Πέρασαν 32 χρόνια από το «Τσοβόλα δώσ' τα όλα» (vids)

Gazzetta team
Πέρασαν 32 χρόνια από το «Τσοβόλα δώσ' τα όλα» (vids)
Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε σε συγκέντρωση στο Περιστέρι το ιστορικό «Τσοβόλα δώσ' τα όλα».

Στην πολιτική σκηνή της χώρας, έχουν ειπωθεί ουκ ολίγες ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία, όπως είναι για παράδειγμα το «Τα φάγαμε όλοι μαζί» του Θεόδωρου Πάγκαλου ή το «Λεφτά υπάρχουν» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πριν από αυτά όμως, στα τέλη της δεκαετίας του '80 υπήρχε μία άλλη. Αυτή από τον Ανδρέα Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, στις 20 Απριλίου του 1989, όταν και είχε απευθύνει κάλεσμα στον τότε Υπουργό Οικονομικών: «Τσοβόλα δώσ' όλα».

Η φράση αυτή είχε μεταφραστεί από τους περισσότερους ως προτροπή για νέες παροχές και προσλήψεις, προκειμένου να έρθει η νίκη στις εκλογές (σ.σ τις οποίες έχασε από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα την δημιουργία της κυβέρνησης Τζαννετάκη με τον Συνασπισμό), κάτι ωστόσο που ο Δημήτρης Τσοβόλας διέψευδε.

Σε μία από τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του, στην Καθημερινή είχε δηλώσει: «Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα “Τσοβόλας”, απάντησε “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα”, εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια».

Σε άλλη συνέντευξή του, στο One αυτή την φορά, είχε πει: «Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία. Είχα πει όποιος μου το ζητήσει, θα ανταποκριθώ αμέσως με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή, σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα τις δαπάνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ