Εμβόλιο AstraZeneca: Η εξήγηση για την δεύτερη δόση που γίνεται νωρίτερα

Gazzetta team
Εμβόλιο AstraZeneca: Η εξήγηση για την δεύτερη δόση που γίνεται νωρίτερα
Ο λόγος που πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όσους κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca να κάνουν γρηγορότερα την δεύτερη δόση.

Ένας από τους λόγους που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες, προκειμένου να επιλέξουν το εμβόλιο της Astrazeneca, είναι το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη και την δεύτερη θέση.

Αρχικά αυτό ήταν κοντά στους τρεις μήνες, με τους περισσότερους να ψάχνουν μία πιο γρήγορη λύση, καθώς μπορεί να έκλειναν την πρώτη για τον Μάιο και την δεύτερη για τον Αύγουστο.

Κάτι ωστόσο που έχει αλλάξει εδώ και μέρες, με τους πολίτες να έχουν πλέον την δυνατότητα να μεταφέρουν γρηγορότερα το ραντεβού τους και υπό φυσιολογικές συνθήκες να το κάνουν σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες.

Αυτό σημαίνει οτι αν κάποιος εμβολιαστεί σήμερα, την επαναληπτική θα μπορεί να την κάνει στις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Η εξήγηση για την απόφαση

Η αλλαγή αυτή, μεγάλωσε την επιφύλαξη όμως ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε τι συμβαίνει με τον πιο απλό τρόπο.

Όπως είπε λοιπόν, η ίδια η εταιρία, είχε κάνει μελέτες για την δεύτερη δόση όταν αυτή γινόταν στις 4, στις 6, στις 8 και στις 12 εβδομάδες. Όταν λοιπόν τα δεδομένα ήταν λίγα, διαπιστώθηκε οτι σε διάστημα τριών μηνών (σ.σ. 12 εβδομάδες) η αποτελεσματικότητα ήταν μεγαλύτερη.

Στη συνέχεια όμως, έγιναν μελέτες στις ΗΠΑ, με μεγαλύτερη συμμετοχή, έδειξαν οτι επειδή η αποτελεσματικότητα έναντι των ήπιων συμπτωμάτων δεν παρουσιάζει μεγάλη διαφορά στους 2 και στους 3 μήνες (η εκτίμηση είναι οτι από το 78% πάει στο 82%) αποφασίστηκε να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί νωρίτερα.

Και αυτό γιατί η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου (δηλαδή να κινδυνεύσει κάποιος με θάνατο ή νοσηλεία σε ΜΕΘ) παραμένει στο 100%. Άρα είναι καλύτερα κάποιος να είναι καλυμμένος σε αυτό το κομμάτι και ας χάνει σε μικρό ποσοστό στα ήπια συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ