Εμβόλιο AstraZeneca: Η εξήγηση για το... κόψιμο από την ΕΕ και η ανησυχία για την 2η δόση

Gazzetta team
Εμβόλιο AstraZeneca: Η εξήγηση για το... κόψιμο από την ΕΕ και η ανησυχία για την 2η δόση
Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συνεχίσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca και τι γίνεται με όσους περιμένουν την δεύτερη δόση.

Τα εμβόλια AstraZeneca συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα, προκαλώντας ανησυχία σε όσους τα έχουν κάνει ή είναι να τα κάνουν στο άμεσο μέλλον. Μία ανησυχία που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκή Ένωσης να μην συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της με την συγκεκριμένη εταιρία...

Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι τα εξής...

  • Για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συνεχίσει να εμβολιάζει τους πολίτες της με AstraZeneca;
  • Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή είναι να την κάνουν στο άμεσο μέλλον;

Στο τελευταίο ερώτημα, την απάντηση την έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Δευτέρας, κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του στον ΑΝΤ1.

Μιλώντας λοιπόν στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Όσον αφορα το πρώτο ερώτημα τώρα που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του εμβολίου. Όπως είπε και ο κ. Κικίλιας, στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca συμπληρώνοντας πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.
Ο λόγος που λήφθηκε αυτή η απόφαση έχει να κάνει με το γεγονός οτι η εταιρία «δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων». Κοινώς δεν μπορούσε να είναι σίγουρη οτι θα παραδόσει τις συμφωνημένες δόσεις εμβολίων στην ώρα τους.

Για αυτό από το Φθινόπωρο θα υπάρξει στροφή στα εμβόλια mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με την Pfizer/BioNTech και για τα επόμενα χρόνια, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου,, ενώ συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ