Φωτιά στην Κορινθία: Εκκενώνεται το Αλεποχώρι (pics & vid)

Gazzetta team
Φωτιά στην Κορινθία: Εκκενώνεται το Αλεποχώρι (pics & vid)
Εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης (19/5) στο Σχίνο Κορινθίας έδωσε η αστυνομία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους του Αλεποχωρίου να εγκαταλείψουν το χωριό εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης (19/5) στο Σχίνο Κορινθίας. Στους κατοίκους δόθηκε η οδηγία να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reader.gr ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, η φωτιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τα Μέγαρα, καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην επεκταθεί στα Γεράνια Όρη.

«Το πρωί η εικόνα της φωτιάς φαινόταν καλύτερα και η κατάσταση έμοιαζε υποφερτή. Δυστυχώς οι άνεμοι άρχισαν να πνέουν ανεξέλεγκτα και η φωτιά αναζωπυρώθηκε», ανέφερε ο κ. Σταμούλης στο Reader.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, έχουν εκκενωθεί συνολικά έντεκα οικισμοί και δύο μονές. Ειδικότερα, πριν από λίγο εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αιγειρούσες και Ντουράκος, νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί και συγκεκριμένα η ορεινή πλευρά του Αλεποχωρίου, η Κάτω Πεύκη και το Χάνι Δερβενίων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι' αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και φοβούνται μην χρειαστεί να περάσουν και δεύτερο βράδυ στην παραλία.

Επιχειρούν 20 αεροσκάφη

Αυτήν την ώρα και με τη συνδρομή των 20 αεροσκάφων (17 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα) που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της φωτιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ενώ υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσει. Για τον λόγο αυτό γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις το βράδυ της Τετάρτης, γιατί στην περιοχή από όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Αυτή την ώρα, εκτός από 20 αεροσκάφη, επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ