρα έχει την άγνοια κινδύνου. Στο δικό της προημιτελικό (31/5, 19:30) θα αντιμετωπίσει την Μπρέσια.

Να σημειώσουμε πως από την επόμενη χρονιά το Final 8 θα γίνει Final 4 και ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του πρωταθλήματος βρίσκεται ήδη στη φάση των ομίλων.

To final 8 του Champions League

Οι προημιτελικοί στο μικροσκόπιο

Μπαρτσελονέτα – Γιουγκ Ντουμπρόβνικ

Στον πρώτο χρονικά προημιτελικό υπάρχει φαβορί και είναι η Μπαρτσελονέτα, που θέλει να φθάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας είχε την καλύτερη παρουσία στη φάση των ομίλων, συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (39), με ρεκόρ 13 νίκες, μία ήττα και δέχθηκε τα λιγότερα γκολ.

Αποτελεί τη βάση της εθνικής Ισπανίας, με εξαίρεση τη μετακόμιση του Γρανάδος στη Νόβι Μπέογκραντ, διατηρεί τον κορμό της, έχοντας τα δικά της αστέρια, όπως ο 387χρονος αρχηγός Φελίπε Περόνε ή ο 20χρονος τερματοφύλακας Ουνάι Αγκίρε. Ο τεχνικός της Έλβις Φάτοβιτς είναι παιδί της Γιουγκ, έχοντας κατακτήσει ως παίκτης της δύο Champions League (2001, 2006).

felipe perone
Ο Φελίπε Περόνε

Στην αντίπερα όχθη η Γιουγκ, που φέτος κλείνει έναν αιώνα ζωής, δεν έχει τη δυναμική των προηγούμενων ετών. Η ομάδα του Βιέκοσλαβ Κόμπετσακ έχασε το πρωτάθλημα Κροατίας από τη Γιαντράν Σπλιτ, ενώ μετρά και μια μεγάλη απώλεια στο Βελιγράδι, τον αρχηγό και πρώτο της σκόρερ στον όμιλο, Λάρεν Φάτοβιτς, που υπέστη κάταγμα του δεξιού χεριού στον τελευταίο αγώνα του ομίλου με την Μπρέσια.

Η Γιουγκ προκρίθηκε ως 4η από τον Β’ Όμιλο με 16β. (τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες, έξι ήττες, γκολ 156-161), υπερισχύοντας στην ισοβαθμία της Σαμπαντέλ.

Μεγάλο της αστέρι ο δικό μας Κωνσταντίνος Κάκαρης, με τον 24χρονο διεθνή φουνταριστό να αγωνίζεται στα τελευταία του παιχνίδια με τη Γιουγκ, καθώς ήδη υπάρχει αρχική συμφωνία με την Προ Ρέκο.

kakaris
Ο Κωνσταντίνος Κάκαρης

Νόβι Μπέογκραντ – Ολυμπιακός

Δίχως αμφιβολία το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών. H Νόβι Μπέογκραντ έχει ζωή μόλις οκτώ ετών και ήρθε να καλύψει το κενό που δημιούργησαν στη διοργάνωση εδώ και μια δεκαετία η αποδυνάμωση της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα, της τελευταίας σερβικής ομάδας που έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης (2013).

Η ομάδα που εδρεύει στο Νέο Βελιγράδι πέρυσι, στην πρώτη της παρουσία στο Champions League, έφθασε σχεδόν στην κατάκτηση του τροπαίου, διοργανώνοντας όπως και τώρα το Final 8 στην έδρας της. Στην κλειστή πισίνα του συγκροτήματος της «11ης Απριλίου» η Νόβι Μπέογκραντ, με τεχνικό τον Ιγκόρ Μιλάνοβιτς ηττήθηκε από την Προ Ρέκο στη διαδικασία των πέναλτι και έχασε μια πρώτη ευκαιρία.

Τώρα η πρωταθλήτρια Σερβίας φιλοδοξεί να τα καταφέρει. Ως διοργανώτρια είχε εξασφαλίσει θέση στο Final 8, όμως πραγματοποίησε εξαιρετική παρουσία στον Β’ Όμιλο, συνέλεξε 32 β. (10 νίκες, δύο ισοπαλίες, δύο ήττες, γκολ 178-136) και κατετάγη 2η πίσω από την Μπρέσια.

Η απομάκρυνση του αρχηγού Ντούσαν Μάντιτς στα μέσα της περιόδου από την πρώτη ομάδα δεν φάνηκε να την επηρεάζει. Ο δικός μας Άγγελος Βλαχόπουλος στη 2η χρονιά στην ομάδα, έγινε ο νέος αρχηγός από τον τεχνικό Ζίφκο Γκότσιτς, με τον Έλληνα διεθνή περιφερειακό να είναι το μυαλό και ο οργανωτής της ομάδας. Συμπαίκτης του και ο Δημήτρης Σκουμπάκης, που άφησε τον Ολυμπιακό και αποτελεί μια σημαντική λύση για τη Νόβι Μπέογκραντ στη θέση του αμυντικού.

Η Νόβι Μπέογκραντ έχει στις τάξεις της τρεις ολυμπιονίκες, τον 38χρονο πλέον Ντούσκο Πιγιέτλοβιτς (2016, 2020), τον Νίκολα Γιάκσιτς (2016, 2020) και τον Στραχίνια Ράσοβιτς (2020). Ο Πιγιέτλοβιτς έχει κατακτήσει τρεις φορές το Champions League, με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν 2011, Προ Ρέκο 2012, Ερυθρό Αστέρα 2013). Στη μηχανή της υπάρχει και ο Ισπανός, Αλβάρο Γρανάδος, που ήρθε από την Μπαρτσελονέτα και αποτελεί το βαρύ της πυροβολικό.

Όμως η Νόβι Μπέογκραντ έχει απέναντί της τον Ολυμπιακό τού Ιγκόρ Μιλάνοβιτς. Ο Σέρβος τελικός άφησε τη σερβική ομάδα στο τέλος της περσινής σεζόν, ήρθε στα μέρη μας και τώρα επιστρέφει στο Βελιγράδι για να διεκδικήσει το τρόπαιο με τον Ολυμπιακό.

milanovic

Η παρουσία του και μόνο αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τους «ερυθρόλευκους», που φιλοδοξούν και με την παρουσία του κόσμου τους, να γίνουν για 3η φορά πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός έχει τα δικά του όπλα να αντιπαρατάξει απέναντι στη Νόβι Μπέογκραντ, πρώτα από όλα την εμπειρία, πέντε παίκτες του (Γενηδουνιάς, Φουντούλης, Δερβίσης, Μπούσλιε και Μουρίκης) ήταν στην ομάδα που πριν από πέντε χρόνια θριάμβευε επί της Προ Ρέκο μέσα στη Γένοβα και γινόταν πρωταθλητής Ευρώπης.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδος ολοκλήρωσαν τους αγώνες του στον Α’ ό τον όμιλο με απολογισμό 10 νικών, μίας ισοπαλίας και τριών ηττών και γκολ 175-114.

Ο Μάρτον Βάμος ήρθε από τη Φερεντσβάρος για να συνθέσει ένα τρομερό δίδυμο αριστερόχειρων με τον Φίλιπ Φιλίποβιτς στη δεξιά πλευρά. Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν το έχουμε δει, ο Μαυγάρος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Champions League (29 γκολ), όμως ο Σέρβος σταρ δεν έχει βγάλει τα μεγάλα παιχνίδια, από πλευράς σκοραρίσματος, μέσα στη σεζόν. Αν τα δούμε τώρα στο Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει τεράστια ισχύ.

Ο Ιγκόρ Μιλάνοβιτς έχει να διαχειριστεί στα πιο απαιτητικά παιχνίδια της σεζόν και την απουσία του Χριστόδουλου Κολόμβου, που λόγω επέμβασης στο μάτι έχει τεθεί νοκ άουτ εδώ και καιρό. Και αν εντός συνόρων ο Ολυμπιακός βρήκε τις λύσεις να καλύψει το κενό του, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός είναι στο Βελιγράδι με έναν κλασικό φουνταριστό, τον Κωνσταντίνο Μουρίκη και αυτό είναι πρόβλημα.

Μπρέσια – Βουλιαγμένη

Όπως και στο ζευγάρι Μπαρτσελονέτα-Γιουγκ, έτσι και στον 3ο χρονικά προημιτελικό υπάρχει φαβορί, με την Μπρέσια απέναντι στη Βουλιαγμένη.

Οι «μπέμπηδες» μέσα στη σεζόν βρέθηκαν για πρώτη φορά στη φάση των ομίλων και έφθασαν μέχρι το Final 8 και η παρουσία τους και μόνο στο Final 8 αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία.

Τι μπορούν να καταφέρουν απέναντι στην Μπρέσια; Πρώτα από όλα το νεανικό συγκρότημα του Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς δεν έχει να χάσει κάτι, επομένως θα πρέπει να αγωνιστούν χωρίς άγχος.

Μπορεί να πέτυχαν τα λιγότερα γκολ στη φάση των ομίλων (130) από τις οκτώ ομάδες που βρίσκονται στο Βελιγράδι, αλλά τώρα αναφερόμαστε σε νοκ άουτ αγώνες.

kapotsis

Η Μπρέσια προκρίθηκε ως πρώτη στον Β’ Όμιλο με 34β. (11 νίκες, μια ισοπαλία, δύο ήττες, γκολ 169-124) και θα είναι για 7η φορά σε τελική φάση του Champions League. Δεν το έχει κατακτήσει ποτέ, όπως και στη χώρα της βρίσκεται στη σκιά της Προ Ρέκο, όμως είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, που αν βρει την ευκαιρία μπορεί να κάνει τη ζημιά σε οποιονδήποτε.

Ο Αλεσάντρο Μπόβο βρίσκεται για 15η χρονιά στον πάγκο της και παρουσιάζει ένα ισχυρό σύνολο που βασίζεται σε Ιταλούς παίκτες ( Ντι Σόμα, Λουόνγκο, Πρεστσούτι, Ντόλτσε), αλλά και τον σπουδαίο αριστερόχειρα Κονσταντίν Καρκόφ.

brescia

Προ Ρέκο – Φερεντσβάρος

Το πρόγραμμα των προημιτελικών κλείνει με την προσπάθεια της Προ Ρέκο να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για 3η διαδοχική φορά στην ιστορία της, κάτι που έχει πετύχει μόνο η Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (1968-70).

Η Προ Ρέκο καθάρισε στις δύο νίκες την Μπρέσια στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος και βρίσκεται από την Τρίτη στο Βελιγράδι. Είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης, με 10 κατακτήσεις και φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να σηκώσει και το 11ο.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον προπονητή της, τον 33χρονο Σάντρο Σούκνο (γεννημένος στις 30 Ιουνίου 1990). Ο Κροάτης, ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012, σταμάτησε το πόλο το 2019 εξ αιτίας προβλημάτων στην καρδιά του.

«Αν είχα συναντήσει πιο προσεκτικούς γιατρούς στα παιδικά μου χρόνια, μπορεί να μου είχαν απαγορεύσει να παίζω» είχε δηλώσει ο Σούκνο πριν από τρία χρόνια.

Ασχολήθηκε αμέσως με την προπονητική, αρχικά ως βοηθός στην εθνική Κροατίας, μέχρι που τον κάλεσε η Προ Ρέκο, με την οποία έγινε πρωταθλητής Ευρώπης το 2012. Όχι απλά κολύμπησε στα βαθιά, αλλά πέρυσι την οδήγησε στην κατάκτηση του Champions League.

Απέναντι στην πανίσχυρη Προ Ρέκο η Φερεντσβάρος θα διεκδικήσει τις δικές της πιθανότητες, έχοντας σαν μεγάλο πρωταγωνιστή στην πορείας της τον Στέλιο Αργυρόπουλο, που προ ημερών έγινε πρωταθλητής Ουγγαρίας.

Η Προ Ρέκο και η Φερεντσβάρος πριν από δύο χρόνια είχαν φθάσει στον τελικό του Final 8 του Βελιγραδίου, με την ιταλική ομάδα να επικρατεί 9-6, με τον Γιάννη Φουντούλη να αγωνίζεται με την ομάδα των Μαγυάρων.

Το προφίλ των οκτώ του Βελιγραδίου

Μπαρτσελονέτα (Ισπανία)
Έτος Ίδρυσης: 1913
1 Τίτλος Champions League (2014)
1 Συμμετοχή σε τελικό Champions League
7 Συμμετοχές σε τελική φάση Champions League
1 Σούπερ Καπ Ευρώπης
23 Πρωταθλήματα Ισπανίας
19 Κύπελλα Ισπανίας
15 Σούπερ Καπ Ισπανίας
Τεχνικός: Έλβις Φάτοβιτς
Αρχηγός: Φελίπε Περόνε
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Φελίπε Περόνε (38 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 26,6 έτη
Website: cnab.cat

barceloneta

Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)
Έτος Ίδρυσης: 1923
4 Τίτλους Champions League (1981, 2001, 2006, 2016)
8 Συμμετοχές σε τελικούς Champions League
7 Συμμετοχές σε τελική φάση Champions League
1 Euro Cup
2 Σούπερ Καπ Ευρώπης
17 Πρωταθλήματα Κροατίας
15 Κύπελλα Κροατίας
5 Αδριατικές Λίγκες
Τεχνικός: Βιέκοσλαβ Κόμπετσακ
Αρχηγός: Λόρεν Φάτοβιτς
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Λόρεν Φάτοβιτς (30 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 23 έτη
Website: jug.hr

Νόβι Μπέογκραντ (Σερβία)
Έτος Ίδρυσης: 2015
- Τίτλος Champions League
1 Συμμετοχή σε τελικό Champions League (2022)
1 Συμμετοχή σε τελική φάση Champions League (2022)
2 Πρωταθλήματα Σερβίας (2022, 2023)
1 Αδριατική Λίγκα (2022)
Τεχνικός: Ζίφκο Γκότσιτς
Αρχηγός: Άγγελος Βλαχόπουλος
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Αλβάρο Γρανάδος (35 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 25,6 έτη
Website: novibeogradklub.rs

Ολυμπιακός
Έτος Ίδρυσης: 1925
2 Τίτλοι Champions League (2002, 2018)
5 Συμμετοχές σε τελικούς Champions League (2001, 2002, 2016, 2018, 2019)
8 Συμμετοχές σε τελική φάση Champions League
1 Σούπερ Καπ Ευρώπης
37 Πρωταθλήματα Ελλάδας
24 Κύπελλα Ελλάδας
5 Σούπερ Καπ Ελλάδας
Τεχνικός: Ιγκόρ Μιλάνοβιτς
Αρχηγός: Ντίνος Γενηδουνιάς
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Μάρτον Βάμος (29 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 29 έτη
Website: olympiacossfp.gr

olympiacos water polo

Μπρέσια (Ιταλία)
Έτος Ίδρυσης: 1973
- Τίτλος Champions League
- Συμμετοχές σε τελικούς Champions League
6 Συμμετοχές σε τελική φάση Champions League
4 Euro Cup
2 Πρωταθλήματα Ιταλίας
1 Κύπελλα Ιταλίας
Τεχνικός: Αλεσάντρο Μπόβο
Αρχηγός: Κρίστιαν Πρεστσούτι
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Εντοάρντο Ντι Σόμα (35 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 28 έτη
Website: anbrescia.it

Βουλιαγμένη
Έτος Ίδρυσης: 1937
- Τίτλος Champions League
- Συμμετοχές σε τελικούς Champions League
- Συμμετοχές σε τελική φάση Champions League
1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1997)
4 Πρωταθλήματα Ελλάδας
4 Κύπελλα Ελλάδας
1 Σούπερ Καπ Ελλάδας
Τεχνικός: Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς
Αρχηγός: Μάριος Καπότσης
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Στάθης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Νικολαΐδης (21 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 23 έτη
Website: nov.gr

Προ Ρέκο (Ιταλία)
Έτος Ίδρυσης: 1913
10 Τίτλοι Champions League (1965, 1984, 2003, 2007, 2008, 2010, 2012, 2015, 2021, 2022)
17 Συμμετοχές σε τελικούς Champions League
8 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (2003, 2007, 2008, 2010, 2012, 2015, 2021, 2022)
35 Πρωταθλήματα Ιταλίας
17 Κύπελλα Ιταλίας
1 Αδριατική Λίγκα (2012)
Τεχνικός: Σάντρο Σούκνο
Αρχηγός: Αλεκσάνταρ Ίβοβιτς
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Γκέργκο Ζάλανκι (35 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 31 έτη
Website: prorecco.com

Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)
Έτος Ίδρυσης: 1899
1 Τίτλος Champions League (2019)
2 Συμμετοχές σε τελικούς Champions League (2019, 2021)
3 Συμμετοχές σε τελική φάση Champions League (2014, 2018, 2022)
4 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (1978, 1980, 2018, 2019)
25 Πρωταθλήματα Ουγγαρίας
22 Κύπελλα Ουγγαρίας
Τεχνικός: Ζολτ Βάργκα
Αρχηγός: Ντένες Βάργκα
1ος Σκόρερ στον Όμιλο: Στέλιος Αργυρόπουλος (30 γκολ)
Μέσος όρος ηλικίας: 26,6 έτη
Website: fradi.hu

Το πρόγραμμα του Final 8

(Σε ώρες Ελλάδας)

Τετάρτη 31 Μαΐου
Προημιτελικοί

16:30 Μπαρτσελονέτα - Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (1) ΕΡΤ Sports 1
18:00 Νόβι Μπέογκραντ - Ολυμπιακός (4) ΕΡΤ 2
19:30 Μπρέσια - Βουλιαγμένη (2) ΕΡΤ 2
21:00 Προ Ρέκο - Φερεντσβάρος (3)

skoumpakis

Πέμπτη 1 Ιουνίου

Για θέσεις 5-8
16:30 Ηττημένος 1 - Ηττημένος 4
18:00 Ηττημένος 2 - Ηττημένος 3

Ημιτελικοί

19:30 Νικητής 1 - Νικητής 4
21:00 Νικητής 2 - Νικητής 3
*Το πρόγραμμα της ημέρας ενδεχομένως να αλλάξει ανάλογα με τον αγώνα που θα δώσει η Νόβι Μπέογκραντ

Παρασκευή 2 Ιουνίου
20:00 Αγώνας για την 7η θέση
22:00 Αγώνας για την 5η θέση

Σάββατο 3 Ιουνίου

20:00 Αγώνας για την 3η θέση
22:00 Τελικός

 

Τελευταία Νέα