Κορονοϊός: «Με 300 κρούσματα τη μέρα ανοίγει η αγορά» λένε οι ειδικοί (vid)

Gazzetta team
Κορονοϊός: «Με 300 κρούσματα τη μέρα ανοίγει η αγορά» λένε οι ειδικοί (vid)
Την ώρα που η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι στις 22 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν στα 300 ημερησίως.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει τι θα γίνει με την οικονομία και το άνοιγμα της αγοράς, την ώρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι στα ύψη. Η κυβέρνηση πάντως, προανήγγειλε ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα έρθει στις 22 Μαρτίου.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News, ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας του τμήματος φυσικής ΑΠΘ, επισήμανε ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για σταδιακό άνοιγμα από το τέλος του Μάρτη, θα πρέπει υπάρξει αισθητή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. «Θα πρέπει να εξασφαλίσει στις 19 του μηνός ότι τα κρούσματα είναι σε πολύ χαμηλό αριθμό, από 300 και κάτω. Εάν το κατορθώσει, θα μπορεί κανείς να πει με κάποια ασφάλεια ότι μπορεί να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες έχουν επικρατήσει στη χώρα και δίνουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων αφού μεταδίδουν γρηγορότερα τον ιό, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι όσο γρήγορα μεταδίδεται η μετάλλαξη, τόσο εύκολα μπορεί να καμφθεί και να υπάρξει αποκλιμάκωση αν τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν σωστά. «Αν δεν έχουν αποδώσει, τότε η κυβέρνηση πρέπει να οργανωθεί και να πάρει κατάλληλα μέτρα».

Ο καθηγητής επισήμανε πως το άνοιγμα των καταστημάτων την περίοδο των εκπτώσεων «μας έφερε ενάμιση μήνα πίσω» και αν δεν προσέξουμε τώρα «θα πάμε από την αρχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ